PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Właśnie wlazłem na wikipedia.org i wpisałem SAW IV. Przejrzałem wszystkie odnośniki i o to kilka rzeczy których się dowiedziałem:

1. Film nie będzie o poszuikiwaniu córki przez Jeffa, lecz będzie to połączenie 4 różnych wątków (możliwe że Jeffa również bo pewne jest że on tam gra)

2. Pierwsze 20 minut jest na prawdę brutalne i Bousman (reżyser) mówi że MPAA będzie zszokowane i niektóre sceny będą tylko na Unrated DVD.

3. Będzie dużo pułapek (na razie wiemy tylko o pułapce związanej ze szczurami) i dużo nowych postaci, więcej niż w 2. ( m.in. Rigg, Hoffman, Brenda, Parez Storm i dwóch granych przez Scotta Pattersona i Justina Louisa)

4. James Wan i Leigh Wannell (Ci od 1) mają związek z 4 choć nadal temu zaprzeczają (czyżby wstydzili się tego :P)

5. Jigsaw mówi że edzie bardzo wcześnie w filmie (nie wiem co to ma znaczyć) i Bousman mówi że Jigsaw mówił prawdę (może chodzi o córkę Jeffa)

6. Zakończenie ma być ogromne i nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy ma być inne niż w poprzednich częściach? (czy może nie będzie żadnego zaskoczenia)

7. Jedną pułapkę kręcili 3 dni i Bousman mówi że to najlepsza pułapka serii

8. Bousman obiecuje, że nie będzie kręcił piątej cżęsci

No i czekam na komentarze, jeśli wy coś zauważycie to napiszcie

ocenił(a) film na 10
tom320000

Parez i Strom to 2 różne postacie więc sorry za błąd

ocenił(a) film na 5
tom320000

hmm pułapka ze szczurami... cos ciekawego bo te skompliowane wynalazki zaczely mnie meczyc :/ Hmm... mam nadzieje ze zakonczenie nas zaskoczy bo nie bedzie zaskakujace a konczace wszystko i przede wszystkim wyjasniajace wiele nie wiadomych... Na tetralogii powinno sie skonczyc... lubie ten film ale robienie z niego serialu dziala na jego niekorzysc

ocenił(a) film na 10
tom320000

Właśnie naszła mnie pewna refleksja. Pomyślmy, w każdej części ktoś przeżył choć w pierwszych dwóch nie wiadomo. Ale spójrzmy na 1 punkt. 4 różne wątki, wszystko się zgadza:
- 1wątek opowiada o Gordonie
- 2 o młodym Mathewsie
- 3 o Jeffie
- 4 o kimś nowym

i później wszyscy się spotkają, co powiecie na taką teorię?

ocenił(a) film na 5
tom320000

Raczej nie bo jesli ktos wygral gre Jigsaw'a to odchodzil w pokoju, jesli nie umieral, Jigsaw nigdy nie bral do gry tych samych osob... A jesli chodzi o Amande to wiemy ze w drugiej pulapce byla podstawiona...
Gordon jesli mialby sie pojawic to uwazam ze jedynie jako nastepca Jigsaw'a (byl on chirurgiem i plakat moze choc nie musi sugerowac jego powrot)... Hmm młody Matthews tzn Daniel nie "zasłużył" sobie by dostac lekcje zycia on byl tylko przynetą na detektywa ktory mial te lekcje otzymac no i ktora pozniej oblał... Jedyny pewniak to Jeff... Hmm a jesli chodzi o dwójke to bardziej bym stawiał na Addison mozliwe ze przezyla pulapke i znalazla antidotum tego nie pokazano ;] Daniela odnalazla policja wiec uwazam ze wrocil bezpiecznie do rodzinnego zacisza :)

Makron

A według mnie połowa z tych rzeczy to są tylko plotki, zobaczcie sobie na posty o Pile 2 jak jeszcze premiery nie było: co ludzie tam za "pewne, na bank" za pierdoły wypisywali. Min. to że W Saw 2 miał zagrać... EMINEM!!! <lol2>

ocenił(a) film na 5
Eminem11

hehe a w saw 4 miala wystepowac Jessica Alba :D

ocenił(a) film na 10
Eminem11

Eminem11: to wtedy były pogłoski, a to jest potwierdzone (nie tyle co potwierdzone bo sami to powiedzieli) przez reżysera i Tobina Bella, więc chyba to oczywiste że to prawda.

ocenił(a) film na 5
tom320000

hmm... nie wiem i nie chce wiedziec czy to prawda bedzie film to sie dowiem ;) a na stronce to i ja moge napisac ze ezyser powiedzial ze Jigsaw wstanie z grobu by dokonczyc swego dziela ;] jak myslisz prawda to?!

