PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

http://www.officialsaw.com/images/officialsawexclusive_saw4_l.jpg

ocenił(a) film na 5
milosz18

Zaczynam poważnie obawiać się o losy filmu :( a o tej pulapce bylo wspomniane cos na comic-conie w ktoryms z wywiadow...

ocenił(a) film na 9
Makron

Człowieku zaczynasz mnie już wkurzac:] Co Ci znowu nie pasuje w tej pułapce?

ocenił(a) film na 5
milosz18

Ehh ciesze sie ze wzbudzam w tobie jakiekolwiek emocje ;] To mi sie nie podoba ze film znowu stawia na rzeznie a nie na fabułe... Liczylem na powrot do klimatu jedynki i dwojki tam krew owszem byla ale nie byla to masakra... Trojka miala fajna fabule ale widac ze stawia na rzez i tylko rzez no i po screenach widac ze i tu tak bedzie... Filmik z Comic-conu i to co jest tu pokazuje ze to bedzie tylko krojenie nom moze i bedzie ciekawa fabula w to nie watpie ale juz to nie to co jedynka... Nie jestem osoba ktora brzydzi sie krwi... ale piłe polubilem glownie za fabule i liczylem ze na tym poziomie pozostanie... Trojka nie byla zla ale to nie bylo juz to samo choc zaskoczen jest nawet kilka... Ale po twoim nastawieniu widze ze ty Piłe głownie dla tego ogladasz...

ocenił(a) film na 9
Makron

Skąd wiesz że będzie rzeźnia jak widziałeś 5 minut filmu? W tych 5 minutach nie było ani krzty filmu gore:] A to że się, wg Ciebie, musięli powybijac to nic nie znaczy;] Przypominam Ci częśc pierwszą gdzie Gordon miał zabic Adama, a Amanda miała wyciągnąc klucz z żołądka swojego kolegi. I może mi powiesz że to drugie to była dobranocka dla dzieci? Nie, to też była rzeźnia porównywalna z Saw 3;] Czy jeśli zobaczyłbyś epizod z Amandą (wyjęty z kontekstu, sam epizod na wzór filmiku, który widzięliśmy jako przeciek z Piły 4) jako np. reklamę Saw 5 to też już z góry mówił że bedzie rzeźnia i niedorówna 1 części? Jak śmiesz wypowiadac się o fabule filmu którego nie ma? Przecież ta pułapka ze screena nr. 3 niczym się nie wyróżnia w stosunku do np. maski Amandy;] A Ty na podstawie 3ech screenów i jednego urywka, który jest chyba jednym z najmniej brutalnych z całej serii, mówisz że film nie będzie miał klimatu, że będzie rzeźnia. Ja twierdzę że ten film dorówna jedynce, bo pułapki są w stylu 1 (po raz pierwszy nie polegają na znalezieniu klucza i już).

A co do filmiku. Napisałem że wg Ciebie mięli się powybijac. NApisałem wg Ciebie, bo gdybyś pomyślał zamiast pieprzyc głupoty zastanowił się chwile, to zobaczyłbyś pewną rzecz. Koleś który miał zaszyte usta rozerwał tą nitkę, a poza tym mógł ją rozciąc toporkiem który tam był (zabił nim tego łysego) i wtedy by przemówił i może by się dogadali;] Powiesz mi że w tej sytuacji nie myśli się o takich rzeczach, ale w Saw 2 prawie z każdej pułapki dało się wyjśc bez większego szwanku. Przykłady:
- piec - jakby zakręcił zawór to by się ogień nie załączył
- szklana pułąpka z ostrzami - gdyby Addison włożyła tylko jedną rękę tam to może by wyjęła strzykawkę (jeśli robiłąby to ostrożnie), a jakby nie wyjęła to drugą ręką pomogłaby sobie wyjąc rękę którą wsadziła (odpowiedznio podważając ostrza)
- ze strzykawakami też można było dac sobie radę - w końcu na łóżku była koperta (pokazał to na screenie jakiś forumowicz z filmweb)
- o liczbach na tyłu karku wspominac nie będę z wiadomych względów;)

Czekam na ripostę z Twojej strony. Tylko proszę argumenty a nie suche "bo to już nie jes Piła 1":P Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
milosz18

"Ja twierdzę że ten film dorówna jedynce, bo pułapki są w stylu 1 (po raz pierwszy nie polegają na znalezieniu klucza i już). "

alez jedynka polegala na znalezieniu klucza...
- Amanda musiala znalesc klucz w bebechach tego goscia
- Adam mial w wannie klucz do lancuchów
- Mark musial tez znalesc klucz co prawda byl to szyfr ale szyfr to tez klucz prawda...

no i w filmiku z comicconu chyba nie zauwazyles ze ten gruby ma wlasnie klucz na szyji :/

Procz tego w jedynce jak i w innych czesciach byly takze pulapki bez klucza... np. pułapka Paula ktory mial przejsc przez ten pokoj pelny drutów kolczastych czy pułapka Zeppa, w dwojce sam dom nie wymagal klucza tylko antidotum bo co im po kluczu skoro i tak by umarli to Jigsaw mial caly czas klucz do tego domu w koncu dal go Ericowi co prawda to juz bylo dawno po scenach ktore rozgrywaly sie w domu... Nom a w trojce pulapka Lynn nie wymagala klucza, w sumie Jeff tez mial tylko wybaczyc (klucze byly potrzebne tylko do uratowania obiektów jego agresji)
Takze chyba nieuwaznie ogladales a sie puszysz strasznie... a co do riposty to w zadne sie nie bawie bo nie mam zamiaru z nikim sie grysc... Nom a co do czworki to po screenach widac ze bedzie naprawde krawym filmwem i pozostaje tylko nadzieja ze fabula bedzie zaskakujaca bo to jest glowny atut tego filmu... Jesli bedzie taka poziomem jak trojka to nawet bede sie cieszyl ale zeby nie nizej... bo w tedy to bedzie cos ala Hostel :/

ocenił(a) film na 5
Makron

PS. Zapomnialem ze Troy tez nie potrzebowal klucza... co prawda Amanda zaryglowala drzwi ale gdy przestrzegala zasad to Troy bez klucza by mogl opuscic ten pokoj... A no i oczywiscie drugi test Amandy takze nie wymagal klucza ;]

ocenił(a) film na 10
Makron

Lubicie sie kłócić... a co do screena to powiem że mi się podoba. Fajna pułapka ale widać już rany na twarzy chłopaka (a szkoda bo lubie skosnookich) co oznacza ze pulapka zaczela dzialac i chlopaczyna umrze (prawdopodobnie albo wyjdzie z pulapki mocno porahatany). A z reszta, czy ten koles nie moze sie schylic??? No sorry ale zadne lancuchy go nie trzymaja, nic, facet jest wolny jak ptak! Ja bym zwial i tyle

ocenił(a) film na 9
Makron

"Nom a co do czworki to po screenach widac ze bedzie naprawde krawym filmwem i pozostaje tylko nadzieja ze fabula bedzie zaskakujaca bo to jest glowny atut tego filmu..." - pytam się po raz 378 raz GDZIE TY WIDZISZ W TYM FILMIKU BRUTALNOŚC KTÓREJ NIE WIDZIAŁEŚ W POPRZEDNICH CZĘŚCIACH? Bo dla mnie sceny które wymieniłeś - "Amanda musiala znalesc klucz w bebechach tego goscia", "pułapka Paula ktory mial przejsc przez ten pokoj pelny drutów kolczastych" są daleko bardziej brutalne niż scena z Saw 4. Poza tym: Czy Ty w tamtych "grach" nie zauważasz rzeźni, czy po prostu Twoja miłośc do Saw 1 jest tak zaślepiająca że nie zauważasz w niej brutalności?
A pułapka ze screenu nr. 3 jest stylowo podobna do tej Amandy i Michaela (ten co miał klucz za okiem i nie krzyczysz że one takie krwiste i że rzeźnia.)

A co do tego że mięli się powybijac to Gordon miał zabic Adama. A skąd wiesz że to nie była gra w stylu tej jedynkowej czyli Gordon vs. Adam tylko że oni odrazu się powybijali. W końcu jak wcześniej powiedziałem ten kolo z zasytymi ustami rozdarł nic na końcu epizodu. Według mnie chodziło o współpracę, że mięli ze sobą współpracowac, tylko ten koleszka miał przerwac szew na ustach i wtedy się dogadywac z tym łysym z kluczem na szyi;]

Sorry za ewentualne błędy językowe i ortograficzne

ocenił(a) film na 9
milosz18

Ja twierdzę że ten film dorówna jedynce, bo pułapki są w stylu 1 (po raz pierwszy nie polegają na znalezieniu klucza i już). - Źle sie wyraziłem. Chodzi mi o to że w pułapkach nie chodzi o to żeby wygrzebac skądś klucz robiąc sobie przy tym wielką krzywdę (np. Saw 2 i klucz za okiem)

ocenił(a) film na 5
milosz18

W kazdej pulapce robili sobie krzywde, zadawali ból, bo na tym to polegało by przezwyciezyc ból, zdobyc sie na cos wiecej by zostac przy zyciu... Mówiąc ból nie chodzi mi tylko o rany fizyczne... Np u Jeffa bardziej ucierpiala psychika bo pulapka polegala na rozdrapaniu dawnych ran po stracie syna... co prawda probujac uwolnic ta trojke musial dwa razy zaryzykowac obrazeniami, spalenie rzeczy syna to tez byl dla niego ból... o to w grac chodzilo. Odnosnie Zeppa to roznie moglo byc podejrzewam ze Zepp przegralby gdyby zabił rodzine Gordona (to jest taki wyjatek póki co no i chyba Lynn i Amanda), w dwojce dla kazdego byla przygotowana pulapka nom ale nie wszyscy dotrfali by je odnalesc (tak mowi rezyser)

W sumie Lynn była pionkiem w grze, tak samo Zepp no i Amanda chyba takze nawet sama tak powiedziala pod koniec zanim ja zastrzelil Jeff ale tego nie jestem pewny... Tak samo pionkami była Danika ten sedzia i ten murzyn na krzyzu...

ocenił(a) film na 5
Makron

dotrwali*** jezuuu pozno juz i byki robie xD

Makron

Ale to jest troche dziwne przeciez jak Zepp mial w sobie '' powolnie dzialajaca trucizna'' to on pracowal w szpitalu...

ocenił(a) film na 5
quelabba

Nom jest tez kilka luk w scenariuszu ale mozliwe ze John cos na niego miał w koncu Adam nie przesłuchał całej taśmy Zeppa tylko po slowach "sluchaj uwaznie sa pewne zasady" wylaczyl odtwarzanie... Ale to co dzieje sie przed pulapka to jak mowia w filmie jest kilka miesiecy do przodu wiec Zepp dawno by sie mogl przepadac i sam zdobyc antidotum... takze to raczej poprostu uchubienie w scenariuszu...

ocenił(a) film na 9
Makron

Co parę dni dostaję Newsletter z officialsaw.com i dostałem pewną informację. Nie wiem czy czytałeś to gdzieś, ale pokażę Ci to:

Tobin Bell talks JIGSAW: "A lot of people think that it was the illness that catapulted him"..."In my view, it was never the illness"..."The illness was one of 35 different things that were eating at him that he felt strongly about. So that's what this story ['SAW IV'] is -- what are the other motivating factors that helped him take the journey?"

milosz18

yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy........ O co chodzi? :-)

ocenił(a) film na 9
quelabba

Chodzi o to że wg Tobina chorba Jigsaw nie miała nic wspólnego z pemianą ze spokojnego Johna stał w demonicznego Jigsawa:D

ocenił(a) film na 9
milosz18

Jeszcze raz, teraz bezbłędnie:D

Chodzi o to że wg Tobina choroba Jigsawa nie miała nic wspólnego z przemianą spokojnego Johna w demonicznego Jigsawa:D

milosz18

AHA DZIĘKI.. JESZCZE W 2 CZESCI JIGSAW MOWIL ZE ''SWOJE DZIELO ZACZAL W DNIU W KTORYM POSTANOWIL SIE ZABIC''IDE SPAC :-)

ocenił(a) film na 6
milosz18

może to już było napisane, ale ta pułapka to chyba "knife chair" , o której było wspomnianie na comic-conie przez reżysera... Swoją drogą myślałem że "knife chair" to będzie pułapka z I screena z filmu, ale chyba najwidoczniej nie.

Jeordie_White

Makron, czemu piszesz że 4 to będzie jadka i oceniasz go po zdjęciach i krótkich filmikach?? Przecież 4 może mieć świetną fabuję a krew będzie do tego dodatkiem, przecież wiadomo, że w trailerach, pierwszych screenach z filmu itp. daje się zawsze najmocniejsze i najbrutalniejsze sceny żeby przyciągnąć publiczność.

Pzdr

ocenił(a) film na 5
Eminem11_2

Bo jesli tworcy mowia ze klimat 4 bedzie taki jak w jedynce to liczylem ze tak bedzie... a tu widze ze bedzie tak jak w trojce albo jeszcze gorzej jesli chodzi o sceny drastyczne... osobiscie mi to bardzo nie przeszkadza aczkolwiek wolałbym zeby polozono wiekszy nacisk na fabułe...

Makron

Ale jeśli w trailerze Saw 1 pokazali by tylko to jak doktor obcina sobie nogę, Amanda grzebie temu kolesiowi w bebechach a jeszcze następny jak sie przedziera przez te druty to też byś od razu założył, że będzie 100% krwi i 0% procent fabuły?? Tu może właśnie tak jest: co mieli pokazać na screenach i trailerach żeby pokazać świetną fabułę, dwóch gości którzy ze sobą gadają?? :D Jeszcze raz powtórzę: w trailerach i screenach pokazywane są najmocniejsze sceny żeby przyciagnąć publiczność, zobacz sobie jaka była reklama do Saw 2: facet który (chyba Michael sie nazywał) dłubie sobie pod okiem jakimś scyzorykiem czy czymś. I po tym też mógłbyś stwierdzić że będzie rzeźnia i jatka, a tak nie było: może tu będzie tak samo??

ocenił(a) film na 5
Eminem11_2

To że stwierdzilem ze bedzie rzeź nie znaczy ze uwazam ze bedzie zero fabuly prosze nauczyc sie czytac ze zrozumieniem :P Pisze ze czworka bedzie taka jak trojka czyli ciekawie zaplatana fabula + kupa krwi... Wolałbym jednak by byla czyms w polaczeniu jedynki i dwojki... i tyle jaka by nie byla i tak z ciekawosci obejrze :P

ocenił(a) film na 10
milosz18

powiem tak krotko i na temat: to juz nie nasza ukochana PILA ( mowcie i piszcie co chcecie) dlaczego??? juz odpowiadam po pierwsze ( i najwazniejsze) od projektu odcieli sie Wan ( po pierwszej czesci) I Whannell ( po trzeciej) oboje odcieli sie raz na zawsze. Whannell ( przypominam scenarzysta)NIE mial juz ( mniejszego lub wiekszego) wplywu na ten projekt czytaj inny scenarzysta inna wizja inne spojrzenie, po drugie co z najwazniejszym przeslaniem Jigsawa???? "Most people are so ungrateful to be alive but not you not anymore!!!" Gdzie to sie podzialo!?!?!! teraz to bardziej hostel przypomina niz Pile dodam takze ze szczatkowo czytalam wyzej napisane posty ( sorki ale jest juz pozno) w jednym przeczytalam ze jak mozna osadzic film po kilku minutach lub kilku fotach owszem mozna i powiem wiecej nawet gdyby w trailerze do Pily pokazali tylko jak Gordon odcina sobie stope czy Amanda rozbebesza swojego wspoltowarzysza niedoli nie mialabym takiego odczucia jak w w przypadku filmiku z Pily 4 powtarzam TO JUZ ZUPELNIE INNY FILM!!!!! nie twierdze ze zly badz gorszy ale to juz zupelnie inna " bajka" pozdrawiam dobranoc:)

ocenił(a) film na 9
Carolle

Zauważyłem coś ciekawego (tak mi się wydaje:P) Na pierwszym oficjalnym zdjęciu z Piły 4 (fotel i babka z maską świni) jest coś ciekawego.
Mianowicie na wszystkich fotkach, jest Sarain Boylan czyli Brenda, poza jedną na której jest Betsy Russell czyli Jill
( http://img299.imageshack.us/my.php?image=saw4clip061907nt9.jpg pole zaznaczone na czerwono) Napiszcie co o tym myślicie i czy dobrze ja myślę.

milosz18

Siema jestem nowy :) Widzieliście nowe 2 screeny jeśli ich jeszcze nie było to łapcie:
http://www.officialsaw.com/images/saw4_new4_large.JPG (screen z filmiku z ComicConu)
http://www.officialsaw.com/images/saw4_new5_large000.JPG (a to już zupełnie nowy)
Jeśli już były to sorry za spam. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
romano478

to juz w ktoryms temacie bylo :P a propo zdjecia ze swinska glowa jak dla mnie to nadal ta sama osoba :D