PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58999
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

To tak na wstępie muszę powiedzieć, że był to pierwszy od dwóch lat film który oglądałem nie na stuffie.
Ogladając ten film raz za razem mówiłem dlaczego nie rozwiążą czegoś w inny sposób. Fajne było że Rita z Dextera(:]) później też zczaiła że mogli się schowac wszyscy, ale już to ze wszyscy mogli złapać kable było głupie. Bo niby skąd wiedziała że ich wszystkich to nie zabije. Ja bym rozlał wodę z wanny tak, aby połączyła ona kable leżące na podłodze. Do uzupełnienia pojemnika (niby) na krew mogli uzyć wody z wanny bo mieli na to wystarczająco duzo czasu(albo sikać mogli, no ale ch... mogło im sie nie chcieć i 5l sikania?:)). A już sama akcja z piłami to porażka totalna... 5l krwi nalali w 2min tnąc ręce wzdłuż?? Kto to wymyślił....
I jeszcze prawo ręczni byli i wsadzali... prawe ręce hehe...
Było kilka akcji ciekawych ale... ogólnie gdyby nie Rita z Dextera to hehe...:)

Chyba musze jeszcze raz zczaić ten film ale musi wystąpić "Baka i Film". Może wtedy zobacze coś żeby dać te 5-6/10 bo narazie 4/10 to wszystko ode mnie:]

Pzdr.
BiF.

ocenił(a) film na 9
Tomoos

To wlasnie rozni niektorych. Jedni patrza na krwawe rece, pociete lby czy inne chujki mujki i daja ocene 3-4/10. A niektorzy zwracaja na samą fabule. Moze warto spojrzec na to z tej strony, a nie zachwycac sie jedynie iloscia krwi na ekranie.

ocenił(a) film na 4
fer21

Hahahahaha.... Człowieku (fer21) Ja jestem właśnie jestem stworzeniem które chłonie dobrą fabułę. A krew... Czy jej jest 5l czy sto osiemdziesiąt pięć..... na to uwagi nie zwracam:]
W filmie tym nie poczułem tego co w 1,2 czy w 3, czyli jak mi ciarki przechodzą po całym ciele gdy to 'okazuje się jednak że....'
Film ma wiele błędów które zauważyłem ja, inni i jeszcze więcej błędów na które nikt nie zwraca uwagi:]

A pisząc że wszyscy którzy dają 3/4 to ludzie którzy patrzą na ilość krwi na ekranie to radził bym zobaczyć ich inne oceny bo mażesz się zdziwić:]

Pzdr. ja też za tym aby "tylko do Trójki"
Baka i Film:]

ocenił(a) film na 8
Tomoos

a jakie to bledy kolego???????? moze pomoge :)

użytkownik usunięty
Tomoos

Holy shit!
rzeczywiscie wsadzali prawe rece, wczesniej nie zwrocilem na to uwagi
co za cwoki, hahahaha

ocenił(a) film na 6

6/10

Najsłabsza z wszystkich dotychczasowych części. Nie było zaskoczenia.
Twórcy pokazali nam, jak uratowali serię - wg. mnie powinna się skończyć
na "trójce".

ocenił(a) film na 4
LA4

popieram ostatnią wypowiedź, Piła bez zaskoczenia to nie Piła :<

ocenił(a) film na 4
LA4

I ja:]

ocenił(a) film na 7
LA4

dla mnie seria powinna zakończyć sie na części czwartej.Podobała mi sie dlatego że jest w niej zawarte życie johna kramera zanim stał sie panem układanką. Tą część cenie sobie równie dobrze jak 3 wcześnijsze. Jeśli chodzi o cześć 5 to jest poniżj oczekiwań. Ja jako fan serii saw spodziewałem sie czegoś więcej. głównie rozczarowała mnie końcówka. Zakończenie wykona ne na siłe, a motyw z ruchomymi ścianami jest dla mnie przesadzony i troche kiczowaty.

