PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66254
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Moim zdaniem akcja Piły IV ma miejsce jeszcze przed wydarzeniami z części 1.
Oglądając wczoraj Saw IV zauważyłem, iż jak Cecil uwolnił się to próbował zaatakować Jigsawa, ale wpadł w druty. Jigsaw odszedl, spojrzał na niego i na kartce zaczął coś notować. Moim zdaniem był to pomysł na kolejną pułapkę, a oglądając Piłę 1 mamy takową. Grubasa, który musi przedrzeć się przed drut, aby wyjść na zewnątrz. CO na ten temat sądzicie. Nie zdziwię się, jak okaże się, żę w kolejnych częściach możę dojść do powrotu Gordona.

ocenił(a) film na 8
skebaa

Hmmm... niewątpliwe akcja IV części miała powiązanie z wcześniejszymi scenami, co widać... . Ten kto nie widział poprzednich (a liczę, że jest mało takich osób, bo film sam w sobie jest świetny) może nie wiedzieć w pewnym momencie co jest grane. Przyznam się, ze w pewnym momencie też zgłupiałam:P Najlepiej odświeżyć sobie pamięć na spokojnie, oglądając wcześniejsze części.
Możliwe, że twoja uwaga jest jak najbardziej słuszna, a technika retrospekcji ukazana w IV części była celowa:) Okaże się co będzie w 5, bo dzieło niewątpliwie będzie dalej kontynuowane jak już wiemy.
Być może nawet dowiemy się, co dokładnie skłoniło Jigsawa do tak potwornych mordów:D

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 5
hanna4687

Ostatnio zaopatrzylem sie w wersje R5 i w koncowych napisach zauwazylem ze sa wymienieni Troy, Michael, Paoul, Adisson i Gus... w filmie zauwazylem tylko Gus'a i Addison ale reszty to w ogole nie widzialem... no moze gdzies w urywkach z 3 pojawil sie Troy ale gdzie byla reszta?

ocenił(a) film na 10
Makron

Możliwe, że w migawkach, które są często w Saw. Ja wogóle Troya nie widziałem, może był, ale nie na więcej niż 1 sec.

ocenił(a) film na 4
skebaa

Jak akcja piły IV może się dziać przed jedynką ,skoro w czwórce rozkroili Jigsawa?... W jedynce zmartwychwstał, w dwójce też i w trójce też ;)
Wam już starczy tej piły :P

hanna4687

No juz wiadomo co go skłoniło ;) okazuje sie w IV częsci. Wiadomo ze zaczęło się od jego żony i nienarodzonego dziecka.

skebaa

Na pewno ta część ma wiele odniesień do poprzednich części i dzieje się w różnych momentach. Opisywany przez Ciebie moment to poprostu retrospekcje o tym jak Jigsaw został sobą ;)

Chciałbym zwrócić uwagę na moment w IV kiedy ten detektyw, który na końcu jest "ostatnim z ocalałych" (nie mam pamięci do imion) trzyma pluszaka. Na stwierdzenie "myślałam że nie jesteś żonaty" opowiada "Nie jestem. To którka historia". To chyba zabawka dla córki tego z końca III (znowu te imiona). Tak w ogóle to się stało z dzeciakiem z II co był zamknięty w sejfie? Może Jigsaw zaplanował sobie młode pokolenie "układaneczek"? ;)

ocenił(a) film na 10
Witek_29

*Kwic
No akurat zle sie wyrazilem, chodzilo mi o to, iz Cecil "zginął" jak jeszcze Jigsaw żył, więc mogło to dziać się przed częścią 1 i stawiam, że tak było, widać, że wtedy był jeszcze zdrowy.

skebaa

słuchajcie a ja mam takie pytanie...na początku IV kroją Jigsaw'a, przeprowadzają sekcję zwłok a jakoś pod koniec filmu możemy zobaczyć jego ciało które jest cały czas w tym miejscu gdzie był operowany przez tę lekarkę Lynn bodajże w nienaruszonym stanie...jak to wyjaśnicie:> bo ja qrczę myślę i nie mogę wymyślic:/ pozdrawiam:)

siam74

to byla retrospekcja...jesli dokladniej mam to wytlumaczyc to juz sie rozpisuje...otoz pierwsza scena kiedy zaczyna sie krojenie i detektyw wlacza magnetofon z nagraniem to dzieje sie w terazniejszosci...dalsza czesc filmu to jest przeszlosc...to co wydarzylo sie przed ta scena tak lopatologicznie piszac :D i na koniec znowu dali terazniejszosc :D kurde sam nie wiem czy dobrze wytlumaczylem i czy ktos mnie zrozumie ;p