PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

http://fdb.pl/tm10782,Pierwszy,Clip.html

ocenił(a) film na 5
Sub_Zero

dzięki;)
(Tym razem zdąrzyłem zapisać go na dysk. HA:D )

ocenił(a) film na 9
Madm4n

a jak to się robi? z góry dzięki za info

ocenił(a) film na 5
milosz18

ściągasz odpowiedni program (np "youripper"). Wklejasz do niego link z youtube.com a on zapisuje ci filmik na dysk;)

Sub_Zero

eeee coś mi tu nie pasuje ;/ to ma być piła IV ? ;/ w niczym nie przypomina heh dwóch kolesi, którzy porobują sie zabić ;/ to nei styl Jigsawa ;/ chyba , że to nowy styl dr Gordona heh ale przyznam, że nawey nei chciało mi sie tego oglądać do konca ;/ dnooo... może dlatego, że tylko ta scena pokazana heh

ocenił(a) film na 5
uxi88

Hmm patrząc na wypuszczone zdjecia mozna sie domyslic ze ten co kontynuuje prace Jigsawa (moze to Gordon)... Ma inny styl... Na każdym wypuszczonym zdjeciu są dwie osoby... czyli wychodzi ze w kazdej pułapce biorą udział dwie osoby... bo:
- na pierwszym zdjeciu jakie sie ukazalo widzimy jakas laske na krzesle i kogos kto trzyma bron (moze to Rigg)
- na drugim zdjeciu jakis gosciu jest takze przywiazany do krzesla a obok mamy goscia na kostce lodu ktoremu grozi smierc przez uduszenie...
- no i na filmiku z comic-con'u mamy dwoch gosci jeden ma zaszyte usta drugi oczy...

Hmm uwazam ze zmiana tego stylu bedzie raczej na minus bo to juz bedzie przypominalo bardziej rzeznie niz gre :(

ocenił(a) film na 9
Makron

przestańcie piepr*yc. Gadacie jakbyście już film widzieli. Co wam nie pasi w pułapce, gdzie tam jest rzeźnia? W Saw 3 była rzeźnia (pułapki Troya, policjantki i tego murzyna). A może mi powiecie że rzeźnią nie były pułapki Paula i Amandy z Saw 1? Ten koleś nie musiał zabic tego drugiego. Jak zauważyliście ten kolo w końcu otworzył usta, rozdarł jakoś te zszycia przedarł, więc nie musiał zabijac tamtego. Na tej podstawie można uznac że Saw 1 to rzeźnia bo Dr. Gordon miał zabic Adama i jakoś nie stękacie że to rzeźnia tylko zajebisty film:]
Każdy mój znajomek który widział, który widział scene z Piły 4 powiedział że konkret i może byc powrót do jakości z P1. Oczywiście przemądrzali forumowicze z filmweba już przesądzają jakośc filmu nie dokońca zastanawiając się nad sceną i nie oglądając całości. Poczekajcie aż wyjdzie trailer. Wtedy mniej więcej będzie wiadomo jaki może byc ten film. Pozdrawiam

PS. Jeśli pojawiły się błędy językowe, składniowe bądź ortograficzne to przepraszam

ocenił(a) film na 5
milosz18

hehe małe niezrozumienie i od razu jaki protest :/ mówiąc rzeźnia nie mialem na mysli czegos takiego jak Hostel... chodziło mi o to ze gra juz nie ma tego charakteru co w poprzednich Piłach... juz sam brak nagrania... i to ze musieli walczyc ze soba... z reszta nikt filmu nie przesadza a przynajmniej ja... to sa tylko moje obawy nic wiecej a film i tak obejrze chociazby za ostatnie zlotowki musialbym isc do kina :D

