PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

SPOJLERY!

Chyba się w tym pogubiłam:( Możecie mi napisać jak to jest z zadaniami w 4 części "Piły"?? Małżeństwo w pułapce ok i ta laseczka z włosami oraz Cecil- to kumam, ale...
1. ...to w mauzoleum co miało na celu? 1 z nich się uratował i co? I dalej jest "uwieziony" bo musi siedzieć przed monitorami i czekać, a poza tym ma coś na plecach i to coś miało go zabić po jakimś czasie czy o co chodzi? Na czym polegała jego gra?
Bo jedyne co kumam to to, że Rigg myślał, że Jigsaw to ten koleś i że sięga po broń i go zastrzelił, a ten koleś sięgał po dyktafon żeby mu pokazać, że on też jest w grze. Swoją drogą skąd Jigsaw wiedział, że akurat on wygra grę w mauzoleum? Czekała w końcu tam na niego koperta z jego imieniem.
2. Rigg - chodziło tylko,że ma wejść do tego pomieszczenia gdzie był Final Test po upływie 90 minut? Wszedł wcześniej i przez to Eric'owi rozwaliło głowę,ale czy Rigg sam na sobie poczuje jakies konsekwencje???
3. Co do Erica jeszcze to rozumiem, że ten cały mechanizm który zabił Erica jak Rigg wszedłj akoś by przestał działać po upływie 90 minut i Eric byłby wolny? A ten cały Hoffnam siedział tam dla ściemy i tylko żeby w razie czego Erica namawiać by dalej tam czekał?

Jak nigdy nic nie zrozumiałam i jakieś to naciągane wszystko. No i jeszcze Shram zamkniety, a zero wspomnienia o nim że niby znaleźli go przy ciele Jigsawa:/

ocenił(a) film na 10
Madzia_Katowice

Nie wiem czy Ci pomogę, ale postaram się:

1. Z tego co mi się wydaje:
a) Gra polegała na tym, aby Art uratował nie tylko siebie, ale i tego typka. Prawdopodobnie Jigsaw przewidział, że kolo będzie się agresywnie zachowywał, dlatego Art miał utrudnienie, jednak mógł rozerwać szwy na ustach za pomocą narzędzia lub bez jego pomocy (końcowa scena walki).
b) Kartka była dla Arta bo tylko on był w stanie czytać.
c) A rola w Final Test wydaje mi się karą, za wygranie gry kosztem zabicia tego kolesia.
2. Tak chodziło, aby przeczekać 90 min. Jednak sądzę, że gdy Rigg widział w jakiej sytuacji jest Eric (łańcuch i lód). A Rigg poczuł konsekwencje; Śmierć kumpla i postrzelenie.
3. Tak, ale chyba do tego jakiś przycisk miał włączyć Art (trzymał coś w ręku, raczej nie dyktafon). Hoffman siedział dla ściemy.

A co do Shrauma to pewnie dowiemy się w 5 części.

Madzia_Katowice

"Rigg myślał, że Jigsaw to ten koleś i że sięga po broń i go zastrzelił"

On wiedział, że to nie Jigsaw. Przecież w "Saw II" Rigg z całą resztą "weszli" do kryjówki John'a i jeszcze do niego krzyczał "Na kolana!" :)
Rigg wie, jak Jigsaw wygląda.

Kozii512

Sorry, że piszę post pod postem, ale to ciekawe. Jak Rigg wszedł "z butem" do pomieszczenia z Eric'iem, to Art biegł na niego (ok sekundę przed postrzeleniem), tak jakby na czymś jechał (deskorolka itp.), nie wiem, czy to błąd, po prostu dziwnie to wyglądało...

ocenił(a) film na 5
Kozii512

pare bledów montazowych jest z reszta tak jak w poprzednich odslonach, w jedynce pamietam ze gdy John lezal i w jednym reku trzymal bron a w drugiej dyktafon to miedzy ujeciami znajdowaly sie one w roznych rekach... w trojce na koncu john gdy umiera upuszcza dyktafon i jego reka wisi bezwladnie a w kolejnym jest na lozku ;) w czworeczce bardziej zastanawia mnie inny blad gdy Rigg wchodzi do pomieszczenia dostaje kulke, i kuli sie z bólu (to jest normalne) tuz przy samych drzwiach ale w nastepnym ujeciu stoi wyprostowany (i calkiem zdrowy) na przeciwko erica chwile przed tym jak lodowe bloki rozwalily mu glowe a samo uderzenie odrzucilo Rigga na ziemie... :)

I moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego cialo tego grubasa znajduje sie w pozycji siedzacej w hotelu gdy znajduje go policja (ciala nie wolno ruszac!)... a gdy niszczyla go pulapka jego szyja tez byla przywiazana co wyklucza sciagniecie go zlozka przez pulapke bez urwania glowy...

PS. Gdy Hoffman sie uwalnia z pulapki w jednej chwili widzimy ze ma pasek na szyji a w nastepnej juz go nie ma :D

Makron

Słuszna uwaga Makron. Ja oglądałem czwórkę dopiero 1. raz, więc u mnie za wcześnie na wpadki :)

Kozii512

Z tego co pamiętam to nie w 2 częście,ale w 1 gliny były w kryjówce Jigsawa chyba, że coś źle pamiętam:) A poza tym to oni nie widzieli twarzy Johna bo miał wtedy kaptur...Eeee chyba,ze ja piszę o tej wizycie gdzie w jego kryjówce był koleś któremu miało przewiercic głowę,a Ty o czymś innym, ale o czym to nie mam pojęcia:p

Madzia_Katowice

A poza tym to Piła 1 i Piła 2 były bardzoej na zasadzie "każdy sobie", a Piła 3 i Piła 4 na zasadzie, że jedna osoba przechodzi przez 'gry' innych i to jest jej 'test'. Ciekawe na jakiej zasadzie będzie Piła 5:p Musze chyba jeszcze raz obejrzeć 4 część bo podobała mi się, ale w jakiś sposób byłam zawiedziona bo takie mi się to naciągane wydawało:/ I dziwnie mi wygląda w Pile 4 facet, który gra serialu tv dobrego, miłego faceta z małego maisteczka w jego sławnej czapeczce z daszkiem:P:)

ocenił(a) film na 5
Madzia_Katowice

obiło mi się o uszy (czytałem gdzies na necie ale nie pamietam gdzie) ze w piatce fabuła ma byc na zasadzie ze jakis dziennikarz bedzie pisal artykul o Johnie i w ten sposob jakies fakty maja zostac ujawnione (czyt. pewnie kupa retrospekcji w filmie). Hmm ciekawie brzmi bo film mialby calkiem inny schemat (czyt. inny jak do tej pory) a to by dalo powiew swiezosci do serii... ale czy to prawda to nie wiem... pozostaje czekac do Halloween :D

ocenił(a) film na 5
Makron

ps. kolega mowi o Pile 2 przeciez odzial SWAT i policja od razu znalazla Johna (na tym polegala cala intryga Jigsaw'a... specjalnie sie podstawil... (patrz pulapka Michaela).

Makron

Właśnie o to mi chodzi, gdy Eric Matthews, Kerry, Rigg i cała reszta ze SWAT'u wpadają do kryjówki John'a i toczy się "gra" Jigsaw'a z Eric'iem :)