Do tej pory uważałem tę serie za krwawe bezmózgie filmy dla tępych nastolatków. Postanowiłem przekonać się na własnej skórze o co tyle szumu. Jak dotąd widziałem trzy części i wszystkie mi się spodobały. "Piły" to nie typowe masakry bez ładu i składu jak to w większości horrorów. Oczywiście masakrę też tutaj znajdziemy ale mamy tu również przemyślaną fabułe.
Wiele osób czepia się że ten film jest chory i opiera się jedynie na sadyzmie. Bzdura, weźmy pod lupe taki "Siedem". Nikt mi nie wmówi że widok człowieka przypiętego do łóżka od bodajże roku jest bardziej humanitarny od rzeczy mających miejsce w "pile". Mimo równie krwawych scen ten film jest jednak uważany za klasyk. Więc nie rozumiem, czego się tu wszyscy czepiają ?
P.S. Istnieją bardziej popaprane filmy ( patrz Hostel )
moim zdaniem Pila 1 i 2 (po czesci), to byly raczej thrillery psychologiczne, majace za zadanie widza wystraszyc i "wjechac mu na psyche". nie bylo wielu drastycznych scen, a gdy juz sie pojawialy to byly to krotkie momenty. kiedy w 1 czesci Adam odcina sobie noge, zblizenie jest doslownie na pare sekund, a reszta jest pozostawiona wyobrazni widza. natomiast uwazam, ze od 3 czesci film ma tez za zadanie zbudzic obrzydzenie. coraz wiecej lejacej sie krwi , sadyzmu, dlugie sceny ukazujace grzebanie w mozgu, flakach, scena kiedy w 4 czesci maszyna ciagnie kobiete za wlosy i zaczyna odchodzic jej skora z glowy- cos potwornego. od 3 czesci Pile stawiam na rowni z filmem Hostel. film "Siedem" mozna co najwyzej porownywac z pierwszą cześcią Piły, aczkolwiek jest o klase albo dwie lepszy. bo moze wyglodzony czlowiek byl widokiem strasznym, ale mimo wszystko ujecie bylo parosekundowe i zadne wnetrznosci nie wyplywaly. o czesci 5 Pily sie nie wypowiadam , bo nie widzialam.
"Hostel" to jeszcze bajeczka dla dzieci. Polecam "Cannibal Holocaust", "Salo", "Eaten Alive" (U. Lenzi, a nie Cravena), "Cannibal ferox", "Pluję na twój grób", "Ostatni dom po lewej" (stara wersja), Man behind the sun" itp.
P.S Swoją drogą "Piła 4" to najlepsza część serii.