John_Kramer

otóż nie...
John Kramer (Jigsaw) był mroczny dlatego, że mało o nim wiedzieliśmy, był dla nas nieosiągalny, a każdy mógł wymyślać swoje teorie, co, po co i dlaczego.
Część piąta oceniałem na 0/10, i uważam że to najgorsza komercyjna produkcja ostatnich lat.
Zresztą..dla mnie był tylko jedna Piła..Jamesa Wana...

ocenił(a) film na 8
LA4

nie bylo zaskoczenia???????????

bez tej czesci wiedzialbys ze Hoffman pomagal Jigsaw'owi? Ze Amanda i on sie nie znali? Jak Jigsaw poznal i wciagnal do gry Hoffmana? Ze reszta sie rozpoczela bo Hoffman zabil i naduzyl imienia Jigsawa? (sprawa z wahadlem). Jak zostala uratowana córka Jeffa? I wreszcie jak doszlo do sekcji Jigsawa???????? Bo to widac dopiero w piatej czesci, ze przyjechalo to wsparcie po ktore on dzwonil pod koniec czwartej czesci. Jak to wszystko przewidziales to dobry jestes :]

ocenił(a) film na 5
Tomoos

co do błędów to skąd Hoffman miał komórkę Agenta Strahma?:P

ocenił(a) film na 4
Kamyl_1

Wziął ją z tych akt:) pytanie raczej skąd Hoffman miał nagranie do pułapki Setha? :D Ok, sam filmik z lalką mógł wyciągnąć z jakichś policyjnych akt, ale w jaki sposób na nagraniu znalazł się głos Jigsawa?

ocenił(a) film na 7
Jeordie_White

MINUSY:
-Było w inny sposób nagrane
-Spieprzyli pułapkę Strahma (a tak fajnie była zapowiedziana)
-Podobała mi się 1,2,3,4 bo nie widziałem podobnego filmu a 5 kojarzyła mi się z typowo amerykańskim filmem
-Nie ma już ciekawego bohatera (wszyscy nie żyją) oprócz Strahma i Hoffmana
(właściwie to tylko Hoffman pozostał wśród żywych)
-Nie było na końcu tak jakby streszczenia całego filmu i tej muzycki (tyrydyd tyrydyd)
-Nie było zakończenia GAME OVER na ,które czekałem

PLUSY:
-Nawiązanie do poprzednich części
-Efekty gore trzymają poziom
-Fabuła
-Dobra gra aktorska Johna Kramera
-To w końcu Piła

ocenił(a) film na 4
Mathias_13cool

Moim zdaniem właśnie fabuła jest minusem, a to że to Piła? To nie jest obiektywne hehe....
Dla mnie plusem była Rita z Dextera, bo jest fajną dupką i ma fajne piersi:)

ocenił(a) film na 4
Tomoos

jak to, była muzyczka:D jak hoffman był już zamknięty w tym pojemniku i strahm odtworzył kasete:D

ocenił(a) film na 7
Tomoos

No nie przecze.
Fajna z niej dupeczka

ocenił(a) film na 7
Mathias_13cool

Najgłupsza rzecz w Pile
Nie wiedziałem ,że w ręce jest 2,5 litra krwi

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

nie wiedziałem, że w ręce obieg krwi jest zamknięty.

ocenił(a) film na 8
joemaster

lakarze :D:D
wlasnie dlatego sie wykrwawili bo obwod sie zrobil otwarty jak przecieli naczynia. LOL

i zeby nie bylo, studiuje na AM, wiec najpierw przemyslcie zanim odpiszecie :)

Tomoos

dla mnie ten film jest idiotyczny jest to tylko komercyjny kicz gra aktorow do bani no i ludzie sa mordowani za lapowki hahahahah co za bezsens a z krwia to meeeeeeeeeega przesada 2.5 litra hahahahahahahah i jesszcze ich lapy pila cieła a zakonczenie to takie gowniane to tylko otwarta furtka da kolejnych czesci

ocenił(a) film na 8
kilim5_2

jako student akademii medycznej mowie ZE SPOKOJNIE MOZNA SIE TAK WYKRWAWIC

z reszta ta babka jak wczolgala sie to tego pokoju z monitorami bo skonczonej gzre to nei wygladala na rzezka.

