dLA MNIE TO HIT TEGO ROKU I ZRESZTą NIE TYLKO DLA MNIE ALE WIELE LUDZI TAK PISZE
człowieku sam się nie znasz na filmach i nie nazywaj mnie pałą, bo sam zaśmiecasz forum jakąś brednią o arcydziale psychologicznym. chyba nie wiesz co to jest arcydzieło, więc się nie wypowiadaj.
Puknij się Pan w łeb, film jest naprwde dobrym filmwem psychologicznym, którego fabuła rozwijana jest już od pierwszej części.
i z tym się bardziej zgodzę, bo Pile bliżej do "dobrego filmu psychologicznego" niż do "arcydzieła psychologicznego".
Tak tak Pila to bardzo dobry horror! Trzyma w napięciu do samego końca. Bardzo dobra fabuła.
Ogólnie zajebisty film.
Arcydzieło w 100% i dlatego dla mnie ocena 10/10. Ten film jest nie do przebicia!! A chociaż to już piąta część to ten film chyba nigdy się nie znudzi!! Polecam Piłomaniakom!!
jedynie pierwsza część była godna uwagi... następne części to są już po prostu film, które chyba miają za zadanie wywołać obrzydzenie, ze względu na dużą ilość krwi i scen, bez których mogłoby się obejść... bo kino nie kieruje się jedynie zasadą "im więcej się pokaże tym lepiej", czasami reżyser powinien czegoś nie pokazać, żeby pozwolić popisać się naszej wyobraźni...
piła do filmów ambitnych ZDECYDOWANIE nie należy i nie mam mowy o tym, by nazwać ją arcydziełem!
Powiem tak, nie ogladalem jeszcze 5 czesci Pily ale wszystkie poprzednie czesci sa Arcydzielem Psychologicznym, i widac odrazu ze ogladasz film ale niestety bez zrozumienia, tylko to co Twoje oczy zobacza to mozg zapamietuje, jednak zeby miec jakies zdanie to trzeba jeszcze myslec.
Wszystkie dotychczasowe czesci lacza sie ze soba, a jesli ktos mowi ze jest inaczej to jest poprostu debilem, i oglda tylko po to zbey obejrzec ale bez uzycia mozgu.Z tego co wiem to i 5 czesc laczy sie i to bardzo z poprzednimi, wiec ZDECYDOWANIE mozna powiedziec ze niestety ale ambitny/a to nie jestes Ty i napewno niezbyt inteligentny.
A zeby bylo smieszne to wlasnie pila nie pokazuje oby pokazac, i jesli masz wiecej niz 15 lat i ogladales/as wiecej niz kilka filmow, to nie badz zaklamana bo ten film od filmu np krzyk czy jakies inne gowno rozni sie tak bardzo ze chyba tylko przez twoje puste patrzenie w ekran pojawily sie takie wnioski, ktos kto na filmie uzywa tez mozgu duzo wiecej widzi niz tylko krew . Naszczescie jest sporo ludzi ktorzy w przeciwienstwie do takich jak Ty mysli i potrafi obiektywnie ocenic film zeby ludzie ktorzy nie ogladali mogli sie czegos dowiedziec.
ps. Odkrec kaloryfer w pokoju to moze i Iq Ci sie podniesie :)
Proste pytanie. Co w drugiej części jest arcydziełem psychologicznym? To że jakiś debil płonie w piecu? Facet chyba nie oglądał zbyt wiele horrorów w życiu. Albo ta babka co wepchnęła dłonie do tego pudełka, musiała być na bakier z myśleniem. Jeśli w takich akcjach doszukujesz się psychologii to znajdziesz ją nawet w Die Hard. Fajna sytuacja była w 1 czyści, scena z telem i piłą rzeczywiście daje do myślenia, co człowiek potrafi zrobić gdy jest pod presją. żadna scena z dwójki nie nadaje sie nawet by ją porównywać. Generalnie druga część była dla mnie marnym końcem serii.
