PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66254
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Legalny Snuff.

użytkownik usunięty

Tak patrze moi drodzy panstwo na te wasze oceny. a to 6/10, a to 10/10, i komentarz ktory mnie rozbawil - ze dorownuje poprzednim czesciom. Ale o gustach sie nie dyskutuje, dlatego tez wystawie swoja ocene. Co do oceny ogolnej: poza rankingiem. Co do porownania do poprzednich "czesci", a w moim wypadku do czesci pierwszej: brak porownania.
Moja tzw. ocena "poza rankingiem" nie jest tutaj czyms pozytywnym, jest dokladnym przeciwienstwem tego co mozna nazwac pozytywnym.
Ale od poczatku...
Kilka lat temu wielkiem wrazenie zrobil na mnie film, ktory tak naprawde nie byl szeroko reklamowany, ani w tv, ani w radio, czy tez samym Internecie. Zobaczylem trailer gdzies na jakiejs wloskiej stacji i wybralem sie do kina. Zachwyt byl, a i owszem, bylem nawet zdecydowany postawic ten film gdzies niedaleko pozycji, na ktoryj u mnie znajduje sie Se7en Finchera, a jest to pozycja wysoka. Bo film mial przeslanie, nie byl tylko i wylacznie prezentacja mozliwych tortur zadawanych istocie zywej - czlowiekowi - przez drugiego czlowieka, ale tez mial przeslanie - szanuj swoje zycie, bo nigdy nie wiadomo co moze cie spotkac, i to w cale nie musi byc przyjemne.
Nie wiem czy to wtedy, czy krotko przed tym do kin zaczely trafiac filmy pelne bezsensownej przemocy, krwawych scen, bezmyslnych fabul. Napewno ktos stwierdzil ze ludzie to kupia. Ze ludzie sa spragnieni tych krwawych obrazow, ktorym towarzyszy nedzny, wymyslony w 10 minut scenariusz.I tak zaczela sie ta lawina pseudo thillerow i horrorow. Pseudo bo zamiast ludzi straszyc, czy tez wywolywac jakiekolwiek napiecie wyzwalaly w ludziach uczucie obrzydzenia, wsretu. To nic ze polowa ludzi na seansach albo mdlala, albo wymiotowala, to nic! Wazne, zeby mozna bylo po filmie powiedziec znajomym: tylu a tylu sie pozygalo, tylu a tylu zemdlalo, przyjechaly 4 karetki i ogolnie film zajeb****. Czy tak ma wygladac rozrywka? Czy rozrywka mozna nazwac ogladanie tortur polegajacych na stopniowym zadawaniu coraz wiekszego bolu drugiemu czlowiekowi, poprzez ciecie go nozami, razeniem pradem, wbijaniu mu mlotka w oczy, czy tez rozrywaniu ciala i odrywaniu samych konczyn? Jak sie okazuje tak! Z czesci na czesc "Pila" cieszy sie ogromna popularnoscia. Ludzie tego chca! Wiec dlaczego by tak w TV nie pokazywac snuff movies, chociaz to chyba za mocne na poczatek. Niech w TV pokazuje smierc tysiecy ludzi w Iraku, czemoz nie sceny, w ktorej ktos odpala sobie ladunek uwiazany wokol pasa. Ale nie jakis film stworzony na potrzeby holywoodu. NIe! Pokazujmy to co ktos ukradkiem nagral telefonem komorkowym, egzekucje Saddama, sciecie glowy kolejnej porwanej osoby. Pozniej, jak juz ludziom sie znudzi temat przeniesmy akcje do Afryki. Masowe brutalne egzekucje, gwalty kobiet i dzieci. Tak! Tak! Tak! Panowie rezyserzy, panowie scenarzysci, panowie producenci, szanowne wytwornie! W TYM SA PIENIADZE!. Do kin pojda miliony (procz mnie), DVD kupi setki tysiecy spragnionych "wrazen" ludzi (procz mnie), zabawki z serii "Make Your own torturre room (Living person not included)" beda kupowac rodzice swoim dzieciom na kazda mozliwa okazje!

Nie mam ochoty wiecej pisac i rozwazac. Ja mam dosc. Stracilem poltorej godziny z zycia po to zeby obejzec nedzny film, ktory stanie sie hiciorem wsrod malolatow - tych maloletnich czy tez juz samych doroslych. Film zarobi miliony i za rok bede patrzyl jezdzac po miescie na kolejne bilbordy ze szczatkami cial i nazedzi chirurgicznych z wielkim "V".

Tesknie tylko za czasami, kiedy to na sam dzwiek skrecanego karku i ujeciem na twarz mordercy czlowiekowi robilo sie slabo. Tesknie za filmami, gdzie przemoc byla tlem, zarysem ledwo, a prawdziwa sztuka scenariusz...

