Piękny umysł

A Beautiful Mind
2001
8,3 514 tys. ocen
8,3 10 1 513863
7,3 60 krytyków
Piękny umysł
powrót do forum filmu Piękny umysł

Kto był taki dobry, że go wyprzedził??

Gelu_2

no Oscara wtedy dostal Denzel Washington za Dzien Próby choc dla mnie rola Denzela byla dobra aczkolwiek nie dorównuje ona w zadnym stopniu Russelowi Crowe w Pieknym Umysle, nie rozumiem decyzji Hollywood:|

ocenił(a) film na 9
boiler5

Taa rzeczywiście. Też się dziwię, bo jednak Crowe był zdecydowanie lepszy od Denzela. Po za tym sam PU jest znacznie lepszym filmem od Dnia sądu, co powinno być wzięte pod uwagę.

ocenił(a) film na 9
Gelu_2

*próby

ocenił(a) film na 8
Gelu_2

dzień próby to najlepszy no jednen z najlepszych filmów o tej tematyce a piękny umysł to coś zupełnie innego dla mnie dzień próby wygrał ...

boiler5

Podobno nie dostał za karę za to, ze w jakimś hotelu rzucił telefonem w recepcjonistę bo się czymś tam zdenerwował. No sorry, Oskary to faktycznie targowisko próżności ale zdecydowanie zasłużył na niego za rolę Nash'a, prawda? :)

Gelu_2

jakos dlatego Denzel dostał nagrode za swoja rolę a nie Crowe bo Crowe cos w miediach głupiego zrobil , lub powiedziałe Nie wiem czy nie na temat gali rozdania oscarów i tak go ukarali :) Zreszta to w American Gangsters mierzą sie Ci dwaj gentelmeni Wiec mozecie ich sami ocenić który lepszy :0

ocenił(a) film na 9
Dunadan20

Tak nie można, bo Denzel w Americanie miał większe możliwości do zaprezentowania się, zresztą na ekranie było go znacznie więcej więc wiadome, że jak się tylko postarał to on był najlepszym aktorem w filmie. Ale porównując te dwie dawne role uważam, że bardziej na oscara zasługiwać Crowe.

ocenił(a) film na 10
Gelu_2

Do dziś zachodzę w głowę czemu tak się stało, ale ma ode mnie osobistego Wojtka za tą rolę :), a to największa z największych nagród.

ocenił(a) film na 10
Wojt4s

Te oskary to żenada.
Ze się chyba pierwszy raz w historii swojego bytu na filmwebie za przeproszeniem wyrażę - chuj im w kapsko.
Russell zasługuje na oscara...

ocenił(a) film na 9
Kristofio

Crowe rok wczesniej dostał oskara za gladatora, ale potem coś mu się pokręciło w głowie, zaczął pić i źle traktować rodzine i coś odwalił, że media pokazały jak go policja zgarnia w kajdankach.

I "szanowna" komisja chciala go ukarać i pokazać kto tu rządzi i nie dała mu oskara ;]

tak gdzieś wyczytałem

lain_coubert

nie zgadzam sie

piękny umysł to niesamowity film, jak i rola Crowe,ale "Dzien Próby"
to jeden z najlepszych filmów jakie widziałem i wspaniała rola -skorumpowanego policjanta Danzela.Oskar sie nalezał.....pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
nosiadek1920_2

?

z czym ty się nie zgadzasz?

Jak dla mnie to wszyscy wyżej uważają że Crowe powinien dostać Oskara za Piękny Umysł i chyba każdy powie że film jest genialny.

Więc nie rozumiem z czym ty sie nie zgadzasz ;]

ocenił(a) film na 9
lain_coubert

Właśnie przeczytałem jeszcze raz to co ty napisałeś i to co ja napisałem :) eh, prawie wpół do 3 w nocy i nie myśle juz :)

Ale nikt nie mowi ze Danzelowie nie nalezal sie Oskar. Obaj panowie zagrali wtedy świetnie i naprawde ciezko byloby kogos wybrac, jednak ja osobiscie dałbym Oskara Ryśkowi ;P no to juz tyle na dzisiaj nie będę się błaźnić więcej, pozdro

ocenił(a) film na 8
Gelu_2

Pojęcia nie mam... Ale uważam rola jaką odegrał Crowe była cudowna i na Oskara zasłużyła... Niestety, ludzie nie zawsze są sprawiedliwi :|

Nefertete

bo zobaczeniu filmu jeszcze raz musze stwierdzic ze......Crowe powinien dostac oskara......Danzel tez zasługiwał.....ale piekny umysł i kreacje Russela sa NIESAMOWITE !!!!

pozdro :)