PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=144}

Piąty element

The Fifth Element
1997
7,4 311 tys. ocen
7,4 10 1 311100
6,8 53 krytyków
Piąty element
powrót do forum filmu Piąty element

Czy tylko ja to dostrzegam, czy Luc Besson faktycznie nawiązuje w "Piątym elemencie" do
swojego poprzedniego filmu "Leon Zawodowiec"? Scena, kiedy Leeloo w taksówce
Corbena prosi go o pomoc przed policją, przypomina mi tę, kiedy Matylda stała przed
drzwiami Leona, po tym jak oficerowie DEA zabili jej rodzinę. Muzyka w tym momencie jest
bardzo podobna, a Corben podejmuje tak samo trudną decyzję, która zaważy na jego
przyszłości, jak Leon! Druga scena, która kojarzy mi się z "Leonem" to ujęcia wyrzutni rakiet
Mangalorów po tym, jak opanowali oni statek wycieczkowy. Strzelają z niej do Corbena, a
ten chroni się w barku. Są niemal identyczne jak te z "Leona", kiedy policjanci ustawili
wyrzutnię rakiet przed drzwiami do jego mieszkania! Co o tym sądzicie? Może dostrzegacie
też inne nawiązania?

ocenił(a) film na 7
karlolek91

Jest tu wiele nawiązujących rzeczy. Prezydent wygląda jak ze Star Treka jakiś kapitan, Świat jak w Łowcy Androidów postać główna zresztą też ma coś wspólnego z tym filmem, pojazdy jak w Star Wars, a scena w operze jak w Ojcu Chrzestnym 3. Uhm i jeszcze świątynia jak w Gwiezdnych Wrotach.

ocenił(a) film na 9
napruto

Chodziło mi o nawiązania do poprzednich filmów Bessona, bo że "Piąty element" to jedno wielkie nawiązanie do całego dotychczasowego dorobku sci-fi jest chyba dla wszystkich jasne.

ocenił(a) film na 7
karlolek91

Ojciec chrzestny to nie film SCI-FI -.-

ocenił(a) film na 9
napruto

Dobrze, że mi to uświadomiłeś.

ocenił(a) film na 7
karlolek91

Nie ma za co.

ocenił(a) film na 9
karlolek91

I słusznie zauważyłeś. Nawet w ciekawostkach wspomniane jest o jednym subtelnym nawiązaniu.

Tu się ktoś bardziej wysilił:
http://www.filmweb.pl/film/Piąty+element-1997-144/discussion/%22Rażące%22+podobi eństwa+do+%22Leona+zawodowca%22,1390395