Makron

Słuchaj Straszny Film - jestem normalnie jak Niewierny Tomasz - nie zobaczę, nie uwierzę ;). Nie twierdzę, że to wysztko to stek bzdur, bo część z nich to pewnie i prawda.

ocenił(a) film na 10
Eminem11

Dobra to daje ci link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saw_IV - przesuń sobie na dół do działu References i klikaj sobie w linki, troche tego dużo ale ja to wszystko czytam regularnie i teraz to wypisalem

ocenił(a) film na 10
tom320000

A szczególnie to te linki:
- http://www.bloody-disgusting.com/news/9104
- http://www.bloody-disgusting.com/news/9099

tom320000

No teraz to mam przynajmniej podstawy ;) Pożyjemy, zobaczymy co z tą Saw 4. Może to będzie jakiś Preaquel??

ocenił(a) film na 1
tom320000

Mega brutalnie... na trzeciej części ludzie podobno mdleli, tak brutalnie było. Chyba oglądałam jakąś inną Piłę, bo mnie w ogóle nie przerażała:). Pewnie tak samo będzie z 4.

ocenił(a) film na 10
Rinoa_Sin

Bądźmy szczerzy, dla mnie Piła III nie była zupełnie straszna ani obrzydliwa. Założe się że z sal uciekały farbowane amerykanskie słodkie idiotki blondynki.

tom320000

Strachu było zero, obżydliwość - owszem, i to na wielu scenach. Min. scena ze świniami. A bleeee :/:/

ocenił(a) film na 5
Eminem11

hmm świnki byly urocze... bardziej mna wstrzasnela scena na tym łamaczu kości... jak temu murzynowi wykrecalo rece to az mnie bolało... ;) hehe ale ja Piłe oglądam nie dla krwawych scen bo dla mnie to tylko tło tego filmu... przede wszystkim ciekawi mnie fabula ktora im dalej tym jednoczesnie odkrywa sekrety i staje sie bardziej tajemnicza ;D

ocenił(a) film na 5
Makron

Jeśli chodzi o te 4 wątki to nie obstawiałbym raczej dr.gordona/addison bo jeśli zdecydują sie na jego umieszczenie w filmie to prawdopodobnie pokazą go na samym końcu.. Prędzej będzie to np. Obi i Jill, albo np. Jeff z saw1 bo takze z nim nie wiemy co się stało;)

A odnośnie plakatu.. Plakaty z poprzednich części nie miały dużego związku z samym filmem więc ludzie uwazają, ze teraz będzie podobnie ale.. tym razem nie ma na plakacie nawet czegoś w stylu
"This Halloween,He's pulling out all the stops"
i jest znacznie bardziej skomplikowany więc pewnie tym razem coś oznacza.. Tak więc myśle, ze nie chodzi tu o typowe umieszczenie kanibalizmu w saw IV. Nie o dosłowny kanibalizm.. Tylko np. wystawienie na śmierć przyjaciela w zamian za własne życie. Zdradzenie go. A ta ręka na plakacie mówi o tym, ze ktoś to wszystko wcześniej przewidział i zaplanował^^
Co o tym myslicie?

