PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476220}

Piąty wymiar

Triangle
2009
6,4 28 tys. ocen
6,4 10 1 27688
5,3 7 krytyków
Piąty wymiar
powrót do forum filmu Piąty wymiar

Film ogólnie jest nie najgorszy. (Spoiler) Przez cały film starałem się znaleźć niedociągnięcia (ich brak oznaczałby wysoka ocenę). Na początku irytowały mnie znikające ciała - jedne znikały, inne nie. Ale to zostało wytłumaczone. Ewolucja postaci głównej bohaterki też została ukazana całkiem sprawnie. Nie zaczęła zabijać po pierwszej "zmianie" ale po kilku, więc miała czas żeby dojść do wniosku, że musi zabijać. Ogólnie film jest zrobiony prawie bez niedociągnięć. Ale niestety to wrażenie tylko po pierwszym obejrzeniu. Kiedy włączyłem film po raz drugi, od razu po zakończeniu filmu, okazało się, że popełniony został jeden GIGANTYCZNY BŁĄD!! Bohaterka, gdy wchodziła na żaglówkę, wiedziała co ją czeka, wiedziała że będzie burza, wiedziała, że będzie statek "widmo", na który wejdą, więc teoretycznie powinna też wiedzieć, że na statku spotka samą siebie w roli Jasona Voorhees'a. POWINNA O TYM WIEDZIEĆ. Bill Murray w Dniu Świstaka wiedział. Zgadzam się, że bez jej niewiedzy o przyszłych wydarzeniach film byłby bez sensu, ale moim zdaniem powinno być wyraźnie pokazane jeszcze wydarzenie, które by spowodowało ta utratę pamięci, np. uderzenie w głowę w czasie sztormu.
Generalnie film daje radę. 6/10

ocenił(a) film na 8
paveu87

Chyba będziesz musiał zweryfikować ocenę o filmie, bo jednak jest to wyjaśnione. Ale o tym za chwilkę. Co mnie naprawdę w tym filmie zaskoczyło to to, że jest bardzo logiczny i wszystkie wątki są wyjaśnione. Naprawdę świetna, rzemieślnicza robota. Brawo. Polecam ten film, bo w dobie zalewających nas przeciętnych filmów ten wybija się naprawdę dobrze zrealizowanym scenariuszem.

== spoiler ==

Ten fakt na który zwracasz uwagę także mnie zaskoczył i przez to wystawiłem niższą ocenę niż ta o której myślałem podczas seansu. Jednak coś nie dawało mi spokoju. Sen. Włączyłem film jeszcze raz i przewinąłem do momentu, gdy Jess budzi się w kajucie (wtedy też pokazane są urywki z późniejszych wydarzeń na plaży) i co się okazało? Mówi ona, że miała straszny sen, ale nie pamięta o czym on był. Można to zrzucić na karb utraty dziecka i szok po wypadku. Ot, takie wymazanie pamięci. I to rozwiązuje zagadkę.

== spoiler ==

Mam nadzieję, że pomogłem i ten "gigantyczny błąd" będzie miał swoją korektę, bo - powtarzam raz jeszcze - dawno nie spotkałem się z filmem równie świetnie zrealizowanym pod kątem scenariusza. Tutaj każda akcja ma swoją reakcję, która znowu zostaje wytłumaczona i na koniec filmu wszystko staje się jasne. Chociażby z tego względu warto film obejrzeć. Serdecznie polecam, bo mało takich - pokręconych, a jednocześnie świetnie zrealizowanych - filmów.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
_illusion_

Mój kumpel też zwrócił uwagę na sen i szok po utracie dziecka i po wypadku, ale... Ale, pomimo, że jest to prawdopodobnie TA przyczyna utraty pamięci, to jednak o utracie dziecka nie zapomina się tak łatwo i nawet, jeśli faktyczna pamięć o tym zanika, to emocjonalnie powinna nadal być strzępem. Pewnie TO wytłumaczenie jest jedynym, jakie znajdę, ale dla mnie niezbyt przekonującym ze strony scenarzystów. Bez tego szczegółu film miałby u mnie 7/10, i dlatego obniżyłem do 6/10. Ale w ocenie biore też pod uwagę fakt, że filmów tego typu nie oceniam na wyżej niż 8/10, więc tak na prawdę to dałem całkiem wysoką ocenę jak na tą kategorię.

Pozdrawiam.

P.S. znacie jeszcze inne filmy godne polecenia? niekoniecznie w podobnym klimacie ale równie zaskakujące?

ocenił(a) film na 8
paveu87

No nie wiem. Dla mnie wytłumaczenie faktu, że nie pamięta co się stało zostało wywołane szokiem jest całkiem prawdopodobne. Zwróć uwagę, że w rzeczywistym świecie dość często nie pamięta się wypadków.

A co do filmów to wybór jest dość spory, polecam zwłaszcza:
- 12 Małp
- Dzień świstaka
- Efekt motyla
- wszystkie filmy w których maczał palce Richard Kelly
- a jeśli chcesz obejrzeć dobry, a nawet bardzo dobry, ale jednak dość ciężki film o podróżach w czasie to polecam Primer. Rewelacja