PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

jak to jest, ze na koniec filmu agent fbi jest zamykany z cialem Jiga? skoro poczatek filmu ogladamy jego autopsje i wyjecie kasety przez policjanta , ktory kontunuje gre. nie moglo to sie stac przeciez po bo dopiero na autopsji policjant dostaje tasme i zaczyna swoja gre, takie jest moje zdanie. czyli jak to rozumeic ze wraz z agentem fbi jest kukla czy cos w ten desen?

sain1

Ja własnie też tego nie skminiłam :D kiedy na końcu zobaczylam, że historia zazębia się czasowo z częścią trzecią a jeszcze nie rozpruty jigsaw leży na stole wszsystko mi się pomieszało i sama nei wiem co o tym myśleć ;C

ocenił(a) film na 8
sain1

Cała Piła IV to retrospekcja. Hoffman słuchając kasety przypomina sobie wydarzenia poprzedzające. Akcja zorgrywa się równocześnie z częścią III.

ocenił(a) film na 5
sain1

niektórzy są bardziej skupieni na jedzeniu popkornu niż na oglądaniu filmu. dlatego pózniej tu czytamy tak banalne tematy na forum.

sain1

ale pcozatkiem dzialan hofmana jest chyab to kiedy slucha kasety wyjetej z brzucha czyli musi to byc przed tym jak zatrzasnei typa z fbi w tej celi czy nie?to ze akcje 2 czesci sie zazebiaja to wiem ale jakos malo logiczny jest dla mnie ten watek wymieniony u gory bo skoro on jest kontynuatorem dziela jiga i jego graczami sa gosci z fbi to a finalna scena jego testu jest to jak zamyka jedno z nich w celi z jigiem to dalej nie rozumiem jak tam znajduje sie cialo jga skoro on odluchal tasmy z jego brzucha by zaczac swoj test.

sain1

czy poprostu hoffman zaczal dzialc juz przed przesluchaniem kasety.

sain1

cofam wszystko , orzypomnialo mi sie teraz ze to hoffman wlozyl koperte dla amandy czyli musial zaczac dzialac juz prze retrospekcja no ale okej skoro zamknal agenta z fbi z cialem jigsawa to aby je z tamtad wydobyc musi otworzyc taceel gdzie wczesniej zamknal tego typka, jki to ma sens?

sain1

i otworzy cele i bedzie jeszcze testowal strahama ale o tym dopiero w piatce... a po niej bedzie jeszcze raz scena z sekcji gdzie kaseta to tylko podpucha bo wiadomo, ze hoffman juz od dawna z jigsawem w spolce

daro_3

Jednak spodziewalem sie czegos nowego, a nie tych samych wydarzen z innej perspektywy. Po tej scenie w kostnicy z poczatku filmu zapowiadala sie ostateczna gra jigsawa zza grobu - a tu male rozczarowanie.
Dla lepszej percepcji polecam ponowne obejrzenie III, no chyba ze ktos ma doskonala pamiec ;]

Co do czesto uzywanego pojecia retrospekcji, to chyba wiekszosc ludzi nie do konca rozumie definicje tego slowa. Retrospekcje sa to fragmenty czegos, co wydarzylo sie w przeszlosci, pokazywane w celu przypomnienia pewnych kwestii lub ich wyjasnienia. W paru ostatnich watkakch na 4um wyczytalem, ze pila 4 to retrospekcja 3, co jest oczywista bzdura. Oczywiscie pojawia sie tu sporo urywek z 3, ale sa one celowo pokazane w formie migawek. Co do retrospektywy uzytej w czasie rzeczywistym to mialo to miejsce w 2 - z tego co pamietam - gdy agenci ogladali na monitorach ludzi uwiezionych w tamtym domu i bylo to pokazane tak jakby dzialo sie rownoczesnie - podobny zabieg mozna zobaczyc ostatnio w filmie "Rendition".

Moje konkluzje odnosnie koncowki:
To co wiemy napewno, to to ze Straham przed wejsciem do magazynu wezwal przez radio wsparcie ktore ma sie stawic za "2 minuty". W tym ukladzie zamkniecie go w pokoju z jingsawem moze bylo efektowne, ale malo logiczne - pozatym Rigg wciaz jeszcze zyl. Natomiast w scenie sekcji cialo wyglada na "dosc" swieze (wiec wsparcie wezwane przez Strahama na bank sie zjawilo), a Hoffman zjawil sie tam jak gdyby nigdy nic. Zatem scenarzysci beda musieli sie niezle sprezyc zeby to wszystko jako tako mialo rece i nogi.

W sumie tytul tej czesci powininen brzmiec pila 3,5 a nie 4 ;]

ocenił(a) film na 6
sain1

autopsja chronologicznie jest ostatnią sceną. poza tym nawet na taśmie Jigsaw mówi "detektywie, jeśli to słyszysz to znaczy ze jestes jedynym co przeżył", co sugeruje nam, że współpracowali

Butters_2

Ja proponuje nie dopisywać na posty typu dlaczego ciało PANA UKŁADANKI znajduje się w pokoju na końcu filmu jeżeli widzimy ja na początku w innym miejscu.

Nie dość że zaśmieca się przez to forum to jeszcze jest to naprawdę irytujące...

pOzdRO ALL