PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Myslalem że w kolejnej części Piły juz nic mnie nie zaskoczy. Okazało się wręcz przeciwnie. Film poprostu świetny!!!! Polecam Wszystkim. Wiele rzeczy się wyjaśnia, wiele naprawde strasznych scen. Oglądając ten film raczej wczesniej nic nie jedźcie. Bo moze sie zwrocic. Warto pojść do kina. 10/10 pozdrawiam

urson1

Hehe zgadzam się. Film świetny jak zawsze, ale też makabryczny. Okazuje się, że można nakręcić 5 części jednego filmu i każda będzie ciekawa dla widza.

użytkownik usunięty
felicita1983

Czy jest jakaś scena z żyletkami ? o co chodzi w niej ?

ocenił(a) film na 6

jest jedna scena z żyletką, ale nikt nikogo nie tnie. co ty mówisz, że jest genialny??? w ogóle nie straszny i nie makabryczny!

ocenił(a) film na 10
joemaster

Film jest swietny po pierwszym obejrzeniu 9/10!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 6
Carolle

film jest słaby. po pierwszym obejrzeniu 6/10

joemaster

Na filmwebie słaby to ocena 3/10 a 6/10 to niezły...

ocenił(a) film na 6
vbazyl

dla fanów piły 6/10 to będzie słaby :)

ocenił(a) film na 7
joemaster

"w ogóle nie straszny i nie makabryczny!"

Ten film nie ma straszyć - to jest thriller psychologiczny! Ma działać na psychikę i prowadzić do refleksji, a nie straszyć.

KuboX

Do refleksji czy do wymiotów? Oto jest pytanie. 1/10. Dno.

ocenił(a) film na 7
masafion

Widzisz, ja oglądając Piłę nawet nie patrzę na krew, czy flaki - jest mi to obojętne. Nie widzę, żadnych powodów do wymiotowania. Nie możesz nazywać filmu dnem wyrywając z kontekstu jedną cześć. Musisz obejrzeć i przestudiować całość kilka razy, żeby zrozumieć istotę filmu. Nie rozumiem takich ludzi jak Ty - to tak samo jak obejrzeć jedną część Gwiezdnych Wojen i stwierdzić, że to kicz bo nic nie rozumiem. Gdybyś tak jak ja rozumiał film, to ta część bardzo by się Tobie spodobała, gdyż odpowiada na bardzo frapujące pytania z poprzednich części. Gdybyś był fanem, po obejrzeniu doznałbyś olśnienia, że tak to jednak wszystko się potoczyło. Film jest genialny dla osób, które go rozumieją, ale nie przejmuj się - Świat nie wymaga na Tobie abyś był koneserem, czy filmoznawcą. Jesteś tylko zwykłym widzem i nie musisz rozumieć istoty filmu. Ja rozumiem i dla mnie jest to jeden z najlepszych tytułów, który stoi swoją swoistą genialnością nad filmami takimi jak kultowy już Se7en.

KuboX

Moim zdaniem nie chodzi tu o zrozumienie, ale o gust, poczucie estetyki. Mnie ten film nie sprawił nawet przez moment przyjemności, a tego oczekuje po filmie. Poczuć to, co czułem pierwszy raz oglądając moje ulubione filmy. Ale jedna prawda zasługuje tutaj na odświeżenie: o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 4
KuboX

Do kubox

Masz 100% racji xDD

Każdy Anty-fan " Saw " Nienawidzi jej gdyż Stawia,Uważa że Chodzi tu tylko o Krew,jatkę...A przecież Gówno Prawda.

