PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Brak pomysłu

ocenił(a) film na 3

Pierwsza rzecz która nasuwa mi się po oglądnięciu tego filmu , to brak pomysłu i ciągnięcie serii na siłę. Chyba przez nieuwagę za szybko uśmiercili Johna, dlatego teraz zaserwowali nam genialnego agenta Strahm, który w niesamowicie prosty sposób odkrywa pomocnika (lub raczej ucznia)sadysty Jigsaw - pana detektywa Hoffmana. Jak sądzę to właśnie detektyw Hoffman będzie gwiazdą kolejnej części, no chyba że zechcą cofnąć się jeszcze bardziej i pokazać nam np jak młody Jigsaw obrywał muchom skrzydełka, a pająkom nóżki. Każda seria kiedyś się kończy, niestety twórcy Piły chyba o tym zapomnieli i najwyraźniej mają zamiar ciągnąć tę serię bez końca. Dla mnie seria już się zakończyła i na pewno nie sięgnę po jej kolejną część, a tak po prawdzie to żałuję że ciągnąłem to aż do "piątki". Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna ocena i nikomu nie będę odradzał oglądania tego filmu. Moja ocena to 3/10.

użytkownik usunięty
bastus1972

Z bólem przyznaję, że masz rację. To znaczy.. Dla mnie czwarta część Piły była okropnie naciągana. Piąta część osobiście podobała mi się najbardziej (przebiła wg mnie nawet jedynkę!). Masz rację co do tego, że Peter Strahm w dziecinnie prosty sposób rozszyfrował detektywa Hoffmana, co nasuwa pytanie jak to jest możliwe, że ktoś inny wcześniej nie wziął Marka Hoffmana za podejrzanego? Ale ja osobiście lubię Piłę i mam nadzieję, że będzie tych osiem części, bo o tylu słyszałam :D
Ta część podobała mi się, bo było dużo o Johnie. Dlatego właśnie do niego wracają ponieważ gdyby nie było go w filmie nie byłoby sensu go nakręcać. To John Kramer jest główną postacią tego filmu nawet jeśli jego postać już zginęła. Ale co kto lubi. ;)
Ps. Widać zmianę scenarzysty. Bodajże do trzeciej części włącznie współscenarzystą był Leigh Whannell (grał w pierwszej części Adama), a od czwartej jest już jedynie producentem. Może stąd gorsze pomysły?