PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Jak tą serię można zakwalifikować jako horror to nie rozumiem. Z horrorem ma to tyle wspólnego co wykałaczka z próchnicą. Jest to typowy thriller i nic poza tym. Dla przypomnienia podaje definicję horroru za wiki.
"Horror (łac. groza, strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych. Zadaniem horroru jest wywołanie lęku i niepokoju u odbiorcy utworu. Pojawiające się w świecie utworu zjawiska fantastyczne podważają ustalone na początku i akceptowane przez bohaterów prawa świata. Różnica między horrorem a thrillerem polega na tym, że w thrillerze zagrożenie ma charakter realny (np. przestępca, epidemia).

ocenił(a) film na 4
vorth

Zgadzam się całkowicie, że piła nie należy do horroru.Zwykły nudny tasiemiec, w którym jakiś psychol bawi się życiem ludzkim ;/
Bardzo trudno o dobry horror, tak na prawdę to nie widziałam jeszcze takiego, którego bałabym się ;P

madziulax

No prawda... horror to nie jest... ale znajdź mi jakiś HORROR fabularnie lepszy od Piły...
Moze "Piątek trzynastego"? <lol>
Albo "Gremliny"? <lol2>

listerstorm

no nie wiem? Omen? Dziecko Rosemary? Jakieś azjatyckie?

madziulax

Bo jestes pewnie twarda dziewczyna ;) zauwazylem ze w rubryce "chce obejrzec" masz film "Lsnienie", ja wlasnie jestem swierzo po seansie i goraco polecam, u mnie wywolal dreszczyk emocji byc moze na ciebie tez zadziala:)

vorth

Kolejny/a który uważa że jest za mądry/a za ten film.

Od kiedy ludzie trzymają się ściśle definicji? Każdy definiuje horror na swój sposób. Horror ma albo obrzydzać, albo straszyć albo wprowadzać dość duży niepokój u widza, a czasem i kilka z tych rzeczy. Piła i obrzydza i czasem wprowadza niepokój, więc zalicza się do horrorów.

ocenił(a) film na 1
un_chocolat

A ja uważam, że powinno się trzymać definicji. Przez to, że Piłę nazywa się horrorem obejrzałam 3/4 filmu pierwszej części (Mój błąd - powinnam czytać opisy). Niepotrzebnie - strata czasu.

ocenił(a) film na 7
darudee

to po co sie wypowiadasz o pile 5 jak obejrzales 3/4 1 czesci ahah

un_chocolat

Definicje, powstają po to żeby ułatwić ludziom porozumiewanie się. Jeśli powiem Koran, to nikt nie pomyśli o bibli tylko o koranie bo będzie się trzymał definicji i to ułatwi rozmowę, tak samo jest z definicją horroru po to powstała żeby ułatwić rozmowę, (lub pisanie artykułów itd.) twórca horroru wymyślił taką i ma prawo oczekiwać od ludzi używających jej tego, żeby jej przestrzegali.

vorth

Jak zwał, tak zwał. Wg mnie też to nie jest typowy horror i wbrew opinii wielu, gore to też nie jest. Najprędzej trochę ostrzejszy thriller. Za jakiegoś fana serii się nie uważam, choć owszem widziałem wszystkie części (ale np. piątą dopiero wczoraj) i uważam, że film jest niezły- na pewno warty obejrzenia na tle tego, co nam ostatnimi czasy serwują. W Piłach poza wszelkim, ciekawymi wynalazkami niosącymi śmierć, podoba mi się postać Jigsaw'a. Podobnie jak Frank Castle, czy Harry Callahan, John wie jak należy postępować z szumowinami tego świata.

vorth

Aha, jeszcze jedno... Rozumiem, że cytowanie wszędzie wikipedii jest ostatnimi czasy bardzo modne, ale warto wziąć pod uwagę, że wiele definicji, które można w niej znaleźć, mają tyle z rzeczywistością wspólnego "co wykałaczka z próchnicą". Innymi słowy, z tej definicji horroru wynika, że takie filmy jak Friday The 13th (część pierwsza), Halloween 1, The Last House On The Left, The Texas Chainsaw Massacre, czy z innej beczki, Cannibal Hollocaust, nie są horrorami. Owszem, te pierwsze to slashery, a C.H., to gore (shocker jeśli chodzi o ścisłość), jednak zarówno slasher, jak i gore są podgatunkami horroru i śmiało można je zaliczyć do klasyków gatunku. We współczesnym rozumieniu, horror jest gatunkiem, który ma na celu wprowadzić widza w stan niepokoju, przerazić, lub go zaszokować i tu należy dokonać podziału na podgatunki jak właśnie slasher, gore, czy np. horror satanistyczny (Rosemary's Child, Exorcist, czy The Omen). Ok, kończę, bo trochę się rozpisałem ;)

ocenił(a) film na 4
vorth

zgadzam się ale piła 5 jest mniej straszna niż wszystko

adrian12345543212

Dla mnie Piła jest thrillerem i to dobrym thrillerem.

