pytania i spojlery:
1.Tak dla pewności: Czy tylko scena autopsji Jigsawa jest po wydarzeniach z cześci III, a tak to wszystko dzieje się przed nimi i w tym samym czasie?
2. Skąd Rigg wiedział gdzie iść dalej, co on jakąś mapę miał (chyba tylko jakieś wskazówki)? Nie mógł do kogoś zadzwonić po pomoc między testami?
3. Tego, że Jeff dostanie kulkę Jigsaw raczej się nie spodziewał (a może jednak ;] ), więc kto uratuje dziewczynkę która widzimy na końcu Saw III? Czyżby dla Strahma był Plan B i kasetka dla niego, którą zrobił nasz nowy Jigsawek czyli Hoffman (od początku mi sie ten gnój nie podobał ;P )
4. Pozdrawiamy Erica Matthewsa, który miał zajebiste życie przez ostatnie sześć miesięcy i jeszcze lepsze jego zakończenie ;)
Ta część jest zdecydowanie ciekawsza od poprzedniej. Wielowątkowość i efekt zaskoczenia zdecydowanie najlepiej wychodzą tej serii.
Co do córki Jeff'a mysle ze Jigsaw zostawil wskazówki dla policji by ją bez problemu odnalezli... John nie zostawiłby na smierc dziecka tym bardziej po tym jak (SPOILER!!!) stracił dziecko... Za przykład moze posluzyc Daniel, ktory mogl zginać w domku gry lecz John kazal go uwolnic Amandzie...
Natomiast jesli chodzi o Hoffmana mam głupie przeczucie, że tak naprawde to Jigsaw z nim gra... Według mnie nastepca takim prawdziwym nastepca jest Gordon (tak wersja mimo wszystko dla mnie aktualna). W każdej nastepnej czesci po pierwszej Pile w filmie scenarzysci umiescili jakas wzmianke o Gordonie... jak juz pisalem w ktoryms temacie: w dwojce na drzwiach widzimy w retrospekcji nazwisko Gordona, w trojce jego nazwisko widnieje na dokumentach ktore dostaje Lynn, poza tym Lynn stwierdza fakt ze John byl pacjentem Lawrence'a, w czworeczce znow widzimy te sama retrospekcje co w dwojce... Gdyby było tak jak mowia inni ze ten watek jest zakonczony to po co bylo by to przypominac? Lepiej by bylo zapomniec o nim i wałkowac inne watki filmu... poza tym pare pułapek jest wykonanych w taki sposob ze bez wiedzy chirurgicznej by sie nie obeszlo... pulapka michaela z 2, na upartego szwy gosci z mauzoleum w czworeczce... no ale przede wszystkim pulapka z ta facetka i gosciem przykutym do siebie pretami ktore byly tak wbite ze przechodzily w takich miejscach ze fatalny ruch oznaczal smierc pioprzez wykrwawienie... takze uwazam ze Hoffman jest tylko pionkiem w tym wszystkim... ale to tylko moje zdanie... zobaczymy za rok moze troche lepiej :P chociaz na miejscu scenarzystow taki fakt ujawnilbym dopiero w SAW VI :)))
Fajnie by było jakby Gordon wrócił, ale mi sie wydaje, że Cary Elwes już nie chce zagrać w Pile i dlatego wymyślili tego całego Hoffmana. Dobrze, że spora część aktorów z poprzednich części, nawet w epizodycznych rolach, mimo wszstko zgodziła się wystąpić (Angus Macfadyen, Donnie Wahlberg).
Jigsaw wiedzę chirurgiczną może mieć od Jill, która jest lekarzem, ale nie wiadomo jakim.
Choć muszę przyznać, że zostałem zaskoczony zakończeniem i już nie wiem czego można się spodziewać w kolejnych epizodach, bo teraz to już chyba naprawdę nie będzie Jigsawa, no chyba, że kolejne wspominki.
