PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66128
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Ja nie rozumiem jednego czemu na końcu filmu Piły IV jak wchodzi do tego pomieszczenia Agent Strahm i tam leży ten John skoro na początku on był na sekcji zwłok? może mi ktoś to wytłumaczyć?

ocenił(a) film na 10
tewu19

To proste:) Scena z początku jest daleko wyciągnięta w przyszłość i generalnie, aby ją dopasować w tym wszystkim trzeba będzie obejrzeć Piłę 5. Przez cały film jesteśmy w niepewności czy to wszystko dzieje się po znalezieniu Jigsaw'a czy też przed. Generalnie scena pierwsza służy do wprowadzenia w błąd widza, po to by pomyślał, że to wszystko się dzieje po znalezieniu ciała Jigsaw'a a detektyw Hoffman jest przypadkowym policjantem wezwanym do sekcji zwłok i który poniesie za coś karę. To co stanie się z agentem Strahm'em dowiemy się właśnie w Pile numer 5.

xpl

" ten film jest dla idiotów, każdy debil go zrozumie" xD cytuje większą cześć osob wypowiadających sie o pile... jednak sie mylili hehe

tewu19

no tak, ale Hoffman na koniec zamyka pomieszczenie gdzie leży Jigsaw ....

ocenił(a) film na 5
asiaei

SPOILER

Scena z sekcji zwlok i z odsluchaniem kasety z zoladka Jigsaw'a dzieje sie po akcji Piły V

ocenił(a) film na 8
tewu19

Ja widziałem piłe 5 i nie rozumie nadal tej sceny z sekcji zwłok. Ci co widzieli wiedzą co sie tam dzieje z tym dedektywem. Niech sie ktos wypowie kto widział 4 i 5. Jak on to widzi.

ocenił(a) film na 7
Drider

Sekcja zwłok jest na pewno po akcji z IV. Na początku V dowiadujemy się
co stało się ze Strahmem. Sekcja zwłok musiała być zaraz po tym.

ocenił(a) film na 7
Michal88

I myślę, że dokładniej to wyjaśni część VI.

użytkownik usunięty
Michal88

A już na pewno wszystkie te wątpliwości rozwieje Piła X.

haha xD

ocenił(a) film na 7
tewu19

chronologia jest mniej wiecej taka:
- agentka perez i agent strahm prowadza sledztwo
- strahm przychodzi do budynku gdzie rigg, art blanc i hoffman siedza z tym topiacym sie lodem
- rigg oblewa bo zdazyl na czas i hoffman zamyka strahma
- hoffman wychodzi z dziewczynka i wtedy opowiada wszystko, znajduja jigsawa
- strahm wychodzi przez drzwi w scianie
- sekcja ()
- proba z kasety w zoladku dla hoffmana (strahm dalej zyje bo wczesniej wyszedl)
Podczas tych wszystkich wydarzen hoffman pomaga jigsaw'owi bo ten zna prawde ze hoffam zabil morderce swojej siostry, ale gdy jigsaw zostal zabity

przez jeffa to i hoffman dostal tasme podczas sekcji, i strahm gdy wyszedl z pomieszczenia tam gdzie jigsaw zostal zabity.

ocenił(a) film na 6
mymy

Strahm nie może żyć w czasie sekcji, bo na kasecie John powiedział, że teraz Hoffmann jest ostatnim pozostałym przy życiu detektywem.

ocenił(a) film na 8
Neithan138

wszytko sie poplatało;/ według mnie ta cala sekcja bedzie w pile 6 bo Jigsaw mowi ze hofmann jest jednym ocalalym czyli znaczy ze Straham nie zyje.Wogole niepotrzebna ta sekcja jest w pile 4 .Chociaz te słowa z tej tasmy moga miec wiele inych przeslan o ktorych dowiemy sie w saw 6;]

ocenił(a) film na 7
Juwen

Jigsaw z kasety przy sekcji nie mowi "ZE ON JEST OSTATNIM KTORY PRZEZYL", tylko "jesli tego slucha jest PRAWDOPODOBNIE ostatnim ktory przezyl", a to nam wiele mowi, bo bez tego prawdopodobnie rzeczywiscie Hoffman by nie zyl, ale przeciez Strahma wywiezli karetka po pulapce ze skrzynia wodna na glowie. Czyli zyja oboje :) mysle ze moj podany poprzednio tok wydarzen jest prawidłowy ale jestem otwarty na dyskusje :) pozdrawiam

mymy

No to w takim razie musiałaby być ta sekcja w momencie gdy Strahm przebywał w szpitalu. Ale czy to ma jakieś znaczenie dla fabuły filmu czy Strahm żyje w momencie sekcji czy nie?

tewu19

Yyyy.... aaa... czemuuuu na początku Memento on ginie, a później znowu żyje? I...eee kurde jakoś tak od końca wszystko leci... eee? Bo głupi trochu jezdem...

Litości... :/

Kismeth

głupi jesteś, to fakt.... napisz może na forum Memento, a nie Piły O.o