Czuję się strasznie tępa jak oglądam ten film. może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć co to mialo być?? Zakończenie już wgl. mnie zabiło i go nie rozumiem. Ale w sumie ta część piły z tego co zauważyłam ma dużo, o wiele więcej niż wcześniejsze przypadkowych wyników.
Pomijając wszystko co mnie tu dręczy: Z kąd ci z FBI wiedzieli gdzie iść?! z kąd mieli adresy?!
Nie denerwuj się drogi userze qu3ss, ja równiez za pierwszym razem nie skumałem, ale po drugim już wiem. On/a tez powinna sobie zrobić nocny seans Piły...
nie wiem czy mnie pamiętasz qu3ss ale to ja stephen84 XD
Łopatologicznie hmmm... nie zrozumiesz Piły próbując zrozumieć każdą część z osobna. Wszystkie częsci trzeba traktować jako 1 film. To dlatego że ludzie oglądają każdą część z osobna wszystko wygląda na " przypadkowe ". W piłach nie ma nic przypadkowego bo John wszystko zaplanował od A do Z.
UWAGA SPOILER - kto nie oglądał niech nie czyta
Pan Układanka nr 1 -........................................... John Kramer
Pan Układanka nr 2 ( następca Johna ) -........Dr Lawrence Gordon ( facet który uciął sobie nogę w części pierwszej )
Cała reszta to pomocnicy mniej lub bardziej przeznaczeni na straty tzn Amanda i Mark Hoffman. Mieli przejść 2 lub nawet trzy gry Układanki - Johna bo po 1 próbie nie nauczyli się niczego. Po wypełnieniu zadania mieli zostać uwolnieni.
Dziękuję za odpowiedź, jednak nie znalazłam tu odpowiedzi na moje pytanie. Akurat jeśli o główny wątek chodzi to rozumiem kto, co, jak i dlaczego. Jednak ci z FBI są dla mnie zbyt pogmatwani. Chyba będę musiala jak powiedział wokar: zrobić sobie nocny seans piły :)
"Kto nie oglądał niech nie czyta"- pisząc to należało zaznaczyć : kto nie oglądał części od 1 do 7, ponieważ niektórzy tak jak np. ja mogą się zasugerować tym, że chodzi Ci o to, że kto nie oglądał tej części czyli 4 po czym przeczyta Twoją dalszą część wypowiedzi (tak jak ja) bo obejrzał część 4 przed chwilą i dowie się całej prawdy i tajemnicy nie wyjawianej aż do 7 części. Staraj się unikać tak wielkiej nieostrożności na przyszłość. Jest to film składający się z kilku części i napisanie uwaga spoiler w poście do tematu o 4 części z 7 tego filmu jest niewystarczające.
maszubert prosiła o wyjaśnienie końcówki czwórki, a ty piszesz zakończenie całości. W imieniu swoim i wszystkich, którzy przeczytali twój komentarz dziękuję za spieprzenie elementu zaskoczenia kretynie.