PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Krew,coraz to wymyslniejsze sceny morderstw...nie jest to horror czy thriller patrzysz i nie mozesz doczekac sie konca. Kino niskiego poziomu...pozdrawiam

paul_7

Racja, o wiele lepiej wypadła seria "Oszukać Przeznaczenie". Tutaj śmierć jest o wiele bardziej bezsensowna i głupia :P

ocenił(a) film na 5
paul_7

W sumie to ja sie z tym nie zgodzę albowiem piła mi się bardzo podobała pod niemal każdym względem bardzo dobry ale mam na myśli cześć pierwszą ale to jest moje zdanie i nikt nie musi się z nim z godzić bo to jest tylko i jedynie moja opinia.
pozdrawiam

użytkownik usunięty
paul_7

Zgadzam sie w 100 procentach wszystkie części tego filmu to totalne dno 2 pierwsze jeszcze na siłę dało się obejrzeć ale 3 to już "błąd w sztuce" a za 4 nawet się nie zabieram bo ten film nie może zaoferować zupełnie nic osobą lubiącym dobre kino...
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
paul_7

Czesc paul chce zagrac w gre..zasady sa proste obejrzyj wszystkie moje czesci i maja ci sie spodobac ...Zyj lub umieraj dokonaj wyboru

paul_7

Jak wiadomo aby ogladac serie typu "Saw" trzeba miec nieprzecietny umysl by zrozumiec przeslanie w nim zawarte. Dla zwyklych ludzi bedzie on dnem, jednak dla osob z IQ 120+ moze byc dzielem sztuki.

imperator_6

Ja tam ma IQ 139 i nie jest to dla mnie dzieło sztuki. Powtórzę, nie podoba mi się bezsensowna śmierć przez caly film.

ocenił(a) film na 5
Keodred

Ludzie jak chcecie jakiegos glebszego filmu to polecam pierwszy lepszy dramat... Piła to horror (chociaz dla mnie to thriller) i zadaniem tego filmu jest wywołać niepewność u widza, zszokować go a nawet obrzydzić... fakt jest jeden ze filmy z tej serii sa ciekawie zagmatwane i maja dosc orginalna fabułę... chociaz jak dla mnie to szczegóły podczas mordów mozna by sobie darowac... jak na swoj gatunek i styl i czworeczka dorównala reszcie... :)

Makron

moim zdaniem trójka poszła troche w dół, ale czwórka znowu na dobrym poziomie
trochę pomieszane czasowo. będe musiał znowu zobaczyć 3 i potem 4. ale poczekam na dvd. zresztą to jedyny film że każda część czekam aż wypuszczą edycję specjalną. jest

ocenił(a) film na 8
Keodred

śmierc w tym filmie wcale nie jest bezsensowna ludzie sa starannie wybrani i jak my mamja wybór zyc lub umrzec oglondac lub nie..a IQ ma tu tyle wspulnego co skrzynka na listy obrośnięta żelaskami

imperator_6

Imperator,naprawde mi ciebie szkoda... IQ nie ma nic do tego czy film bedzie dla kogoś dziełem sztuki czy nie... Żadna z części Piły napewno nim nie jest (IV części jeszcze nie widziałem)... Nawet "zwykli" ludzie wiedzą doskonale że Piła to badziew...Film może ci sie podobać ale mówiąc że ten film jest dziełem sztuki ośmieszasz sie tylko...

barnaba

Przepraszam szefie ! Zapomnialem ze dla ciebie dzielem sztuki jest "Yyyreek!!! Kosmiczna nominacja" <lol>

Pozdro Szefie!

barnaba

[...]Nawet "zwykli" ludzie wiedzą doskonale że Piła to badziew[...]

słyszałeś kiedyś taki trudny wyraz "gust"?
różni ludzie mają rózne gusta. to co dla Ciebie jest badziewiem dla innych może być dziełem sztuki i na odwrót

pisząc w ten sposób pokazujesz jaki jesteś prymitywny
chyba tylko młody wiek Cie ratuje?

