PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

No ile można tego szajsu jeszcze nakręcić? Ja obstawiam jeszcze ze 40 części

ocenił(a) film na 10
Lord_Sith

Kurna!!! Znowu, jak mnie takie wypowiedzi wkurzają. Najlepiej jeszcze załóżcie 232435 takich tematów, nie, bo przecież jak jedna osoba ponarzeka to i 20 innych osób też musi. Powtarzam jak już 546 razy wcześniej pisałem: "jak się nie podoba, to się nie ogląda i nie udziela na ten temat".

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
AlanVI

"AlanVI" - Dobrze powiedziane, popieram!

AlanVI

AlanVI piszesz: "jak się nie podoba, to się nie ogląda i nie udziela na ten temat". Tak się składa, że oglądałem poprzednie części więc mam prawo sie wypowiedzieć. Z resztą każdy ma, tyle razy ile mu się to podoba.

AlanVI

"jak się nie podoba, to się nie ogląda i nie udziela na ten temat" Od dzisiaj nie masz prawa wypowiadania się na temat żadnego filmu który ci się nie podoba... Nie lubisz Jarosława Kaczyńskiego? Nie masz prawa tego powiedzieć, po prostu nie włączaj telewizora. Nie podoba ci się, że za mało zarabiasz? Zwolnij się z pracy, nikt ci nie każe pracować. Jak słucham takich ludzi jak ty, to mi się rzygać chce... przecież każdy może mieć swoje zdanie i nie adorować serii Piła tak jak ty...

PepS

I KAŻDY ma prawo wyrażać swoje zdanie gdzie chce.

ocenił(a) film na 6
Lord_Sith

SETH ma racje forum jest dla wszystkich i kazdy ma prawo sie tu wypowiedz kiedy i ile razy chce:) w koncu ktos to chyba w tym konkretnym celu zalozyl:) nie ma tu limitow nowych tematow wiec niech zaklada ile mu bedzie pasowalo:]

converse

No tylko, że na forum "Piły IV" jak i "Piły III" widziałem chyba z 10 założonych tematów typu: "Kolejna część, tylko krew i flaki" itd., według mnie to zwykłe zaśmiecanie forum... Można założyć jeden temat, ewentualnie dwa ale po co tyle?

ocenił(a) film na 10
Kozii512

Dobra, może i źle napisałem. Ale teraz wystarczy spojrzeć jaki procent tematów do Saw IV się powtarza/jest bez sensu. Przecież można chyba dopisać się do jakiegoś tematu i stwierdzić: "masz rację, ten film nie zapowiada się dobrze". Może limitu nie ma, ale robi się naprawdę spory syf. Przy bardziej "kontrolowanych" forach jest przynajmniej porządek, bo nikt nie zrobi 20 tematów na identyczną sprawę. Nie to, że mam coś do anty fanów, ale naprawdę robi się burdel. A może film wyjdzie bardzo dobry, a nie oceniać z góry? Też nie wiem czy będzie dobry, więc zachowuję kulturę, bo mógłbym w końcu narobić kilkanaście tematów i powypisywać "film będzie zaje**sty". Niestety nie ma tyle obsługi na Filmweb aby każdy mógł moderować jakiś film. Więc zachowujmy trochę kultury i nie róbmy burdelu na stronie, bo w końcu to chociażby obciąża serwer (a każdy z nas chyba by chciał korzystać z serwisu?).

ocenił(a) film na 10
AlanVI

Alan i Kozi mają rację, ja dla przykladu nienawidze piratow z karaibow ale nie pisze tem na forum ze to denna seria, i kolejna czesc bedzie jescze gorsza od poprzedniejwiec nie obejrzalem 3 i dobrze mi z tym. Jak juz ci cos nie pasuje albo ci sie nudzi to wez sobie kartke i pisz na niej przeklenstwa na twoje znienawidzone filmy i inne, a nie zasmiecasz forum, a jesli nie chcemy zeby tacy zasmiecali forum nie odpowiadajmy i temat zniknie ze strony glownej forum

AlanVI

Skoro nie chcesz obciążać serwera to nie pisz na tematy, które uważasz za sto razy powtórzone. Napisz co myślisz na jednym i spokój

Lord_Sith

Weź wyluzuj facet po co zakładasz taki durny temat co ci to dało jak coś się nie podoba to nie oglądaj czwórki i nie zaśmiecaj forum takim tematem. Niech se bedzie nawet 100 pił.

quelabba

Dla mnie to bez znaczenia, czy wyjdzie jeszcze 10 "Pił" czy może więcej. Po prostu - obejrzę, jeżeli będzie dobra to zaje..ście, jeżeli nie - trudno, tym razem im nie wyszło... Mamy się wieszać, bo kolejną "Piłę" robią? Moim zdaniem w tym temacie "od przybytku głowa nie boli". Pozdrawiam fanów!

