PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Widzę dużo tematów otworzonych przez anty-fanów Piły, stworzone są one zazwyczaj do obrzucania mięchem naszego skromnego arcydzieła oraz do żalenia się nad swoją niską samooceną, ich posty zazwyczaj nie mają sensu.
Powiem krótko po prostu niektórzy są psychicznie NIEDOROZWINIĘCI do oglądania tego typu produkcji...

Zapraszam wszystkich fanów do podsumowania filmów: Piła I, Piła II, Piła III, Piła IV i niedługo PIŁA V :)

użytkownik usunięty
slam18

"do obrzucania mięchem naszego skromnego arcydzieła" - o jakie arcydzieło ci chodzi??

ocenił(a) film na 10

Udajesz debila czy mi się wydaję? Jesteśmy na forum filmu Piła czy czegoś innego że tak głupio się pytasz?

Chciałeś siebie ośmieszyć? Wybacz ale nie rozumiem twojego przekazu....

użytkownik usunięty
slam18

Pytam o jakie arcydzieło chodzi, bo Piła nim byc nie może.

ocenił(a) film na 7
slam18

gusta ,gusta,gusta. dla jednych nawet kamień na ulicy może być arcydziełem, dla kogoś innego zwykłym kamieniem.

ocenił(a) film na 6
slam18

No to wypowiem się ja, jestem miłośnikiem horrorów, więc mam dystans do tych filmów, nie szukam tam niewiadomo czego, dlatego na chłodno jestem w stanie wydać werdykt co było ok a co zawiodło ;)

Piła- film, który wszedł bez żadnego echa, historia niby oklepana ale swoim wykonaniem,klimatem, pomysłem i nawet skromnością budżetową oraz fenomenalną końcówką urzekł mnie, był to wielki powiew świeżości w świecie horrorów/gore

Piła 2- równierz dobra co jedtynka, pomysł z "rzeźniczym Big brotherem" przypadł mi do gustu, a i końcówka równierz zaskoczyła, bardzo dobry sequel.

Piła 3- przerost formy nad treścią, kompletny zawód u twórców, jak w 1 i 2 elementy gore były dodatkiem do klimatu, tutaj zostało to odwrócone, z bardzo słabym skutkiem, najsłabsza część

Piła 4- lepiej niż 3ka ale dużo gorzej niż 1 i 2.

Piła 5- nie spodziewam się za wiele, ale może to lepiej, zawsze się można zaskoczyć pozytywnie ;)

użytkownik usunięty
FvJ

"Powiem krótko po prostu niektórzy są psychicznie NIEDOROZWINIĘCI do oglądania tego typu produkcji..." ...i właśnie ci ludzie popadają w chorą nimi fascynację.

Dlatego napisałem ze to film dla normalnych ludzi...
Ja myślę że powinien być zakaz wpuszczania zwierząt i krasnali do kin na takie seanse dla dorosłych...

Brak krwi w niektórych filmach psuje klimat, a tutaj rzeczywiście trochę przesadzają ale przynajmniej dzieci będą wiedziały że nożem można kogoś zabić.
Teraz tak właśnie w niektórych filmach pokazują koleś dostaje 10 razy nożem i nawet krew się nie leje koleś wstaje i idzie dalej...

użytkownik usunięty
slam18

"przynajmniej dzieci będą wiedziały że nożem można kogoś zabić." - no fakt, nieoceniona rol edukacyjna, tak nikt by się nie zorientował :/

ocenił(a) film na 6

Icek, popieram cię jak każdy NORMALNY. trzeba być maksymalnie niedorozwiniętym, żeby powiedzieć że film, którym jedynym przekazem jest "szanuj swoje życie, bo cie złapie jigsaw i jego następcy" to wielkie arcydzieło psychologiczne.

slam18

Ale chwila, chwila. Czytam i męczy mnie jedno pytanie, a mianowicie - "psychicznie NIEDOROZWINIĘCI" są tylko Ci, którzy krytykują Piłę, czy wszyscy inni, którym zdarzyło się napisać coś złego na temat pozostałych filmów zakwalifikowanych przez Ciebie do grona arcydzieł?

iwil_monki

Np ty oglądasz ten film i w nocy zapewne budzisz się z ręką w nocniku...