ocenił(a) film na 6
Sub_Zero

PIŁA IV!!! Coś mi się wydaje że tak jak mówi Makron to będzie bardziej rzeźnia niż gra Jigsawa no ale cóż, najważniejsze żeby tylko była wciągająca fabuła i zaskakujące zakończenie jak w częściach poprzednich ;P Pozatym, martwi mnie tylko jedno - żeby Piła nie miała aż tylu sequeli co np. Piątek 13, stara Teksańska Masakra czy choćby nawet Mortal Combat, ponieważ o ile pierwsze kontynuacje prezentowały jakiś poziom, to późniejsze filmy syngowane tym samym tytułem były coraz słabsze przez co z czasem kolejne sequele były już filmami drugorzędnymi, a na dodatek kręcono ile sie dało ( i w ten sposób sam nawet nie wiem ile części ma Mortal Comabt, bo słyszałem że 7 ;P). Uważam że niezbyt dobrze wpływa to na ogólne mniemanie o filmie i przez to Piła (wg mnie) powinna była się zakończyć na części 3, ale z powodu otwartego zakończenia w 3 mam nadzieję że cała seria zamknie się po czterech częściach. Tak będzie chyba po prostu lepiej dla filmu, zważywszy na to że główni bohaterowie poprzednich części i tak nie żyją, więc ileż można wymyślać nowych rzeczy bazując na postaci martwego Jigsawa? Mam nadzieję że twórcy jednak nie spieprzą sprawy i cała seria nie odejdzie w zapomnienie przez słabe kontynuacje. Pozdrawiam ;P

ocenił(a) film na 5
Jeordie_White

hmm raczej jest postanowione ze film skonczy sie na 6 czesciach... poza tym podejrzewam ze w samej czworce to o przeszlosci Johna bedzie niewiele, uwazam ze fabula skupi sie na osobie nowego nastepcy Jigsaw'a i pulapkach. Mniej wiecej cos takiego bedzie pewnie jak jedynka, czyli sledztwo w sprawie morderstw Johna i jego wlasnej smierci... A Jeff i inne retrospekcje pojawia sie raczej sporadycznie... Dopiero w Pile V pewnie bedzie duzo powiedziane o samym Johnie a no VI bedzie typowym epilogiem... taka jest moja wizja kolejnych czesci :P

ocenił(a) film na 10
Makron

jA DOPIERO CO WRÓCIŁEM Z WAKACJI NO I... pozytywnie zaskoczony (sorry za caps locka) Wiedziałem że bedzie nowy styl pułapek(I-ofiara była już w pułapce i miała możliwość się uratowania ale z wielkim bólem, II-ofiary decydowały czy chcą się ratować wchodząc w pułapki, czy nie, III-ofiary były w pułapkach ale samy nie mogły się uratować tylko ktoś ich, IV-dwie ofiary muszą współpracować aby się uratować, albo zginą)co prawda łazienka z I to też niby współpraca 2 osób, ale to nie to samo, i mam nadzieje że w V i VI będą również nowe typy pułapek. Co do samej pułapki, narawdę fajna i mi się jak najbardziej podoba (bardziej niż na przykład łańcuchy Troya z III również pokazane na Comic-Con).Pułapka wprawia mnie o lekki ból głowy, bo... jakim cudem oni mają się uratować? Przecież to ewne że taki mięsniak nie przepuści do siebie kogoś, kogo nie widzi, a tamten mu nie powie że wie gdzie jest klucz.

Co do kontynuacji sądze że IV będzie o tym co jest w opisie (ależ ja inteligentny) czyli o Jigsawu będzie coś ale retrospekcji będzie nie wiele. Jestem raczej pewny że Rigg będzie musiał przejść serie prób takich jak Jeff ale będzie o wiele trudniej uratować ofiary (przecież na screenie Rigg ma broń) a na końcu okaże się kto jest następcą Jigsawa.

V (wg mnie) będzie o tym następcy, na końcu być może zginie albo zostanie aresztowany (w co szczerze wątpie)

VI będzie być może prequelem, początkiem fascynascji Jigsawa, który już wtedy wszystko miał zaplanowane na później (wcześniejsze części) i o jego następcach, a w akcji będzie prymitywna gra z prymitywnymi pułapkami, ale jakże inteligwntnymi i przewidzianymi.

Jeszcze raz wróce do pułapki z clipu... jak właściwie oni mieli zginąc? Czy ta łańcuchy miały ich tak przyciągnąć do tego urządzenia że by uch udusiło? Czy niby przyciągało to ich do siebie aż sie pozabijają?

A więc znamy 4 pułapki:
-tą z klipu
-z 1 zdjęcia
-z 2 zdjęcia
-i coś ze szczurami
-i być może nowa...