Nie pasuje mi tylko jedna rzecz... Gdy Hoffman słucha tej kasety z żołądka jest juz po wszystkiemu, a Jigsaw mowi do niego "ze obiecuje ze jego praca bedzie kontynuowana i ze ma to juz zapewnione". Całosc nagrania jest skierowana do Hoffmana "Are you there, Detective?". Czyzby był ktoś jeszcze? Poza tym glos mowi ze nie odejdzie nieprzetestowany, wiec moze dla Hoffmana sie zaczyna gra ktora ktos pokieruje...
Piła III i IV dzieje sie w tym samym czasie...A pozatym wszystkie postacie (te najwazniejsze) to dednely ZOSTAl tylko Jill,Forensic Hoffman,Daniel... i to wszystko...?...A co do Gordona pewnie sie wykrwawil a pozatym tworcy dali nam do zrozumienia zebysmy sami sobie odpowiedzieli na pytanie co sie z nim stalo...E co bylo w kopercie Amandy bo nic nie zrozumialem...A ten pszycisk moze mial zostac wlaczony po czasie??
Przycisk miał być wlączony po upłynieciu 90 minut i w ten cudowny sposob wszyscy mieli zostac uwolnieni... niestety Rigg (jak to opisał Jigsaw) przez swoja manie ratowania uruchomił wczesniej pulapki wchodzac do pomieszczenia z matthewsem i Hoffmanem... Nie wiadomo co bylo w kopercie Amandy wiadomo tylko ze te wiadomosc zostawil Hoffman...
Jeśli chodzi o Gordona myśle, że w koncu sie pojawi... poza tym z nagrania z autopsji wnioskuje ze Hoffman jest tylko pionkiem w wiekszej grze...
SPOILERY
Jeżeli chodzi o Hoffmana wydaje mi się że albo był tylko pomocnikiem Jigsawa(tak jak Amanda) albo to wszystko co zrobil(ustawienie pulapek i ogolna pomoc) to bylo czescia jego testu,moze jigsaw miał jakiegos "haka" na Hoffmana lub poprostu jigsaw chcial kontynuowac swoja prace po smierci przez osobe Hoffmana ale nie w znaczeniu takim ze Hoffman jest jego nastepca i wyznawca jego ideologi tylko poprostu kolejnym pionkiem gry i w ramach testu musial pomagac Johnowi.Kiedy gra rigga dobiegala do konca a Jigsaw juz nie zyl Hoffman myslal ze zdal test i jest wolny ,a tu nagle znaleziono w zoladku kasete w ktorej jigsaw twierdzi ze to jeszcze nie koniec testu Hoffmana.Tak wiec Hoffman to dla mnie pionek w grze, wydaje mi sie ze Jigsaw zeby kontynuowac soja gre po smierci ma jeszcze paru innych takich ludzi jak Hoffman dla ktorych przygotowal gre przed smiercia i te osoby (m.in. hoffman) sa elmentem gry ,, anie jakimis nastepcami.Mam nadzieje ze nie zagmatwalem ;p
Piła 3 i 4 nie dzieję się w tym samym czasie.Na końcu widać Jigsawa w pokoju z Jeffem, więc to tak jakby ehh...to jak Strahm zabija Jeffa jest przed 4 a potem wracamy do momentu 4 (gdy Hoffman słucha taśmy).
Jasne jest?:P
...tez mi sie pare pytan nasunelo podczas ogladania...
- /moze malo istotne i nie mjace wiekszego sensu oraz znaczenia/ czy to byla napewno czysta kaseta co hoffman wyjol z dyktafonu zanim wloz kasete z zolodka Johna??
- gdy John pokazal to akwarium z kawalkami szkiel, nasunela mi sie mysl o tej plapce co byla w jedyce co gosciu chodzil z ta swieczka... tez mieliscie takie wrazenie, czy moze macie jakis inny pomysl??
-kiedy agencji lukaj akta to mowia ze to odciski znalezli na miejscu zbrodni...nie jestem pewien,czy chodzilo im o Rigga czy hoffmana ??
