PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

http://www.lionsgatepublicity.com/epk/saw4/docs/fact_sheet.doc

Kliknijcie sobie w ten link. Ja bym przetłumaczyłbym to tak:

Jigsaw i jego poddana Amanda nie żyją.
Teraz, po wiadomości że Kerry nie żyje, dwóch sezonowych z FBI, Agent Straum i Agent Perez przybyli do przeraźliwej wspólnoty do asystowania Detektywowi Hoffmanowi w dokładnym badaniu ostatnich burych zwłok Jigsawa i łączenie razem części układanki
Jednak, kiedy dowódca SWAT Rigg jest porwany i wciągnięty do gry, ostatni oficer nietknięty przez Jigsawa ma 90 minut aby przetrwać serie chorych pułapek i uratwoać starego przyjaciela albo ponieść śmiertelne konsekwencje.

Co mnie ciekawi w tym linku nie ma nic o Jeffie, Amandzie, Obim i Brendzie. Czyżby jednak nie wszyscy aktorzy zostali wypisani??? Może to tyczy sie zakończenia???

ocenił(a) film na 5
tom320000

właśnie miałem wrzucić ten link tutaj;)
Czyli jednak jigsaw nie żyje.. No chyba, że to zdanie ma jakieś drugie dno jak np"twój syn jest w bezpiecznym miejscu" (zaraz mnie zbluzgacie^^)

Wszystko sie pomieszało wraz z tym newsem...

ocenił(a) film na 10
Madm4n

Właśnie mnie olśniło:

Mają być jakby 4 różne opowiadania w IV. Wg mnie mogą to być takie:
- Agenci i Hoffman
- Rigg
- Retrospekcje Johna i Amandy
- Jeff (nie ma go w liście aktorów ale jest w wywiadzie z Bousmanem)

ocenił(a) film na 5
tom320000

Jesli bylo by prawda ze ma powrocic ktos z pierwszej czesci... to ta lista raczej jest nie kompletna... bo zdradzili by tajem,nice i niespodzianki by nie bylo :P Kurna ale mam nadzieje ze cos o JEffie wspomna... chodzby tak jak o Ericu w trójce... no i juz niech tego Gordona pokaza w nowym swietle i nie kaza czekac do piątki :)

ocenił(a) film na 5
tom320000

To raczej pewne, ze nie wszyscy zostali wypisani.. Jeff wydaje sie być pewniakiem, podobnie jak Obi (przecież już jego obecność w saw3 na to wskazuje). A do tego Shawnne Smith (amanda) w czasie gdy kręcono zdjęcia do saw4 nie była w swoim domu więc pewnie też będzie grała w tym filmie. No i ktoś tam podobno widział też Erica w Toronto^^
Na pewno to nie jest pełna lista osób..

Więc pewnie ręka z bronią na plakacie to Rigg, laska na krześle- Jill. A przyjaciel którego musi uratować to Eric, który jakimś cudem przeżył..

ocenił(a) film na 10
Madm4n

Nie został wypisany również Strom. Jakby się zastanowić, to jeśli każdy z tych osób których nie było w poprzedniej części (nie licząc agentów) będzie w pułapce, to pułapki będą trwału około godziny, same pułapki (jeśli założymy że mają po 6 minut). to znaczy że będzie niezła masakra i jazda!

ocenił(a) film na 5
tom320000

Mam nadzieje ze nie bedzie zadnej masakry jak cos to pare mocniejszych scen ale głównie powinni sie skupic na fabule...

ocenił(a) film na 10
Makron

To, że Jigsaw i Amanda nie żyje dawno pisało na Officjaisaw.com . A z tym Riggiem, to Rigg ma kogoś ratować, czy ktoś Rigga? "ostatni oficer nietknięty przez Jigsawa" może chodzi o kogoś innego i to ta osoba ma uratować Rigga. Dużo ten tekst na nie mówi, chociaż 90 minut to pewnie te z licznika na zdjęciu jednak jeśli jest ona przy jednej grze, to może jest przy wszystkich aby wiadomo było cały czas aktualnie ile zostało czasu?

ocenił(a) film na 5
AlanVI

mam nadzieje ze nie zrobia tak ze jeff bedzie tym zaskoczeniem... mam nadzieje ze nie bedzie tak ze przetestowanie ikilku osob bedzie jego gra dzieki ktorej ocali corke :/

ocenił(a) film na 10
AlanVI

Wg mnie to pierwsze zdjęcie to pierwsza próba dla Rigga. BARDZO możliwe że będzie tak samo jak w trójce. Dla nmie szczerze mówiąc nie było by źle, bo pomysł pułapek w 3 był najlepszy.

