Piękny umysł

A Beautiful Mind
2001
8,3 514 tys. ocen
8,3 10 1 513884
7,3 60 krytyków
Piękny umysł
powrót do forum filmu Piękny umysł

Witam,

widziałem ten film kilkukrotnie, lecz dopiero teraz coś postaram się napisać. Nie przepadam za filmami biograficznymi, ale ten zdecydowanie się wybił (choć nie wiem, na ile historia jest zbieżna z rzeczywistością). W sumie obraz ten pokazuje potęgę miłości, partnerskie poświęcenie, ułomność ludzkiego umysłu i jego zawodność. Na dobrą sprawę jedna decyzja żony Johna mogła całkowicie odmienić jego los, jednak niezwykła (żeby nie powiedzieć - niespotykana) odwaga Alicji pozwala głównemu bohaterowi zrealizować swoje naukowe plany i odnaleźć się w zagmatwanej rzeczywistości. Po obejrzeniu zawsze mnie nachodzi myśl, jak to możliwe, że wytwory pracy naszego mózgu mogą stać się tak rzeczywiste, że nie jest możliwe ich odróżnienie od tego, co istnieje. A może wszystko jest ułudą?

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
maniooo

Łatwo jest tak pisać, jeśli nie miało się z z czymś takim do czynienia.
A choroba psychiczna jest najgorszą rzeczą jaka może spotkać człowieka.
Czy to możliwe, żeby schizofrenia paranoidalna w zaawansowanym stadium była ignorowana przez domowników przez ponad prawie 10 lat?
Niestety... ponieważ tak jak napisałeś, w umyśle chorego powstają wytwory pracy naszego mózgu, które są tak rzeczywiste, że nie jest możliwe ich odróżnienie od tego, co istnieje. Wciąga on swoich najbliższych w swoją chorą grę, sprawiając, że zaczynają postępować według jej reguł i wierząc w dosłownie wszystko. A dzieje się tak, ponieważ jesteśmy zaślepieni miłością. No bo jak to możliwe, że tak inteligenta osoba nagle stała się wariatem? "Przecież wariaci tak się nie zachowują!!!"
Niestety w społeczeństwie panuje właśnie taki stereotyp osoby chorej psychicznie, podczas, gdy problem jest naprawdę bardzo trudny. Mieszkam pod jednym dachem z kimś, kto się na tym nieźle przejechał.

Nie będę jednak wdawać się w szczegóły i zanudzać tą okropną historią, bo musiałabym się rozpisać na kilkanaście stron.