...No i na koniec mała ciekawostka: Kolejna pułapka (a moze ta na pierwszym zdjęciu) nazywa się Knife Chair. Przetłumaczcie sobie sami, a oto link http://www.movieweb.com/news/24/21524.php

ocenił(a) film na 6
Sub_Zero

Mam małe spostrzeżenie - uxi88 pisze, że to nie styl Jigsawa aby jedna osoba miała zabić drugą aby przeżyć, a ja uważam że wręcz przeciwnie - przecież na tym polegała właśnie część 1., kiedy to Gordon mógł zabić Adama lub na odwrót i wtedy jeden z nich byłby wolny. I mam takie przypuszczenie, że być może to właśnie tak bardzo wywoływany dr. Gordon rzeczywiście zastąpi Jigsawa i jego gry będą wzorowane na tej, w której sam uczestniczył - czyli z dwoma osobami z których tylko jedna może przeżyć. Z resztą, ktoś już tu wspominał że na wszystkim co narazie sie ukazało z nowej Piły(zdjęcia i clip) są 2 osoby. Kto wie, może Gordon powróci, ale chociaż wysunąłem taki wniosek, to szczerze w to wątpię, ponieważ wszyscy przypuszczaliśmy na forum 3 że będzie już w trzeciej części a go nie było, więc nie wierze żeby był w 4. Pozdro

Jeordie_White

A ten klip jeszcze bardziej mnie przekonuje, że to Gordon, bo zaszycie oczu i ust musiało być zabiegiem chirurgicznym :) Tak jak w dwójce na początku wszyty klucz pod oko, o pewnie też on :)

ocenił(a) film na 5
Sub_Zero

Zwróćcie uwagę na to że na 2 z 3 plakatów są narzędzia chirurgiczne ba na jednej nawet jest reka w chirurgicznej rękawicy... nom a przecież Gordon był chirurgiem... Chyba że to taki żart ze strony tworców by wiecej ludzi poszlo na film...

ocenił(a) film na 5
Makron

kiedy wy wreszcie zrozumiecie, że poster z tą ręką nie był oficjalny?;/ nijak ma sie więc do filmu

ocenił(a) film na 10
Madm4n

Ten plakat był oficjalny, tyle że to nie plakat, tylko art. W ten sposób twórcy chiceli zareklamować restaurację PARK HOLLYWOOD czy jakoś tak

ocenił(a) film na 5
tom320000

According to Lionsgate, the poster is "not any kind of official art for the film, it was the invitation to a press event." The imagery of the plate, silverware and server gloves are a direct reference to the fact that this is an invitation to an event at a restaurant."

nijak ma się do filmu;]

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Hmm tak czy siak na drugim tez sa narzędzia chirurgiczne i to jest oficjalny plakat... był pokazany na comic-con'ie... a to juz daje jakies nadzieje :D

Makron

"Mam małe spostrzeżenie - uxi88 pisze, że to nie styl Jigsawa aby jedna osoba miała zabić drugą aby przeżyć, a ja uważam że wręcz przeciwnie - przecież na tym polegała właśnie część 1., kiedy to Gordon mógł zabić Adama lub na odwrót i wtedy jeden z nich byłby wolny. " A niby jak Adam mógł zabić Gordona ? ;/ rzucając w niego tą tępą piłe chyba hehe właśnie o to chodzi, że w klipie tamci faceci mogli sie nawzajem zabić, każdy z nich miał szanse, w grze Godron- Adam, to Gordon mógł tylko dokonać wyboru czy poświeci żone i córke i nie zabije Adama ,czy też uratować je i zabić Adama heh Adam mógł tylko patrzec na to co zrobi Gordon do niego należał wybór.

ocenił(a) film na 6
Sub_Zero

hehe ok może troche z tym przecholowałem że Adam mógł zabić Gordona, ale chodziło mi o to że w pułapce były 2 osoby ;P A co do tego szwu na oczach i ustach, rzeczywiście to może przemawiać za Gordonem ale i tak osobiście nie wierze że on się zjawi ;)

ocenił(a) film na 7
Sub_Zero

mam takie pytnie..... apropo tej plapki z clipu.. te urzadzenie te lancuchy zwijalo / pomijajac to ze jeden mial tam drugiego zabic itp./ jezeli by sie nie uwolnij to co im mial by sie stac?? glowy by pourywalo czy co?? podusilo ich?? .... nie wiem zabardzo..chyba wyobraznia zaczela mi szwankowac..