Jak nie zrozumiałeś to się nie wypowiadaj

slam18

Co mi się w tym filmie podoba? Przede wszystkim to,że jest nieskrępowaną rozrywką.Można nią obrzucać błotem, lecz ogląda się ją miło, ale do arcydzieł napewno bym tego nie zaliczył.Są gusta i guściki, ja się bawiłem nieźle, choć zapewne szybko o tym filmie zapomnę, i też sądzę,że wychwalanie go jest wielką przesadą.O czymś wielkim się nigdy nie zapomina,a Piłą większość będzie się jarać do czasu wypuszczenia nowego cyklu "Kosiarka" "Grzebień" i inne :D

slam18

Ciężko napisać czy podjąłeś jakąkolwiek próbę odpowiedzi, ale trudno, nie męczy mnie to znacznie. Nie jestem fanem tej serii. Nie jestem także jej anty-fanem. Jednym słowem jest mi boleśnie obojętna, nie oglądałam - nie krytykuję. Pytanie dotyczyło czegoś innego, nie zauważyłeś - w porządku.

ocenił(a) film na 2
slam18

Oj dzieci dzieci... :/ W sumie to sie chyba nie moge wypowiadac bo mam tylko 17 lat, nie? Ale moze jednak zaryzykuje?

Otoz w serii "Piła" nie podoba mi sie NIC (to jest odpowiedz na pytanie w temacie). Wyrazilem swoje zdanie, a teraz uzasadnie (czego niektorzy z Was tutaj nie robia niestety).

Pod wzgledem horroru Pila 1 daje rade (jest nawet bdb). Klimacik, zakonczenie, fabula, ogolnie ok. 7/10

2ga czesc juz gorzej aczkolwiek tez nie jest zle. Klimacik juz gorszy ale potem bedzie duzo gorzej wiec nie narzekam. Fajnie zrobiony horror 5/10

3cia i 4ta czesc to juz jest cos masakrycznie slabego, nudnego i bezsensownego (ze wskazaniem na fatalna wrecz 3ke). Seria ma jednak cos w sobie ze chociarz swojej beznadziejnosci momentami fajnie sie ja oglada.
Odpowiednio 3/10 i 4/10.

5tki jeszcze nie widzialem ale z pewnoscia zobacze :)

I teraz chcialbym Wam zadac pytanie (jesli moge oczywiscie): Co w tym filmie jest takiego zeby go nazywac arcydzielem?! Na rany Chrystusa ocenialem go i tak laskawie bo jestem fanem thrillerow... Prosze wytlumaczcie mi, popierajac sensownymi argumentami, co tu zasluguje na arcydzielo bo ja nie rozumiem?!

ocenił(a) film na 6
ksg666

piła jako tako nie jest żadnym arcydziełem, ale jeżeli na siłę szukać jakiegoś argumentu to dla mnie np. fascynuje jej kasowy zysk. pierwszą część, która jest najlepsza, zrobili w 20 dni, bez castingów na aktorów, bez prób, lecieli na żywioł, scenarzysta gra w filmie, nisko budżetówka z jednym znanym aktorem (Danny Glover).

mimo wszystko zarobili na niej niezłą kasę. oczywiście kolejne części kręcili już dłużej, pułapki musiały być ciekawsze, a problem ze scenariuszem polegał na tym, że każde kolejne osoby pisały tak by nie było błędów w fabule (choć i tak niektóre wystąpiły). oczywiście na początku jakiś tam zarys wszystkich sześciu czy siedmiu części był.

i to jest w tym filmie najlepsze, że kręcą gniota którzy wszyscy kupują. w tym też ja ;)