PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=533274}

Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 42077
4,4 19 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

SPOILERY!!

Już wcześniej pisałem, że zakończenie 7 uważam za idiotyczne (tłumacząc też czemu tak sądzę).. Co mnie dziwi..

Czemu dr Gordon nie pomógł Adamowi?
Każdy przecież pamięta, że wychodząc z łazienki obiecał, że sprowadzi pomoc... oraz, że nie okłamałby go!
Na dodatek jak wiemy odpiłował sobie nogę aby ratować rodzinę.. wynika z tego wszystkiego, że człowiek mający mimo wszystko jakieś tam zasady, wartości i przede wszystkim determinację itp...

Tymczasem w końcówce 7 scenarzyści raczą nas obrazem, że zostaje kolejnym (jakby ich było jeszcze mało) pomocnikiem Jigsawa. Na dodatek nie podając przy tym jakiegokolwiek powodu. Ktoś może powiedzieć, że John mu pomógł (opatrzył itp).. to warto sobie przypomnieć złość Gordona w momencie gdy chociażby Zepp wszedł do łazienki i jego nastawienie, a raczej złość do sprawcy (błędnie wówczas uznając jego za winowajcę). Tutaj nagle staje się oddanym sługą psychopaty. Jakby było mało absurdów to na końcu jeszcze bierze sobie kolejne dwie świnki.

O ile jeszcze Amandę i Hoffmana w zupełności rozumiem.. czemu pomagali itp.. to w tym przypadku jest wg mnie kompletnie bezsensowne. Film oceniłem negatywnie, w dużej mierze ze względu na nielogiczną, a wręcz idiotyczną (jak dla mnie) końcówkę.

Zapraszam do dyskusji.

ocenił(a) film na 9

Może w tym czasie, jak go John opatrywał, to Amanda zabiła Adama. A co do tego czemu mu pomagał, wg mnie nie musi być powodu podanego na tacy. Jak już to może dla tego że oszalał, bo przecież po od cięciu sobie stopy, ludzie głupieją i zaczynają pomagać swoim oprawcą :)

użytkownik usunięty
Robert831231

"wg mnie nie musi być powodu podanego na tacy"

pewnie, że nie - można nakręcić kolejne, jeszcze głupsze części i w nich wyjaśnić :)

Gordon był nadal zakładnikiem Johna - wliczam w to : znalezienie nieprzytomnego z bólu i upływu krwi - Gordona, pierwsza pomoc i zagojenie rany by moc wykonać protezę. John nie mógł przewidzieć czy Gordon nogę odpiłuje a jeśli tak to która i jak duża będzie ta proteza. Widziałam moment dopasowania protezy i oczywiście zagojony kikut kończyny a właściwie jeszcze nasadkę na miejsce dokonanej amputacji plus protezę. Wyjście na wolność nie było pośpieszne i chaotyczne czyli Gordon nie odczuwał już zagrożenia - stał zadowolony z widoku słońca i osłaniał oczy przed światłem bo długo przebywał w zamkniętych pomieszczeniach. Mimo protezy nie podążał szybko by uzyskać pomoc / informacje o losie rodziny czy z troski o Adama czy zgłosić zeznania na policji.
Czyli w trakcie pobytu z Johnem musiał uzyskać jakieś info o zonie, córce i ewentualnie Adamie.
U Gordona po zespole urazowym albo wykształcił się w mechanizmie obronnym syndrom sztokholmski albo zespól współuzależnienia w zależności jak zinterpretujemy tu sam koniec Gordona z Hoffmanem.
2 świnki z Gordonem - odbieram jako tych pomocników , którzy obserwowali los Jill i Hoffmana i czy ten ją zabije . Napaść w 3 jako pewność pojmania Hoffiego bo niepełnosprawność Gordona w starciu z Hoffmanem go ograniczała.

come2me27

PRZEPRASZAM !!! Błąd !!!

było wiadomo którą ewentualnie stopę odetnie Gordon - jedna przykuta xDDDD

come2me27

A , podobno wycieli scenę jak Amanda na koncercie rockowym flirtuje z Adamem , oni się wg założenia scenariusza znali. Amanda gdy dusi Adama folią mówi, że chce mu pomoc. Adam według Johna nie uczynił nic by się uwolnić ( klucz wpadł do odpływu wody w wannie a Adam nie odpiłował sobie stopy ) a na koniec zamachnął się by go zastrzelić wiec pewnie John uznał , że dalszy pobyt Adama w łazience jest słuszny.
Gordon stopa prawa, Adam lewa - bo jak już kiedyś wspomniałam myślałam nad tym czemu nie piłowali kłódki.

ocenił(a) film na 9

A ostatnio oglądałem odcinek Housa, o tym że House leczył swoją ulubioną pisarkę, bo nie chciał żeby umarła, nie wyjaśniając tajemnic bohatera książki. No i kończy się tak SPOILER

Że pisarka mówi, że nie wyjaśni większości wątków, żeby zostały do dowolnej interpretacji i że nie napisze kolejnej książki. Więc mam nadzieje, że tu będzie podobnie, dowolna interpretacja czemu mu pomagał (chociaż syndrom sztokholmski też brzmi ładnie) i brak następnych części.

