PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58999
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Film dosyć fajny, nawet zaskakujący. I napewno lepszy niż poprzednia
jego część.

CukiereczekOla

tez tak uwazam 4 w porównaniu do 5 to zwykły szajs...

CukiereczekOla

Dużo lepsza niż 4. Zdecydowanie popracowali (a właściwie nowy reżyser rzucił nowe tchnienie w Piłę) nad fabułą i wyszło na dobre. Polecam!

CukiereczekOla

Moim zdaniem dużo dużo lepsza część niż poprzednia. Brawa dla nowego reżysera!

CukiereczekOla

Czwórka była już trochę nudnawa, ale piątka jest wystrzałowa. Zmiana reżysera wyszła na dobre Pile. Polecam.

wiewior_25

Mnie też się 5 podobała dużo bardziej niż 4,która była dość nudna.
Ta część jest całkiem niezła,bez porównania do jedynki ale całkiem ciekawa

_malena_

Ha, mi z kolei 4 podobała się bardziej niż 5.

CukiereczekOla

Właśnie wróciłem z kina i końcówka zmroziła mnie na amen. Zaraz wytłumaczę o co chodzi. Czy ktoś pamięta scenę z 4-ki, gdzie facet który był przykuty do krzesła miał się wydostać z niego przez pocięcie sobie twarzy nożami? Czy ktoś zauważył jakiś ciekawy duży rekwizyt znajdujący się w tle? Jeśli nie, to zachęcam obejrzeć 5 część do końca. Jeśli nie będzie wiadomo o co chodzi to wrócić do tej sceny z 4-ki i rozejrzeć się po pracowni Jigsawa. Po obejrzeniu 4-ki zastanawiałem się czy będzie on użyty i ku miłemu zaskoczeniu stało się tak w następnej części. Wieżę, że przynajmniej fabuła 2 jak nie więcej odcinków musiała być ustalana wcześniej by faktycznie łączyć w całość poprzednie odcinki. Ok, niektóre zdarzenia można by było jakoś połączyć w całość w kolejnych częściach tak żeby mieć nowy film który by nabijał kasę. Ale… Po obejrzeniu chociażby 2 czy 3 części już wtedy zastanawiałem się kto pomaga Pile przenosić tyle ciał. Okej miał sobie tą Amande ale nie sądzę by była taka silna by z chorym facetem (lub raczej bez niego), powalać i przynosić kolejne ofiary do miejsc gdzie rozgrywały się śmiertelne gry. W 5 części mamy racjonalne i podobające mi się nawet wytłumaczenie tej sprawy. To, że w 5 części może się już nudzić kolejna za którymś tam razem sieczka w takim samym stylu: „Ratuj się albo giń” to raczej rozumiem. Okładka też mi się podoba. Myślałem na początku, że będzie jakiś facet latał ze zdartą skórą Jigsawa :P ale szybko zrozumiałem, że to co pokazali na okładce to świetna metafora całości 5 części :D Nie będę pisał co ale symulacja numerka ułożona ze zmasakrowanych przedmiotów/części ciała już się przejadła :D

CukiereczekOla

o wiele lepsza niz poprezdnia... super film... dobry klimat, niezła obsada, super muzyka oglnie film zajebioza...

CukiereczekOla

film zajebisty... lebszy od 4 i wybitnie mi sie podobał po porstu cacko trzeba to obejrezc...