Nie wiem może poprostu nieuważnie oglądałem albo coś, ale wydaje mi sie ze troszkę dziwna była piła IV... Chodzi mi o początek filmu gdzie Hoffman odsłuchuje kasetę z Ciała Johna i o końcówkę , w której zamyka Agenta FBI z ciałem Johna... to troszkę dziwne czy wy też zwróciliście na to uwagę? To meni zaskakuje no i po tym wszystkim znowu odsłuchuje kasetę... No chyba ze to na początku nie Hoffman... ale mnie dziwi obecność ciała Johna na stole patologa i obecność tego samego ciała w chłodni czy co to jest...
"Wydarzenia z Piły IV odbywają się równolegle z wydarzeniami z Piły III. Nie wcześniej i nie później. Tak więc, autopsja Jigsawa ma miejsce po tym jak Strahm zostaje zamknięty w pokoju przez nowego ucznia Jigsawa. Początkowa scena autopsji Jigsawa nie miała miejsca po wydarzeniach z części III. Tak naprawdę będzie początkiem Piły V." - wyczytane w necie
Wygląda więc na to, że nowy uczeń Jigsawa, czyli Hoffman, wysłuchuje kasety z jego brzucha już po zgnieceniu przez lód Erica oraz po zamknięciu agenta FBI z ciałem Jigsawa.
własnie a co sie stało z tym agentem FBI?? bo on byl zamknięty z ciałem Jigsawa, wiec musieli go znaleźć, teoretycznie powinien on umrzeć...
ej wlasnie co z nim? Przeczytalem wasze wypowiedzi i nie znalazlem rozwiazania. CHyba, ze przeoczylem ;].
(spoilery)
No własnie, miałem o tym napisać.
Tutaj możliwość jest taka, wydarzenia musza dziać się równolegle z Piłą III (ale tutaj pokazana autopsja Jigsawa na początku filmu i odsłuchiwanie kasety byłoby nielogiczne. No bo skoro odsłuchał i kontynuuje swoje dzieło to już nie mógłby napotkać "świeżo umarłego" Jigsawa w tym budynku). Więc jedynie twoja wersja jest logiczna.
Wydarzenia dzieją się rónolegle i w gre wciągniętych jest dużo, dużo więcej osób niż nam się wydaje. I sam początek filmu - to wszystko dzieje się po wydarzeniach w tym budynku.
Mnie natomiast zastanawia jeden fakt:
JAK, DLACZEGO, JAK JIGSAWOWI SIĘ UDAŁO ZWERBOWAĆ TEGO POLICJANTA DO SWEJ GRY, TYMBARDZIEJ, ŻE ON NA TO TAK ŁATWO PRZYSTAŁ?
trochę to pogmatfane, więc proszę, wyjasnijcie mi/nam to ciutkę...
o tym w jaki sposób policjant przeszedł na stronę Jigsawa dowiemy się pewnie w piątej części.
ps: scena autopsji miała miejsce po wydażeniach w dudynku.
hmmm... dzięki trochę światła daliście mi na tę sprawę... to ze dzieją się równocześnie z 3 zauważyłem :D dużo wtrąceń było... ale teraz tak myślę że agent FBI został przeniesiony już do miejsca swojej gry... i Hoffman nie musiał się tłumaczyć z tego gdzie jest pan z FBI... ale to ze grał on następce Johna jest intrygujący :) no to czekamy na piłę V i VI
A mnie ogólnie podobało sie to, ze twórcy postanowili ostatnią scenę filmu(jeśli idzie o porządek chronologiczny, to sekcja zdecydowanie powinna być na końce;D) umieścić na początku - tak trochę zmylili widza;D Lubię ten film, bo mimo wszystko jest zaskakujący i w żadnej części nie udało mi się przewidzieć końca(a niestety zdarza mi się przewidzieć koniec 90% filmów, co trochę odbiera przyjemności z oglądania ich;D)
Też mnie zastanawiał ten fakt, jednakże później zostało mi to wyjaśnione i moim zdaniem jest tak:
III toczy się równolegle z IV, początek z IV (sekcja zwłok Johna) jest końcem, występuje retrospekcja, zapewne w V ujrzymy ciąg dalszy gry o której mowa w tej kasecie ze zwłok i w jaki sposób został zwerbowany policjant, który ją słucha (zapomniałem jego nazwiska).
na kasetce jest: "JEST PAN TAM DETEKTYWIE, JESLI TAK TO JEST PAN PRAWDOPODOBNIE OSTATNIM OCALAŁYM" - czyli wszyscy zginęli, a jedynym został ten "niby" zwerbowany policjant, zreszta jak mozna się dowiedzieć z dalszej częsci tej kasety - ów policjant prawdopodobnie również zostanie poddany jakiejś próbie (grze) :P
Zatem ktoś jeszcze będzie stał za Jigsawem, a początek Piły VI to poczatek Piły V...
Jeśli zwerbowanie policjanta będzie wyjaśnione w V części, to i tak pozostaje do wyjaśnienia, kim był ten koleś w czapce zimowej i jakie było jego zadanie, bo nierozumiem jak ten policjant (Hoffman) miałby niby sam się uwięzić. Bezsensowny film z ludźmi o sile Pudziana.
Uwięznienie Hoffmana to była taka podpucha, Jigsaw przewidział "jak zawsze" ze Rigg zdazy na czas a tym samym wszyscy "pozabijaja się" a Hoffan sie uwolni...
Gdzie sie podział policjant który pod koniec czesci 3 odsłuchał taśme ze jego córka jest uwięziona ?