Hej, mógłby ktoś mi wytłumaczyć w prostych i kulturalnych słowach, dlaczego ten film jest tak wysoko w rankingu?
Obejrzałem go dzisiaj drugi raz i odniosłem to samo wrażenie co za pierwszym razem. Mianowicie jedyne, co w tym filmie jest dobre to gra aktorska Willisa i Jovovich. Wszystko inne to moim zdaniem nieudany eksperyment, np.
- kostiumy i scenografia: jedna wielka tandeta, jak w bajkach sci-fi dla małych dzieci
- organizacja władzy i sylwetki ważnych ludzi to jakaś porażka, tzn. prezydent, jego stosunki z podwładnymi, generałowie, podejmowanie decyzji itp.
- kosmici jak z taniego komiksu a nie z poważnego filmu (sceny na początku z kosmitami w myśliwcach wyglądające jak z lat 70' lub ci wielcy wyglądający jak beczki- wtf?)
- o realiźmie i traktowaniu praw fizyki w tym filmie nawet się nie będę rozpisywał
- ogólnie płytka i miałka akcja, zmarnowanie OGROMNEGO potencjału scenariusza, motywu 5 żywiołów itp., tak jakby Luc Besson silił się na połączenie Małych Agentów z klimatami od Marvel'a
OK, może nie do końca zrozumiałem ideę filmu, ale dlaczego w takim razie jest on w kategorii "Akcja, Sci-fi", a nie "Komedia, akcja, sci-fi"?