PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Ludzie... nie rozumiem Waszych wypowiedzi. Tuż po wstępie jest scena gdy Hoffman rozmawia z dwoma detektywami FBI m.in. z Agentem Strahmem. Agent Strahm powiedział, że sama Amanda by nie mogła udźwignąć tych wszystkich ludzi do pułapek i, że musiał jej w tym ktoś pomagać. Tym właśnie człowiekiem był Hoffman, który przez to, że ten agent to podejrzewał, zamknął go na końcu filmu w pracowni razem z Jigsawem, zwłokami Amandy itp. W takim razie jak możecie pisać, że Hoffman dopiero po odsłuchaniu kasety zaczął grać. Przecież on już pomagał w trójcę (która zresztą równolegle z czwórką przebiegała), to on porwał do operacji Jigsawa lekarkę Dr Lynn Denlon , to on porwał Rigga itp. Pewnie w V poznamy bliżej jego historię, więzi z Amandą, Jigsawem. Hoffman miał wszystko zaplanowane, rozegrane, odsłuchując taśmy przy autopsji grał, to był zamierzony cel, aby zmylić widza i zaskoczyć go na końcu filmu. To nie Amanda w trzeciej części porywała ludzi, a właśnie Hoffman, więc musiał chyba o tym wszystkim wiedzieć wcześniej, prawda?

ocenił(a) film na 6

Moim zdaniem to chronologicznie odsłuchanie taśmy przez Hoffmana jest na samym końcu. I wychodzi na to, że Hofman jest elementem gry.

maciejkawon

Ja też tak uważam i nawet jestem pewna że inaczej być nie może;) Czy nie uwazacie ze bez sensu byloby gdyby kasete na poczatku filmu znalazl Hoffman w brzuchu Jigsawa a dopiero na koncu filmu Jigsaw umarl? hehe to chyba troche sie nie zgadza ;] i dlatego z pewnoscia ta scena jest koncowka filmu.

Zastanawia mnie jeszcze jeden wątek. Agentka Perez słuchając kasety w pokoju gdzie za chwilę została postrzelona usłyszała, że od jej nastepnego ruchu zależy czy Straham zabije niewinną osobę. Czyżby już wtedy ktos przewidział że zginie Jeff? I kto aż tak misternie zsynchronizował to w czasie? No i jaki mógłby być to ruch zapobiegający tym zdarzeniom?