PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Yyy... Przepraszam bardzo ale chyba mnie moje oczy pierwszy raz w życiu zawodzą. Czy Tobin Bell ma wystąpić w juz IV części Piły? Przecież Jingsaw nie żyje... Ludzie proszę was ;/ Chrystusa z niego zrobili, że zmartchwychwstał?

wariacja

Po pierwsze Jigsaw nie ożyje. Przeczytaj se wypowiedzi twórców. Skoro w filmie będzie odkryta jego przeszłość to chyba bedą nowe retrospekcje, nie?

ocenił(a) film na 10
quelabba

Jeszcze chciałem dodać, że Tobin powiedział, że na początku filmu dowiemy się dlaczego jeszcze filmie gra. Film ma nie być prequelem ani sequelem. Więc może będzie się dział razem z czasem trójki ;] ?

ocenił(a) film na 5
AlanVI

hmm raczej nie bedzie sie dzial równo z trójką po przeciez ma tam wystepować Rigg tzn Rigg ma być uwikłany w jakąs pułapke... no chyba ze zgarnela go Amanda zaraz po tym jak porwała Carry... w co watpie... chyba ze ktos jeszcze pomagał :D moze Gordon w sumie Gordon mial wieksze szanse obezwładnic SWATa niz drobna Amanda :D

Makron

Kurcze ta Piła to jedna wielka tajemnica... Ciekawe ile się sprawdzą te wszystkie przypuszczenia... Cóż, trzeba poczekać do października...

ocenił(a) film na 10
quelabba

Heh ciężko tutaj przypuszczać. Nie wiadomo też długo minęło czasu od gry Troya lub Kerry. Kurcze teraz tak sobie myślę, że Gordona raczej nie będzie. To by było za proste. Twórcy chcą aby zakończenie było zaskakujące, a dobrze wiedzą, że wszyscy stawiają na Gordona ;]. Z tym Detektywem (no z drugiej części nie pamiętam jak się nazwisko pisze) to prawda, że ma grać? Czytałem na pewnej polskiej stronce, że przyznał się, że ma grać, więc te jego "widzenia" w Toronto były nie przypadkowe.

ocenił(a) film na 5
AlanVI

Moze pojawił sie w jakis retrospekcjach, moze przezyl jednak... hmmm co do Gordona to uwazam ze powinni juz go pokazac... podejrzewam ze pewnie nie bedzie nastepca Johna ale mogli by pokazac czy uwolnil sie czy sie wykrwawił zeby ten watek zakonczyc tak samo z Jeff'em z tego co sie mowi w czworce nie zobaczymy finału pułapki Jeffa to znaczy gry o zycie jego corki... mam nadzieje ze tym razem wiecej pojawi sie odpowiedzi niz pytan...

Makron

Za dużo się już tych pytań zgromaziło ;P Ja się zaczynam powoli gubić

wariacja

Na stronce fdb pisze, że Mathews ma powrócić...
link:
http://fdb.pl/w2901,Pi%C5%82a,IV,nowe,plakaty,zdj%C4%99cie,i,kilka,informacji.ht ml

ocenił(a) film na 10
quelabba

No właśnie tu czytałem. Pewnie będzie, tak jak Makron mówisz, w retrospekcjach, bo trochę czasy by minęło od kiedy dostał w nogę :p Zginąłby z wykrwawienia albo z głodu :P Chyba, że jakoś uciekł.

ocenił(a) film na 5
AlanVI

hehe albo ktos go dokarmiał zeby dozyl do nastepnej gry... ;] w sumie wykrwawic sie by nie wykrwawił bo on zmiazdzył ta stope a nie uciał... hmm ale raczej bedzie w retrospekcjach no chyba ze osobą ktora musi uratowac Rigg jest własnie Matthews... kurnia za duzo uliczek ma ten scenariusz :D

ocenił(a) film na 9
Makron

Matthews żyje. I pomógł mu Jigsaw. Powiedział do Amandy po tym tekście o zostawieniu Matthewsa na pastwę losu przez nią że musiał po niej posprzątac (tłumaczę z angielskiej wypowiedzi). Ale co z nim będzie to nie wiem

ocenił(a) film na 5
milosz18

Nie no John powiedział Amandzie ze naprawił jej błędy ale co to mogło znaczyc to nie bardzo wiem... bo Karry, Troy, Adam przeciez zginęli na bank co do Ericka to nie wiem... wiec jedynie co to Erik moglby przezyc... ale decyzja o wskrzeszeniu Erica zapadla juz po premierze Piły 3 wiec w filmie bym sie zadnych przeslanek nie doszukiwal na ten temat... bo film ma wiele niedopowiedzen ktore mozna swobodnie rozwinac...