ocenił(a) film na 4
vorth

vorth

Jak już wszedłeś na Wikipedie Pseudo-Znawco to Mogłeś Wpisać Również takie słowo jak GORE i tam jest napisane :

Gore (ang. rozlana krew, zakrzepła krew) – rodzaj HORRORU filmowego, charakteryzujący się dużą ilością brutalności, scen z krwią i wnętrznościami oraz (choć nie zawsze) ponurym klimatem. Częstym elementem filmów gore mogą być dewiacje seksualne, TORTURY i eksperymenty.

Idealnie Pasuje do Piły xD

Pierwsze filmy z tego podgatunku zaczęły powstawać w pierwszej połowie lat 60 XX wieku, jednak już wcześniej pojawiały się obrazy z pojedynczymi, bardziej krwawymi scenami. Przez wielu za pierwszy film gore uważany jest Blood Feast z 1963.[1]

Spora część filmów tego rodzaju zakazana jest w wielu krajach. Ważnym dla gore krajem są Włochy, w których to zaczął się boom na kino kanibalistyczne. Film Cannibal Holocaust został dobrze przyjęty przez fanów horroru, co sprawiło, iż w ciągu kolejnych lat powstało kilkanaście – lepszych lub gorszych – filmów poświęconych kanibalom, np. nieoficjalna druga część Cannibal Holocaust 2 (1986),

Czyli np: Taki Klasyk jak Martwica mózgu Nie uważasz za Horror bo tam przecież Nic strasznego niema Tylko Gore na Maxa xD

Horrory to Nie Tylko Strach ale również Gore...jak Tego Nie wiesz to się po prostu Nie znasz !!!

(( Jest to typowy thriller i nic poza tym.))

Noto podaj mi Podobnych przynajmniej 10 takich pozycji ?
Słucham...Ciekawe co napiszesz hmm... xDDD
Tylko byś wymienił "Cube" tam też są Pokazane jak są Zabijane Ofiary...

Więc nie pieprz Bredni ze to Typowy Film...bo Dawno Głupszej rzeczy Nie słyszałem !!!

Gadaj sobie Zdrów ale od 2 część Saw jest "Horrorem,Thrillerem Psychologicznym" czy to ci sie Podoba czy Nie
Nara !!!

GotTheLife

"Horrory to Nie Tylko Strach ale również Gore...jak Tego Nie wiesz to się po prostu Nie znasz !!!" chyba Ty się nie znasz skoro nie wiesz, że gore to jest podgatunek także dreszczowca.

GotTheLife

W wypadku Horroru gore, występują zjawiska paranormalne i solidny rozlew w krwi, w wypadku thrillera(dreszczowca) gore nie występują zjawiska paranormalne, ale występuje solidny rozlew krwi

ocenił(a) film na 7
vorth

Przypisywanie temu filmowi gatunku jest bez sensu. Chyba, żeby wymyślić odrębny gatunek dla filmów o psycholach.

ocenił(a) film na 7
vorth

u Ciebie takie sceny nie wywołują lęku? przy pile hostelo- shity podobne to pikuś. piła ryje psyche, weś ty może zbadaj sie

ocenił(a) film na 4
vorth

"No prawda... horror to nie jest... ale znajdź mi jakiś HORROR fabularnie lepszy od Piły..."
znajde ci setki horrorow lepszych fabularnie od pily, nie trudno przebic ta telenowele bo po dobrej czesci 1 to rownia pochyla w dol, najnowsza czesc to juz gniot, w nastyepnej czesci bedzie mordowac tesciowa siostry mordercy z 1czesci, bedzie turbo idiotyczna motywacja ale to i tak niewazne bo liczy sie LATAJACE MIESO

a co do tych gatunkow to istnieje cos takiego jak podgatunek horroru zwany "gore", ktorego elementow w pile jest dosyc sporo
w przypadku gore nie chodzi o zadne elementy fantastyczne wiec przy pile smialo mozna napisac w gatunku rowniez horror