rozwalaja mnie te wszystkie komentarze wyglaszane bez zednej wiedzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tomoos

woda nie przewodzi pradu glupcze, chyba ze solanka o wysokim stezeniu

ocenił(a) film na 10
nie_masz_starej

nie masz starej -> sam jestes głupcem... woda z którą mamy do czynienia przewodzi prąd elektryczny,gdyż jest elektrolitem, deklu, na pewno to wiedziałes bo jestes taki mądry a innych wyzywasz... jedynie woda destylowana nie przewodzi.

uxi88

nie wyzywaj kmiocie bo g...no wiesz! nie ma bata zeby wody z wanny starczylo na zamkniecie obwodu. woda nawet jesli jest elektrolitem to bardzo slabym, jak jestes taki cwaniak to wez kabel z zarowka, przetnij jeden przewod w polowie, wsadz do szklanki z woda tak aby sie konce nie stykaly i podlacz pod 220v..

ocenił(a) film na 6
nie_masz_starej

życze powodzenia :) spiszcie mi testament przed doświadczeniem :D

ocenił(a) film na 10
joemaster

xD co za debil, wejdz do wanny i wsadz sobie włączoną suszarke xD jak takis chojrak...

uxi88

to powiedz mi jeszcze młocie, skoro juz ustalilismy ze w wannie bylo 12525145455435 litrow wody, ktora starczylaby do zamkniecia obwodu, to jak oni mieliby ja wylac nie smażac sie przy tym? nie mowiac juz o przedostaniu sie do drzwi.. moze lewitujac? no a jeszcze w wannie przeciez jest tyle wody ze przelalaby sie do nastepnego pomieszczenia.. kretyn

uxi88

to powiedz mi jeszcze młocie, skoro juz ustalilismy ze w wannie bylo 12525145455435 litrow wody, ktora starczylaby do zamkniecia obwodu, to jak oni mieliby ja wylac nie smażac sie przy tym? nie mowiac juz o przedostaniu sie do drzwi.. moze lewitujac? no a jeszcze w wannie przeciez jest tyle wody ze przelalaby sie do nastepnego pomieszczenia.. kretyn

ocenił(a) film na 6
nie_masz_starej

napisz mi to jeszcze raz bo dalej nie rozumiem. masz jakiś problem z przeglądarką, młocie?

nie_masz_starej

w filmie bylo ze mieli wejsc do wanny i dostac niby malego szoku ale mialo byc ich piecioro zreszta niewazne ten film to kibel

ocenił(a) film na 10
kilim5_2

no chyba logiczne ze jakby ich bylo pięcioro to prąd rozlożył by sie na 5 osob... wiec zostaliby porażeni, ale bardzo mocno by tego nie odczuli...

ocenił(a) film na 4
uxi88

No i tu nie wiemy czy byli by mocno porażeni czy nie.... ja bym tam nie ryzykował, bo gdyby prąd byłby choćby z gniazdka to nikt by nie przeżył:]

A do "Twojej Starej" czy jak tam.... przecież wystarczyło by z 5l tej wody którą oblali by dookoła wanny i.... eureka mamy obwód zamknięty:] wystarczyło by nawet namoczyć spodnie czy cokolwiek i mamy b. dobry nośnik prądu:] ....A Twoją wypowiedź o wodzie, jako nośniku.... pozostawię bez komentarza:]

Pzdr.
Baka i Film:]

ocenił(a) film na 2
Tomoos

Nie rozumiem co sie tak gorączkujecie w temacie prądu, skoro cały film jest i tak na poziomie baterii 1,5V... i to przeterminowanej...

1z1000

racja w 100 procentach gniooooooooooooooooooooooooooooooooooooot nic nie wnoszacy a czesci jeszcze bedzie pare na bank

kilim5_2

To zależy od kwestii gustu i tylko od tego. Jedni lubią, drudzy nie (szanuję każdą opinię i tą złą i tą dobrą). Moim zdaniem i tylko moim uważam, że piąta część jest na drugim miejscu.