brawo, wreszcie jest ktoś kto myśli podobnie. jestem fanem piły, oglądałem wszystkie części po kilka razy (z wyjątekim V którą obejrzałem jak na razie raz) i każdy który ma jakieś pojęcie dobrych filmach nie powie że piła to arcydzieło! szczególnie psychologiczne. człowieku, co ty wygadujesz? kompletnie mylisz pojęcia. wiesz jaki horror może być arcydziełem psychologicznym? np. lśnienie, a nie jakaś piła. V części dałem 6/10, bo choć jest słaby i nie straszy, to i tak jest lepszy od poprzednich dwóch części - lepszy scenariusz (przekabacenie hoffmana, troszke biografii Johna), ciekawsze retrospekcje (ukazanie pierwszej w kolejności sceny).
jeśli ktoś uważa, że film, w którym ludzie odcinają sobie kończyny (chyba w pierwszej części - to była noga tego doktora), gdzie jest mnóstwo krwi i okrucieństwa, jest arcydziełem psychologicznym to zapraszam tę osobę do psychologa albo nawet do psychiatry. co w tym filmie jest wartościowego? może 'pseudo'psychologiczny to rzeczywiście on jest... mogę się założyć że gdyby ten film zrobiony był w pg13 to nawet jedna dziesiąta osób, które ten film widziały, by na obejrzenie się go nie zdecydowała...
dzisiejsze myślenie wielu ludzi: brak krwi = gniot
ehhh.
"...dzisiejsze myślenie wielu ludzi: brak krwi = gniot"
Kolego, umieszczenie Carnage'a (rzezi) - komiksowego seryjnego mordercy w awatarze (znanego właśnie z rozrywania ofiar na strzępy), ma na celu podparcie twej tezy? czy jest zwykłą hipokryzją?
tak się składa że to zdjęcie dodałem jako avatar zupełnie przez przypadek, nie wiedząc wtedy co to jest, poza tym w bajkach takich jak spiderman nie takiej krwi jak w tym nic nie wnoszącym filmie
i jeszcze jedno, napisz w którym odcinku lub komiksie spidermana widziałeś go jak rozrywa swą ofiarę na strzępy, bardzo chciałbym to zobaczyć...
"tak się składa że to zdjęcie dodałem jako avatar zupełnie przez przypadek, nie wiedząc wtedy co to jest"
Aha.. czyli klasyczna ignorancja.
"poza tym w bajkach takich jak spiderman nie takiej krwi jak w tym nic nie wnoszącym filmie"
"i jeszcze jedno, napisz w którym odcinku lub komiksie spidermana widziałeś go jak rozrywa swą ofiarę na strzępy, bardzo chciałbym to zobaczyć..."
Nie wiem jakie bajki oglądasz, ale komiksowe występy Carnagea po brzegi wypchane są przemocą. Tak jak sensem istnienia tej postaci jest brutalność, tak i seria Saw zbudowana jest na dosadnym ukazywaniu scen mordu.
Czy "piły" są wartościowymi filmami? Można dyskutować. Należy jednak zaakceptować FAKT iż podstawowym motywem filmu jest widowiskowe mordowanie ludzi.
podoba mi się Twój punkt widzenia i ostatnie zdanie z Twojej wypowiedzi, a przede wszystkim to że potrafisz prowadzić konwersację na poziomie, w przeciwieństwie do założyciela tematu...
Film zajebisty najlepszy horror tego roku, i zgadzam się tu z kolegą, że osoby które nie znają się na dobrym kinie nie powinny się tu wypowiadać bo zaśmiecają forum.
Napuszczę na was ciuli waszego pokroju, tylko takich co się podniecają Bergmanem i Requiemem dla snu, to sobie z nimi będziecie dywagować...
Zajebisty, o wiele lepszy od 4 części :) byłam zgnieciona szczególnie na końcówce;]
pułapki, świetnie ukazane działanie ludzkiej psychiki,zakończenie
to rzeczy, za które ludzie kochają Piłę i wcale się nie dziwię
film jest swietny
Arcydzieło psychologiczne? być może, nie jestem aż takim znawcą żeby się w ten sposób wypowiadać, ale co racja to racja psychologiczny aspekt jest miażdżący
btw requiem jest gorszy od Piły...
W czym Requiem jest gorszy od Piły ? No w czym? Jak jeden traktuje o narkotykach, a drugi o szaleńcu, który karze w nieludzki sposób wybranych przez siebie ludzi.
Co ma jedno do drugiego?