ocenił(a) film na 1
swerd

Dzielo sztuki ? Dialogi w scenariuszu sa po prostu slabe jak i cala reszta. Obudzccie sie z amoku! Pila to tylko cos "nowego" nowa koncepcja filmu ktora nic nie wnosi do kinematografii oprocz przemocy pokazanej poprzez kwestie wyboru i docenienia zycia zabijajac innych ludzi! Smierc pokazana w najbardziej wymyslny sposob to jest takie interesujace ? Chcesz zobaczyc co jeszcze mozna zrobic z cialem czlowieka ? Sa setki filmow ktore to pokazuja ale czesc z nich jest poparta dobrym scenariuszem co razem daje niesamowity efekt. Krytycy filmowi rowniez uwazaja PILE za film bardzo slaby. Na marginesie trzeba dodac ze tego typu obrazy wplywaja przy okazji na wyobraznie ludzi niezrownowazonych ktorzy z checia wykorzystaja brutalne sceny w realnym swiecie... nie chodzi tu o gust czy poziom IQ, seria filmow pt PILA po prostu do dobrych nienalezy i nikomu bym jej nie polecil....

paul_7

Tu, jeśli chodzi o filmy, w których pokazuje się, co można zrobić z człowiekiem, odwołam się do "Odważnego". Niby nic takiego nie pokazali, ale film działa na wyobraźnię. Pokazuje za to, jacy psychopaci są wśród nas.

swerd

Słyszałem kiedys wyraz "gust"... Nie jest on wcale taki trudny...

Piła może ci sie podobać,ale mówiąc że jest dziełem sztuki albo chociaż dobrym filmem jestes poprostu w błędzie... To co jest badziewiem nie stanie sie nie dziełem sztuki... Ewentualnie może mi sie film nie spodobać (chociażby Casablanci nie trawie...) ale nigdy nie powiem że te filmy są badziewiem...

Pisząc w ten sposób nie pokazuje jaki jestem prymitywny,pisze poprostu to co mi sie podoba... Aha,i zauważ że wziełem słowo "Zwykli" w cudzysłów... Imperator pierwszy napisał że dla zwykłych ludzi ten film jest dnem no to sie z nim zgodziłem tylko;]

A czy młody wiek mnie ratuje? Jak ja uwielbiam za każdym razem jak sie z kimś nie zgadzam to mi wyskakują z komentarzem że jestem za młody nie znając mnie;]

barnaba

nie uważam że to dzieło sztuki, ale bardzo mi się podoba.
na pewno jest to mój ulubiony film

poprzednio tak bardzo podobało mi się 7

a w pile najbardziej cenię nieprzewidywalność
jedynka może wg wielu jest denna, a mnie sie podobało budowanie atmosfery
niby większość akcji w jednym pomieszczeniu, a jednak mnie złapało

dwójka to trochę pójście na żywioł. odpadły emocje, ale jednak było w tym cos ciekawego, co jednak odróżnia piłę od wielu innych thrillerów, horrorów, czy innych łubudu

trójka w zasadzie mi sie podobała najmniej. śmiesznie że byłem na tym w kinie sam. trójka jak dla mnie najmniej klimatyczna była. miała być po prostu krwawa

i na cześc 4 poszedłem z nastawieniem że to po prostu kolejna krwawa miazga, a tu zaskoczenie. bardzo fajny film.

wprawdzie nie łąpię tych wszystkich szczegółów jak inni maniacy na forum, ale w sumie tylko 1 częśc oglądałem w polsce, a nie mówie tak perfekt po angielsku żeby te różne idiomy łapać

a czemu napisałem że jesteś prymytiwny? zobacz swoja odpowiedź. znowu twoja opinia ma być opinią wszystkich. i dlatego nie ważne ile masz lat. ale wypowiadasz się jak nastolatek

swerd

Nie... Moja opinia nie ma być opinią wszystkich... Chciałem tylko pokazać że fakt iż gdy jednej osobie albo nawet większej grupie film przypadł do gustu to nie powinni oni go nazywać arcydziełem czy dziełem sztuki...