Lord_Sith

no ale po cholere zakładac nowy temat jak można dopissac sie do innego ehh... niech żyje sprawność i inteligencja...

mmadzzziiaaa

... twórców hollywood.

Mam... nie... nie mam już siły do twórców serii Piła, Hostel...

Kasa, kasa, kasa!

Nie jestem "fanem" serii. Powiem więcej. Te filmy są "hore"

Pewno jestem cienki jak dupa węża ale nie obejrzałem całego klipu.

Zastanawia mnie jedno - co kieruje scenarzystami że wymyślają takie filmy.
Co przy tworzeniu 3 i tej nieszczęsnej 4 wiem - jak pisałem wyżej - kasa, kasa.

Przy 1 i 2 mogę się zastanawiać lecz odpowiedź tkwi w chorych umysłach ich twórców.

A co do fanów.

Nie zazdroszczę gustu.

ocenił(a) film na 6
Lord_Sith

buahah ja tobie też nie zazdroszcze gustu skoro to dla ciebie "hore" to obejrzyj sobie serie guinea pig albo inne august underground:) taaak kolejny film dla kasy:) no fakt w końcu tylko film piła jest robiony dla kasy;)

ocenił(a) film na 5
Lupus_6

Hmm z tego co ja sie orientuje to kazdy film jest robiony dla kasy tak jak 99% procent innych czynnosci na tym swiecie... w koncu kapitalizm mamy :D A to ze przez przypadek komus uda sie zrobic glebokie dzielo to juz tylko dodatek... Jesli ktos wiedziałby ze film nie przyniesie zysków to niewiadomo jaki bylby gleboki i tak by nie zostal nakrecony...

... wiec nie rozumiem komentarzy typu: "tylko dla kasy kasy kasy" :|

Lupus_6

nie wiesz kolego co do ironia?

się cudzysłowu nie zauważyło?

Fakt - nie ważne czy dla kasy czy nie.

Ale nie potrafię zrozumieć jaka jest rozrywka w oglądaniu torturowania w okrutny i coraz bardziej wymyślny sposób ludzi.

Czy to właśnie nie jest "hore"?

sangreal

I to mnie właśnie denerwuje w krytykach "Piły", że patrzą na ten film tylko od strony sadyzmu. Przecież ten sadyzm w filmie jest tylko sposobem pokazywania wartości życia...

Kozii512

Właśnie takie wypowiedzi są dla mnie "hore"...

Kozii512

Fakt - to zależy od punktu widzenia i, jakby to powiedzieć, inteligencji danego człowieka.

Jedni poznają sens życia oglądając Filadelfię czy Zieloną Milę tudzież Forresta Gumpa (który też co nie co o tym opowiada, a innym musi wystarczyć Piła.

ocenił(a) film na 5
sangreal

Jesli chodzi o "hore" rzeczy (czyt. sceny gore) w Pile to są strasznie słabiutkie tzn. są pokazane przez ułamek sekundy (zwyjatkiem operacji) natomiast w takim Hostelu czy Króliku doswiadczalnym tam na rozbebeszonego kmiotka mozemy sie caly czas wpatrywac takze pod tym wzgledem Piła jest slaba (i dobrze :D). Więc nie widze sensu by akurat tu o cos takiego sie czepiac... Obejrz sobie najnowszy zwiastun AvsP2 w samym zwiastunie jest wiecej okropienstwa niz w calej serii Piły ;]

ocenił(a) film na 6
Lord_Sith

ja uwielbiam forresta gumpa i jakoś nie przeszkadza mi to w byciu fanem serii piła. W przeciwieństwie do ciebie nie jestem ograniczony i nie zamykam sie w jednym gatunku.

ocenił(a) film na 5
Lupus_6

Tez lubie Forresta, a także Skazanych na Shawshank, Za wszelką cenę, Doskonały świat, Przerwana lekcje muzyki, Filadelifie, Lot nad kukułczym gniazdem i wiele podobnie ciekawych produkcji... mimo to lubie serię Piły... a dlatego że w swoim specyficznym gatunku jest dosc dobra... I nie rozumiem ludzi ktorzy kieruja sie taka mysla "Pile dam 2/10 bo Doskonałemu światowi dałem 8/10"... filmy powinno sie porownywac w swoich gatunkach, kategoriach... To tak jakby na ringu wystawic mistrza wagi ciezkiej do walki z przeciwnikiem z kategorii piórkowej :/

Makron

Nawiązałem tylko do wypowiedzi na temat "poznawania sensu życia" oglądając Piłę.