-jesli chodzi o ta plapke co gosciu byl przekuty tymi pretami z ta babka.....to jak poprzednik ktorys powiedzial, ktos musial; napewno sie znac na chirurgii..... mozlie ze w 5 becie moze jakis motyw z jill (skoro jest lekarka)?? przekonamy sie za rok
... piszcie jakie wy znalezliscie spostrzezenia.... /juz nie wspomne o kopercie amandy ze nadal nie wiemy co wniej bylo napisane/
odnosnie pytania nr 1 tez mialem takie watpliwosci ale ten dyktafon ktorym poslugiwal sie hoffman to ten sam ktorym posluguje sie lekarz na dzien dobry... wedlug mnie Jill to pielegniarka a za nastepce-chirurga caly czas uwazam Gordona :P
trzeba przyznac ze wersja z gordonem nadal jest otwarta.....
a mam jeszcze jedno pytanie ale apropo 2, pamietacje te cialo co byl noz w nie bity z informacja dla Obiego /kiedy oni wszyscy zeszli do kotlowni/, ciekawe kto to byl...
Mam pytanie chodzi mi o córkę Jeff'a wydaje mi się że to Hoffman ją uwolnił
w 4 jest taka scena w 25 minucie w której ma ze sobą pluszaka a on chyba nie ma dzieci???
00:25:18:Jeśli będziecie mnie potrzebować, to zadzwońcie na komórkę.Maszyna do kawy jest na rogu.
00:25:21:Chłopiec czy dziewczynka? -Dziewczynka?
00:25:24:Nie wiedziałam że jesteś żonaty.
00:25:26:Nie jestem.To krótka historia, uwież mi.
na wszystkie wasze pytania odpowiedzi zobaczycie w kolejnych 2 czesciach ..GRY DOPIERO SIE ZACZEŁY pozdro
... nie jestem pewien ale mam takie przeczucie ze jak beda kolejne czesci i beda retrospekcje z johnem to moze byc dalej ciagniety wontek od momentu z Cecilem az do momentu wybrania tych ludzi z jedynki/chodzi mi o Poula np/ oraz jak doszlo do znajomosci johna z hoffmanem.
Co do tego pluszaka to jestem pewien ze to ten sam z ktorym widzimy corke Jeff'a... Hoffman wybrał sie po nią nom a najlepszy sposob na male dzieci to miś :D Nie pamietam dokladnie SAW:Rebirth ale tam bylo wspomniane ze Paul pracował z Johnem... wiec jakies powiazania juz mamy
Dokładnie to wybrał się po nią i Jeffa :D i to było by nawet madre bo przeciez gdyby John wyslal Amande po Lynn i po Jeffa to raz taka mala kobietka by sobie z takim faciorem nie dala rady a po drugie mogla by sie natknac na jakies wspolne zdjecia Jeffa i Lynn a chodzilo o to by nic o ich malzenstwie nie wiedziala...
Ja tez wlasnie popatrzylem na ten moment z pluszakiem a Makaron z kad masz napisy czy moze z slownikiem siedziales w pszeszlosci...??
... no widze ze tamt sie rozkresca i to niezle...mozliwe za moga dac poodbnie jak w saw rabith jak john poznal wszystkich i dlaczego ich w to wszystko zaangazowal..
wiadomo z saw3 ze adama [z jedynki] przytargala amanda.. to moze gordona przytargal hoffman ;p;p... /chociaz te skradanie sie na czworka za samochodem to na hoffman nie wydaje mi sie/
Hmm mi sie wydaje ze sytuacja bedzie wygladac mniej wiecej tak (oczywiscie to jest gdybanie:P)
Hoffman jest tylko piakiem w grze... (Świadczą o tym slowa wypowiedziane do Hoffmana, "Obiecuje ze moja praca bedzie kontynuowana. To mam zapewnione") Gdyby Hoffman byl nastepca to te slowa nie mialy by zadnego sensu... Uwazam ze nastepca jest Gordon i ze to on w jakims zaciszu siedzi i bawi sie w Jigsaw'a... Ze wzgledu na swoje kalectwo potrzebuje Hoffmana do pomocy i to bedzie pewnie kolejny test dla detektywa ("Myślisz, że odejdziesz nieprzetestowany?")
