Znacie jakieś podobne filmy .Oprócz tego znam jeszcze dwa dobre o pętli czasu .Dzień świstaka i drugi hiszpański ale niestety nie pamiętam tytułu.
ten hiszpański nazywa się "zbrodnie czasu". Dobry filmik, chyba najlepszy z tych wszystkich :)
Sam kiedyś szukałem filmów o tej tematyce i znalazłem ciekawy wpis w Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_loop
Pod "Film" znajdziesz sporo interesujących tytułów.
Polecam krótkometrażowy "12:01 PM" - jest chyba nawet cały na Youtube.
I z nowszych, nie wymieniony tam Dark Country:
http://www.filmweb.pl/film/Mroczna+kraina-2009-256637
Ja znam jeszcze z podobnych Częstotliwość, całkiem fajny. Było tam jedna fajna scena, gdy jedna osoba udowadnia drugiej, że naprawdę jest w innej czasoprzestrzeni, ktoś coś pisał na biurku.
Dzięki wielkie film widziałem ale zapomniałem o co w nim chodziło .Warto przypomnieć pamiętam tylko ze mi się podobał.
Z najbardziej oczywistych zaginaczy czasoprzestrzeni: "Efekt motyla"; oprócz tego:"Deja vu", "Mr.Nobody" -ten szczególnie mi się podobał, "About time", "Looper-pętla czasu", "Primer"- ten był strasznie pogmatwany! Z ostrych sience fiction "Oblivion" i "Edge of tomorrow", "Source Code" ,klasyk z Van Damem "Strażnik czasu" :P Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to będę również wdzięczna :)
wszystko zaliczone prócz Mr.Nobody, ale zaraz to zmienię ;) Oblivion za to, raczej dotyczy klonów niż pętli :D
Mr. nobody to było takie co by było gdyby... jakby o równoległych rzeczywistościach bardziej niż o pętlach
pięknie pokazana teoria chaosu, multivers, wielowymiarowość
a najlepsze, że pozwolili wczuć się w gościa, który sam nie wiedział "kiedy" istnieje bo znał każdą możliwą przyszłość, "pamiętał" ją bo czas płynął mu do tyłu :D coś przegenialnego, znasz wszystkie możliwości więc tak naprawdę wybierasz, tę, która jest najlepsza, ale którą wybrać gdy w każdej miesza w głowie i sercu miłość i przywiązanie a także odpowiedzialność za innych
dzieło jedyne w swoim rodzaju
The Sum of Histories (Terug Naar Morgen) Powrót do jutra (2015)
Zbrodnie czasu Los Cronocrímenes (2007)
Run Lola run Biegnij Lola biegnij (1998)
Śmierć nadejdzie dziś Happy Death Day (2017)
"13 Floor" , "11:14" w tych filmach nie ma typowej pętli,ale są w podobnym klimacie.
Dorzucam "Predestination" może nie do końca o pętli czasowej, ale o podróżach w czasie- mi osobiście bardzo się podobał.
Moje ja, Druga ziemia, +1 i przede wszystkim Coherence. Wiem, że już ktoś o niej wspomniał, podkreślę jedynie, że ona podobała mi się najbardziej.
Kolejny na który się natknęłam "Time Lapse " - jeszcze nie widziałam, dlatego jeśli ktoś oglądał to proszę o info czy warto :)
Poza tym polecam dwa genialne filmy o podobnej tematyce; Portret Jennie z 1948, był kiedyś wyświetlany w TVP 2 z polskim lektorem, może ktoś znajdzie tą kopię, genialny, no i "Jacket"(Obłęd) z A.Brodym i K.Knightey świetny!