ocenił(a) film na 9
Makron

Wpadłem na pewien pomysł. Następcą Jigsawa będzie Daniel MAtthews(jeśli to będzie postac zpoprzednich części). A teraz dlaczego:

Akcja Piły 2 historii w domu ma miejsce dzień bądź więcj niż dzień przed pułapką Michaela tego z kluczem w oku, bądź przd znalezieniem martwego Michaela przez policję (zależy kiedy John lub Amanda napisali informację na ścianie dla Erica). NAstępnie szukano Jigsawa dzień lub więcej. W tym czasie od gry w nerve gas house mineło od 2 do 4 bądź nawet więcej dni. I nasuwa się pytanie: Dlaczego Daniel był trzymany u Jigsawa tyle dni skoro wygrał jego grę (wyszedł z domu czyli wygrał. Amanda musiała mu ujawnic kim jest żeby nie wzięła jego antidotum - Amanda jako jedyna miała antidotum w sobie, bo nie pluła ani razu krwią. Nie wierzę że jej organizm po braniu dożylnych narkotyków był silniejszy od organizmu Xaviera:P - a jeśli Amanda znalazła dla niego antidotum (ta strzykawaka z sejfu - to i podała - bo był juz umierający to i tak z tamtąd wyszedł i był wygranym)? Ofiara która wygrała grę była wolna tak jak Amanda:] Poza tym skąd Jigsaw wiedział że Eric pokłócił się z Danielem skoro nie był świadkiem zdarzenia i nikt nie mógł mu tego powiedziec(John wiedział o koligacjach rodzinnych Gordona bo mógł byc świadkiem zdarzenia bądź od Zeppa, tak samo mogło byc z Lynn która pracowała - chyba - w tym samym szpitalu co Gordon)?

Czekam na polemikę z moim wywodem (proszę tylko nie piszcie tylko że fajnie pomyślane, albo że bezsensu, tylko polemizujcie dokładnie z tym)

ocenił(a) film na 9
milosz18

A poza tym gra Erica mogła byc wymyślona przez Daniela (nie znosił ojca, chciał od niego wyjechac).

Poza tym pomysł na to by ofiarą była Kerry, mógł podsunąc Daniel, który mógł byc zazdrosny o nią że przez nią rozpadł się jego kontakt z ojcem, ze tylko jej czas poświęcał. Bo w gruncie rzeczy ona nie miała niczego poważnego na sumieniu. A Rigg może pokutowac za to że nie powstrzymał Erica przed pobiciem Johna i dlaszymi losami jego ojca. Bo Rigg też nie ma niczego na sumieniu(pomysł z grą Rigga może byc 1szym pełnoprawnym "leczeniem duszy" przez Daniela)

ocenił(a) film na 5
milosz18

Hmm raczej nie Daniel byl tylko przynętą... to była gra Matthewsa... Mnie interesuje cos innego... Amanda była narkomanką... a mowi do Erica ze ja wrobil w posiadanie narkotyków ze byla nie winna... i teraz mam rebus w glowie :D

ocenił(a) film na 9
Makron

sądzę że gdyby Daniel był tylko przynętą, Jigsaw nie pozwoliłby żeby coś się stało. A teraz wydaję mi się że najpierw była gra Daniela, a później po jakimś czasie była gra Erica, a w filmie zostało to tak zmontowane żeby spraiwało wrażenie jednego po drugim. W końcu Jigsaw nie mógłbyc pewien że Daniel przeżyje zwłaszcza zostawiając zdjęcie na którym Daniel był ze swoim ojcem (porywczy Xavier mógł go zabicz w imię rewanżu za wrobienie go przez jego ojca). Mnie się wydaję że mogło byc tak
1. Umieszczenie w domu i test Daniela (w końcu on był chyba jakimś drobnym złodziejszkiem, czyli życia nie szanował)
2. Po wyjściu Daniela Jigsaw stworzył grę dla Erica.