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Hmm jesli chodzi o Jeff'a z jedynki to za duzo by ich bylo ;P Hmm wedlug mnie ewidentnie te narzedzia symbolizuja powrot gordona oczywiscie nie jestem przekonany czy bedzie morderca ale prawie na pewno poznamy jego losy ;) w koncu ktos z pierwszej czesci musi sie pojawic ze zmienionym calkowicie podejsciem do zycia... Gordon przezyl tyle w pierwszej czesci ze moglo mu sie w dynce poprzewracac... W koncu myslal ze jego zona i corka zostaly zabite przez Zeppa, ukroil sobie noge wiec 95% stawiam na niego, a ten kulejacy gosciu na samym poczatku w dwojce... wsadzil za oko klucz Michaelowi... dotego trzeba chirurhicznej precyzji...
a wiec:
- chirurgiczna precyzja
- fartuch lekarski
- kuleje dokladnie na ta sama noge ktora sobie ukroil
- w jednej z czesci nie pamietam w ktorej ponoc widac proteze dolnej czesci nogi w warsztacie jigsawa
- nogi skads Jigsaw musial brac te lekarstwa i narzedzia chirurgiczne (przypomnijcie sobie asortyment tych przedmiotów w trojce, ktorymi mogl Jeff na koncu dokonac zemsty) tego wszystkiego Amanda sama nie mogla zdobyc... wiec pomoc a dokladnie znajomosci Gordona mogly sie przydac... Bo raczej sam nie mogl ich przyniesc prawda? :P

ocenił(a) film na 5
Makron

Zgadzam się z tym gordonem.. Tylko dziwi mnie skąd wy wyczytaliście, ze pojawi sie osoba z saw1 ze zmienionym podejściem do życia.. Dużo newsów o saw4 czytałem ale jakoś to umknęło mojej uwadze więc dajcie jakiś link;)
No i.. Dłoń na tym plakacie to dłoń człowieka w garniaku z tego co widzę. Więc równie dobrze może to być ten tajemniczy detektyw z saw3 (przy pułapce troya). On miał właśnie takie rękawiczki no i garnitur;) A jego zachowanie było wielce podejrzane. Powiedział np. "wystarczyło by zrzucił z siebie łańcuchy i przeszedł przez drzwi zanim nastąpi wybuch".Dziwne to podejście jak na detektywa więc moze on być zamieszany w to wszystko.
no i jeszcze jedno.. Natknęłem sie kiedyś na informacje jakoby aktor grający postać dr.gordona żadał za dużo kasy od lionsgate za grę w tym filmie więc jego role miałby zagrać ktoś inny..(mam nadzieje, ze to tylko plotki były;p).
No dobra.. jeszcze jedno:P Na oficjalnym forum sawIII trwała burzliwa debata o tym jakoby Amanda była pielęgniarką. I fani uznali, ze tak własnie było, więc cały ten sprzęt medyczny mogła załatwić sama Amanda bez pomocy gordona;P

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Amanda była ćpunka a nie pielegniarka nie wiem gdzie o tym w filmie jest nadmienione... to juz raczej domysly

a tu masz linka ostatnie zdania to co Cie interesuje:
http://fdb.pl/w2686,Pi%C5%82a,IV,informacja,o,obsadzie,i,fabule.html

ocenił(a) film na 5
Makron

Była ćpunką co nie znaczy, ze po swoim teście nie została pielęgniarką.. Bo niby skąd wzięła od razu narzędzia do operacji o jakie poprosiła Lynn?
Ale nieważne już.
To zdanie" W tej odsłonie filmu ma powrócić, z części pierwszej, pewna postać z zupełnie innym spojrzeniem na życie."
To raczej wymysł kolesia który pisał ten news, naczytał się o powrocie dr.gordona na forach dyskusyjnych i uznał to za potwierdzone.. Bo w zadnym z wywyaidów nie ma tego potwierdzonego;)

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Mozliwe zauwaz ze wszystko co do tej pory o pile IV mozna znalezc na forum filmwebu to tylko domysly forumowiczów...

"Była ćpunką co nie znaczy, ze po swoim teście nie została pielęgniarką.. Bo niby skąd wzięła od razu narzędzia do operacji o jakie poprosiła Lynn?"

Hmm poprzez Gordona ktory ma w szpitalu wtyki?