PS NAPIPROJECT i napisy są... i tak szybko uwazam ze sie pojawily :P
A i jeszcze jedno film potwierdza moje przypuszczenia ktore narodzily sie gdy ogladalem Piłe III... Otóż John swoje ofiary wybierał z trzech różnych miejsc... Jego praca: Paul, Mark, Art, Szpital: Gordon, Zepp, Lynn, Cecil a takze wychodzi na to że Addison i Gus'a... No i na koniec policja... detektyw Tapp, Mathews, Oficer Rigg, Agentka Kerry, Perez i Strahm...
dobra to rozkrecajc to co moglibysmy przypuszczac na temat gordona:/podsumujmy/
-minimum 2 z saw2 i tera z saw3 swiadcza ze napewno ktos mial wiedze medyczna czy tam chirurgiczna
-w saw2 widzielismy proteza oraz goascia kulejacego ktory sie zabawial w doktorka
-wiadomo ze teraz nie ma nic co sie z gordonem dziaje po plapce z jedynki
- oraz ze przypuszczalnie lub napewno hoffman bedzie jeszcze przez kogos przetestowany
mozliwe ze motyww z gordonem moze bedzie w 6... albo
...jesli by patrzec wszystkie ofiary tworza pewnego roadzju wiez ze soba to moze tez byc ze gordon sie ujawni w 5 a w 6 /na koncu/ ze bedzzie odnaleziona moze znowu jakas tasma johna i sie okaze ze tak naprawde nikt nie moze zostac jego nastpca wiec gra musi byc zakonczona.... a ci co pozostali przy zyciu niech sie ucza ze zycie jest najwazniejsza wartoscia
Co do Gordona nie można zapomnieć że odciął sobie stopę tylko po to by wrócić do rodziny więc ciekawe czy gdy john wyszedł z tego pomieszczenia i spotkał doktorka pomógł mu
Jezu ludzie skończcie z Gordonem!
Tak mówicie od trójki...jego nie ma bo Elwes nie życzył sobie więcej kontaktów z ekipą Piły.
Addison wybrał bo była dziwką jak Amanda :P
Hoffman gra z deka nie fair (na przykład Eric: przegrał próbę z Johnem, wygrał z Amandą a pomimo tego dalej musiał grać).
Amanda była ćpunka ale nie dziwką... Mathews przegrał gre z Johnem bo nie poczekał az czas sie skonczy... Potyczka z Amanda nie była częścią gry... Fakt ze rozłupał sobie stope prawdopodobnie przyczynil sie do tego ze Jigsaw dał mu druga szanse...
Na miejscu filmowców z Gordonem poczekałbym do Saw VI... Dysponuja oni juz takim budżetem ze i elwasa zmotywuja do zagrania rólki... poza tym wcale bym sie nie zdziwil gdyby ta plotke poscili specjalnie :D
niestety wszyscy jestescie wbłedzie dlatego ze nie dostrzegacie jednej zasadniozej zeczy....jakiej oglondnijcie ze 2 razy wszystkie 4ry czesci a zrozumiecie....fakt faktem ze 5 i 6 odpowie na pare pytan z 4 pytan które sa oczywiste jak słonce i nawiazuja do pozostałych 3ech czesci...no cóż a gra w 5tce nas wszystkich rozwali to napewno mamy zapewnione...zasaady sa proste ...czeba przestrzegac reguł..
