/Spojlery wszędzie /
Na początku myślałem ,że chodzi tu o alternatywne wymiary i trójkat bermudzki , ale wychodzi na to , że jest to piekło / czyściec .
Po wypadku samochodowym w którym ginie synek Jess pojawia sie dziwny taksówkarz stawiam , że jest to szatan .
Aha i przed wypadkiem synek Jess zaczyna odpierdalać w samochodzie bo wie , że za chwile zginie i cała ta jego choroba psychiczna wynika z tego , że widział śmierć swojej matki z ręki swojej matki 5647442 razy . W sumie nie ma się do czego przyczepić lubie takie zapętlenia w filmach polecam australijski film Lost Things lekko podobny pozdro.
Szatan czyścieć ? Ciekawa interpretacja :P z ciekawością zobacze ten Lost Things a z swojej str polecam Pokój dziecięcy i Zbrodnie czasu oba filmy z bardzo podobną fabułą
SPOILER! UWAGA SPOILER!
Moim zdaniem, to cała historia zaczyna się od wypadku. Bohaterka pod wpływem nerwów wsiada do samochodu, powoduje wypadek, zabija przy tym własne dziecko. Stało się to zapewne w drodze na łódkę, gdyż tak naprawdę miała wziąć na ten rejs syna ze sobą. Dusza dziecka przenosi się do tzw lepszego świata, natomiast dusza kobiety zostaje zabrana z miejsca przez tajemniczego taksówkarza, który może być istotą prowadzącą wszelkie dusze po śmierci do ich miejsca przeznaczenia. Dusza bohaterki wsiada na łódź i od tego zaczyna się jej pokuta za grzechy, za to jak traktowała syna itp. Aby zdała sobie sprawę, że była złą matką ale niestety już jest za późno aby coś zmienić. Można to traktować też nie jako czyściec a po prostu piekło i karę za zło wyrządzone podczas życia. Niby film jest pozbawiony sensu, dla niektórych, ale według mnie wszystko co się dzieje to po prostu wymyślna i okrutna kara dla bohaterki, za zło wyrządzone za życia. Tak naprawdę żeby nie wiem jak kombinowała to i tak historia cały czas się będzie powtarzać i nic nie zmieni jej tragicznego położenia.
PS. Wszelkie komentarze mam w dup*e tak więc bzdurne gadanie że jestem debilem, bo mam takie a nie inne zdanie i tak nikomu nie pomoże. Pozdrawiam!
SPOILER
zgadzam się, podobnie interpretuje ten film
dodatkowo wskazuje na to wspomnienie mitu Syzyfa, gdy bohaterowie zatrzymują się przy starych zdjęciach promu. można nawet pokusić się o porównanie głównej bohaterki do Syzyfa - stara się uratować syna, ale to syzyfowa praca, kara za złe traktowanie dziecka