ocenił(a) film na 5
serafin_5

ja mysle ze poprostu by ich wciagneło tzn nie tak calkowicie ale smierc jak najbardziej byla by natychmiastowa...

ocenił(a) film na 10
Sub_Zero

Gordon Gordon i Gordon.On nie bedzie nastepca czemu...Jak wyszedl z toalety po chwili zobaczyl mezczyzne wychodzacego tez z toalety...zapewne myslal ze to Adam...ale to byl ten sam gosciu co lezal martwy...pewnie sie zdziwil...ale potem zaczal (tak samo co do Zeppa) gadac you fucking baster i fuckin kill you <-- dobrze napisalem?;P...ok Jigsaw napewno go nie zostawil...tak samo jak na screenie z erickiem...czyli go wyniusl...czyli kto moze byc ta osoba na krzesle Gordonek...A pozatym jaki on ma motyw na zabijanie ludzi...

ocenił(a) film na 10
mihcim_2

Sorry, ale muszę to napisać.
1. Po jakiego grzyba odkopałeś ten temat.
2. Pisz wolniej, a zrozumialej. Ostatnio do mnie była jakaś gadka coś o włosach, kuźwa nikt nie wie o co chodzi, pisz troszkę zrozumialej.
3. I przestań z tymi teoriami, że to Eric i Gordon, bo i tak to nie miałoby sensu, a po drugie wyraźnie widać twarze postaci i porównaj sobie ze zdjęciami, zamiast stawiać teorie które łatwo obalić.

Sorry ale naprawdę postaraj się trochę z tymi postami, bo czasem naprawdę Cię ciężko zrozumieć.

ocenił(a) film na 10
Sub_Zero

obejrzalem Sekcje zwlok Jigsawa i jak leca te urywki Zatrzymywalem ciagle po 20 probach udalo mi sie zobaczyc Ercia i twarz Gordona ale nie byla wyrazna.Ale Erica napewno widzialem

ocenił(a) film na 10
mihcim_2

Można stwierdzić, że Eric tak zarósł, ale ten pan jest w ogóle innej budowy. Następną sprawą jest przetrzymanie. Ile on musiałby go karmić i trzymać aby poddać go grze? W końcu minęła kupa czasu od kiedy odciął sobie nogę i w połowie się wydostał, a czasem kiedy Rigg znalazł Troya, czy Amandzie odrosły włosy. Następnym faktem jest poddawanie ponownie go grze. Nie byłoby sensu. Dalej, jeśli chodzi o Wikipedie, bo chyba tak wcześniej napisałeś, aby wejść i jest pokazane zdjęcie Erica. Z tego co mi się wydaje, zdjęcie już usunięto. Wikipedia nie jest źródłem wiarygodnym. Każdy może napisać sobie co chce. Ostatnio pisało, że niby w tej pułapce obok Erica jest Gordon, jak to ty twierdzisz. Teraz ktoś zrobił zmiany i piszę, że jest to Hoffman, bo ktoś sobie stwierdził, że ma takie same ciuchy. Głupota, komu wierzyć? W dodatku postać którą widać na krześle, z tego ci mi się wydaje, ma inny kolor włosów niż Hoffman. Naprawdę czasem można przeczytać niezłe głupoty ze strony, osób z "dużą wyobraźnią" jednak nie potępiam ich, bo mogą podejrzewać co i jak.

ocenił(a) film na 10
AlanVI

to ja ci mowie ze...Wlasnie patrzylem na nowe zdj jak Hoffman gada z kims przez telefon...ma takie same ciuchy jak ta osoba na krzesle...pozatym WSZYSTKIE dowody wskazuja na Matthewsa bo...Rigg ma uratowac starego przyjaciela...na wikipedi ciagle jest te zdjecie i jest uwierz mi jest wiarygodne...po 2 Straszny Film ten user dodal taki material co odp na dreczace nas pytania pseczytaj a wszystkiego sie dowiesz

ocenił(a) film na 10
mihcim_2

Może osoba na krześle to ta sama co dzwoni, ale czy to według jest Ciebie Hoffman???!!!

ocenił(a) film na 10
AlanVI

tak to jest Hoffman...i dobrze...a czemu w 2 byla inna lazienka niz w 1...w 1 byla w jakies fabryce czy gdzies tam a w 2 w domku