Oto moje typy: 1,5,2,4,3. Pierwszy raz "Piłę" obejrzałem z rok temu i tak mnie zachwyciła, że musiałem sięgnąć po wszystkie cztery części jakie wtedy były i z niecierpliwością czekać na piątą część.

Co jak co, ale muzyka we wszystkich częściach "Piły" dla mnie mistrzostwo, zwłaszcza final theme, który mogę słuchać, słuchać i tak nudzić się nie będę.

ocenił(a) film na 6
bandofbrothers

a ja od Hello Zep wolę z:
I - X Marks The Spot,
II - Don't Forget The Rules,
III - Babtism,
no i z V - What It Takes :D

wszystkie te mają swój klimacik do każdej części, a jakoś Hello Zep już mi się znudziło...

ocenił(a) film na 7
joemaster

Witaj joemaster. Masz może całą ścieżke dzwiękową do "saw3"???? Chodzi mi o tą wersje instrumentalną, bo ja mam tylko tą wersje rockową. Wiesz może skąd ją wydobyć??????

ocenił(a) film na 6
John_Kramer

poszukaj sobie, ja chyba ściągnąłem torrent z thepiratebay

ocenił(a) film na 8
kilim5_2

zgadza sie, chodzi o opor, razem (w 5 osob) stawiali by mniejszy, i wcalenie nie musieli wchodzic do wannyy, wystarczy by sie jej chwycili, fizycy...

ocenił(a) film na 8
nie_masz_starej

woda nei przewodzi pradu?? a to ci, moze by w koncu isc do podstawowki!! w koncu od czegos trzeba zaczac :P

nalej wode do umylalki, wloz reke do niej i wrzuc odsloniety z izolacji kabel podlaczony z drugiej strony do kontaktu. Ale wczesnej zadzwon po karetke i walnij sie w leb!! Tylko woda destylowana nie przewodzi pradu

jak czytam takie opinie i ze ten film to zenada to nasuwaja mi sie tylko mysli ze ogladaja ja osoby tylko do 18 roku zycia i bez szkoly..

nie ma drugiej takiej zawiklanej swietnie dogranej serii jak Piła, jedynie Star Wars i Obcy.

ocenił(a) film na 10
mymy

I tu masz racjje, Piła jest zajebista i gówno mnie obcxhodzi co inni o niej myślą. Co prawda z części na część ofiary stają się coraz głupsze, no ae w sumie nikt w ich sytuacji nie będzie myślał, czy przypadkiem klucz ze szklanego pudełka jest przeznacozny dla kilku osób. A gdyby nie był? Może jeszcze nie chodzę na studia, ale to oczywiste że z tak głęboko otwartą raną szybko się wykrwawią.

A i jeszcze jedno:
PIŁA RZĄDZI!

Tomoos

Tomash
prawa reke wsadzil tylko ten typ a babka wsadzila lewa wiec nie wiem o co ci chodzi i skad stwierdzasz ze byli praworeczni? przeciez nie pisali w tym filmie czy cos no chyba ze czegos nie zauwazylem. typ od poczatku byl debilem wiec mogl wsadzic prawa reke a typiara byla cwansza wiec wsadzila lewa i pewnie tylko lekko sie zaciela bo ten debil rozcial sobie pol lapy i oproznil z krwi:D ogolnie film trzyma poziom jak na amerykanskie filmy ;). nic strasznego w nim nie bylo za to fajne polapki i smierci i ta ostatnia wymiata:D nie chcialbym sie znalezc miedzy tymi scianami. pewnie bym sie mocno w leb walna na jego miejscu zeby stracic przytomnosc. a po za tym gosc mial bron to nie mogl sie zastrzelic? widocznie tez byl debilem. zrobilo sie z tego takie oszukac przeznaczenie. pierwsza czesc dobra druga ok a reszta na odpier*** tylko zeby bylo. ja tam duzo od takich filmow nie wymagam. obejrzalem go wlasnie po to zeby zobaczyc jak mozna fajnie pozabijac ludzi tak jak w oszukac przeznaczenie. pozdro.

