PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Co to są za sprzedane czasy, że ludzie chodzą do kina na horror, który wywołuję tylko obrzydzenie i zażenowanie. Zapełniając kolejne walizki frajerkom, którzy są tak zamurowani lub zdesperowani, że nie było im głupio dać twixa na taśmie w cały świat. Właściwie mało mnie to obchodzi, bo każdy żyje swoim życiem, ale trochę mnie to smuci i chyba martwi, bo według mnie jest to kierunek na plastikowo-konsumencko-rzeźnicki bajzel.Który (boję się tego, oby nie) uśmierci to miejsce od środka - zaczynając od przybicia młotkiem dobroci. I dlaczego jedni chcą, i mogą się postarać (lub muszą jak walczą o jedzenie) i przemijają niezauważeni jak radziecki żołnierz, a inni błyszczą czymś nic nie wartym. Czymś co przynosi korzyści tylko im. Do tego pokazując wszystkim dzieciom i psychopatą jak można torturować ludzi.

Sanos

można po Polsku? ...............<za krótki><za krótki>

ocenił(a) film na 7
Sanos

Po pierwsze, nie jest to horror, lecz thriller. Po drugie nie można do końca mówić tu o uczeniu zabijania i napychania worków pieniędzmi, ponieważ z każdą premierą Piły, rozpoczyna się jedna z największych na świecie zbiórka krwi - płynu życia, który codziennie ratuje tysiące ludzkich istnień. Owszem, film jest ohydny i niestety, właśnie dlatego jest źle odbierany przez odbiorców. Najczęściej do kina idą osoby, które gdzieś tam, kiedyś słyszały o tym filmie, oglądają, którąś z kolei część i nie wiedząc o co w nim chodzi, zwalają winę na ohydę. Ale zgadzam się - film jest ohydny pod względem wizualnym, ponieważ pod względem fabularnym, stoi całkiem wysoko. Szczególnie jeżeli spojrzeć na postać Jigsawa/Johna.

ocenił(a) film na 1
KuboX

Na filmwebie jest wpisane horror. Każda kolejna część jest podpisana jako horror. Właściwie nie ma to znaczenia, bo według mnie pierwsza część na pewno zawiera więcej elementów thrilleru. A klasyfikowanie filmów to jedna z głupszych rzeczy, więc według mnie ten filmik najtrafniej określa - ciemna autoparodia. O zbiórce krwi nie wiedziałem. Tak czy siak jednak jest to zabieg marketingowy, choć bez dwóch zdań jeden z mądrzejszych i najmniej obrzydliwych (cóż za ironia), jakie dane mi było zobaczyć w ciągu tych moich kilkunastu (jeszcze) lat życia. Uratowano kilka istnień ale proporcje kasa - życie i tak są zachwiane jak sasza wracający w słoneczny dzień, spod lokalnego sklepu. Więc moim zdaniem o napychaniu worków nie tylko można do końca mówić ale wręcz brać wzorce do podręczników na ten temat.

Jeżeli spojrzeć na Jigsawa przez pryzmat inny niż ten tworzący estetykę i tematykę tego filmu wyszłoby, że jest on postacią śmieszna. Szczerze?? Sam bym to na bank lepiej skonstruował. Liczne niejasności scenariuszowe oraz nieudolnie tuszowane uproszczenia - dyskredytują tą postać jak i całą serie. Np. jak cholernie ciężko byłoby to zorganizować i ile rzeczy po drodze mogłoby się nie udać, żeby koniec był jaki widzieliśmy? A jeszcze Jigsaw to zaplanował. Ja wiem, że to ładnie się ogląda i ma proste i ładnie nasuwające się możliwości interpretacyjne. Seryjny morderca, który jednak nie jest chyba taki zły bo chce dobra i nawrócenia złych ludzi (nie pisząc o oryginalności tego motywu). Walka o przetrwanie, instynkty, odkupienie i przegrywanie życia. Prawda, że łatwo można z tego wycisnąć nieco prostej (tandetnej) refleksyjki? wszystko to w imitującym głębie jednak w gruncie rzeczy pustym, obrzydliwym i popranym garniturze, który tak idealnie leży na pokoleniu które jest coraz łatwiejszym targetem dla coraz lepiej ubranych szczurów.

ocenił(a) film na 1
Sanos

Sanotos - popieram cię w tym co napisałeś. Jak można się dobrze bawić oglądając coś takiego ?? Dziwny jest ten świat ....

użytkownik usunięty
KuboX

"ponieważ pod względem fabularnym, stoi całkiem wysoko"

http://www.youtube.com/watch?v=Umo2liHt71w
Brak mi słów, więc powinna wystarczeć wypowiedź Cejrowskiego na tym filmiku.

Sanos

Czyżbyś oglądał ten film skoro go krytykujesz??????

ocenił(a) film na 1
kosja1

Jeśli pytasz mnie - to tak oglądałem.
I dlatego właśnie tak negatywnie go oceniam.

ocenił(a) film na 5
_Lennox_

ten film to nie jest typ: horror, tylko gore...