I teraz pytanie dlaczego Daniel nie został wypuszczony po wyjściu z domu. Przecież to jest nie możliwe, aby od momentu pułapki Michaela do znalezienia Jigsawa (nie było żadnej podpowiedzi dla detektywów gdzie on jest) minęło kilka godzin! Musiało minąc, jak napisałem wcześniej, minimum 2 dni. Więc dlaczego był przynętą w grze Erica?

A co do Amandy. Amanda mogła cpac ze znajomymi ale nigdy nie trzymac ich ani w domu ani przy sobie (tak jak idziesz się upic do baru - taki przykład, żadna insynuacja;P - to ona szła do znajomych nacpac się, a cpanko było u jej ziomków). Eric wiedząc to że cpa mógł jej coś podrzucic jak ją złapał nacpaną i tym ją wrobił.

ocenił(a) film na 5
milosz18

hmm ale ona nie bralo okazjonalnie tylko byla narkomanka wiec musiala miec cos w domu tym bardziej przy sobie... a jesli chodzi o daniela to mu sie nic nie moglo stac bo nad wszystkim czuwala Amanda, to ona go wyprowadzila z domu do piwnic i do tej lazienki jak gonil ich Xavier a po zatym kto by sie rewanzem przejmowal skoro za 2 godziny ma sie umrzec :P

ocenił(a) film na 5
milosz18

Hmm..
Uwazam, że Daniel był tarktowany raczej jako bonus/przynęta.
To od początku planowane było jako gra Erica o czym świadczy napis na suficie w miejscu śmierci michael'a..
Daniel zdał swój test, posiedział troche w "izolatce" żeby zastanowić sie jeszcze nad życiem, po czym sejf otworzyła kerry (tak ja to widzę).
Byłbym rozczarowany gdyby to Daniel właśnie został "następcą" jigsaw'a.. A co do tego, że jigsaw jakimś cudem wiedział o kłótni daniela z ojcem. Skoro Daniel miał zostać porwany to wcześniej ktoś musiał go obserwować-Amanda/Obi. Więc zapewne to od niej/niego jigsaw wiedział o tym incydencie;)

Eric zagra w saw4.. dziwne to troche bo raczej nie będą to wydarzenia przed zamknięciem go w łazience, więc zapewne przeżyje.
Eric przegrał grę jigsaw'a więc powinien zgnić w łazience, jednak pokazał, że jego miłość do syna jest ogromna i rozwalił sobie stopę.. Czyli mimo wszystko wygrał tę grę..? Ech.. tego raczej nie da się wytłumaczyć przed obejrzeniem sawIV. Może amande powstrzymał Jigsaw/gordon/daniel/det.hoffman/addison a moze jeszcze ktoś inny^^

Madm4n

A kto zauważył w Pile 2 ( nie pamiętam w której scenie, ale bardziej w tych końcowych), jak na ziemi koło sejfu leżała strzykawka? Przecież nikt strzykawki nie dobył( jedynie Obi, ale się stopiły). Ktoś najprawdopadomniej musiał jej użyć... Mi się już wszystko w głowie kłębi... Ciężko to wszystko złożyć w jedną całość!

quelabba

Jeszcze się nie zdziwię jak ta jego żonka będzie we wszystko zamieszana... Dosłownie nic mnie nie zdziwi:]

ocenił(a) film na 9
quelabba

Ewentualni ta babka z pierwszego screena może byc następcą Johna. Dlaczego? Dlatego że ma maskę świni na głowie, a skoro miałaby byc uratowana to po co miałaby miec na twarzy maskę(zwłaśzcza że na ścianie są jej zdjącia:P)? Ona może załatwic Rigga (bo to chyba on 3ma pistolet w ręku wg mnie) tak jak Amanda załatwiła Erica w Saw 2 (leżała w wannie itd.)

ocenił(a) film na 5
milosz18

nom ale ona jest przywiazana do tego krzesla... po za tym ta laska to ktos calkiem nowy napewno nie jest to Jill... tzn zakladajac ze kobietą na krzesle jest ta sama co na zdjeciach to na bank nie jest Jill... po drugie ktos z ekipy krecacej pile powiedzial ze w czwroce pojawi sie ktos z jedynki, kiedys nawet byl link chyba podany do tej strony w ktoryms temacie... wiec raczej nastepca bedzie ktos z jedynki... za duzo tego chyba :D

