PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Nie wiem może poprostu nieuważnie oglądałem albo coś, ale wydaje mi sie ze troszkę dziwna była piła IV... Chodzi mi o początek filmu gdzie Hoffman odsłuchuje kasetę z Ciała Johna i o końcówkę , w której zamyka Agenta FBI z ciałem Johna... to troszkę dziwne czy wy też zwróciliście na to uwagę? To meni zaskakuje no i po tym wszystkim znowu odsłuchuje kasetę... No chyba ze to na początku nie Hoffman... ale mnie dziwi obecność ciała Johna na stole patologa i obecność tego samego ciała w chłodni czy co to jest...

paszczakb

"Wydarzenia z Piły IV odbywają się równolegle z wydarzeniami z Piły III. Nie wcześniej i nie później. Tak więc, autopsja Jigsawa ma miejsce po tym jak Strahm zostaje zamknięty w pokoju przez nowego ucznia Jigsawa. Początkowa scena autopsji Jigsawa nie miała miejsca po wydarzeniach z części III. Tak naprawdę będzie początkiem Piły V." - wyczytane w necie

Wygląda więc na to, że nowy uczeń Jigsawa, czyli Hoffman, wysłuchuje kasety z jego brzucha już po zgnieceniu przez lód Erica oraz po zamknięciu agenta FBI z ciałem Jigsawa.

ocenił(a) film na 10
nikasi

własnie a co sie stało z tym agentem FBI?? bo on byl zamknięty z ciałem Jigsawa, wiec musieli go znaleźć, teoretycznie powinien on umrzeć...

Drabsson

ej wlasnie co z nim? Przeczytalem wasze wypowiedzi i nie znalazlem rozwiazania. CHyba, ze przeoczylem ;].

nikasi

(spoilery)
No własnie, miałem o tym napisać.
Tutaj możliwość jest taka, wydarzenia musza dziać się równolegle z Piłą III (ale tutaj pokazana autopsja Jigsawa na początku filmu i odsłuchiwanie kasety byłoby nielogiczne. No bo skoro odsłuchał i kontynuuje swoje dzieło to już nie mógłby napotkać "świeżo umarłego" Jigsawa w tym budynku). Więc jedynie twoja wersja jest logiczna.
Wydarzenia dzieją się rónolegle i w gre wciągniętych jest dużo, dużo więcej osób niż nam się wydaje. I sam początek filmu - to wszystko dzieje się po wydarzeniach w tym budynku.

Mnie natomiast zastanawia jeden fakt:
JAK, DLACZEGO, JAK JIGSAWOWI SIĘ UDAŁO ZWERBOWAĆ TEGO POLICJANTA DO SWEJ GRY, TYMBARDZIEJ, ŻE ON NA TO TAK ŁATWO PRZYSTAŁ?

trochę to pogmatfane, więc proszę, wyjasnijcie mi/nam to ciutkę...

ocenił(a) film na 5
BUNCH

o tym w jaki sposób policjant przeszedł na stronę Jigsawa dowiemy się pewnie w piątej części.
ps: scena autopsji miała miejsce po wydażeniach w dudynku.

michi468

hmmm... dzięki trochę światła daliście mi na tę sprawę... to ze dzieją się równocześnie z 3 zauważyłem :D dużo wtrąceń było... ale teraz tak myślę że agent FBI został przeniesiony już do miejsca swojej gry... i Hoffman nie musiał się tłumaczyć z tego gdzie jest pan z FBI... ale to ze grał on następce Johna jest intrygujący :) no to czekamy na piłę V i VI

ocenił(a) film na 10
paszczakb

A mnie ogólnie podobało sie to, ze twórcy postanowili ostatnią scenę filmu(jeśli idzie o porządek chronologiczny, to sekcja zdecydowanie powinna być na końce;D) umieścić na początku - tak trochę zmylili widza;D Lubię ten film, bo mimo wszystko jest zaskakujący i w żadnej części nie udało mi się przewidzieć końca(a niestety zdarza mi się przewidzieć koniec 90% filmów, co trochę odbiera przyjemności z oglądania ich;D)

ocenił(a) film na 5
paszczakb

Też mnie zastanawiał ten fakt, jednakże później zostało mi to wyjaśnione i moim zdaniem jest tak:
III toczy się równolegle z IV, początek z IV (sekcja zwłok Johna) jest końcem, występuje retrospekcja, zapewne w V ujrzymy ciąg dalszy gry o której mowa w tej kasecie ze zwłok i w jaki sposób został zwerbowany policjant, który ją słucha (zapomniałem jego nazwiska).

ocenił(a) film na 10
Adi_

na kasetce jest: "JEST PAN TAM DETEKTYWIE, JESLI TAK TO JEST PAN PRAWDOPODOBNIE OSTATNIM OCALAŁYM" - czyli wszyscy zginęli, a jedynym został ten "niby" zwerbowany policjant, zreszta jak mozna się dowiedzieć z dalszej częsci tej kasety - ów policjant prawdopodobnie również zostanie poddany jakiejś próbie (grze) :P

Zatem ktoś jeszcze będzie stał za Jigsawem, a początek Piły VI to poczatek Piły V...

ocenił(a) film na 6
paszczakb

Jeśli zwerbowanie policjanta będzie wyjaśnione w V części, to i tak pozostaje do wyjaśnienia, kim był ten koleś w czapce zimowej i jakie było jego zadanie, bo nierozumiem jak ten policjant (Hoffman) miałby niby sam się uwięzić. Bezsensowny film z ludźmi o sile Pudziana.

ocenił(a) film na 10
deamon82

Uwięznienie Hoffmana to była taka podpucha, Jigsaw przewidział "jak zawsze" ze Rigg zdazy na czas a tym samym wszyscy "pozabijaja się" a Hoffan sie uwolni...

ocenił(a) film na 7
Drabsson

Gdzie sie podział policjant który pod koniec czesci 3 odsłuchał taśme ze jego córka jest uwięziona ?

ocenił(a) film na 10
maro21

ten gosciu z 3 czesci (ktory zabil Jigsawa) to nie jest policjant!!

zreszta jak uważnie ogladałes Piłe 4 to powinnes wiedziec co z nim, tego nie zauważyc to już szok jak dla mnie...