PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Być może się mylę ale coś mi chyba nie podpasowało. Czy 3 część Piły dzieje się równolegle z IV częścią? Sorki, że nie będę rzucał nazwiskami bohaterów ale nie wszystkie pamiętam. (3 część najsłabiej pamiętam bo najgorsza wg mnie) Jak dobrze pamiętam, 3 część się kończy na tym, że ten koleś co stracił córkę i pomógł sędziemu itp zabija piłą Jigsawa, Amanda już nie żyje a tym samym umiera żona tego kolesia (nie pamiętam, czy wtedy agent Strahm, zabił go). Tak to się chyba kończy. Na początku 4 dwóch lekarzy przeprowadza autopsję. Znaleźli kasetę bo której ten gliniarz musiał zagrać w grę (jak się nie mylę). Zagrał tak, że Rigg prawie zginął, Eric zginął i Hoffman zginął. Agent Strahm zabił tego kolesia i został zamknięty w tym pomieszczeniu. Jakim cudem w takim razie ciało Jigsawa było w dwóch miejscach równocześnie i czy faktycznie 4 z 3 rozgrywają się równolegle? To mnie nurtuje...

Kuririn

Tak, mam odpowiedź na Twoje pytanie: proponuję jeszcze raz obejrzeć film :)
Może do zaskakujących wniosków dojdziesz :)

nie będę oczywiście mówił Ci w czym rzecz, by nie psuć zabawy, gdy zrozumiesz o co chodzi. Dam jedynie taką małą podpowiedź: zabawa chronologią...

Pozdrawiam. Udanego seansu (po raz drugi)

allepol

chronologia, chronologia i jeszcze raz chronologia. Zwróc na to uwage, a wszystko zrozumiesz.

Kuririn

Witam.
Czy ktoś z osób które dokładnie wiedzą co i jak mogłyby sie skontaktować ze mna? :] albo ewentualnie napisać tu w tym temacie dokładnie jak to sie w tej pile dzieje, bo sam się pogubiłem.
Z góry dzięki :]

Kuririn

Już wiem :] to jest tak że: Akcja Piły 3 i 4 dzieje się w tym samym czasie, to są jakby wspomnienia Hoffmana, i tam na końcu już piły 4 jest tekst "...czujesz że teraz masz nad tym kontrole, prawda? Myślałeś że odejdziesz nie poddany próbie?" (powtórzenie nagranie z kasety z początku) I wydaje mi się że Hoffman myślał że przejął rolę Jigsawa, i znajdując kasetę w brzuchu martwego Johna dowiaduje się co i jak i dlatego sobie to wszystko przypomina jak było i o tym jest Piła 4, a dopiero w następnej części sam będzie testowany.

guest3000

Kurde sorry że spamuje ale nie ma opcji edytuj.
Potem dalej na kasecie są słowa: "Obiecuję, że moje dzieło będzie kontynuowane. Dopilnowałem tego." I moim zdanie dzieło Jigsawa będzie kontynuowane przez Doktora Gordona. Przecież jeśli ktoś zginął, było pokazane jego ciało, lub jego śmierć coś znaczyła, a o doktorze Gordonie nic nie słychać.

ocenił(a) film na 10
guest3000

Doktor Gordon wygral gre ucinając sobie nogę i na pewno sie jeszcze musi pojawic :)

Kuririn

oglądam filmy nie jakieś krzyki do kamery

ten_ktorego_kochacie

ja wątpię, żeby dr Gordon. Jak z odciętą nogą dałby radę sobie? a z tego co pamiętam, to chyba jak Eric Mathews był w tym miejscu co Gordon i ten chłopak (Adam się zwał?), co złamał sobie nogę, żeby się uwolnić, to były bodajże ciała i Adama i Gordona (albo przynajmniej jego noga...).
Może to będzie syn Erica? Daniel? ja jednak stawiam, że to będzie była żona Jigsawa z pomocnikiem. Pewnie tym co zorganizował grę w 4 części.
A Strahm w końcu przeżył? Skoro gliniarze mieli już ciało Jigsawa (początek filmu) to musieli i jego znaleźć. Nie mogę się doczekać V części... Podobno ma być w sierpniu..

Kuririn

Jak był tam Eric to były ciała Adama i Zeppa zabitego pokrywka do kibla przez Adama. I Noga Gordona to swoja drogą, fajnie jakby był w 5 cześci :] ;]