PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Czuję się strasznie tępa jak oglądam ten film. może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć co to mialo być?? Zakończenie już wgl. mnie zabiło i go nie rozumiem. Ale w sumie ta część piły z tego co zauważyłam ma dużo, o wiele więcej niż wcześniejsze przypadkowych wyników.
Pomijając wszystko co mnie tu dręczy: Z kąd ci z FBI wiedzieli gdzie iść?! z kąd mieli adresy?!

maszubert

obejrz 100razy to zrozumiesz

użytkownik usunięty
maszubert

Czego nie rozumiesz w końcówce? Jest prosta jak konstrukcja cepa.

ocenił(a) film na 5

Nie denerwuj się drogi userze qu3ss, ja równiez za pierwszym razem nie skumałem, ale po drugim już wiem. On/a tez powinna sobie zrobić nocny seans Piły...
nie wiem czy mnie pamiętasz qu3ss ale to ja stephen84 XD

maszubert

Łopatologicznie hmmm... nie zrozumiesz Piły próbując zrozumieć każdą część z osobna. Wszystkie częsci trzeba traktować jako 1 film. To dlatego że ludzie oglądają każdą część z osobna wszystko wygląda na " przypadkowe ". W piłach nie ma nic przypadkowego bo John wszystko zaplanował od A do Z.

UWAGA SPOILER - kto nie oglądał niech nie czyta

Pan Układanka nr 1 -........................................... John Kramer
Pan Układanka nr 2 ( następca Johna ) -........Dr Lawrence Gordon ( facet który uciął sobie nogę w części pierwszej )

Cała reszta to pomocnicy mniej lub bardziej przeznaczeni na straty tzn Amanda i Mark Hoffman. Mieli przejść 2 lub nawet trzy gry Układanki - Johna bo po 1 próbie nie nauczyli się niczego. Po wypełnieniu zadania mieli zostać uwolnieni.

Raskolnikow89

Dziękuję za odpowiedź, jednak nie znalazłam tu odpowiedzi na moje pytanie. Akurat jeśli o główny wątek chodzi to rozumiem kto, co, jak i dlaczego. Jednak ci z FBI są dla mnie zbyt pogmatwani. Chyba będę musiala jak powiedział wokar: zrobić sobie nocny seans piły :)

ocenił(a) film na 9
Raskolnikow89

"Kto nie oglądał niech nie czyta"- pisząc to należało zaznaczyć : kto nie oglądał części od 1 do 7, ponieważ niektórzy tak jak np. ja mogą się zasugerować tym, że chodzi Ci o to, że kto nie oglądał tej części czyli 4 po czym przeczyta Twoją dalszą część wypowiedzi (tak jak ja) bo obejrzał część 4 przed chwilą i dowie się całej prawdy i tajemnicy nie wyjawianej aż do 7 części. Staraj się unikać tak wielkiej nieostrożności na przyszłość. Jest to film składający się z kilku części i napisanie uwaga spoiler w poście do tematu o 4 części z 7 tego filmu jest niewystarczające.

ocenił(a) film na 6
Raskolnikow89

maszubert prosiła o wyjaśnienie końcówki czwórki, a ty piszesz zakończenie całości. W imieniu swoim i wszystkich, którzy przeczytali twój komentarz dziękuję za spieprzenie elementu zaskoczenia kretynie.

ocenił(a) film na 7
maszubert

Cała historia z części 4 jest bardzo prosta ...

... po sekcji zwłok i wyjęciu kasety z żołądka Jigsawa cofamy się do trzeciej części, tj. jest do tego co Jigsaw zrobił przed swoją śmiercią ... pod koniec trzeciej części.