P.S Wypowiadam sie może i jak nastolatek ale to nic wcale nie znaczy-można powiedzieć że nim jestem...

barnaba

Jak dla mnie to ta dyskusja jest jak wszystkie na forum - każdy pisze swoją, nie zawsze obiektywną i dobrze wyrażona opinię, i kończy się na kłótni.

Nie rozumiem... Mówisz że wiesz, co to jest gust a sam sobie zaprzeczasz.
Dla jednego arcydziełem będzie American Pie, dla drugiego Cube a dla innego jeszcze Piła.

To tak jak z ideałem...
Dla mnie idealna osoba to taka, która ma zalety ale posiada również wady... A dla innego ideał oznaczać będzie same zalety = brak wad...

"Piła może ci sie podobać,ale mówiąc że jest dziełem sztuki albo chociaż dobrym filmem jestes poprostu w błędzie...To co jest badziewiem nie stanie sie nie dziełem sztuki..."
Każdy ma inny gust, więc dlaczego krytykujesz gust innej osoby?

j_ustyna17

Niczyjego gustu nie krytykuje...

Jest wielka różnica pomiędzy "Film bardzo mi sie podobał" a "Film jest bardzo dobry"...

barnaba

Przecież "Film jest bardzo dobry" to jest właśnie czyjaś opinia, ponieważ ten pogląd wyraża własnie ta osoba, która to pisze...

j_ustyna17

Nie Nie Nie!! Jak osoba mówi że Piła którakolwiek jest filmem dobrym (nadal powtarzam że 4 części nie widziałem to nie wiem)to sie gówno zna... Mi sie chociażby bardzo podobały filmy Scary Movie i choćby seria American Pie... (wiem polecą zaraz komentarze że mam 10-12 lat...) Jednak ani jedna seria ani druga nie zostanie przeze mnie nigdy nazwana dobrą...
Gust służy do mówienia co sie komuś podoba a co nie... A nie do mówienia "ten film jest arcydziełem"...

barnaba

I tutaj pokazałes że mimo, iż nie uważasz się za "gówniarza", to tak się zachowujesz! Obrażasz w tym momencie innych, którzy tylko wyrazili swoje zdanie na ten temat! Skoro ten film jest dla Ciebie dnem to to powiedz, a nie wyzywaj innych! Dla kogoś może być arcydziełem i tak już pozostanie, nie Tobie oceniac czyjeś upodobania.
Prosze bardzo, mów sobie "ten film to idiotyzm", "to jest totalne dno", miło widziane dodanie 'moim zdaniem' i nie komentowanie gustu odmiennego niż Twój.

Z poważaniem, mój drogi

j_ustyna17

Nikogo nie obrażam mówiąc że sie gówno zna...
Dobra nieważne...Widać nie dogadamy sie...

barnaba

Nie obrażasz, oczywiście...
Jakbym Ci powiedziała, że np. masz gust idioty, myslisz gorzej niż niejeden ośmiolatek (ponieważ nawet on już wie że ludzi obrażać nie nalezy), Twoje zdanie gówno sie liczy
to byłoby wszystko ok?

j_ustyna17

Nie,nie byłoby wszystko ok,ale pokaż mi gdzie ja tak pisałem?Nigdzie, więc sensu twojego posta nie rozumiem...

barnaba

//"Gówno się znasz"//

...

no własnie...

j_ustyna17

Mówiąc że piła jest najlepszym filmem/horrorem/thrillerem wszechczasów to sie ktoś naprawde gówno zna i dobrych filmów nie widział...Widać nie zrozumiesz tego że piła nie jest dobrym filmem...

ocenił(a) film na 10
barnaba

Dla mnie Piła to bardzo dobry film, widać ty nie potrafisz zobaczyć nic oprócz przemocy i krwi, naprawdę współczuję

ocenił(a) film na 10
tom320000

Właśnie zobaczyłem jaki film jest twoim ulubionym. NAPRAWDĘ wsółczuje

tom320000

Hehe już mu to chyba ktoś powiedział ;)

A tym, że mówi o tym, że ktoś się gówno zna obraża tylko innych. Niech sobie wyraża swoje zdanie ale nie obrażając przy tym innych...