Jesteś Wielki xD

Pozdro xD

ocenił(a) film na 6
KuboX

wiem, ale nie wiem czemu mi to piszesz, a nie poprzednim użytkownikom. ja tylko nawiązałem do poprzednich komentarzy, które w ogóle się mijają z prawdą o tym filmie, nie uważasz?

urson1

Bardzo podobne wrażenia. Tak to jest że każda następna część jest słabsza, ale jak widać Piła potrafi się odrodzić i to w pięknym, klimatycznym stylu grozy typowym tylko dla Piły. Klimat jak najbardziej bardoz osty i nie przewidywalny. Najlepsza jednak była końcówka! no tego ......... nigdy bym się nie spodizewał, a deszczyk strachu heh! Dla mnie EXTRA.

urson1

Niektóre sceny aż zmuszają do odwrócenia głowy. To nie jest film dla ludzi o słabych nerwach ;) Dla mnie ta część jest dużo lepsza od poprzedniej. Polecam.

ocenił(a) film na 7
urson1

bez przesady...
jeść można,
a straszniejsze sceny w poprzedniej części były.
genialny nie jest, jest dobry (jak dla mnie)
nie jest to natomiast taka typowa Piła, jaką byliśmy przyzwyczajeni oglądać

ocenił(a) film na 7
brzydkie_k

Piątka jest strasznie słaba w porównaniu do poprzednich części
Nic reżyser nie pozostawił ani klimatu,zaskoczenia,muzyki.
Nie wiem jak można było to spartolic.
A efekty porażka - osoba ,które się tu wypowiadają nie oglądały chyba poprzednich części (sekcja zwłok - była przegięcie).
Miałem na to iśc do kina ,ale wpierw nażarłem się w KFC i było mi niedobrze ,bałem się iśc do kina by nikogo nie obrzygac.
Nie było końcowej muzyczki,nie było "GAMEOVER",nie było zaskakujących zwrotów akcji,nie było klimatu Piły.
Nawet nie pomogło zatrudnienie świetnej aktorki Julie Benz.
Mam nadzieję ,że Bogowie mnie wysłuchają i powróci Bousman

ocenił(a) film na 7
Mathias_13cool

O ile pamiętam ,także było mało retrospekcji.

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

a retrospekcji było masę, masz słabą pamięć, bo chyba z 1/3 filmu zajmują retrospekcje

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

o ile wiem to reżyser nie tworzył muzyki a Charlie Clouser, który jest odpoczątku pisze do wszystkich części...

a co do twojej skromnej recenzji to się nie zgodzę, bo film wypada lepiej od dwóch poprzednich części.

ocenił(a) film na 7
joemaster

Chyba wypada lepiej w twojej żałosnej skali.
Właśnie było mało retrospekcji 1/3 ,a w czwórce retrospekcji było 3/3
Oprócz pierwszej i końcowej sceny.
To ,że Charlie Clouser tworzył muzykę to wiem ,ale za sprawą reżysera jest wprowadzana muzyka
http://www.youtube.com/watch?v=qiJENNnf6gs - soundtrack z końcowych scen
Muzyczka ,która gościła nam od 1-4 części.

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

sam masz żałosną skalę. ciekaw jestem na ile ty oceniłeś te poprzednie części, bo jak dla mnie są gorsze od V.

w czwórce retrospekcji 3/3? chyba troche przesadziłeś, bo były by przez cały film, a tak nie było. 1/3 to dla mnie nie mało, a bardzo dużo. nie porównuję tego do poprzednich części a ogólnie, bo film powinien się trzymać akcji, nie odbiegać tak bardzo w retrospekcje (choć to bardzo umila oglądanie).

końcowa muzyczka była, chyba usnąłeś jak to oglądałeś. radzę obejrzeć jeszcze raz. nawet jeśli ci jej brakowało - jestem muzykiem i mnie zaczyna nudzić kiedy przez kilka części słyszę tą samą muzykę. bardzo dobrze, że clouser odbiega trochę od poprzednich utworów, nadal trzymając piłę w klimacie.