ocenił(a) film na 4
bulla

Mielone kurwa!

ocenił(a) film na 6
mata1964

Niektórzy twierdzą, że "Piła" jest świetna, niektórzy, że jest bardzo słaba.Czego byście nie powiedzieli o niej to musicie przyznać, że należy do klasyki gatunku. Osobiście uważam, iż to niezły film. W czasie oglądania zmusza do wysiłku, bo trzeba ruszyć makówką i samemu się troszkę pozastanawiać o co chodzi w tych "pułapkach". Poza tym ma swoisty klimat a sposób w jaki Mr. Jigsaw udziela porad na temat jak przetrwać są moim zdaniem intrygujące. Co do dyskusji na temat prądu, krwi itd. to myślę, że gdybyście zostali uwięzieni w takiej pułapce to też nie myśleli byście logicznie tylko "trzepali się" we wszystkie strony błagając o litość.Chociaż z tą prawą ręka sam się zastanawiałem czemu włożył akurat swoją dominującą rękę do środka:)

ocenił(a) film na 3
wiktorek_pl

Jak już ktoś zauważył, skąd wiecie czy facet był praworęczny?
Co do samego zakończenia to żal nad żale. Strahm wchodzi do pomieszczenia i słyszy z nagrania, że jedyny sposób na "przeżycie" pokoju ("the only way to survive this room") to wejście do jakiegoś szklanego pudła. Przecież drzwi od tego pokoju były otwarte do czasu aż nie pojawił się drugi typ, którego Strahm zamknął w skrzyni. Zamknęły się dopiero jak Strahm odsłuchał do końca nagranie, chyba, że ja coś przeoczyłem (jeśli tak, to proszę mnie poprawić :) Człowiek myślący zdroworozsądkowo wyszedłby z tego pokoju bez chwili zastanowienia mając otwarte drzwi, a nie czekał aż się one zamkną.

Shah

Ta pułapkę co musieli włożyć rękę do ostrza i upuścić sobie krwi dało się inaczej przejść. Jeżeli chodzi o wodę i mocz to nie działało by, bo tam były jakieś zamki, i dopiero kiedy wsadzisz łapę to się otworzą i krew będzie płynąć. Ale przecież mogli od tej murzynki odczepić te przewody, wziąć jej zwłoki i wsadzić w te ostrza.
Ostatnia pułapka była tak głupia.. Już to widzę jak oni budowali te przesuwane ściany........

ocenił(a) film na 8
Shah

Shah chyba masz racje.. Tylko drzwi sie zamknely nie po wysluchaniu tasmy tylko po zamknieciu skrzyni. Mysle ze chodzilo tu o to by sprawdzic co zrobi Strahm, czy wedlug zalecen odpusci czy nie, a ze korcilo go zlapanie pomocnika Jigsawa nie odpuscil i czekal na Hoffmana. Co by sie stalo gdyby wyszedl z pokoju? Prawdopodobnie film stracil by fabule bo cala wina nie poszlaby na Strahma. Jednak co by bylo gdyby wszedl? To dowiemy sie w "6" jak wyjdzie z tej szklanej trumny Hoffman. Bo wtedy Hoffman by przezyl na zewnatrz pokoju (zakladajac ze ten co wchodzi do trumny przezywa, a musi bo musi byc 6 czesc :) ). Ogolnie zamotane troche i chyba tylko nastepna czesc nam to wytlumaczy.

Kłentin nie do konca..
Ciekawi mnie jedno: mysle ze nie mogli uzyc tej murzynki do wsadzenia do tej maszyny z pila bo prad powoduje krzepniecie krwi, wiec by to nic nie dalo, jednak czemu zawiazali sobie opaski powyzej reki ktora tam wkladali? przeciez mieli sie wykrwawic a nie ograniczyc krwawienie...

Ale to mi sie w tych filmach podoba, ze jeden bez reszty nie znaczy za wiele :)

ocenił(a) film na 4
mymy

..."jeden bez reszty nie znaczy za wiele :)" prócz części pierwszej. :]
BiF!