Ale spokojnie, może kiedyś do tego dorośnie ;]

j_ustyna17

No i znowu ktoś sie Yyyyrka czepia :| Co wy macie do tego filmu? To jest jeden z lepszych polskich filmów jakie powstały w XXI wieku... A wszyscy tak na to narzekają....:/

barnaba

Odpowiedz w Twoim stylu:
" jeżeli ktoś sądzi że Yyyyrek to dobry film, 'to sie ktoś naprawde gówno zna i dobrych filmów nie widział...' "

dziękujemy

j_ustyna17

O własnie i o to chodzi... Yyyyrek to jest totalne badziewie i każdy kto go uważa za chociaż przeciętny film naprawde gówno sie zna...W tym filmie jest spaprane dosłownie wszystko...Piła jest ewentualnie poziom wyżej...
Ludzie czy wy uważacie naprawde że moim ulubionym filmem jest ten syf? :/
Gorszego film chyba w życiu naprawde nie widzialem:P A to że mam w ulubionych i pare osób myśli że to jest prawda-naprawde pomyślcie najpierw:P

barnaba

Hahaha no naprawde, jak sie ma film w ulubionych to nie znaczy że się go lubi przecież! Każdy to wie! /o ironio.../

j_ustyna17

on jest trudnym przypadkiem. po prostu proponuję ignorowac
:)

j_ustyna17

Zacznijmy od tego że Yyyyrek to nie film-to jest chłam,tego nie powinno sie mierzyć w żadnej skali...Jedyny film który może sie z nim mierzyć (choć i tak jest od niego duzo lepszy)to część pierwsza czyli Gulczas... A to że mam w ulubionych na tej stronie nic nie znaczy... Każdemu kto uwierzył w to że to mój ulubiony film życze szybkiego powrotu do zdrowia...

imperator_6

Ha ha ha, świetna wypowiedź :D. Po pierwsze jakie niby przesłanie ? Co jest niby takiego nieprzęcietnego w tej serii ? Pierwsza część była niezła, wprowadziła jakiś powiew świeżości, ale nic poza tym. Był to poprostu dobrze skonstruowany horror (thriller). Co do kolejnych, no cóż, moim skromnym żal.

grzegorz_02

moja post jest skierowany do Imperatora. Nie pojawiło się tam gdzie powinno ;).

imperator_6

Ja się zgodzę z Imperatorem. Oglądałem wszystkie części i fakt 1 pod pewnym względem była najlepsza (psychologiczna) kolejne to już rzeźnia, ale trzeba zauważyć, że Jigsaw zaczął chorować i całą "zabawę" rozkręcała Amanda, która jak trzeba zauważyć i mówił o tym Jigsaw w S3, iż jej próby było nie do przejścia i być może dlatego odczułem takie wrażenie. Piła w każdym razie nie jest zwykłym filmem i nie można oglądać go od tak sobie. Każda część ma w sobie coś charakterystycznego i należy oglądać ją z uwagą. Od kiedy ujrzałem Piłe 1 po raz pierwszy wiedziałem, że to jest to co lubię i jest to w końcu horror na poziomie!! Czekam z niecierpliwością na Saw4 ]:->

ocenił(a) film na 8
paul_7

Jedyne co tu mondrego napisałeś to że niemożna doczeka sie końca.... a on tak szybko nienadejdzie i oto chodzi...Czesc paul chce zagrac w gre..zasady sa proste obejrzyj wszystkie 4 czesci i maja ci sie spodobac ...Zyj lub umieraj reguły sa proste....