Chyba, że porównujesz je na płaszczyźnie filmów psychologicznych. Jeśli tak to Polak głupieje, zbliża się umysłowo poziomem do amerykańskiego widza. Takiemu wystarczy tylko napomknąć przed filmem, że traktuje on o ważnych problemach psychologicznych, w samym filmie wtrącić kilka "mądrych" zdań o ludzkiej psychice. Całość doprawiać coraz to bardziej szokującymi scenami, a widz będzie dumny że obejrzał mocny, kontrowersyjny, inteligentny i ważny film. Który tak naprawdę jest zwykłym tasiemcowym slasherem jak choćby kiedyś "Piątki trzynastego" czy "Koszmar z ulicy wiązów" (nie mówię że to źle). Co z filmem psychologicznym nie ma za dużo wspólnego.
Btw. Bo głębszym zastanowieniu tak Requiem jest gorszy od Piły (w kategorii thriller'a)
Heh Arcydzieło... ;) Nie zdziwiłbym się jakbym zobaczył u osób, które to sugerują, oceny dla Spidermana, Beowulfa, Szybkich i wściekłych też 10/10
heh pokolenia - "piły" ;]
dokładnie ;) wiesz dlaczego to są arcydzieła? bo to gnioty, filmy niższych sfer które to robiły się wielkiej kasy na dzieciakach i bezmózgich, nie odróżniających dobrego filmu od komerchy.
"W czym Requiem jest gorszy od Piły ?" - co?? gdzie ja coś takiego napisałem?
"Chyba, że porównujesz je na płaszczyźnie filmów psychologicznych"
To akurat nie jest wspólna płaszczyzna dla tych filmów.
"Co ma jedno do drugiego?" - to ci chyba muszę wytłumaczyć jakoś łopatologicznie: nie chodzi mi o film, tylko o ludzi.
skoro uważasz że "osoby które nie znają się na dobrym kinie nie powinny się tu wypowiadać bo zaśmiecają forum" to dlaczego się wypowiadasz?
Arcydzieło, ale chyba patologiczne... Pierwsza część była O.K, ale kolejne to po prostu wymyślanie czegokolwiek, byleby z tego wyssać dolary...
Psychologia... Ha ha ha. Naucz dziecko używać trudnych słów to będzie ich używało, mimo iż nie będzie znało ich znaczenia.
zgadzam się całkowicie przedmówcami: mar55tin i Lam noom...
Piła to już przeżytek, lepiej inwestować w nowe scenariusze, niż robić "piątą wodę po kisielu"...
Kiedy On umieral...
Boze smutno mi sie zrobilo. I ta mina Hoffmana i ten wysilek jego ehh
najleprzy Bohater Pily
RIP Agent Starhm
Co znaczy "najleprzy"?
Do szkoły, albo Firefoksa ze słownikiem sobie zainstalować, a dopiero później komentować...
A dla mnie masz nie po kolei w głowie, skoro oglądasz takie filmy dla rozrywki. I żeby nie było - filmy są po to, by czegoś uczyć, zmusić do refleksji, bądź pozwolić człowiekowi się odprężyć. Ten film nie niesie ze sobą żadnych wartościowych przesłanek, pokazuje bestialskość i psychozę.
Btw, to jest film gore, a nie thiller. Nie porównuj tego chociażby do takiej produkcji jak Milczenia Owiec!
niezła prowokacja warszawiak ;D
Jeżeli ta część będzie taka jak dwie poprzednie to gratuluje. Trójce dałem 3/10.. czwórce 4/10. Zobaczymy teraz... ogólnie cała seria gówna nie warta
Journey-A widziałeś kiedyś film gore? Bo wydaje mi się, że nie. W filmie gore to nie ma zbytnio nad czym myśleć i ponad godzinę na ekranie widzisz krew i flaki. Dla mnie piła nie jest filmem gore, ale spoko.
Pomijajac juz zalosne aktorstwo i pseudo-zawiłą fabule tego filmowego gniota (wszystkie czesci, wlaczajac ta niby-kultowa jedynke) to co jest do hu.a z toba gosciu nie tak, ze podobaja ci sie tego rodzaju filmy? Czy patrzenie na mase krwi, tortur i cierpienia sprawia ci przyjemnosc? Znajdz sobie dziewczyne albo jedz w gory czy nad morze debilu.Jak widze wypowiedzi idiotow twojego pokroju na forach to naprawde zaczynam wierzyc, ze niektorzy Polacy sa az tak ograniczeni i prosci.
