PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=144}

Piąty element

The Fifth Element
1997
7,4 311 tys. ocen
7,4 10 1 310876
6,8 51 krytyków
Piąty element
powrót do forum filmu Piąty element

O ile w przypadku filmów które dzieją się czasach rzeczywistych np. taxi można się
przyzwyczaić do głupkowatego humory Luca Bessona o tyle w filmie s-f gagi sprawiają
wrażenie jeszcze bardziej żałosnych. Film jest lekki i w miarę przyjemny ale żenujący
poziom żartów i niektórych scen sprawia, że cześć osób będzie zniesmaczona. Bruce W i
Milla J trzymają poziom i tak naprawdę tylko przez wzgląd na nich film może zostać
obejrzany. Cała reszta jest bardzo słaba i dziwi ocena zbliżająca się do 8 na filmwebie.
5/10

suidakra77

Też oceniłem ten film na 5/10. Z ciekawości go obejrzałem, bo w gazecie przeczytałem opis, że thriller, itd. Myślałem, że to faktycznie będzie mrożąca krew w żyłach, epicka historia na miarę Armageddonu, albo czego tam innego, a to jest najnormalniejsza bajeczka dla dzieci...

ocenił(a) film na 9
Nitrox

"epicka historia na miarę Armageddonu" - no niezle. Nitrox jezeli nie widziales i nawet nie wiedziales o czym jest Piaty Element to musiales przespac ostatnich kilkanascie lat. "najnormalniejsza bajeczka dla dzieci..." za fana gatunku to Ty uwazac sie tez nie mozesz.
suidakra77 - a propos humoru. mi wyglupy i wariactwa Bessona pasuja, a nawet smiesza. ale to kwestia przeciez gustu, dlatego nie ma sensu kupowac kredensu i dyskutowac na ten temat. a że Twoim argumentom daleko od "bo w gazecie przeczytałem opis, że thriller" to jak najbardziej pozdrawiam

akz

A ja przeczytałam w gazecie, że to "baśń sf"(bajka jest zupełnie czym innnym) i takie określenie nawet mi pasuje :) Ech, słodki "pupilek" Zorga(co to za gatunek?-sama bym chciała jednego mieć!)... Nieźle się bawiłam, czasem bez nadęcia zastanowiłam(łzy Leeloo działają lepiej niż BodyPure), i tyle. Nie zawsze ma się ochotę na łzowyciskający, epicki "Armageddon"(choć jeden zabawny tekst zapamiętałam do dzisiaj: "American, Russian, all made in China!") ;P Dałabym 9/10, czyli coś w rodzaju +bdb. Dlaczego niby wszystko ma mrozić krew w żyłach? Samo życie jest wystarczająco brutalne.

ocenił(a) film na 5
mousey14

Jak dla mnie przejaskrawione, słabe te przedstaienie przyszłości, żarty również nie śmieszyły, zdecydowanie nie zasługuje na średnią 8

M0RiARTY

Zgadzam się w 100%.
Dziwi mnie też, dlaczego w rubryce "Gatunek" nie jest wpisane również komedia. Sugerując się gatunkami Akcja i Sci-Fi spodziewałem się czegoś innego.

suidakra77

Przyznam szczerze, że całego filmu nie oglądałam, więc nie mogę go ocenić. Gdy zaczęłam go oglądać, trwał już z godzinę. Niestety niczym mnie nie zainteresował; żarty niesmaczne i trochę wręcz irytujące, sprawiły że po 15 min przełączyłam.

Slaught

W końcu się przełamałam i obejrzałam film w całości. Nie rozczarował mnie jeszcze bardziej, a wręcz przeciwnie, mile zaskoczył. To już kolejny film do którego byłam nastawiona "anty", a później diametralnie zmieniałam zdanie. Wtedy co włączyłam film, natrafiłam akurat na igraszki Roby'ego ze stewardessą, zniesmaczyło mnie to trochę i pomyślałam, że sporo takich scen jest w filmie. W dalszą akcję się nie wkręciłam, ale akurat to mnie nie dziwi, ponieważ nie widziałam połowy filmu i nie znałam jego sensu.

Moim zdaniem "Piąty Element" jest kinem trochę specyficznym i to mnie urzekło. Te niektóre "żenujące" scenki już mi tak nie przeszkadzały podczas seansu, spokojnie można na nie przymknąć oko. Film nie nudził mnie ani na sekundę, fabuła mnie wciągnęła, a sama końcówka jest niesamowita. Bajeczką dla dzieci tego filmu bym nie nazwała, już zdecydowanie bardziej taką bajeczką są np. "Transformers"-y, ale to już moje subiektywne wrażenie. :)

ocenił(a) film na 5
suidakra77

To jakieś brednie. Luc Besson nie reżyserował taxi! Był tylko producentem! Po prostu dał to komuś by zgarnąć kasę.

ocenił(a) film na 10
suidakra77

Ja dałem filmowi 10. Trudno tu mówić o obiektywnej ocenie kina. Po prostu ja ten film kocham, bo oglądałem go jako dziecko, wiele razy ;) i towarzyszą mi z nim tylko dobre wspomnienia.