Ok. Wlasnie obejrzalam Pile 4. Wszystko fajnie, wyjasniliscie mi pare szczegolow, ale co sie stalo z agentem Strahm'em, ktory zostal zamkniety w pomieszczeniu z martwym Jigsaw. Skoro sekcja zwlok Jigsaw odbywala sie po wydarzeniach w czesci 4 to osoby zabierajace cialo Jigsaw musieliby spotkac agenta Strahma albo to co z niego zostalo tak? Nie kumam.
AAAAA w koncu sensowne pytanie chodz nie dokońca ....trzeba dostrze jedno na koncu 4 tej czec jest mowa agentów ze John Kramer i Jigsaw to 2 rózne osoby chodz przez prawie 4 czesci (końcówka 4 tej to weryfikuje)wszyscy myśla ze to jedna osoba a tak niestety niejest heee i juz niedugo sie wszyscy otym przekonaja... kluczowy jest list do amandy bo tak naprawde nikt niewie co w nim bylo i co tak naprawde wstrzasło amandom po jego przeczytaniu no i ten niestrzesny agent Strahm no i pare innych osób kturych wontek tak naprawde sie nie skaczył ani nie został dalej przedstawiony.....cierpliwoś to cnota musimy poczekac...
hehe kolego orty :P
nie no gdyby John i jigsaw byli roznymi osobami to by juz film stracil duzo w moich oczach... Podejrzewam ze Strahm zostanie poddany przez Hoffmana jakiejs grze w koncu Perez i on to ostatnie dwie ofiary o ktorych wiedziala Kerry a wiec napewno nie zginie w taki sposob... Juz dla mnie bardziej prawdopodobne jest to ze Gordon wroci... poza tym Jigsaw na kasecie mowi: "obiecuje ze MOJA praca bedzie kontynuowana"... zwroccie uwage na slowo "moja" tzn ze to od niego wszystko sie zaczelo... kolejne slowa ktore skierowane sa do Hoffmana ("(...)Mam to zapewnione. Myślisz ze mozesz odejsc nieprzetestowany?") swiadcza o tym ze Hoffman jest pionkiem w grze i ze jest ktos jeszcze ("moze Gordon... a moze ktos calkiem inny")
A może tak a może nie a kto to wie Gordon sie nieliczy ze jego osoba nie jest wytłumaczona to tylko dlatego ze aktor sie niezgodził na dalsza współprace i żeby wiochy nie robic dali sobie spokuj a tak pozatym wez se obetnij stope a zobaczysz ile wytrzymasz gosc niema prawa zyc wykrwawił sie elegancko wszyscy zapominacie równierz o zonie John Kramera czemu niewiem przecierz ona tez ma cos na sumieniu..
A teraz moje ostatnie słowa w tej kwestii:
Co do Strahma: to było tak jakby że film skończył się po GAME OVER od Jigsawa/Hoffmana (a jak ;p) do Rigga a potem retrospekcja jak Strahm znalazł Johna i potem wracamy do początku :)
Cary Elwes nie zagra nie przez kasę ale jakieś nie miłe sytuacje z ekipą Piły to tyle w tym temacie :)
Amanda była ćpunką a to jaka była na krześle podczas pułapki w pierwszej części jakoś wskazują że była dziwką jednak :P
A zapomniałbym dodać jednego: z Ericiem było nie fair bo:
-przegrał grę na czas z Jigsawem to prawda
-wygrał grę z Amandą a że ona postępowała nie uczciwie, to Eric mógłby pójść wolno mi się wydaje a nie pół roku gnić w jednym pokoju.
