Mnie osobiście bardzo podobała się jedynka i trójka. Najbardziej żałuję, że nie zostawili "Piły" jako trylogii. Czwórka jak dla mnie była najsłabsza, również dodatki do dvd mnie nieusatysfakcjonowały. A wy jak oceniliście serie?
MOJA PUNKTACJA:
Piła I - 8/10
Piła II - 5/10
Piła III - 7/10
Piła IV - 3/10
Saw Uncut (dodatek do dvd) - 4/10
Saw Rebirth (animacja) - 4/10
Podaje listę od najgorszej, do najlepszej
4. Piła II - dziwnie zrobiona część, trochę za dużo postaci, obyło by się bez Jonasa i Laury, ale akurat Jonas był moim ulubieńcem, ciekawe pułapki, oprócz tej ze strzykawkami, głupie zakończenie, bo nie lubiłem Amandy
3. Piła I - słaba praca kamery, słabe aktorstwo, mało ciekawe pułapki, ale scenariusz, zakończenie i muzyka wszystko ratują
2. Piła IV - chyba najciekawsze pułapki, film jest dobrze zrobiony, dobrze pomyślane jak zrobić IV, jak Jigsaw nie żyje, Hoffmann następcą to dla mnie plus, najbarwniejsze postacie
1. Piła III - najlepsza muzyka, 3 najbrutalniejsze pułapkiw serii (Angel Trap, Classroom Trap, The Rack) zakończenie chyba najsłabsze, ale przynajmniej Amanda umarła, gdyby nie było czasem zbyt przedłużane, to by było mistrzostwo
jak bedzie piątka, to równo za dwa tygodnie zaktualizuje moją listę. Jednak mam wrażenie że V pobije poprzednie części łeb na szyję ;)
"Hoffmann następcą to dla mnie plus" ... jakim ku**a nastepca ?? on jest tylko kolejnym pionkiem w grze :P chyba nie oglądaleś uważnie filmu hehe
Ja cały czas trzymam się werji, że to Hoffmann jest następcą. Amanda to był pionek
W 7-ce okazało się że Hoffmann nie był jakby tym następcą, bo uwięził go ten lekarz co był w 1 serii...
Namieszali trochę, wręcz za bardzo.
Zapraszam do mojego rankingu na forum filmu pila IV. temat nazywa sie : ranking filmów Piła. Temat ma 93 odpowiedzi a ostatni post to aktualna klasyfikacja. zachecam do oddawania glosow.
Zaraz po tym jak obejrze Piłe V zaloze uaktualniony temat od czesci I do V na aforum "piątki" (no chyba ze mnie ktos uprzedzi ;d )
Moj ranking
1.Piła III
2.Piła I, Piła IV
3.Piła II
no ale ŚWIERGU to jest indywidualny punkt widzenia... dla jednego to jest denne dla drugiego rewelacyjne...
najlepsza była I, było to dla mnie coś w miarę świeżego i zaskakującego; każda kolejna część do dojenie krowy, która ma tylko odrobimę mleka w sobie
Nie oglądałem jeszcze żadnej części (z lenistwa ;D), więc mam nadzieję, że ta będzie dla mnie jak najbardziej "świeża", może i przekonam się do nadrobienia ;).
Dla mnie najlepsza była III i V. Najmniej podobała mi się I i VI. I nijak miała się do horroru, była nudna i nic nie było wytłumaczone - strasznie mnie to denerwowało, nie cierpię filmu bez wytłumaczenia. Samo to, jak on wytrzymał to leżenie w jednym miejscu i nikt nie zauważył, że oddycha, dopiero w kolejnych częściach wyjaśnili, że coś sobie wstrzyknął, żeby spowolnić pracę serca,m dlatego sama jedynka jedynie mnie wkurzała. VI nie wniosła zbyt wiele do całej serii. VII zdenerwowała mnie, bo miałam nadzieję, że całość zakończy się jakoś naprawdę fascynująco. III i V trzymało w napięciu. IV sporo tłumaczyło. II zaskoczyło mnie losami Daniela, poza tym było odpowiednio brutalne. A przede wszystkim - jestem pod wrażeniem tego, jak cała seria kompletuje się i jak wszystko jest tam przemyślane. Nie chodzi o samą krwistość, chodzi o świetny pomysł Jigsawa - o czyszczenie świata bez ubrudzenia sobie rąk.