Dla mnie największą głupotą było to w całej serii to że od 2 części do 6 nic nie było wspominane o dr Gordonie... i wiedziałem, że w tej części będzie ale koniec też mnie zaskoczył choć negatywnie go nie odbieram ale zastanowiła mnie wtedy jedna rzecz czemu dr wybrał tą lekarkę w 3 części co robiła operacje :P czyżby między nimi był jakiś spór i chciał wyrównać swoje rachunki z nią ? Wtedy wychodziłoby na to, że podobała jemu się cała ta "gra" i dlatego pomagał...
Sorka jeśli argument nie jest wyczerpujący ;)

jason86

Gu3ss,
ten wpis będzie moją prywatą do Ciebie. Znasz serię dobrze to nie muszę w szczegółach dla innych userow pisać . W poprzednich wątkach bałagan , mimo chęci nie znajdę miejsca aby się właściwie podpiąć wiec kontynuuję tu, zgoda ?
Wydaje mi się, że pisząc o idiotycznej końcówce w pierwszym komentarzu masz na myśli głównie problem wykorzystania Jill jako osoby testującej Hoffmana i to pojawienie się Gordona , prawda ?

Chcesz przyjąć ,że twórcy celowo i logicznie tak właśnie ustawili akcje i ma to większy sens poza zabiegiem zapchajdziury , tak ?
Odbij piłeczkę :) albo zostajemy przy temacie Gordona i Adama :)

come2me27

Literówkę w nicku, wybacz :)

ocenił(a) film na 1

Moim zdaniem to wyjaśni się w osiemnastej części na którą ograniczeni fani Piły przylecą jak psy z wywieszonym językiem

Supernatural

Niech lecą i oby pytali i mieli wątpliwości . Może zaczną weryfikować stan w swojej głowie i dostrzegać u siebie np. obłęd religijny . Psychiatria póki co nie zalicza wiary w bóstwo do urojeń tylko dzięki prawu o wolności wyznania i całej poprawności politycznej. Może spłynie oświecenie z porównania miedzy bogiem a Jigsaw – schemat działań ten sam , obaj psychopaci a jakie rzesze kochających wyznawców ma ten pierwszy rzekomo realny ? Ja się obawiam , że wierzący w imię wiary w swojego boga większą krzywdę w życiu publicznym uczynią i tak śrubki w Polsce katolicy dokręcą , że sama znajdę się w pułapce bez wyjścia a ja chce żyć !!!

Supernatural

supernatural nie wypowiadaj sie na Piły trollu

ocenił(a) film na 3
michalzawiski

supernatural takiego zjebanego trolla prożno szukac na całym FW.

"Moim zdaniem to wyjaśni się w osiemnastej części na którą ograniczeni fani Piły przylecą jak psy z wywieszonym językiem"

a moim zdaniem brandzlujesz sie oglądając filmy z tym pedałkiem dicaprio.Ktos kto daje 10 punktow Titanicowi włazi na forum poświęcone Pile tylko po to żeby hejtować.

Troll,hejter,męska prostytutka lub przydrożna dziwka-kim jesteś?-Make your choice...

ocenił(a) film na 8
Psycho_Daddy

Ja wiem kim ty jesteś. Kolejnym klonem Supernaturala dzieciaka z postów powyżej. I don't give you any choice.

ocenił(a) film na 1
Psycho_Daddy

Powiedz mi ile oskarów dostała Piła ,a potem powiedz ile oskarów dostał Titanic.
Teraz napiszesz ,że oskary przyznają słabym filmom itp itd
Jednak komisja ,która przyznaje oskary jest dla mnie większym autorytetem w tej dziedzinie niż ty ,pajacu.
Więc zamknij pysk kreaturo.

Supernatural

To, że film dostał duzo oscarów, nie znaczy, ze od razu jest dobry. Sorry juz się nie raz przekonałem, że akademia potrafi nagradzać gnioty., więc za przeproszeniem stul się i siedź cicho

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Haha wiedziałem ,że ktoś to powie.
No tak pięknisiu. Ty jesteś największym owłosionym znawcą filmowym na świecie! Jesteś wszechwiedzący!

Supernatural

odwal się ode mnie pokaż nam wszystkim swoje zdjęcie

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Jestem przystojniejszy od Ciebie o lata świetlne.

