PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

spoilery

ocenił(a) film na 9

Ja jestem ciekaw innych rzeczy, o których wy nie mówicie:

1. żona Rigga, pojechała do swojej matki pomóc jej, ale jeden z policjantów powiedział do Strahma że niw wiadomo co się z nią dzieje. Przecież musięli dzwonic po rodzinie, prawda? Gdy ona wyszła po niej wszedł Hoffman i zaatakował Rigga, więc albo ona wystawiła męża (powiedziała wcześniej to samo co Jigsaw czyli że nie może każdego uratowac), albo będzie częścią jakieś gry i została porwana.

2. Skąd Strahm wiedział ile waży Amanda i dlaczego nie spytał się Hoffmana dlaczego uważa że ona pomaga Jiggiemu. (przypominam że jedyną osobą z policji, która w filmie widziała Amande jako pomocnice nie jako ofiare byłą Kerry podczas swej śmierci:]) Nawet Hoffman był zaskoczony wiedzą Strahma o Amandzie <-- Mój typ na następce Jigsawa

3.Dlaczego Strahm nie chciał powiedziec Hoffmanowi o 2 przyszłych ofiarach z policji (rozmowa z Perez)

4.Jill również jest niedokońca prześwietloną postacią, ona coś wie, albo jest kontynuatorką dzieła

5.Wg mnie Rigg wykrwawił się na śmierc.

6.Dlaczego Jigsaw uparł się na policjantów? Przeciez Rigg nie był wielkim grzesznikiem wobec życia, chciał ratowac ludzi za wszelką cenę:] Może Daniel Mathews jako pomocnik Jiggiego wystawia policjantów bo "zabrali" mu tatę (chodzi o to że Eric poświęcał się pracy kosztem Daniela)

7. Jeżeli punkt 2 nie będzie prawdziwy to Strahm będzie ratował córkę Jeffa (Jigsaw to chyba przewidział - powiedział że zabije kogoś dzisiejszej nocy) i jego gra będzie na tym polegała

8.Ewentualnie Hoffman uwolni córkę Jeffa, bo chyba wie gdzie jest (to on ją porwał)

Czekam na odpowiedz co Wy na to.

ocenił(a) film na 5
milosz18

hmm...

pkt 1. Raczej wykluczam w koncu akcja calego filmu to90 minut wiec w danej chwili mogli nie wiedziec nic o zonie Rigga :P

pkt 2. Hmm moze Kerry wpadla na jakis slad Amandy... i moze dlatego zginela (tzn zostala wytypowana przez Amande do swojej pulapki a jak wiemy jej pulapki bylyrownowazne ze smiercia). Wiemy tylko ze Kerry wspolpracowala z FBI. A odnosnie wagi to w koncu Amanda byla notowana za m.in. narkotyki wiec wage pewnie miala wpisana w aktach...

pkt 3. Uważam ze Strahm nic nie chcial mowic innym dlatego ze domyslal sie ze ktos z policji moze pomagać Jigsawowi.

pkt 4. Hmm... tutaj za wiele powiedziec nie mozna... ale gdyby scenarzystom przyszedl do glowy pomysl wplatania do tego Jill (żona Jigsaw'a) to fabuła straci strasznie na wartosci bo to oklepany motyw

pkt 5. Mozliwe... aczkolwiek pewnie mu kaza sie pomeczyc i podzieli los Erica... lub tez jakims cudem sie uwolni i w przyszlosci bedzie jakby to powiedzieć jednym z niespodziewanych zwrotów akcji :P

pkt 6. Moze Jigsaw uznał ze według jego ideologii policja wcale nie pomaga ludziom... poza tym kazdy ma jakies ciemne strony wiec kazdy jest potencjalna ofiara Jigsawa ]:-> a moze ofiary policjanów maja w jakis sposob przedstawic motyw dzialania Johna (tzn moze to jakies przeslanie)

pkt 7. i 8. Raczej Hoffman ja poprostu uwolni... mysle ze na Strahma czeka inne zadanie... (moze ktos porwie agentke Perez ze szpitala i to o jej zycie bedzie walczyl) hmm... aczkolwiek Strahm moze dostac wiadomosc od Jigsaw'a (tzn Hoffmana) ze zabijajac Jeffa przerwal jego gre... i za kare musi ja kontynuowac ratujac corke Jeffa (to by nie bylo glupie w koncu John przewidzial ze Strahm zabije jedna niewinna osobe)
----------------

Nadal jednak licze na powrót Gordona... i uwazam ze Hoffman to tylko kolejny pionek w grze... (na ostatniej kasecie Jigsaw mowi: myslales ze masz nad tym kontrole, ze odejdziesz nieprzetestowany [...] gry dopiero sie zaczynaja) :) mysle ze Gordon sobie poprostu czeka gdzies w jakims zaciszu i ujawni sie w odpowiednim (czyt zaskakujacym) momencie... :D

ocenił(a) film na 9
Makron

1. Ale zazwyczaj policja gdy kogoś szuka, to dzwoni po najbliższej rodzinie, a skoro jechała do matki pomóc jej, czyli matka wiedziała o tym że córka do niej jedzie i powiedziałaby to policji. Chyba że źle coś zrozumiałem bo oglądałem po angielsku.

2.Ale dlaczego Strahm nie spytał dlaczego uważa Amandę - byłą ofiarę Jiga - za jego pomocnicę? Spójrz na minę Hoffmana (zaskoczenie) gdy Strahm tak pewnie mówi o Amandzie.

3.Może masz rację jeśli mój pkt.2 jest fałszywy.

4.Może masz rację

5.Może masz rację, ale byłby to głupi pomysł, chyba że to był test na przyjęcie Rigga do ekipy Jigsawa.

6.Może masz rację

7 i 8. Patent z uwolnieniem przez Hoffmana raczej odpada, bo gdyby tak miało byc to byłoby to w Saw 4 (miała byc taka scena, ale została usunięta

żródło http://en.wikipedia.org/wiki/Reinhart_family

The Saw IV shooting script revealed that the ending of Saw IV originally had Hoffman emerge from Jigsaw's lair with Corbett, Corbett holding the bear that Hoffman had been holding earlier. Hoffman would claim that he "saved Corbett" and that no one else on the inside of the lair had survived, thus making himself out to be the hero. This ending was not used in the final cut of the film, however.)

ocenił(a) film na 5
milosz18

1. Może by powiedziała, a może nie... jesli nie to nie wiemy jak dlugo trwala ta podróż... wiec w tym czasie rzeczywiscie mogl nikt nic nie wiedziec... aczkolwiek to juz gdybanie... ale zone Rigga bym zostawił w spokoju.

(...)

7-8. To ze tego nie pokazali w Saw IV nie oznacza ze nie pokaza tego w Saw V... W sam IV miala byc pulapka ze szklana skrzynia ze szklem w srodku... koniec w koncu pokazano tylko pusta pulapke bez ofiary a scene z pulapka przerzucono do Saw V... na filmwebie w ktoryms z tematów byl kadr z tej sceny