ocenił(a) film na 9
Makron

po drugie ktos z ekipy krecacej pile powiedzial ze w czwroce pojawi sie ktos z jedynki, kiedys nawet byl link chyba podany do tej strony w ktoryms temacie... wiec raczej nastepca bedzie ktos z jedynki... - to że się pojawi to nie znaczy że będzie następcą:] Pewnie wyjaśnią co z Gordonem, Jeffem i tym co go Amanda zabiła dla klucza. Jeśli by powiedzieli że natępcą będzie ktoś z Saw 1 to zniszczyliby tajemnice i przyjemnośc czerpaną z oglądania i wbiliby sobie gwóźdź do trumny

ocenił(a) film na 9
quelabba

ta strzykawka została wyjęta z sejfu. Amanda nie miała numeru na karku (Jigsaw powiedział że mają numery na końcu umysłu - na potylicy, i szukajcie ich przy tęczy - były pokolowane - a tęcza ma 7 kolorów. Osób w domu było 8) więc ona jedyna mogła wyjąc bezproblemu strzykawkę z sejfu, bo nie musiała się nikogo pytac o numer. A strzykawkę dała Danielowi, bo jak już wcześniej napisałem ona nie potrzebała antidotum, bo miała wcześniej wstrzyknięte (domyślam sie tego z przyczyny takiej że ona jako jedyna przez cały film - akcja w domu - nie pluła krwią).

Jak można było na to nie wpaśc przecież to jest takie logiczne.

Ciekawe jest tylko to czy zdążyli pomóc Addison wyjśc i czy jeśli zdążyli to czy jej pomogli?

ocenił(a) film na 9
Madm4n

"Daniel zdał swój test, posiedział troche w "izolatce" żeby zastanowić sie jeszcze nad życiem, po czym sejf otworzyła kerry (tak ja to widzę)."
- przeciez to nie jest styl Jigsawa. Jak ktoś zdał test to był wolny i "szedł do domu". A poza tym skąd Jigsaw miał wiedziec że Danielowi uda się wyjśc? A gdyby wsadził oko tak jak Gus i zostałby przestrzelony? Gdyby Xavier zabił (i to juz nawet nie chodzi o motyw ucieczki z Amanda przed nim)go, lub Obi lub ktoś inny? To wtedy cały plan z Ericiem wziąłby w łeb:] Jakby młody zginął w środku to gry Erica mogłoby nie byc:] Poza tym gry Daniela i Erica dzieli parę dni. Po co trzymaliby go tyle czasu jeśli on zdał test? Przecież to nie jest według zasad Jigsawa a on zasad przestrzega - wygrałeś test-> jesteś wolny. Według mnie między grą Daniela a Erica Jigsaw zwerbował Daniela.

Jeśli tak nie jest tzn. że scenariusz i postac Jigsawa ma błędy logiczne!

ocenił(a) film na 5
milosz18

Uważam że Eric bedzie we flashbackach z przed pułapki jak i z tych juz po uwolnieniu sie z lancucha, gdzies czytalem ze w Pile 4 ma byc wyjasnione dlaczego John na swoje ofiary wybrał akurat tych ludzi... pomysl z Danielem odrzucam poprostu to bylo by głupie a nie zaskakujace... juz predzej podejrzewalbym Addison... bo tylko jej nie widzielismy jak zgineła a wiec mogla sie uwolnic badz ktos ja uwolnil dajac kolejna szanse, tak jak Ericowi... Gordon mi sie najbardziej z tymi plakatami kojarzy... hmm Jeff (ten z jedynki) co prawda mogl sobie wziac do serca slowa Jigsaw'a (" nie placz, dalem twojemu zyciu cel") ale to juz naciagane by bylo...

Co do tej strzykawki to wiadomo było ze to dla Daniela i z tymi kolorami tenczy tez... znaczy ja uswiadomilem sobie to jak ogladalem drugi raz gdy juz wiedzialem ze amanda byla podstawiona... hmm kurcze trailer moglby juz jakis wyjsc :D

ocenił(a) film na 9
Makron

1.pomysl z Danielem odrzucam poprostu to bylo by głupie a nie zaskakujace... - może i głupie ale najbardziej trzymające się kupy jeśli chodzi o postacie znane z wcześniejszych części:]