A co do tego że Rigg nie został tknięty przez Jigsawa, znaczy że nie Jigsaw go porwał a ktoś inny (pomyślmy... dr Gordon? a może Obi?)

ocenił(a) film na 5
tom320000

No przeciez OBi usmazyl sie w piecu w drugiej czesci... Uwazam ze tu bedzie inaczej... tzn wszystkie pułapki jednoczesnie sie uruchomia wraz z upływem czasu... podejrzewam ze Jeff jesli juz bedzie tylko w retrospekcjach...

ocenił(a) film na 10
tom320000

Jeszcze zastanawiam się nad jednym. Skąd Jigsaw, miał tyle masek :P Dwie leżały na półce w kryjówce (Saw 3), teraz kiedy Rigg ma powiedzmy ten test, widać trzecią jak na tym zdjęciu. Kurcze, ile on tego ma :P

PS. Sorry za źle napisany link w ostatniej odpowiedzi. www.oficialsaw.com

ocenił(a) film na 10
AlanVI

AlanVI: ten link też jest źle napisany. Poprawny link to officialsaw.com :P

ocenił(a) film na 10
tom320000

O rany sorry :P Nie wiem co się ze mną dzieje :P Chciałem jeszcze coś dodać. Film kręcony jest w Kanadzie, Toronto. Dokładnie tam urodził się ERIC KNUDSEN, który gra Daniela. Jeśli jeszcze tam mieszka, to może autorzy specjalnie wybrali miejsce kręcenia filmu :P

ocenił(a) film na 5
AlanVI

Piła jeden tez byla krecona w Toronto chyba z reszta kazda tam byla krecona wiec to chyba nie ma znaczenia... ale uwazam ze lipa by to byla gdyby daniel byl nastepca... chociaz raz zabił wiec moglo mu sie tez w głowce poprzestawiac ale ogolnie mi na ciape w tym filmie wygladal i uwazam ze IV nie miala by klimatu gdyby byl to on... ja mam nadzieje ze to doktorek bedzie a jesli juz zdecydowali sie na kogos innego to mam nadzieje ze chociaz wyjasnia jak Gordon skonczyl ;)

ocenił(a) film na 10
Makron

Na officialsaw.com w newsach i jakiejś tam zakładce o Saw 4 była podana ta lista aktorów i na temat tej fabuły. Nie wiem dlaczego, ale właśnie usuneli te teksty z obu działów.

ocenił(a) film na 6
tom320000

"Sorry, this page is not available on this server".......

ocenił(a) film na 10
maciejkawon

Doszła nowa częśc opisu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Saw_IV

Rigg musi przejść przez 90 minut serię połączonych pułapek... albo ponieść śmiertelne konsekwencje. Całomiastowy pościg Rigga przestał czuwać nad martwymi ciałami i detektyw Hoffmann i FBI odkryją długo ukryte wskazówki które zaprwadzą ich do byłej żony Jigsawa, Jill. Geneza Jigsawa zostanie odkryta, ukazując prawdziwe intencje mistrza lalek i plan dla byłych, teraźniejszych i przyszłych ofiar.

Pułapki będą połączone ze sobą. Ciekawe...

Podziwiam Bousmana (reżyser), ponieważ daje wiele możliwości dla następnego reżysera do Piły V. Daje on wątek z Jill, bardzo możliwe że Jeffa nie będzie w tej częci, a będzie w następnej, no i oczywiście PLAN DLA PRZYSZŁYCH OFIAR.

Ktoś tam powiedział (chyba Oren Koules czy jakoś tak) że IV to nie prequel ani sequel, i myślę że to się dzieje podczas akcji III.

Czekam na komenty bo zrobiło się pusto na tym forum beze mnie :P

ocenił(a) film na 5
tom320000

Skoro czuwaja przy ciałach Amandy i Johna tzn ze to sie dzieje po trojce... juz w pierwszym opisie o tym bylo... Fabuła coraz bardziej mi sie podoba :P

ocenił(a) film na 5
Makron

Swoja droga postac Zepa, Gordona i Obiego od dawna wskazywaly ze ofiary Johna sa mniej lub bardziej zwiazane z jego zyciem...

ocenił(a) film na 5
tom320000

Zapowiada się jeszcze bardziej filozoficzne podejście do tematu niż miało to miejsce w poprzednich częściach:) Ach.. coraz lepiej zapowiada się sawIV.
nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem:
FBI odnalazło ciała jigsawa i amandy, ale w związku z nagłym zniknięciem Rigga przestają sie nimi interesować i zaczynają poszukiwania tak?

ocenił(a) film na 6
Madm4n

kto to jets ten Rigg? za cholere nie moge go skojarzyc a zdjecie nic mi nie mowi :( tylko przypomina mi tego murzyna z 3 czesci ktory byl uwieziony w ta pulapke co wykrecala mu nogi i inne konczyny o 720 stopni:P a z tego co widze to zagral on w 2 i 3 czesci filmu :> prosze o odpowiedz..:>

converse

Rigg (taki murzyn) pracował z detektywem Mathews'em i Kerry. Widać go było w drugiej części filmu, często rozmawiał z Mathews'em :)

tom320000

Trochę źle to przetłumaczyłeś:

"However, when SWAT Commander Rigg, the last officer untouched by Jigsaw (Tobin Bell), is suddenly abducted..."

To Rigg jest tym ostatnim nietkniętym przez Jigsawa oficerem.

ocenił(a) film na 10
filmaniak_905769

No i tak to przetłumaczyłem, chyba... A z resztą kto powiedział że detektyw Hoffmann cZuwał nad ciałami Jigsawa i Amandy, a może to były zupełnie nowe ofiary jak Troy z III???

tom320000

Jak dla mnie to po przeczytaniu tego topicu, wyglądało na to, że jest jeszcze jakiś oficer, którego nie tknął Jiggy i to właśnie on ma ratować Rigga. Zresztą mniejsza o większość :p