-po mimo przejścia próby dalej był zmuszony grać
I jeszcze skoro mówili, że Amanda nie byłaby wstanie umieścić Kerry w ,,Aniele" to znaczy że pomógł jej Hoffman, chodź pewnie nie wiedział o tym, że jest skonstruowana do zabijania :)
A to co mam do zarzucenie Pile 4 to:
-motyw, że Riggowi za bardzo się spieszyło jest naciągany z deka, bo komu normalnemu by się nie spieszyło? :)
-z deka zrąbany koniec (retrospekcja wplątana w to wszystko tak, że niemal nie zauważalna ;p)
-Jigsaw stracił w moich oczach po wywaleniu Jill, rozbiciu zegara itp. ;/
-pułapka Cecila też naciągana, nikt nie przeżyłby noży po twarzy
Z tego co zauważyłem to scena z autopsji jest najpozniejsza... caly test Rigga dzieje sie przed autopsja wlacznie z zamknieciem pereza... przemawiaja o tym fakt miedzy innymi gdy widzimy Hoffmana z misiem (tuz przed porwaniem córki Jeffa)... no i gdyby bylo tak jak mowicie ze autopsja byla na samym poczatku to by wychodzilo na to ze po smierci Jigsaw'a i Amandy zginal Troy i Kerry... (a jak wiemy te pulapki zrobila Amanda)... Jesli Hoffman pomagal w pulapce Kerry to oznacza dla mnie tylko jedno ze jest on pionkiem w grze i robi co mu sie kaze...
Co dalej nie daje mi odpowiedzi na pytanie co sie stalo ze Strahmem i dlaczego nikt go nie znalazl go w pomieszczeniu skad wyniesiono Jigsowa
Agent Strethman - jego wontek po jego zamknieciu nie zostal /bo zaraz potem mamy sekcje zwlok Johna/ poruszony... to bedzie raczej juz w saw 5 i mozliwe ze odrazu bedzie z corka Jeff'a.
Co do Gordona...Wow wy myslicie ze on powroci...po 1 jki aktor chcialby to ciagnac...wszystkie postacie zginely oprocz Hoffmana i Jill <--- chyba jescze ktos przezyl nie??......Pewnie ten gosciu co gral Gordona myslal ze bedzie pila 1 i koniec...a jak mu pewnie proponowali zagranie w 2 czesci to odmowil...A z tym gosciem co wycinal oko to pewnie chcieli zmusic go do zagrania w klejnych czesciach...Tak samo z aktorem ktorego gral Matthewsa...scena smierci jego miala byc w 3 a ja usuneli i musial jeszcze raz grac..z Jeffem gdzies pszeczytalem ze ten aktor chcial juz zginac w 3 czesci zeby nie miusial grac w kolejnych czesciach...
Lol Jigsaw w Pile 2 po prostu kulał jak ten klucz mu pod oko operował a nie żaden Gordon, wymyślacie moim zdaniem co to oni nie zrobili z Gordonem - Cary Elwes odmówił grania w 2 i w ogóle w Pile i tyle ;p
Wedlug mnie to ten aktor co gral Gordona - Cary Elwes - stal sie rozpoznawalny wlasnie po pile a dopieo potem pomfilmie Jan Pawel II i go sie zaczelo jeszcze kojarzyc w innych filmach ...... wczesniej to watpie aby ktos go kojarzyl wogule //chyba ze jest juz naprawdde jakims zapalencem jesli chodzi o kina i musi znac wszystkich aktorow jacy wystpoja w rescie filmow na pamiec//.... co innego z Tobin Bell on juz sie tam czesciej raczej przed naszymi oczami nasowal jako postac 2 planowa w innych filmach.... Wiec co mi sie wydaje ze troche przesadzone jest ze odmowil Cary Elwes grania, chociaz kto tam go wie..
Strahm wg mnie będzie testował Hoffmana (wg mnie jest on powiązany z Jigsawem, gdyż nie chciał Hoffmanowi ani Riggowi powiedziec, o 2 przyszłych policyjnych ofiarach Jiggiego), ale będzie on również pionkiem.
Poza tym Strahm wiedział o tym że Amanda współpracuje z Jiggym, a przecież żaden policjantów (Kerry, Rigg) nie wiedzieli o Amandzie, więc nie mogli powiedziec Strahmowi o niej.
hmmm..... jak by to przemyslec to masz z tym racje ze rzaden z policjantow nie wiedzial ze Amanda wspolpracuje z Johnem - chyba ze Daniel Methius zlorzyl zeznania :]