2.juz predzej podejrzewalbym Addison... bo tylko jej nie widzielismy jak zgineła a wiec mogla sie uwolnic badz ktos ja uwolnil dajac kolejna szanse, tak jak Ericowi... - to jest dopiero głupie!;] Czy Ty myślisz że jak już zostałaby jej udzielona pomoc to ona od razu idzie jako pomocnica Jigsawa? Pomysł z Danielem jest chociaż logiczny z pkt. widzenia założenia tego jakie zasady ma Jigsaw. To on że on nie pasuje na psychopate to akurat mało ważne;] A pasowało Ci to że John jest Jigsawem? Koleś który był w jednej scenie gdzie leżał na łóżku szpitalnym z zamkniętymi oczami(nie liczę jego leżenia na podłodze, bo wtedy nie było wiadomo ze to on;]) miałby byc psychopatą o którym piszą gazety? Tu nie chodzi o to czy on pasuje czy nie, ważne jest dla mnie to że po wygraniu swej gry nie wrócił do domu tylko siedział w sejfie;] To jest nie po Jigsawosku;]

3.Gordon mi sie najbardziej z tymi plakatami kojarzy... - bo wsadził klucz w oko? a co to za sztuka wsadzic klucz za oko? Jakby on mial to zrobic tak żeby on dalej widział to rozumiem, ale samo włożenie klucza nie świadczy o tym że to on:] A plakaty? Plakat z talerzem i narzędziami chirurgicznymi był dla jakies restauracji więc się nie liczy:] A ten drugi gdzie skalpel i nozyczki układają się w "IV" może nic nie znaczyc, a może byc czymś z czym charakteryzuje się kolejna ofiara, która jest lekarzem (tak jak w Saw 3 Lynn)

ocenił(a) film na 5
milosz18

Nie no pomysl maloletniego psychopaty pogrzebal by ta czesc :/

" Czy Ty myślisz że jak już zostałaby jej udzielona pomoc to ona od razu idzie jako pomocnica Jigsawa?" - jesli chciala przezyc to za duzego wyboru nie miala... po za tym siedziala w wiezieniu wiec demoralizacja zrobila by na pewno swoje... w koncu mogla by sie odkuć na innych ktorzy ja wrobili... nie wyobrazam sobie Daniela za przeproszeniem malego szczyla ktory konstruuje takie pulapki...

ocenił(a) film na 5
Makron

na upartego to nastepca mogla by byc kochanka Gordona ;D w koncu za to ze zaryzykowala rozbicie malzenstwa Gordona mogl ja jigsaw przetestowac, mogla wygrac test i zostac jego uczennica... i to nawet by mialo sens bo była studentka medycyny czy kims tam wiec moglo by byc powiazanie z plakatami... no i zaskoczenie bo to nie Gordon :D

ocenił(a) film na 9
Makron

na nią nie wpadłem. Całkiem sensowne:) Nic więcej nie powiem bo nie wiadomo o niej za dużo. Poza tym że Jigsaw zadzwonił do niej jak Gordon był u niej. Może ona już wtedy była z nim w zmowie <mysli> (Jigsaw nie robił nigdy takich rzeczy że dzwonił do swoich ofiar). 3ma się to kupy

ocenił(a) film na 5
milosz18

odnosnie tego telefonu to nie byl przypadkiem Adam ktory sledzil Gordona az do samego hotelu? glos mi troche w sluchawce nie pasuje

ocenił(a) film na 9
Makron

na nią nie wpadłem. Całkiem sensowne:) Nic więcej nie powiem bo nie wiadomo o niej za dużo. Poza tym że Jigsaw zadzwonił do niej jak Gordon był u niej. Może ona już wtedy była z nim w zmowie <mysli> (Jigsaw nie robił nigdy takich rzeczy że dzwonił do swoich ofiar).

Pamiętasz ten tekst z figurkami buddy? To ona pasuje do tego opisu:P

3ma się to kupy

ocenił(a) film na 10
milosz18

Moja wersja: Daniel był po to porwany aby Ericowi zależałoby na tej grze, bo czym była by gra gdyby ceną było życie nie bliskiej osoby. Potem był w sejfie do momentu ukończenia, bo jeśli bo go Jigsaw wypuścił to chyba nie byłoby logiczne, że widać Danielka na ekraniku, a Danielek stoi obok tatusia. Głównie to miała być gra dla Erica, a nie Daniela. Ta nagrana gra miała Erica zmotywować. O i już :P Pozdrawiam.

AlanVI

Zgadzam się mi też tak się wydaje nie sądzę aby Daniel był następcą Jigsawa itp...

wariacja

Może będzie grał truposza :-D! ....