ocenił(a) film na 5
Makron

Może.. Ale nie można też wykluczyć tego, że Amanda pracowała w szpitalu;) Myśle, że dla gordona przewidziana została zupełnie inna rola gdyż wszyscy są już prawie pewni jego powrotu jako następcy jigsaw'a.. Bardziej szokujące byłoby wprowadzenie Addison o czym świadczy np. rysunek jej pułapki w sali gdzie jigsaw rzekomo umarł:
http://www.jigsaw.yoyo.pl/trap.jpg
Tylko, ze znowu przeciwstawia sie to troche teorii z tym kluczem pod okiem, bo to ewidentnie sprawka gordona była heh. No ale wg mnie to nie on będzie "następcą" John'a bo to mimo wszsytko jest za bardzo do przewidzenia, a kazda część Saw lubi mocno zaskakiwać;)

ocenił(a) film na 10
Madm4n

Chciałbym również dodać, że Tobin Bell powiedział że powróci do 4 i 5 tylko dlatego, bo w 4 było bardzo zaskakujące zakończenie co odniesie się do 5. Dlatego Gordona od razu wyrzuciłbym z listy następcy. A poza tym czy musi być następca? Może Jigsaw już rozstawił pułapki?

ocenił(a) film na 5
tom320000

oj zakonczenie moze byc zaskakujace to prawda ale to juz by bylo nudne co zakonczenie to nowy morderca... jedynka - morderca okazuje sie John nie Zepp. dwojka Amanda, w trojce no fakt tu juz bylo inne zakonczenie, podejrzewam ze czworka bedzie miala zakonczenie zaskakujace ale jesli chodzi o wydarzenia i fabule a Gordon zostanie nastepca Jigsawa i o tym dowiemy sie pewnie zaraz na samym poczatku... Podejrzewam ze bedzie jeszcze ktos... moze Jeff z Swa 1... nurtuja mnie slowa Jigsawa:

"Powiem Ci że nie mozesz mnie zabic, ale nie powiem ci dlaczego..."

czyli chyba ma pewnego zastepce

ocenił(a) film na 5
Makron

Mozliwe, ze ktoś tam będzie jeszcze z jigsaw'em współpracował ale jego rolą na pewno nie będzie ostatecznie zastąpienie jigsaw'a tylko ograniczy się do wykonywania jego poleceń. Sam John mówił, że to Amanda jest osobą z którą jest najbliżej więc wątpie żeby "oficjalnie" ogłosił kogoś swoim następcą;) Ale..
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ze w sawIII jigsaw przesuwał małe figurki buddy.
(wkleje temat z klubu o sawIII bo nie chce mi sie tego skracać;P)

W pomieszczeniu w którym leży jigsaw znajdują się dwie figurki buddy.
Jedną z nich john zabiera na chwile przed wejściem amandy, druga natomiast
pozostaje na swoim miejscu aż do śmierci amandy..

http://www.jigsaw.yoyo.pl/budda.jpg

poniżej przeczytać mozecie opis samego buddy który wydaje sie być ściśle
powiązany z sawIII..

Budda to istota oświecona; ktoś kto przebudził się
ze stanu niewiedzy, wykroczył poza cierpienie ludzkiej
egzystencji, posiadł najwyższą mądrość i zerwał z
wszelkim przywiązaniem. W tym sensie doszedł on dalej
niż bodhisattwa, który odradza się, aby móc przynosić
pożytek wszystkim czującym istotom. Budda zerwał już
nawet z tym przywiązaniem, a zatem po śmierci zamiast
kolejnego wcielenia czeka go stan nirwany.

Według nauk Mahajany Budda to nie jest tylko
historyczna postać, ale przede wszystkim trzy
ciała Buddy:

(Jigsaw)
Dharmakaja- Ciało Dharmy, ostatecznego prawa, mądrość.
Wszystko obejmująca, nigdy nieustająca "takość",
istota i podstawa wszystkiego, nigdy nie powstała,
ani niestworzona i nieuwarunkowana przez przyczyny i warunki.

(Amanda)
Nirmanakaja- Ciało emanacji, manifestujące się dla pożytków
wszystkich rodzaju czujących istot o mniej lub bardziej
korzystnej zasłudze, nawet w piekłach.
niektóre cechy:
-podstawa, jaką jest Dharmakaja
-naucza czujące istoty by osiągnęły Nirwanę
-wyzwala czujące istoty
-narodziny w naszym Świecie
-wyrzeczenie się Świata i światowych celów
-ascetyczne wysiłki
-zamanifestowanie Nirwany

(dr.gordon?)
Sambhogakaja-
niektóre cechy:
-nauczanie, doskonała, wolna od błędów
-oświecone doskonałe czyny
-spontaniczność, wszystko spełniająca i bezwisiłkowa
-nie posiadająca własnej istoty, gdyż podstawą jej jest Dharmakaja

