PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476220}

Piąty wymiar

Triangle
2009
6,4 27 tys. ocen
6,4 10 1 27464
4,6 5 krytyków
Piąty wymiar
powrót do forum filmu Piąty wymiar

Jeszcze nie czytalem innych tematow, bo niedawno ogladnalem film i od razu chcialem
sie podzielic swoimi wrazeniami :p Tematy przeczytam na pewno niedlugo :)
Ogladnalem ten film, naprawde bylem pod wielkim wrazeniem. Bardzo lubie filmy
dotyczace innych wymiarow, o splataniu sie tych wymiarow itp itd. Chcialbym zapytac czy
dobrze go rozumiem :p

SPOILERY!

Jess idzie na zagle do tego GREGA, nagle jest ten caly sztorm, jedna kobieta ginie,
statek przyplywa, wsiadaja na statek i tu sie zatrzymajmy :D
Tu jest pierwsza rzecz ktora chce wyjasnic sobie ;D Czy dobrze rozumiem, ze ona chciala
pozabijac wszystkich, zeby oni ponownie sie pojawili przy statku i chciala nie pozwolic im
wejsc na statek? (tak to sobie tlumaczyla, ale jest jeszcze inny motyw, o nim na koncu)
Dobra, kiedy Jess walczy z druga Jess na pokladzie, jedna z nich wpada do
oceanu/morza. Ta sama ktora wpada do wody, zostaje 'przetransportowana' przez fale
na brzeg, co daje jej mozliwosc na spojrzenie na siebie z perspektywy 3ciej osoby (kiedy
odwiedza dom. Jest to mozliwe dlatego ze jest w innym, pozniejszym wymiarze). Zdaje
sobie sprawe ze nie byla taka dobra matka jak myslala, bila syna, krzyczala na niego itp.
Morduje kolejną Jess i zabiera synka. Chce byc lepsza matka i nie chce popelnic bledow
z "przeszlosci" (nie wiem cz przeszlosc jest dobrym okresleniem biorac pod uwage ze
jest tutaj starcie roznych wymiarow). Jedzie z synkiem, mewa uderza w jej samochod i
ten ptak ginie. Zabiera mewe zeby ja zrzucic z murku przy plazy i wtedy znajduje sterte
ptakow, jest ich mnostwo. Widz i ona (w sumie niewiadomo czy ona tez :D) zdaja sobie
sprawe, ze to mialo miejsce tak czy owak, wiec juz nieraz probowala oszukac , uciec od
przeznaczenia. Jedzie z synkiem po czym zjezdza na sasiedni pas i zostaje uderzeona
przez TIRa, po czym ona i jej synek umieraja. I TERAZ KOLEJNE PYTANIE: JESS KTORA
PRZEZYLA HISTORIE NA STATKU UMIERA ALE Z KOLEI INNA JESS JEST SWIADKIEM
WYPADKU, NIE ROZUMIEM SKAD WZIELA SIE KOLEJNA JESS, ZAPEWNE JEST Z
INNEGO WYMIARU :D ALE TAK NIE JEST TO WYTLUMACZONE, WIEC PROSILBYM O
POMOC :)
A teraz moja teoria, dlaczego ona idzie na ten statek. Moi koledzy twierdza ze ona po
prostu nie pamietala tych wydarzen. Z kolei ja mysle iz ona poniekad wiedziala co sie
szykuje, nie chciala zmieniac biegu wydarzen, bo chciala wrocic i uratowac swojego
synka (*tylko plynac i trafiajac na wielki statek mogla wrocic do innego wymiaru i
zobaczyc zywego syna, gdyz syn z wymiaru z ktorego ona byla juz nie zyl -zginal w
wypadku... wiem ze ciezko sie czyta to co pisze, ale niestety nie umiem inaczej
wytluamczyc ;d*) A co do taksowkarza, jest to symbol smierci, tak mysle... lub biegu
zdarzeń- NIE MOZNA ZMIENIC BIEGU ZDARZEN!- NASZE STARANIA W ZMIANE TEGO
BIEGU SA JUZ WŁĄCZONE W TE ZDARZENIA, WIEC NIEMOZLIWYM JEST
ZAPOBIEGANIE CZEMUS CO I TAK SIE ZDAZY, MIMO NASZYCH STARAN.
Ona probuje oszukac bieg zdarzen poprzez czyny, oraz poprzez oszukanie smierci (Syzyf
tez chcial oszukac smierc, i jest on wspomniany przez jedna z kobiet na opuszczonym
statku),,(smierc moze byc tym taksowkarzem, obiecuje mu ze przyjdzie zaplacic, lecz tego
nie robi) z kolei on mowi ze Taxometr zostawil wlaczony, wiec taksometr jest symbolem
jej Starań zmiany przyszlosci, wiec pozwolicie ze napisze po angielsku "AND IT's ON!"

Niezle opisana historia, co? Gdybym byl wami to bym ten temat pewnie zjechal :D ale
docenie jest ktos przeczyta calosc :p a pisanie tego musze przyznac ze sprawilo mi
radosc ;D

Mam prosbe: Znacie moze jakies tytuly filmow o tematyce Roznych wymiarow? ja znam
Hypercube, Triangle, Mgla (tez troche bylo o tym), i szukam dalej. Bylbym wdzieczny za
pomoc :)

ocenił(a) film na 10
Bartheck

Ukryty wymiar to trochę podobny klimat

JetLi2

Dzięki, na pewno obejrzę :)

ocenił(a) film na 8
Bartheck

Jess nie jest świadkiem wypadku tylko jego sprawczynią, a ciało które tam leży to Jess "wyrodna matka" (musiała z bagażnika wyfrunąć). Co do przesłania filmu to chyba je uchwyciłeś całkiem dobrze. Ona wie co się zdarzy, dlatego jedzie na przystań. Oczywiście można się kilku szczegółów uczepić np. walka Jess vs Jess (ze szmatą na głowie) - odsłona druga. Po tej scenie można stwierdzić, że Jess nie uczy się na własnych błędach :D Pozdro

ocenił(a) film na 8
TAJSKI86

A co do filmów to chyba "Efekt motyla" był w podobnym stylu.

TAJSKI86

Aaa, juz wiem :p zapomnialem calkowicie o ciele zabitej Jess (Jess ktora zostala zabita w domu i shcowana do bagaznika ;p) Dzięki ;)

o, Efekt Motyla bardzo mi sie podobał, ogladnalem 3 części i wszystkie byly bardzo dobre, ale pierwsza własnie to mistrzostwo ;)

jestem mile zaskoczony ze przeczytaliscie ten temat mimo ze jest troche 'pogmatwany' ;d

ocenił(a) film na 6
Bartheck

Polecę Czwarty stopień i może serial Fringe.

Bartheck

Ciekawa interpretacja, ciekawy film, ale jak dla mnie trochę kiepskie zakończenie. Chciałbym zobaczyć jak Jess przerywa ten ciąg zdarzeń. A co do filmów o podobnej tematyce to spróbuj zobaczyć "Donnie Darko".