Mógłby mi ktoś opowiedzieć co się stało w Pile IV (a szczególnie co się stało z Jeffem i jego córką, co się stało z Riggiem, czy w filmie występuje Eric Matthews itp.). Jestem ciekawy. bo właśnie dowiedziałem się, że następcą jest Hoffman. Z góry THX...
Główna fabuła filmu to trzy testy Rigg'a.
W pierwszym (na taśmie) dowiaduje się, że ma 90 minut na przejście testów a Jigsaw pomoże mu w jego obsesji jaką jest zniknięcie Erica Matthewsa, który jest w ostatniej próbie.Gdy Rigg wchodzi do tego pokoju to lód roztrzaskuję Eric'a, Rigg zabija(chyba zabija) Art'a (myśli że to jest Jigsaw a to jego ofiara), sam obrywa i upada na ziemię.
Nagle Hoffman wstaje (bo niby tam siedział jako ofiara przykuta do krzesła) i okazuje się, że to on jest następcą i drugim uczniem John'a.
Dowiadujemy się też, że Cecil napadł na Jill przy drzwiach wyjściowych szpitala, w którym pracowała i nie chcący uderzył ją drzwiami zabijając dziecko Jill (była w ciąży z John'em).
Wtedy John rozpoczął swoją pracę, Cecil wygrał swoją grę ale zginął przy próbie zabicia Johna.
I tu taka retrospekcja, która tak się wplątała w koniec filmu że na początku nie skapowałem.
Agent Strahm znalazł dom, w którym był Jeff (to jest retrospekcja, bo tam jest jeszcze Jigsaw, a na początku filmu miał sekcję zwłok, Jeff myśląc że to pomocnik Jigsawa próbował zabic Strahm'a jednak on zabił Jeff'a pierwszy.Nagle Hoffman zamyka drzwi i Strahm zostaje (ale potem się uwalnia i wracamy do początku filmu :) )