Zastanawia mnie tylko dlaczego jigsaw schował swoją figurkę..wg mnie potwierdza to,ze jednak żyje. Brak trzeciej figury wskazuje na to, ze jest ona w innych pomieszczeniu wraz ze swoim właścicielem. Więc raczej pewne jest, że ktoś z johnem i amandą współpracował;)

ocenił(a) film na 5
Madm4n

kurcze w koncu wiem co to jest bo szczerze mowiac na filmie nie widac dokladnie co to a zauwazylem jak raz ja przekladal... Piła IV nas napewno zaskoczy ale podejrzewam ze figurki symbolizuja w tym przypadku cos innego... ale trudno powiedziec mi co...

ocenił(a) film na 5
Makron

Możliwe, że chodzi z nimi o coś zupełnie innego ale przyznasz, ze całkiem nieźle pasują do osobowości johna i amandy;)

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Oczywiscie dobra teoria... ale Jigsaw nie byl fanatykiem religijnym wiec raczej bym stawial ze to czesc drugiej gry Jeffa

ocenił(a) film na 5
Makron

Dzisiaj pojawiło sie w sieci pierwsze zdjęcie z saw IV więc wrzuce tutaj link, bo pewnie was to zaciekawi;)
http://www.bloody-disgusting.com/news/9180

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Hmm czy mi sie wydaje czy na tych zdjeciach jest Jill?

ocenił(a) film na 10
Makron

Mbie bardziej zaciekawiła pułapka. Ciekawe co ona może zrobić, jak zabić. W każdym razie ofiara ma około 90 minut na uwolnienie się (albo więcej) więc ma sporo czasu. Wydaje mi się że na zdjęciach nie ma Jill tylko kolejne ofiary. Może to postaż grana przez Brendę? Bardzo ciekawa jest również ofiara... Czy to Amanda? Może ktoś nowy ale w każdym razie ma coś związanego z Jigsawem i jest kobietą...

ocenił(a) film na 10
Makron

Na zdjęciach nie ma Jill http://www.movieweb.com/movies/image_viewer.php?i=galleries/4599/2807/hi/Saw4sti l.jpg - powiększone zdjęcie

To są nowe ofiary. Szczerze mówiąc to wszystko nie wygląda mi na Piłę :/ nie wiem nie ten styl czy co. Chciałbym również zauważyć że po lewej tego napisu ktoś celuje z pistoletu. Chyba.

Bardzo mnie również ciekawi na czym polega pułapka. Ofiara ma na nią około 90 minut, czyli ta pułapka może trwać przez cały film (np. Lynn i jej naszyjnik w III). Oglądam i oglądam ale nie mogą odgadnąć co ofiara musi zrobić i jak zginie jeśli przegra.

Na zdjęciach pojawia się blondynka. Może to ona jest w pułapce. Może zdradzała kogoś i teraz ma za swoje? Wielce prawdopodobne że ofiara specjalnie zasłania kilka zdjęć abyśmy nie odgadli o co chodzi.

Pod maską może być każdy, ale wykluczyłbym Amande, Jill. Czemu Amandę? Ponieważ przeżyła już wiele pułapek, ale w III zginęła. Jill, bo Jigsaw ją za bardzo kochał aby wsadzić ją do pułapki.

See what i see.... Może Jigsaw chciał aby ofiara zobaczyła jak zachowuje się w stosusnku do męża, jak widzą ją inni. Może ofiara jest prostytutką?

Spójrzcie na zdjęcie po lewej od łba świni. Blondynka ma buty na wysokim obcasie. Spójrzcie teraz na ofiarę w pułapce. Ma takie same buty i spodnie. Więc ofiara to praedopodobnie blondynka ze zdjęć.