ocenił(a) film na 7
joemaster

Jeśli coś było dobre nie trzeba było zmieniac:
-Jeśli była dobra muzyka to nie powinni jej zmieniac
-Jeśli na końcu było GAMEOVER to nie powinni tego zmieniac
-Jeśli reżyser był dobry ,także nie powinni tego zmieniac

ocenił(a) film na 7
Mathias_13cool

Z muzyką się myliłem jednak była na końcu ,ale to nie zmienia faktu ,że piątka jest najgorsza (co nie znaczy zła)

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

mnie np podobało się że nie było tego gameover, bo powielanie tego samego z poprzednich części nic nie wnosi dobrego do filmu. reżyser był dobry, ale tylko w pierwszej części. to wann powinien kręcić dalsze części, a nie bousman. nie chcę się już kolejny raz powtarzać, ale o ile bousmanowi udało się nakręcić jedną dobrą część, to jego dwie następne były już dużo gorsze. producenci to zauważyli i go zmienili. i hackl chociaż jest słabym reżyserem to sobie z tym poradził.

ocenił(a) film na 7
joemaster

No masz rację Hackl jest słabym reżyserem i właśnie to udowodnił w Pile V i podejrzewam ,że w ostateczności to nie on weżmie się za realizacje szóstki ,po fatalnej piątce

ocenił(a) film na 7
Mathias_13cool

Bousman tylko ,dlatego nie kręci kolejnych części ,bo Wan jest zazdrosny ,że odniósł taki sukces i go wywalił

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

mało spostrzegawczy jesteś, bo reżyser VI już jest wybrany...

a te twoje przypuszczenia na temat zmiany reżysera są śmieszne. wan miałby zmieniać reżysera który dobrze kręci bo jest zazdrosny? gdzie to przeczytałeś?

ocenił(a) film na 7
joemaster

Nazwiska piszę się z dużej litery
Wyjaśnię Ci to po kolei:
-Reżyserem jedynki był Wan ,ale producenci mimo sukcesy powiedzieli nie o to nam chodziło
-Wan został producentem kolejnych części
-Bousman został reżyserem 2-4 (Wan był tak zazdrosny o jego sukces jaki odniósł ,że go zwolnił)
-Hackl został reżyserem 5 części (ale po nieudanym filmie także go zwolnili)
-Greutert został reżyserem 6 części

Widac ,że Hackl jest słabym reżyserem i właśnie to udowodnił ,również producenci poznali się na jego talencie

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

zdania kończy się kropką.

nie wiem na czym polegała ta zmiana reżyserów, ale z tego wynika, że ty się poznałeś na talencie reżysera, a producenci którym zależy bardziej na kasie, a nie sławie (piła to jak najbardziej film zrobiony dla kasy) nie powrócili do reżysera którego tak bardzo chwalisz.

ocenił(a) film na 7
joemaster

Zdanie rozpoczyna się z wielkiej litery ,tak samo jak tytuły.

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

wiem i dziękuję za przypomnienie.

ocenił(a) film na 7
joemaster

proszę :=)

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

od zawszę piszę w necie z małej litery i już tego nie zmienię ;) ale jak się chciałeś tak przekamażać, to żebyś wiedział, że ty też taki święty nie jesteś :P ja się tego nie czepiam. ważne żeby rozumieć logikę wypowiedzi.

więc co z tymi reżyserami? zgodzisz się ze mną?

ocenił(a) film na 7
joemaster

Nie kapuję za bardzo o co Ci teraz chodzi
Nie zgodzę się z tym ,że piątka jest lepsza od 3 i 4

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

o co mi z czym chodzi?

nie mogę otworzyć twojej listy oddanych głosów - nie wiem czemu. możesz mi podać jak oceniałeś kolejne części?

ocenił(a) film na 7
joemaster

http://www.filmweb.pl/user/Mathias_13cool/filmVotes

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

nie jestem głupi ;) mówiłem już, że nie chce mi się to otworzyć. wyskakuje mi strona z errorem.

ocenił(a) film na 7
joemaster

Moje głosy
1-9
2-10
3-10
4-10
5-7

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

dzięki,

no i właśnie na to czekałem. brakuje ci obiektywizmu.