Niestety w tym kryterium Piła wypada blado...

No bo kto poznaje "prawdziwy" sens życia oglądając tortury, rozbebeszonych ludzi, oderwane kończyny i błagających o litość ludzi, którym chwilę później zostanie przewiercone kolano?

No comment.

sangreal

Acha no i nie wyjeżdżajcie z tekstami że Piła to nie tylko masakra - nie tylko ale przede wszystkim.

sangreal

Dragon - chyba nie znasz do końca sensu tego filmu. "Kto nie szanuje życia, nie zasługuje na nie", "Ile krwi jesteś w stanie poświęcić aby pozostać przy życiu?", "Żyj lub umieraj - wybór należy do ciebie" - to tylko nie które zdania wypowiedziane przez Jigsaw'a, które świadczą o tym, że ludzie, którzy nie szanują swojego życia (np. Amanda, która była ćpunką), w pewnym momencie zostają "porwani" i muszą pokazać, jak bardzo zależy im na swoim życiu, a że jest to "udowadniane" w taki sposób, to już tylko pokazuje jak ogromna może być desperacja ludzka w walce o własne życie. Jak w taki sposób postrzegam całą serię "Piły".

Kozii512

Tutaj Piła w doskonały sposób pokazuje jak płytcy jesteśmy.

Wartość życia można pokazać w o wiele mniej brutalny sposób, co doskonale pokazują filmy które wcześniej ktoś wymienił z Filadelfią na czele, lecz niestety współczesne społeczeństwo jest na tyle mało rozwinięte moralnie i psychicznie, że potrzeba mocnych bodźców aby skłonić je do refleksji.

Niestety rzadko się to zdarza bo większość widzów idzie na Piłę aby zobaczyć to co opisałem w poście wyżej.

noga, ręka, mózg na ścianie.

Film ten jako "gore" wypada wyśmienicie, lecz jako film moralizatorski -

no way!

sangreal

Skąd możesz wiedzieć, czego ludzie spodziewają się idąc do kina na "Piłę"? Gdybym chciał obejrzeć kości, flaki, mózg, czy głowę w dwóch częściach, to obejrzałbym jakikolwiek inny film z tego typu. Takich filmów są setki. A "Piła" jest oryginalna, bo, jak piszesz: "Wartość życia można pokazać w o wiele mniej brutalny sposób...", to pokazało już kilka innych filmów, więc po co robić filmy ciągle o tym samym? "Piła" dla odmiany pokazuje tę wartość życia w trochę bardziej drastyczny sposób, ponieważ wcześniej tego nie było (tak mi się wydaje, nie oglądałem wszystkich filmów na świecie). Pokazywanie wszystkiego w taki sam sposób było by nudne dla widza...

Kozii512

żądza pieniądza i inteligencja mas.

ja tylko wyrażam swoje zdanie i dla mnie Piła, mimo usilnych starań jej fanów (bo twórcy to zbytnio z ocenami się nie przejmują - byle $$ trzepać), jest zwykłym gniotem robionym tylko dla kasy.

Tak tak - pierwsza część także.

ocenił(a) film na 10
sangreal

Może i jest zwykłym gniotem robionym tylko dla kasy, ale są ludzie którzy chcą obejrzeć film, każdy na swój sposób. Jednemu się podoba, drugiemu nie. Film jest na pewno jest robiony dla kasy, inaczej by nie był gdyby nie było ludzi którym się podoba, nie byłby oglądany. Każdy ma swoje spostrzeżenie na gatunek filmu.

ocenił(a) film na 5
sangreal

Wszystkie filmy robione są dla kasy nawet tak ujmujaca Filadelfia (POLECAM) Jeśli chodzi o przeslanie to jest ono na sile... Mi ten film podoba sie ze wzgledu na zaplatana fabułe i tyle z tego wzgledu, dla mnie sceny gore w calej serii moglyby byc tak ograniczone jak w jedynce i tak bym zdania nie zmienił...

