PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Po raz piąty...
Zrozumiałe jest, że juz żadna z cześci, czy to bedzie 6,7 czy 8... nie 'przebije' pierwowzoru, czyli czesci I.
'Jedynka' była absolutnym zaskoczeniem, szokiem i czyms mimo wszystko nowym i pomimo kilku błedów logicznych, jest uznana ze film poniekąd kultowy.
Rzecz jasna, kazda kolejna czesc była oceniana poprzez pryzmat czesci pierwszej, ale to chyba nie do konca tedy droga.
Gdy juz zakonczy sie saga "Saw" i trzeźwo spojrzymy, która z czesci była najgorsza, jestem niemal pewny, że najgorsza z 'Pił' bedzie i tak lepsza od wiekszości horrorów,slasherów,thrillerów i filmów gore ostatnich lat.
Zatem czy ocena 1/10 i komentarz "Żenada" lub "dno" jest adekwatny do najnowszych "Pił" ?? Śmiem twierdzić, że nie.
Plusy i minusy "SAW V" w moim odczuciu...
Plusy:
+ trochę się wyjasniło w odniesieniu do "Piły IV"
+ muzyka, mimo że wciąz ta sama... wciąz swietna!!
+ retrospekcje, bardzo ciekawe i wciągające
+ Tobin Bell
+ ciekawa postać det. Hoffmann'a
+ będzie cześć 6...

Minusy:
- jednak z drugiej strony za duzo retrospekcji za mało fabuły
- bardzo słaba gra aktorska kilku panów
- przewidywalny,nawet bardzo...
- w zasadzie kierowany juz tylko do wiernych fanów sagii.
- kiepskie zakończenie, mimo że zwiastuje kontynuacje

Moja ocena 6/10. pozdrawiam.

"- w zasadzie kierowany juz tylko do wiernych fanów sagii. "

A co powiesz o Harry Potterach czy gwiezdnych wojnach? uwazasz ze kontynuacje czy tez prequele w przypadku Star Wars nie sa adresowane tylko do fanow serii?
Wybacz ale trudno to uznac za minus przynajmniej w moim mniemaniu.

A w odniesieniu do twoich poprzednich slow ze wielu ludzi piszacych o kontynuacjach Pily ze to "zenada" "dno" etc to zdecydowana wiekszosc z tych osob nie widziala poprzednich czesci na oczy a jesli juz widzieli to nie potrafia sobie uzmyslowic ze kazda czesc jest zalezna od nastepnej itd. nie sa to osobne filmy. zadna z czesci nie tworzy osobnej fabuly, nie odrywa sie od poprzedniczek.

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

zgadzam sie, na Piłe należy oceniać w kategorii całej serii a nie poszczególnych filmów heh

ocenił(a) film na 7
Maniek2008

"- w zasadzie kierowany juz tylko do wiernych fanów sagii. "
Nie jestem fanem "Piły" a jednak oglądnąłem wszystkie części. Podobały mi się, aczkolwiek nie gustuje w krwawych filmach.

Od siebie dodam, że jeśli jako pierwszą oglądnąłbym np część 4 lub 5 to dałbym również niską lub średnią notę (pewnie koło 5) a czemu?? Bo nie zrozumiałbym o czym jest film.
Oglądając film w kolejności, historia układa się w sensowną całość. Film ma fabułę, ma akcję. Jak dla mnie nie jest to horror tylko jest to krwawy i bardzo dobry kryminalny thriller.

ocenił(a) film na 6

Ahh kurde to już 5 część a co w niej oczywiście nic nowego ogrzewany kotlet
Plusy :
Jigsow nie żyje, za to Howwman zmienia się staje nowym Jigsowem nudny pomysł scenarzystów ale za to jest przypomnienie części 4
Ahh tak muzyka jest piękna raczej soundtrack,ja uwielbiam zakończenie pił
Retrospekcje, dla mnie to wielkie don tym filmie,ale niektóre były dobre
niestety będzie 7 i raczej ostatnia część
ocena 6-/10

ocenił(a) film na 5

Jestes popierdolony jak stodola. Piła 1 to najgorsza czesc serii. Jedyna, ktorej sie nie dalo ogladac. Zero napiecia.