Supernatural

W latach swietlnych to się mierzy odległośc międzyplanetarną trollu

ocenił(a) film na 3
Supernatural

Powiedz mi ile horrorów/thrillerow z elementami gore dostało Oscara?,no powiedz frajerze.To nie ten gatunek filmu głupcze aby obsypywac go oscarami.

Piła nie jest żadnym wyjątkiem,za to została nagrodzona na wielu festiwalach poświęconych horrorowi.

Ja tak od siebie proponuje ci żebys stanął przed komisją lekarska i ubiegał sie o rentę inwalidzką-powód?-JESTEŚ PIERDOLNIETY.

Spinasz poślady hejterku a ja mam z ciebie bekę heh...

ocenił(a) film na 1
Psycho_Daddy

Piła to thriller a nie horror. Nie znasz się parówo. Idź spać

Supernatural

Niedawno twierdziłeś , ze to horror.

ocenił(a) film na 8
michalzawiski

Chyba wczoraj

ocenił(a) film na 8
Supernatural

Widać jak ty się znasz. Przypomnij mi czyj to post :

"Najbardziej śmieszą mnie ci którzy piszą ,że Piła nie jest horrorem i uważają się przez to za największych znawców kina. Otóż odpowiem wam "znafcy".
Piła jest horrorem i to w dodatku bardzo słabym."

oraz:

"Na filmwebie jest napisane że Piła to horror.
W necie szukam i jest napisane ,że horror.
Dla mnie jesteś żadnym autorytetem. Twoje zdanie jest dla mnie gówno warte.

Powiedz mi dlaczego tak się wymądrzasz? jesteś pięknym znafcom filmowym?"

Wybacz ale mam "bardzo słabą pamięć" więc może ty Supernatural pamiętasz kto to napisał?

ocenił(a) film na 1
Little_Jacob

Majaki masz człowieku. Dzwoń po pogotowie..

ocenił(a) film na 8
Supernatural

Już dzwonie tylko podaj swój adres

Supernatural

no własnie podaj adres ,bo numer na pogotowie znamy

ocenił(a) film na 3
Supernatural

"Piła to thriller a nie horror. Nie znasz się parówo. Idź spać"

a gdzie ja napisałem że to horror???,czy to sa twoje jakże głęboki przemyslenia czy stwierdzasz fakty???

nerwy ci puszczają małoletni onanisto,powiedz ile plakatów dicaprio wisi nad twoim łożeczkiem?,i na ile z nich zdązyłes sie juz schlapać? heheh

Zabaw wprost przednia....

Supernatural

Oskary nie są dla mnie żadnym wyznacznikiem. Widać, że ty jak pies do kiełbasy lecisz na filmy, które dostały oskara i połykasz wszystkie takie produkty śliniąc się na ich widok jak odmóżdżone zombie. Szkoda mi Ciebie. Dla mnie oskar nie ma żadnego znaczenia, bo ludzie, którzy go przyznają kierują się własnym gustem. Ja także kieruje się własnym gustem i nie raz film, który dostał oskara okazał się zwykłym przeciętniakiem. Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie mój gust. Mam gdzieś zdanie super specjalistów przyznających oskary, jakiś szarych pokemonów z FW (takich jak ty), krytyków czy innych ludzi. Nie sądzę też, że Piła 3D jest genialna, ale ocenianie jakiegokolwiek filmu bez obejrzenia go jest żałosne. Nienawidzę ludzi, którzy nie mają własnego zdania i kierują się czyimś głosem zamiast własnym gustem, a do tego oceniają filmy zanim je obejrzą. Dla mnie tacy ludzie to pokemony i szkoda mi ich.

ocenił(a) film na 1
ari92

Chłopie za stary jesteś na oglądanie pokemonów.
Intelektualny biedaku.

Supernatural

Jak narazie tylko ty wykazujesz się brakiem intelektu

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Zapisałem Cię do fryzjera na 15. Nie spóźnij się.

Supernatural

A ja ciebie do psychiatry na tą sama godzine

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Wyjdziesz za mnie ,Michalino?

Supernatural

wole dziewczynki nie skorzystam

michalzawiski

AhAHAHAHA xDxD ta odp. i to zdjęcie obok xDxDxDxD

ocenił(a) film na 1
KrzysiuVelSloneczko

Racja. Nie radziłbym spotykać się z ludźmi z facebooka w realu:)

KrzysiuVelSloneczko

no dokladnie - wyszedl mu humor sytuacyjny jak nigdy ;] :))))))))

ocenił(a) film na 8
Supernatural

Nagle okazałeś się gejem? Czym ty mnie jeszcze zaskoczysz co? Twoja głupota zaprawdę nie zna granic

ocenił(a) film na 1
Little_Jacob

Nie jestem gejem -.-
Po prostu pomyliłem go z dziewczyną:\
Przykre ,zdarza się..
A ty nie masz co robić tylko mnie zaczepiać musisz?