ocenił(a) film na 6
Lord_Sith

tym bardziej dziwi mnie i śmieszy zarazem to że ktoś kto nie lubi tego filmu a ciągle siedzi na jego stronie XD Jak ja czegoś nie lubię to raczej unikam tego i tym bardziej nie obrażam ludzi oglądających dany film bo to totalna dzeicinada i żenua:)

Lupus_6

A ja sobie raz wszedłem z ciekawości to też się wypowiem, bo mogę. Nikogo obrażał nie będę ale moim zdaniem tego typu filmy stoją na granicy zdrowego normalnego przekazu i powodują znieczulenie - siłą rzeczy czy ktos chce czy nie, to tak jest. Wystarczy popatrzeć jak się zmieniła treść filmów podczas szeregu lat, kiedyś (wcale nie tak dawno) byłyby one nie do pomyślenia. Może i ja jakoś zaściankowo myślę, ale problem tkwi nie w zagadnieniu "Nie podoba się - nie oglądaj", tylko w tym, że krojenie sie nawzajem ludzi, obcinanie nóg, głów, patroszenie czy gwałcenie staje się rozrywką niczemu dobremu nie służącą. Ktoś mi powie że rozrywka służy tylko rozrywce i nie ma służyć niczemu dobremu bo to jej prawo, to ja zapytam czy chciałbyś żeby Twoje dzieci z takiej rozrywki korzystały- ja nie. Znowu odezwą się głosy że dzieci mieszam w takie tematy, ale ja sądzę że publikę na tego typu seansach stanowią w znacznej mierze młodzi ludzie. Na jednych nie ma to wpływu a na innych owszem- i niech milczą ci którzy bagatelizują wpływ takich bodźców na psychikę. Gdzie jest granica rozsądku?
Chcę jasno powiedzieć- nie neguję niczyjego gustu, bo rozumiem że kogos może coś tam fascynować, choć napewno nie mnie (przyznaję że pierwsza część miała ciekawą fabułę, pomysł był dla mnie rewelacyjny). Ale taka wtórna rzeźnia dla rozrywki to MOIM ZDANIEM już przesada. Odezwą się niektórzy że przecież brutalność jest w każdym filmie bo jest ona nieodłącznym elementem życia i musi być realna w filmie - ale ja potrafię zrozumieć jak ktoś do kogoś strzela w filmie akcji czy ukazana jest walka na wojnie i gnaty się sypią. Tylko drażni mnie fakt że czasem opowiedziana historia jest napedzana tylko za pomocą bezsensownej brutalności która stanowi główną atrakcje filmu i prócz niej nie znajdziemy w produkcji nic innego - bo nie wierzę że np w takim Hostelu była nią fabuła ;] Wypowiedziałem się - bo mogłem, starałem sie nikogo nie obrazić a tylko wyrazić moje zdanie dotyczące Pił, Hosteli i innych tego typu obrazów.

ps. AlanIV dobrze mówisz bo doskonale rozumiem czym jest zamiłowanie do gatunku, szanuję Twoje zdanie i innych myślących podobnie mimo że jest różne od mojego.

ocenił(a) film na 10
pavson21

Bardzo dobrze się wypowiedziałeś. Starasz się nie obrażać i szanować decyzje innych. Takie wypowiedzi mogę czytać, bo sam staram się nikogo obrażać i szanować to, jakie kto filmy oglądać. Bo kiedy czytam, że ludzie piszą, że to gniot, debilizm i tak dalej to krew mnie zalewa, a twoja odpowiedz była bardzo dobrze napisana i ujęta. Bo nie wiem czy było by miło tym osobom które wyzywają Piłę tutaj na tym forum gdybym ostro krytykował ich ulubione filmy, ale staram zachować się normalnie i tego nie robię. Po prostu każdy lubi jakiś rodzaj filmu. Piła jest robiona dla ludzi którzy właśnie bardzo polubili ten film, a oczywiście autorzy zarobią na tym. W końcu trzecia część Spidermana czy Piratów z Karaibów nie powstała by gdyby ludzie nie chcieli tego oglądać.

Lord_Sith

Nie no moze powstanie serial^_^
Z czesci na czesc jest coraz bardziej naciagany, sztuczny i nudny.

MKX

ale widocznie im sie to opłaca że dajel kreą ten film :)

mmadzzziiaaa

koksy zbijają na .... eh nie no bo wyjdzie że obrażam fanów.

ręce opadają.