emm79

IV nie ogladalam, ale wierze ze bedzie tak dobra jak pierwsze trzy czesci.
Dzielo sztuki to to nie jest, aczkowiek jetem maniaczka pił...;)

ocenił(a) film na 8
Happagus

to ja ci gwarantuje ze sie niezawiedziesz ba nawet bedziesz zachwycona ...a w tajemnicy ci powiem ze 4 to koniec ale i tak powstana jeszcze 2 czesci pozdro

paul_7

Imperator napisał:
"Przepraszam szefie ! Zapomnialem ze dla ciebie dzielem sztuki jest "Yyyreek!!! Kosmiczna nominacja" <lol>

Pozdro Szefie!"

Na stronie piły piszesz o tym "arcydziele"... To samo za siebie dużo mówi o pile...;]

paul_7

Najbardziej bezwartościowy post użytkownika jaki czytałem.

Wersje to kinowe czy DVDripy?? xP

Po za tym takie czasy nadeszły ze juz wszystko pokażą, gdyby teraz zrobili piłe I to by pewnie pokazali jak tą nogę odcina a nie jakis soczek co mu tak pryska. Mimo wszystko część pierwsza jak narazie najlepsza i jest to jeden z najbardziej wartosciowych thrillerów (horror to za uja nie jest mimo iz tam w swinskich maskach biegają) jakie ogladalem. Se7en i Piła to u mnie ścisła czołówka. Po obejrzeniu 4 odrazu moglem powiedziec ze narazie jest druga po jedynce. Dwójka tylko zakończenie mi sie podobało, Trójka kilka scen i rowniez zakonczenie a 4 jak i 1 cały film, sceny, akcja i zakończenie. Więc jedynie zostaje pytanie jakie dla Ciebie są wartosciowe horrory i thrillery (z reguły wlasnie w nich chodzi zeby pokazac cos drastycznego :P)

ocenił(a) film na 7
paul_7

Ja tam bardzo lubie wszystkie części Piły, pierwsza była najleprza ale pozostałe nie są złe. Sam Jingsaw mi się bardzo spodobał, dość charakterystyczna postać.

Freddy_3

Mi się podobała 1, 2 dwójka już mniej, a 3 to sama krew bez fabuły i ściąganie od Hostela, piła chciała zarobić kase poprostu dali więcej flaków "nie banalne" pułapki a między to wsadzili fabułe którą bez pułapek można by opowiedzieć w 5 min a nawet w 10, 4 będzie taka sama gdyż na 3 zarobili kase :)
mam nadzieje że nasz pan Jigsaw zdechnie w tej części bo przecież miał zginąc w 2 ( końcówka) i w 3
a Amanda niech załamie się psychicznie będzie spokuj

ocenił(a) film na 5
Cadaver

"fabułe którą bez pułapek można by opowiedzieć w 5 min a nawet w 10"

To się uśmiałam.

No to nie lepiej, że fabułę opowiada się w 10 minut, a nie w 5? xD

Swoją drogą, nie widzę w trójce żadnego ściągania czegokolwiek z Hostel. Gdzie niby widzisz jakieś ściąganie?...

paul_7

Tak, tak Paul już pewnie oglądałeś V i VI !!! A tak naprawde w d..ie byłeś i g..no widziałeś więc się nie wypowiadaj. Tyle ode mnie

ocenił(a) film na 9
paul_7

eh no jak ci sie niepodoba to możesz ogladać sobie np.: "szampon do włosów" napewno ci sie spodoba bo tam niema morderstw, ani rozlewu krwi. sama sielanka.

ocenił(a) film na 1
andri82

Fakt, film żalowy, skierowany do niekoniecznie wymagających widzów. O ile pierwsza część była tylko kiepski thrillerem to każda kolejna już totalnie bezmózgą sieką. I nie pierdolta mi tu, że przesłania filmu nie zrozumiałem, bo film takowego nie ma. Wszystkie te pseudofilozoficzno-egzystencjalne przemowy pana zagadki każą wierzyć, że scenarzysta ma IQ dużo poniżej średniej.