Pozdrawiam
Film jest zajebisty, tylko nie dla ludzi pustych i głupich, którzy nie odróżniają dobrego filmu z serialem telewizyjnym, bo po niektórych tutaj wypowiedziach już moge powiedzieć, że ich całe życie przebiega przed telewizorem grającym tylko seriale brazylijskie i zapewne dlatego nie lubią filmów psychologicznym bo poprostu nie wiedzą o co w nich chodzi, więc proszę swoje negatywne opinie kierować na inne fora dla takich fanów z takimi właśnie serialami.
A jeżeli chodzi o PIŁĘ V mogę śmiało powiedzieć, że to film najlepszy w swoim gatunku i polecam go wszystkim osobom, które lubią filmy w tym stylu a nie zamykają się w pokoju kiedy leci w telewizji ich ulubiony serialik.
Piła V, to arcydzieło gatunku horroru psychologicznego jaki do tej pory grali w kinach, krwawe sceny, extra scenariusz, muzyka i gra aktorska genialna, polecam.
Skoro najlepszy w swoim gatunku (wg. ciebie "horror psychologiczny") to wychodzi na to, że lepszy np. od Milczenia Owiec. Piła V lepsza od Milczenia Owiec?!
Naprawdę muszę obejrzeć to "cuś", ze względu na, jak mówisz "extra scenariusz" i "genialną grę aktorską". Mam nadzieję, że nie okaże się to pseudo scenariuszem, a genialna gra aktorska nie okaże się na jak najlepszym graniu mordowanej osoby (ahh te realistyczne przedśmiertne wrzaski, Oscara im za to...)
A mi się wydaje że powinieneś iść na teletubisie! Chyba troszkę ci brakuje skoro porównujesz Piłę i Milczenie Owiec!!! Ile trzeba mieć szarych komórek aby porównywać 2 zupełnie odmienne ideologicznie filmy.
Skoro "izulka__12" nazywa piłę "horrorem psychologicznym" i widzi tam coś z tego rodzaju to można porównywać, a skoro można porównywać to wg izulka__12 piła jest lepsza... Najlepsza...
Porównywałem?
Na teletubisie chętnie, bo jeszcze nigdy nie miałem szansy ich oglądać...
Człowieku poco Ty sie tu wypowiadasz skoro nie masz pojęcia o dobrym kinie, z tego co widze to utknołeś w epoce Milczenia Owiec, a skoro lubisz stare filmy to nie wypowiadaj sie na temat tak znakomitego horroru psychologicznego jak PIŁA V, bo tylko zatruwasz atmosfere na tym forum i nie masz pojęcia o czym Ty mówisz, a Izulka __12 ma razję PIŁA V to typowy horror psychologiczny ale nie dla ludzi ograniczonych takich Ty bałwanie.
Polecam go za to ludziom, którzy znają sie na tak dobrych i znakomitych produkcjach jak ten film.
Wg Ciebie Piła to dobre kino? Żal mi. I Ty masz czelność komuś mówić, że nie wie co to ambitne kino.
Jack23 - nie wierzę, że znalazł się an tym świecie ktoś, kto pisałby takie BZDURY jak ty. Ile ty masz lat? 12? Piła psychologicznym filmem? Ja wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale... chyba sobie jaja robisz
Dobrze, że są na tym świecie tacy ludzie jak ja bo inaczej ten świat zszedł by na psy jak by ludzie wyrażali sie o filmach tak jak ty i podobni tu do ciebie,a skoro i ty widzę nie znasz sie na filmach to zamknij się w pokoju i nie wychodz z niego.
Żal to jest mi ciebie i twojego pustego jak ty rozumownia, widzę że i ty masz problemy w ocenianiu dobrych filów więc razem z kolegą siedz przed tv i oglądaj seriale dla ludzi dennych i płytkich i nie wyrażaj się tutaj bo widze, że nawet nie umiesz dobierac słów ale co tu sie spodziewac po człowieku, który pewnie skończył tylko podstawówkę i to pewnie warunkowo, widać to po twoich krótkich i nie zbyt wyrazistych wypowiedziach.
SERDECZNIE ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIŁĘ.