http://www.lionsgatepublicity.com/epk/saw4/docs/fact_sheet.doc
Kliknijcie sobie w ten link. Ja bym przetłumaczyłbym to tak:
Jigsaw i jego poddana Amanda nie żyją.
Teraz, po wiadomości że Kerry nie żyje, dwóch sezonowych z FBI, Agent Straum i Agent Perez przybyli do przeraźliwej wspólnoty do asystowania Detektywowi Hoffmanowi w dokładnym badaniu ostatnich burych zwłok Jigsawa i łączenie razem części układanki
Jednak, kiedy dowódca SWAT Rigg jest porwany i wciągnięty do gry, ostatni oficer nietknięty przez Jigsawa ma 90 minut aby przetrwać serie chorych pułapek i uratwoać starego przyjaciela albo ponieść śmiertelne konsekwencje.
Co mnie ciekawi w tym linku nie ma nic o Jeffie, Amandzie, Obim i Brendzie. Czyżby jednak nie wszyscy aktorzy zostali wypisani??? Może to tyczy sie zakończenia???
właśnie miałem wrzucić ten link tutaj;)
Czyli jednak jigsaw nie żyje.. No chyba, że to zdanie ma jakieś drugie dno jak np"twój syn jest w bezpiecznym miejscu" (zaraz mnie zbluzgacie^^)
Wszystko sie pomieszało wraz z tym newsem...
Właśnie mnie olśniło:
Mają być jakby 4 różne opowiadania w IV. Wg mnie mogą to być takie:
- Agenci i Hoffman
- Rigg
- Retrospekcje Johna i Amandy
- Jeff (nie ma go w liście aktorów ale jest w wywiadzie z Bousmanem)
Jesli bylo by prawda ze ma powrocic ktos z pierwszej czesci... to ta lista raczej jest nie kompletna... bo zdradzili by tajem,nice i niespodzianki by nie bylo :P Kurna ale mam nadzieje ze cos o JEffie wspomna... chodzby tak jak o Ericu w trójce... no i juz niech tego Gordona pokaza w nowym swietle i nie kaza czekac do piątki :)
To raczej pewne, ze nie wszyscy zostali wypisani.. Jeff wydaje sie być pewniakiem, podobnie jak Obi (przecież już jego obecność w saw3 na to wskazuje). A do tego Shawnne Smith (amanda) w czasie gdy kręcono zdjęcia do saw4 nie była w swoim domu więc pewnie też będzie grała w tym filmie. No i ktoś tam podobno widział też Erica w Toronto^^
Na pewno to nie jest pełna lista osób..
Więc pewnie ręka z bronią na plakacie to Rigg, laska na krześle- Jill. A przyjaciel którego musi uratować to Eric, który jakimś cudem przeżył..
Nie został wypisany również Strom. Jakby się zastanowić, to jeśli każdy z tych osób których nie było w poprzedniej części (nie licząc agentów) będzie w pułapce, to pułapki będą trwału około godziny, same pułapki (jeśli założymy że mają po 6 minut). to znaczy że będzie niezła masakra i jazda!
Mam nadzieje ze nie bedzie zadnej masakry jak cos to pare mocniejszych scen ale głównie powinni sie skupic na fabule...
To, że Jigsaw i Amanda nie żyje dawno pisało na Officjaisaw.com . A z tym Riggiem, to Rigg ma kogoś ratować, czy ktoś Rigga? "ostatni oficer nietknięty przez Jigsawa" może chodzi o kogoś innego i to ta osoba ma uratować Rigga. Dużo ten tekst na nie mówi, chociaż 90 minut to pewnie te z licznika na zdjęciu jednak jeśli jest ona przy jednej grze, to może jest przy wszystkich aby wiadomo było cały czas aktualnie ile zostało czasu?
mam nadzieje ze nie zrobia tak ze jeff bedzie tym zaskoczeniem... mam nadzieje ze nie bedzie tak ze przetestowanie ikilku osob bedzie jego gra dzieki ktorej ocali corke :/
Wg mnie to pierwsze zdjęcie to pierwsza próba dla Rigga. BARDZO możliwe że będzie tak samo jak w trójce. Dla nmie szczerze mówiąc nie było by źle, bo pomysł pułapek w 3 był najlepszy.
A co do tego że Rigg nie został tknięty przez Jigsawa, znaczy że nie Jigsaw go porwał a ktoś inny (pomyślmy... dr Gordon? a może Obi?)
No przeciez OBi usmazyl sie w piecu w drugiej czesci... Uwazam ze tu bedzie inaczej... tzn wszystkie pułapki jednoczesnie sie uruchomia wraz z upływem czasu... podejrzewam ze Jeff jesli juz bedzie tylko w retrospekcjach...
Jeszcze zastanawiam się nad jednym. Skąd Jigsaw, miał tyle masek :P Dwie leżały na półce w kryjówce (Saw 3), teraz kiedy Rigg ma powiedzmy ten test, widać trzecią jak na tym zdjęciu. Kurcze, ile on tego ma :P
PS. Sorry za źle napisany link w ostatniej odpowiedzi. www.oficialsaw.com
O rany sorry :P Nie wiem co się ze mną dzieje :P Chciałem jeszcze coś dodać. Film kręcony jest w Kanadzie, Toronto. Dokładnie tam urodził się ERIC KNUDSEN, który gra Daniela. Jeśli jeszcze tam mieszka, to może autorzy specjalnie wybrali miejsce kręcenia filmu :P
Piła jeden tez byla krecona w Toronto chyba z reszta kazda tam byla krecona wiec to chyba nie ma znaczenia... ale uwazam ze lipa by to byla gdyby daniel byl nastepca... chociaz raz zabił wiec moglo mu sie tez w głowce poprzestawiac ale ogolnie mi na ciape w tym filmie wygladal i uwazam ze IV nie miala by klimatu gdyby byl to on... ja mam nadzieje ze to doktorek bedzie a jesli juz zdecydowali sie na kogos innego to mam nadzieje ze chociaz wyjasnia jak Gordon skonczyl ;)
Na officialsaw.com w newsach i jakiejś tam zakładce o Saw 4 była podana ta lista aktorów i na temat tej fabuły. Nie wiem dlaczego, ale właśnie usuneli te teksty z obu działów.
Doszła nowa częśc opisu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saw_IV
Rigg musi przejść przez 90 minut serię połączonych pułapek... albo ponieść śmiertelne konsekwencje. Całomiastowy pościg Rigga przestał czuwać nad martwymi ciałami i detektyw Hoffmann i FBI odkryją długo ukryte wskazówki które zaprwadzą ich do byłej żony Jigsawa, Jill. Geneza Jigsawa zostanie odkryta, ukazując prawdziwe intencje mistrza lalek i plan dla byłych, teraźniejszych i przyszłych ofiar.
Pułapki będą połączone ze sobą. Ciekawe...
Podziwiam Bousmana (reżyser), ponieważ daje wiele możliwości dla następnego reżysera do Piły V. Daje on wątek z Jill, bardzo możliwe że Jeffa nie będzie w tej częci, a będzie w następnej, no i oczywiście PLAN DLA PRZYSZŁYCH OFIAR.
Ktoś tam powiedział (chyba Oren Koules czy jakoś tak) że IV to nie prequel ani sequel, i myślę że to się dzieje podczas akcji III.
Czekam na komenty bo zrobiło się pusto na tym forum beze mnie :P
Skoro czuwaja przy ciałach Amandy i Johna tzn ze to sie dzieje po trojce... juz w pierwszym opisie o tym bylo... Fabuła coraz bardziej mi sie podoba :P
Swoja droga postac Zepa, Gordona i Obiego od dawna wskazywaly ze ofiary Johna sa mniej lub bardziej zwiazane z jego zyciem...
Zapowiada się jeszcze bardziej filozoficzne podejście do tematu niż miało to miejsce w poprzednich częściach:) Ach.. coraz lepiej zapowiada się sawIV.
nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem:
FBI odnalazło ciała jigsawa i amandy, ale w związku z nagłym zniknięciem Rigga przestają sie nimi interesować i zaczynają poszukiwania tak?
kto to jets ten Rigg? za cholere nie moge go skojarzyc a zdjecie nic mi nie mowi :( tylko przypomina mi tego murzyna z 3 czesci ktory byl uwieziony w ta pulapke co wykrecala mu nogi i inne konczyny o 720 stopni:P a z tego co widze to zagral on w 2 i 3 czesci filmu :> prosze o odpowiedz..:>
Rigg (taki murzyn) pracował z detektywem Mathews'em i Kerry. Widać go było w drugiej części filmu, często rozmawiał z Mathews'em :)
Trochę źle to przetłumaczyłeś:
"However, when SWAT Commander Rigg, the last officer untouched by Jigsaw (Tobin Bell), is suddenly abducted..."
To Rigg jest tym ostatnim nietkniętym przez Jigsawa oficerem.
No i tak to przetłumaczyłem, chyba... A z resztą kto powiedział że detektyw Hoffmann cZuwał nad ciałami Jigsawa i Amandy, a może to były zupełnie nowe ofiary jak Troy z III???