No to moje refleksje. Najbardziej interesuje mnie jednak pułapka i jeśli się czegoś domyślicie to piszcie!

ocenił(a) film na 10
tom320000

Wg mnie ta blondynka to Brenda grana przez Sarain Boylan

ocenił(a) film na 5
Makron

Wg mnie to coś w tym rodzaju..:
Jigsaw załozył Jill maskę, którą sam zaprojektował dla potrzeb swojej przyszłej "pracy" (ona tego nie popierała) więc przywiązał ją do tego krzesła(które coś z nią robi..),kazał jej patrzeć na zdjęcia na których to ona robi coś.. złego;p (np. zdradza go..) See what I see.. Niech zobaczy to co on widzi i sama sie osądzi;]
no a zegar połączony jest z krzesłem i w miare jak czas upływa to krzesło się.. np. zaciska;p (zębatki)

Takie moje pierwsze skojarzenie to było;p

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Dzięki za lepszej jakości foto;) Wcześniej nie było widać tej ręki z pistoletem no i.. jasnych włosów kobiety na krześle. Więc raczej Amanda i powiedzmy Addison odpada.
Powiedzcie mi coś bo już sie w tym gubie.. Jill to ta laska johna z saw reborne a brenda to ta z parku w sawIII ? :D

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Nie... Brenda to narazie nie wiadomo kto a Jill to ta laska z parku w Saw 3

ocenił(a) film na 5
Madm4n

hmm mi sie wydaje ze to krzeslo bedzie sie rozkladac do tylu az zlamie kregosłup ofiarze... ale tak naprawde pułapki to malo mnie obcadza widze po zdjeciu i wnioskuje z domyslow ze w koncu powroci klaustrofobiczny klimat jedyneczki... wolalem juz pulapki i gry z jedynki niz ta cala maszynerie... np Zep nie byl w zadnych mechanicznych sidlach, to samo gordon czy Adam...

PS. A propo buddy w Saw 3 oprocz tych 3 malych figurek zauwazylem jedna duza nie umie zrobic screena z filmu ale tu macie czas w wersji UNCUT...
00:25:06 jak John lezy na łózku tuż potym jak sciagnal maske tlenowa, na stoliku sa jakies sloiczki z lekami a za nimi 3 male figurki i jedna duza...

ocenił(a) film na 5
Makron

Więc obstawiam właśnie Jill na tym krześle;)
Jeśli chodzi o to rozkładanie się krzesła to raczej odpada bo w dodatkach do sawIII mieli już taki pomysł ale wyrzucili go.. No chyba, że czekał z realizają do sawIV :p

No a ten budda nie daje mi żyć.. Teraz już zupełnie nie wiem co o tym myśleć bo rzeczywiście jest tam więcej figurek..

ocenił(a) film na 5
Madm4n

w sumie są 4 (3 male i jedna duza)... Moze to poprostu zwykla symbolika... (3 male - Amanda, Jeff i Lynn a ta jedna duza to sam Jigsaw) tylko po co ta zabawa? Piła nie była by Piła gdyby nie bylo jakis niedopowiedzen ;) i za to ten film lubie

Makron

"Powiem Ci że nie mozesz mnie zabic, ale nie powiem ci dlaczego..."
Chodziło o to, że jeśli Jeff zabije Jigsawa to umrze jego żona

ocenił(a) film na 5
Eminem11

Obejrzalem to jeszcze raz i nie chodzi tylko o zone... ale tez o to ze on uwiezil i ch corke i jest jedyna osoba ktora wie gdzie...

ocenił(a) film na 5
Makron

Makron ma rację wg. mnie;) Ale tak jak pisał wcześniej mogło chodzić nie tylko o żonę i córkę ale także o to, że jigsaw ma już wybranego następce, który dzieki kontynuacji jego "dzieła", sprawi że john i będzie żył wiecznie;)

PS. Nie wydaje się wam, ze na tych zdjeciach Jill rozmawia z Jeffem?
I nie jestem pewien, ale kojarzy mi się to z handlem żywym towarem^^

ocenił(a) film na 10
Madm4n

Znalazlem cos ciekawego na obrazku. Ta reka na gorze to chybareka czarnucha, wiec mysle ze to Rigg. Moze policja, SWAT juz tam jest ale nie wie jak jej pomoc?

ocenił(a) film na 10
tom320000

c.d. SWAT mysli, ze to Jigsaw lub jego pomocnica i chca ja zdjac. Moze Jigsaw wlasnie dlatego ja tak przebral? Zobaczcie. Ofiara jest przykuta drobnymi lancuszkami. Z odrobina sily mozna byloby je wyrwac. Spojrzcie. Z licznika czasu wychodzi kilka kabelkow. Jeden idzie do tego krzesla i tam sie rozgalezia, ale drugi zostaje przy tym czyms na scianie. Co to moze byc? Zaloze sie ze tam jest klucz tylko jak go wyciagnac.