moje głosy to:

piła I 8/10
piła II 7/10
piła III 5/10
piła IV 5/10
piła V 6/10

ja też tak jak ty jestem fanem piły, ale się czymś różnimy.

ocenił(a) film na 7
joemaster

No ,ale jak osoba ,która jest fanem serii może dac tak niskie oceny (typu 5).Jest oczywiście wiele lepszych filmów od Piły ,którym dałem o wiele niższą ocenę

ocenił(a) film na 6
Mathias_13cool

no widzisz, bo ja obiektywnie oceniam obejżane filmy ;)
a jeżeli uważasz, że nie jestem fanem to przeczytaj sobie moje wypociny po obejrzeniu V części:

http://www.filmweb.pl/topic/1022504/pi%C5%82a+V+i+VI+-+przemy%C5%9Blenia+przypus zczenia.html

jestem fanem tej serii, ale się tym tak nie jaram jak niektórzy fani. film jest dobry jak na horror, dobry (1 część) jak na niskobudżetówkę, dobry jak na komercyjne "gówno", które próbuje się sprzedać przeciętnemu odbiorcy i się dobrze sprzedaje, i ja to właśnie kupuję. ale nazywanie tego genialnym filmem (pomijając czy chodzi tu -tak jak autorowi - o V część czy o całą serię) to przesada. daje on 10/10 co fw oznacza arcydzieło. z całym szacunkiem, ale taka osoba się nie zna. i można by masę takich osób wymieniać.

np Warszawiak82, który mnie rozbawił swoją tezą, że piła to arcydzieło psychologiczne. i takich osób jest masę którym się wydaje, że mówią prawdę. to samo myśli np uxi88.

http://www.filmweb.pl/topic/1019080/JAK+ZWYKLE+PI%C5%82A+NIE+ZAWIOD%C5%82A+%21%2 1+11+10+%21%21+ARCYDZIE%C5%82O+PSYCHOLOGICZNE%21.html

ocenił(a) film na 7
joemaster

Ja dałem Pile 10 ze względu na to ,że ją bardzo lubię i nie ważne jaka byłaby skala zawsze dam najwyższą

ocenił(a) film na 7
Mathias_13cool

Pragnę jeszcze dodac ,że Piła to nie horror i każda osoba ,która uważa jest w wielkim błędzie.

ocenił(a) film na 10
Mathias_13cool

Ja też każdej Pile daje 10/0 tylko dlatego, że antyfani jeszcze przed obejrzenie filmu dają 1/10 i obniżają ocenę filmu.

ocenił(a) film na 7
tom320000

Bo to są cioty ,które nie znają się na filmach
Wkurza mnie takie myślenie ,że np. jak Piła ma dobre efekty gore to musi miec słabą fabułę (przynajmniej tak uważają antyfani)
To ,że film jest pod jakimś względem bardzo dobry (Piła - efekty) nie wyklucza tego ,że ma inne walory ,które podnoszą poziom filmu.
Uważam ,że efekty są świetne ,ale w ostateczności mógłbym bez nich życ.
Wystarczyłaby mi muzyka oraz dobra fabuła (nie wspominam o obsadzie itp.)

ocenił(a) film na 7
Mathias_13cool

Sorry za błąd:
To ,że film jest pod jakimś względem bardzo dobry (Piła - efekty) nie wyklucza tego ,że NIE ma innych walorów ,które podnoszą poziom filmu.

ocenił(a) film na 4
urson1

Do "urson1"

(( wiele naprawde strasznych scen...
glądając ten film raczej wczesniej nic nie jedźcie ))

Jak kto ma słabe Nerwy to ta...
Ja tam podczas oglądania jadłem Kurczak z ziemiakami z herbatką do tego...i Nic mi Nie było...

Może dlatego że już w dzieciństwie Oglądałem Podobne akcje i Nawet o wiele Gorsze...

Pozdro xD