Piękny umysł

A Beautiful Mind
2001
8,3 514 tys. ocen
8,3 10 1 513826
7,3 60 krytyków
Piękny umysł
powrót do forum filmu Piękny umysł

Niegenialny film o geniuszu. Dobry do zobaczenia na wideo w długi zimowy wieczór. Tylko za co ten Oscar?Crowe jak juz wszyscy slyszeli jest świetny (szczególnie duże wrazenie robi charakteryzacja w końcowych scenach). Jest też parę zaskakujących scen i oddany klimat paru dekad. Tylko brakuje porywającego szczególu, jakiegoś drobiazgu, który sprawiłby, że naprawdę przejmiemy się losem Nasha. Wszystko jest zbyt gładkie, oczywiste iproste. Ta historię napisało życie, ale nie czuć tego. Wydaje się też, że za mało jest matematyki a za dużo schizofrenii. John dzielnie walczy z chorobą i to czuć, ale nie poznajemy jego pięknego umysłu. co można wynieść z tego filmu? wiarę, w to,że nie każdy jest geniuszem.

użytkownik usunięty
Szynka

zgoda
Zgadzam się z Tobą. Właśnie wróciłam z kina... Spodziewałam się znacznie więcej. Co prawda słyszałam wcześniej opinie, że film jest `wylizany do nieprzyzwoitości`. Może nie aż rak, ale fakt jakoś to wszystko było niemrawe. Aktorzy grali dobrze, nie przeczę. A mój wniosek brzmi następująco; nie przejmuj się, że jesteś świrem, bo i tak masz szansę na to by znależć swoją odrobinę szczęścia i radochy.