ocenił(a) film na 8
Supernatural

Powiedz dlaczego ty zaczepiasz innych? Niby to co ty robisz jest w porządku, a jeśli ktoś cię zaczepi to już nie

ocenił(a) film na 1
Little_Jacob

Ja tylko odpowiadam na zaczepki. Próbowałem wam pomóc ,ale wszyscy na mnie naskoczyli.
Widać niektórzy są istotami wyższymi

Supernatural

Ja tam potrafię być dzięki Tobie szczęśliwa :)

Supernatural

Pan dobrze gada polać panu :) zgadzam się z panem w 100 % .Święta prawda jedyny człowiek który ma coś sensownego i mądrego do powiedzenia na filmwebie i który daje zawsze coś mądrego swoimi wypowiedziami ,zawsze umie coś wnieść do dyskusji i jest ciekawą i interesującą osobą .Tak masz rację naprawdę czytałem wszystkie twoje posty i chyba jesteś jedyną osboą na filmwebie która mówi prawdę prosto w oczy i nie owija w bawełnę :),Tak naprawdę po twoich postach widać że masz wielką inteligencję i jesteś osobą która naprawdę zna się na kinie i wie co mówi .Naprawdę otworzyłeś mnie oczy teraz wiem że masz rację naprawdę dzięki ci za to ten pan Supernatural naprawdę nie śmiejcie się z niego on ma rację tylko jego posty tutaj wnoszą coś do tej rozmowy na temat piły więc co się go czepiacie ?.Przecież ma świętą rację żaden krytyk filmowy by tego lepiej nie napisał od niego ,szkoda że dopiero teraz piszę na temat jego postów bo mogłem wcześniej tą pochwałę moją wyrazić w jego stronę dzięki panu przekonałem się prawdy o kinie światowym i masz rację naprawdę talent twój podziwiamy wszyscy z moimi ziomalami z osiedla czytamy i oni teraz są tak samo oświeceni jak ja już zostałem przez ciebie oświecony dziękuje ci za to :) lepiej już nie oceniajcie go bo on wie co mówi to prawdziwy krytyk kina światowego miał coś do powiedzenia i streścił się w kilku słowach ,naprawdę wspaniała wypowiedz nie tylko ta ale i inne pana mnie się podobają wogóle czekamy z ziomami na nowe posty które pan zamieści krytykując filmy chętnie poznam pana zdanie ;).Tak więc czekam na nowe pana posty niech pan dalej krytykuję niech nie tylko mnie otworzą sie oczy na prawdziwe kino światowe ;).

ocenił(a) film na 8
Kinematograf

Are you kidding me?

ocenił(a) film na 8
Supernatural

Pomyślałeś, że może twoja pomoc ma odwrotny skutek do zamieżonego? Albo nikt jej nie potrzebuje. Odpowiadasz na zaczepki? No wybacz ale pisanie, że film jest dla psycholi a użytkownicy filmwebu nie mają życia to nie zaczepka?

Little_Jacob

Little Jacob no przecież to taki mądry użytkownik jest ja dzięki niemu wiem które filmy są dobre a które złe tak masz rację ;)

Supernatural

No i Kadencę wyborczą pana Supernaturala myślę że można uważać za otwartą głosujmy na niego i na Arka 2010 myślę że obaj panowie będą zacnie prowadzić swoją politykę krytykowania złych filmów ,myślę że należy oddać swój głos na Supernaturala który najlepiej tutaj krytykuję filmy i jest uznanym wśród grona filmwebu użytkownikiem który wiele się zasłużył tutaj i pomógł wielu ziomom z pod klatek zrozumieć sens kina i że filmy nagrodzone oscarami są o niebo lepsze teraz tylko oglądamy na blokach tytanica albo ojca chrzestnego i wiemy już że zawdzięczamy to ostrej krytyce kina którego nie docenia Supernatural.Myślę że jego zastępca Arek 2010 będzie godnym następcą jego i będzie umiał to znaczy potrafił zrobić taką krytykę kina że każdy z nas będzie już wiedział co można a czego nie można oglądać w kinie ;).Tak że jestem myślę żę godzien poprowadzenia kampanii wyborczej Supernaturala I Arka 2010 których ja wytypowałem jako najlepszych z tych co tutaj licznie siedzą na Filmwebie myślę że ich krytycyzm będzie godzien tutaj wybrania ich na najlepszych .SZczególnie warto tutaj zwrócić uwagę na ich stan jaki reprezentują swoimi osobami myślę że to będzie godne żeby reprezentowali nas na filmwebie i ja już dzisiaj proszę o to żebysmy dali szansę Supernaturalowi i Arkowi 2010 niech poczują smak władzy ...... Tak więc myślę że oboje będą wiedzieć dobrze jak zaprowadzić porządek w naszym kinie .....

Supernatural

http://www.youtube.com/watch?v=1TAzzM33uN0