Ale o co Ci chodzi? : x

ocenił(a) film na 10

zmusilem sie i przeczytalem twoja wypowiedz chociaz nie wiem do konca o co ci chodzi to moge stwierdzic jedno nie podoba ci sie pila ale co roku i tak ogladasz kolejna czesc troche to dziwne

teramisu

Przecież napisał, że widział tylko jedynkę i czwórkę :/

A z wywodem, logicznym, w zupełności się zgadzam.

użytkownik usunięty
yaten_nyo

Widzialem wszystkie, zapomnialem o tym wspomniec.

dokładnie to samo bym napisał, nic dodać, nic ująć

mruk26

zgadzam sie w 100%... pierwsza czesc byla filmem dosc wartosciowym... kazda kolejna jest coraz gorsza. syf... ale podobnie jak z muzyka, tak i z filmem... ludzie sa smarowani tendetnymi produkcjami, bo niestety narod sklada sie w wiekszosci z ludzi prostych jak penis w stanie wzwodu, ktorzy beda zachwycac sie tego typu kupa lajna, a ambitniejszego kina kompletnie nie sa w stanie zrozumiec...

ocenił(a) film na 3

Zgadzam sie z tobą w 100 % (oglądałem wszystkie piły ale teraz nie pamiętam
co było w 2 albo 3, a 4 nie dałem rady do końca obejrzeć). Dodam że na żadnej w kinie nie byłem tylko na dvd oglądałem.
Najgorsze jest to że teraz zrobiło sie setki o wiele gorszych kolonów i tak kiepskiej piły (chodzi mi o następne części bo jedynka była jeszcze tak nie oklepana).

ocenił(a) film na 8

ciekaw jestem co powiesz na Kannibal Holocaust 2008 :d

PS oczywiście.. zgadzam sie ze stwierdzeniem iż mamy nasyceniem bezsensowną przemocą w filmach... ale nic na to nie poradzisz... Ty nie lubisz to powiedza bys nie oglądał... ja lubie i ogladne są jeszcze tacy co nie ogladna i powiedzą że syf... generalnie widac to nawet poremakach.. jak nie ma pomysłu co zrobić by film przestraszył to niech choc zszokuje... dodaja pikantne szczegóły... i maja kolejny hit kasowy zarabiający miliony :) i ja sie reżycerom wcale nie dziwie... kasa jest jest wzięcie... to kreca ;) wiec tu nie ma ich winy tylko sie do potrzeb społeczeństwa dopasowują... może to próba złagodzenia odczuć co do brutalności w codziennym świecie by pokazać że w filmie było tak paskudnie... to na świecie wcale tak xle nie jest? kto wie... PS scenariusz w 10 min to mała przesada... weź takie "wzgórza mają oczy"... orginalny fajny pomysł ciekawie zrealizowany... idźmy nieco wczesniej... "turistas"... handel narzadami ciekawy temat choć kontrowersyjny super zrobiony a przecież z 2006 roku.... niestety wiekrzość to jednak nadal syf kiła mogiła i az zbladłem jak usłyszałem że zamiast nowej cześci koszmaru z ul wiązów.... chca robic remake do czesci pierwszej :P... ale pozyjemy zobaczymy z sentymentu do krugera napewno siegne po ta pozycje :D... pozdrawiam!

ocenił(a) film na 1

Ja tez sie zgodze z opinią, ale na film jednak sie wybiore:) Pierwsza czesc podobala mi sie bardzo,tzn sam pomysl, sceny maskaryczne ogladane byly przez palce,doslownie:) podobnie w części 2 i 3:) i tak jak czesc II byla moim zdaniem beznadziejna, tak w III pomysl juz ciut sie zmienil i ciekawi mnie o co teraz psychopacie chodzi:) tzn o kogo i czemu, dlatego zamierzam zobaczyc i czesc IV, rowniez przez palce;)... Tez sie zgodze,ze to powstaje w 10min, wiadomo nie doslownie,ale prawie,no takie jest teraz zapotrzebowanie,wiec scenarzysta tu podpatrzy,tu podslucha i nowy pomysl gotowy.. Turistas i Wzgorza maja oczy,nie wiem po co ktos przytoczyl,bo glubszych filmow nie widzialam....choc wzgorza maja oczy 2 jest chyba najglupszym filmem w historii kina(!!!), zarowno czesc 1 jak 2 sa potwornie obrzydliwe i tutaj nie patrze juz na ekran dlatego,ze tak jak np. w przypadku tortur zrobionych przez Jigsaw'a moge jakos wspolodczuc ból, ale dlatego,ze sie niedobrze robi, od tych "zwyklych" nawet scen i prezentowanych obrazów...

ps. bardzo fajnie i trafnie poprowadzony monolog :)

Mówiąc krótko jest to istne pitolenie "film miał przesłanie, nie był tylko i wyłącznie prezentacja możliwych tortur zadawanych istocie żywej - człowiekowi - przez drugiego człowieka, ale tez miał przesłanie - szanuj swoje życie, bo nigdy nie wiadomo co może cię spotkać, i to w cale nie musi być przyjemne" Wszyscy podniecają się jedynką bo była po prostu pierwsza i miała zaskakujący koniec. Gdyby którakolwiek część z tej serii była pierwsza, a pozostałych by nie było to byście mówili, że jest świetna i ma przesłanie. Ja na ten film patrzę pod innym kontem. Wiadomo, że jest powielany schemat itd., ale mnie się podoba przemyślany od a do z test dla głównego bohatera. Gdyby nie był taki napalony to wszyscy by żyli. Wszystko. PS Najśmieszniejsi są tacy którzy wymyślają głębokie idee do czegoś wcale nie głębokiego.