PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Tak sobie przeglądam tematy...
Filmy Piła to nie horror, to jakiś film masochistyczny!
Oglądając go kaleczycie swoją psychikę! Szczera prawda, ja obejrzałem z ciekawości Saw 1,2,3... I nie mogę pojąć:
JAK TEN FILM MOŻE MIEĆ FANÓW!?
To już jest naprawdę chore!

jarek15lan

"ale nie mow ze nie ma fabuły;/"
O właśnie, imo że nie lubię filmu...
Powiem że film ma fabułę, i chyba tylko ludzie ograniczeni twierdzą inaczej... ;)

jarek15lan

"Oglądając go kaleczycie swoją psychikę"
Hymmm, no cóż, wątpie, żeby ktoś po obejrzeniu "Saw" chwycił siekierę i zaczął latać po ulicy zabijając ludzi lub mu psycha siadła, nie wiem jak było w twoim przypadku, ja jedan po filmie jestem całkiem normalnym człowiekiem :)

Eminem11_2

***jednak

ocenił(a) film na 5
Eminem11_2

Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze juz Saw 1 uznales za chory film wiec po cholere ogladales dwojke i trojke skoro jedynka ci sie nie podobala... nom ale skoro nawet fabuly sie fabuły nie dopatrzyłeś <bezradny>

ocenił(a) film na 5
jarek15lan

"Ile jeszcze?"- Nie rozumiem ludzi, którzy czepiają się o kolejne części piły przyrównując ją do np. piątku trzynastego.. Tamten "serial" składał się w większości z gniotów, podczas gdy piła trzyma stały poziom. I (w mojej opini) kazda kolejna część jest głębsza psychologicznie niż poprzednia.

"Czy jest na sali lekarz?" piła jest filmem dla dorosłych ludzi, którzy wiedzą co robią. Nie wina twórców, że kobiety na nim mdleją. Ostrzegali przecież, że jest mega brutalnie więc tu także nie widze problemu.

"Filmy Piła to nie horror"- racja, to thriller.

"Oglądając go kaleczycie swoją psychikę!" jak pisałem wyżej. Saw jest filmem przeznaczonym dla dorosłego odbiorcy, którego psychika jest już jako tako ukształtowana. Nie przypominam sobie żadnego psychopaty, który wyrżnąłby całą okolice po obejrzeniu tego filmu. Ciekaw jestem dlaczego nie czepiasz się innych tytułów. Np taki niepozorny matrix. Kilku młodych ludzi napadało po jego obejrzeniu na sklepy i wszczynało strzelaniny (oczywiście długie płaszcze obowiązkowo). Ale nie.. to piła jest winna i bezsensownie brutalna... Przecież harmonia wyrasta z analogi przeciwieństw. Obcując ze złem, poznajemy dobro, brzydota jest punktem odniesienia dla piękna. Zawsze trafi się jakiś psychol, który obejrzy film/zagra w gre i zacznie zabijać. Potrzebny mu jest tylko pretekst:)

"obejrzałem z ciekawości Saw 1,2,3... I nie mogę pojąć:
JAK TEN FILM MOŻE MIEĆ FANÓW!?" jestem fanem, rozmawiam z fanami, czytam fora dyskusyjne i wiesz co? FANI tego filmu najczęściej nie dyskusują o hektolitrach krwii, tylko jego części psychologicznej. Jeśli ktoś jest fanem piły to z pewnością nie jest nim przez wzgląd na czystą brutalność lecz ze względu na głęboką stronę fabularną tego filmu.

Madm4n

ale hmm może ludziom poprostu podoba się ta "jatka" :D
możę poprostu lubiąś oglądać takie hmm niecodzienne sceny jakie są pokazane w "Piłach" :)

a Piła ma to w sobie ciekawego żę jest bardzo, ale to bardzo tajemnicza i to żę wszytkie częsci tak jakby "łączą" się z sobą i hmm historie, miejsca itd. z poprzednich części pojawiają się w kolejnych :)

to jest fajne :)

ocenił(a) film na 6
jarek15lan

Mi się tak średnio podobały...można obejrzeć... 6/10