Teraz mam zastrzezenia do swoich wypowiedzi.
Skad SWAT w takim razie wie o stroju swini Jigsawa?
Z licznika czasu wychodzi tylko jeden kabel, 2 pozostale wychodza spod zdjecia.
Drugi kabel jak sie przyjrzec nie biegnie do tego krzesla, ale za to jakis gruby wychodzi spod ziemi.
Rownie dobrza tamta reka to moze byc bialas.

Zatem tak na prawde nie mozmy sie domyslec o co chodzi w pulapce (przynajmniej tak do konca), i dowiemy sie tego po wyjsciu do kina na ten film. Teraz mozemy tylko spekulowac...

ocenił(a) film na 5
tom320000

Mam nadzieje ze smierc Amandy i Jigsawa nie okaze sie mistyfikacja... bo to bedzie bardzo naciagane...

ocenił(a) film na 5
Makron

Makron
Amanday śmierć jest raczej pewna.. Ale wydaje się być pewnym takze, ze John jednak żyje skoro ma powstać jeszcze saw V no i gdzies słyszałem, ze nawet 6 ;p
Wbrew pozorom jego śmierć nie jest pewna bo:
Jigsaw powiedział do Jeffa, ze na stole jest dużo "vicious implements". A z tych "vicious implements" była tam tylko tarcza od piły co zasugerowało Jeffowi by jej uzyć. Więć Jigsaw przewidział właśnie taki ruch.. I wiadome też było, ze Jeff jeśli już, to przetnie właśnie gadło Johna..
Więc jigsaw mógł poprostu przykleić sobie na szyji woreczek z krwią (taki jaki był rzeczywiście uzyty do kręcenia tej sceny), a następnie odłączyć od siebie aparaturę, co spowodowało linie ciągłą na monitorze. Zresztą ostatnia klatka filmu pokazuje, ze gdy john upuścił dyktafon, jego ręka zmieniła połozenie i zacisnęła się (miałem gdzieś z tego screeny ale nie chce mi sie teraz szukać^^).
Gdybym kręcił saw4 to właśnie tak bym go ożywił:P Taki zwrot byłby nawet podobny do saw1.. Jigsaw wstaje na końcu i ubiera płaszcz, który zresztą cały czas lezał na jego nogach:
http://img.kdva.pl/uploads/af4ab00fa0.jpg
Wstanie powie "game over" a szczęki widzów będą na podłogach hehe
Ale myśle, ze skoro nawet ja go w miare bezbolesnie ozywiłem to oni zrobią to dużo lepiej, niekoniecznie w taki sposób;p
pzdr.

ocenił(a) film na 5
Madm4n

Hehe a co by bylo gdyby Jeff troche mocniej przycisnał piłe do gardła?! w koncu chcial go zabic nie ;P zaden woreczek z krwia by nie pomógł ;) a po zatym otworzyli mu czaszke i w ogole juz on ledwie zyl wiec podejrzewam ze to i tak jego koniec... A John ma byc tylko w retrospekcjach by wyjasnic wszystko to co nie zostalo powiedziane...

ocenił(a) film na 5
Makron

A poza tym jego puls zaczyna spadac od momentu przeciecia gardla... gdy reka mu opada to juz slyszymy ciagla linie...

ocenił(a) film na 5
Makron

"co by bylo gdyby Jeff troche mocniej przycisnał piłe do gardła?"
heh to już ryzyko zawodowe jigsaw'a :P (a ten stopniowo spadający puls dało by sie pewnie jakoś upozorować..)
No i masz racje. Ledwo żył przez cały film ale.. Lynn powiedziała, ze zabieg poprawił on jego zdolności ruchowe. Czyli powinien być już później w lepszym stanie;]
Nie wierze, zeby twórcy go nie ożywili na końcu saw4.. A ten przykładowy sposób jaki podałem nie raził by az tak w oczy fanów.
Piła bez Jigsaw'a nie istnieje;] a poza tym.. Jak John mógł dać sie zabić Jeffowi..? Nie dość, ze nie przeszedł on pomyślnie swojego testu to jeszcze z zimną krwią go "zabił".
Jigsaw żyje:P