PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58999
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

http://pl.youtube.com/watch?v=Gf6fork9_Ws
Link do oficjalnego trailera. Dodaję jakby ktoś go nie widział :)

ocenił(a) film na 4
putek1327

hehe calkiem w innych klimatach jak te poprzednie :D moze jakies zmiany na lepsze :P

szczerze to liczylem na jakies pare minut filmu tak jak w tamtym roku :P

ocenił(a) film na 5
Makron

trochę się nie postarali z tym trailerem, z niego wiemy tylko co się stanie z jednym panem :) z drugiej strony ciekawe jak działa ta maszyna ?:P

ocenił(a) film na 4
putek1327

wydaje mi sie ze tym panem z pulapki jest Strahm... patrzac na ta szklana skrzynke na jego glowie i rureczki mysle ze pulapka polega na zagazowaniu delikwenta...

ocenił(a) film na 5
Makron

To na pewno Strahm :)
A ta maszyna albo wlewa jakiś kwas albo wpuszcza jakiś gaz :)

ocenił(a) film na 10
putek1327

A ja czuję że to robale

tom320000

pułapka ta nazywa się pendulum trap. Pendulum znaczy wahadło:]

Bardziej od pułapki interesują mnie te zdanka w trailerze.

W kolejności wyświetlania:

1.Jego przekaz jest słuszny, sprawiedliwy
2.Jego miłośc jest wieczna
3.Jego darem jest życie.

Nie wiem ale widzę tu jakieś aluzje do Boga i Jezusa. Bóg jest sprawidliwy, kocha nas bezgranicznie. JEzus zszedł na ziemie i poświęcił swe życie aby uratowac ludzkośc. Czyli Strahm musi oddac swoje życie żeby Perez przeżyła (?), a może Jigsaw - John (jezus) został "wysłany" (w tym wypadku zwerbowany,by pomóc) przez Boga (prawdziwego Jigsawa) żeby pomógł ludziom zrozumiec ich złe postępowanie. Bóg jako stwórca kieruje światem, a John (Jezus jako człowiek nie miał władzy nad światem. Pozdsumowując -> John Kramer dla Jigsawa tym kim Amanda była dla Jigsawa. Czyli my jeszcze nie znamy prawdziwego Jigsawa. TO by pasowało do sytuacji w której Amnada się zbuntowała Johnowi. Przeczytała że John nie jest tym kim jest i stwierdziła że nie będzie słuchała się "pionka", który ją w dodatku oszukał.

Zagmatwane i może bezsensowne ale liczę na komentarze

milosz18

jeszcze jedno ta piosenka jest hymnem chrystianistycznym stworzonym w Irlandii a dziś śpiewanym w kościołach anglojęzycznych. Czyli moja teoria o Bogu i Jezusie może byc prawdziwa. Pozdro

ocenił(a) film na 4
milosz18

jesli John okaze sie pionkiem w grze i bedzie mial jakiegos "boga" nad soba to seria okaze sie klapa :/ poza tym jesli juz cos to wydaje mi sie ze John mialby wiecej wspólnego z buddyzmem (figurki w 3 czesci i 4tej) ale tło religijne mi tu nie pasuje :/
To czego oczekuje od serii na dzien dzisiejszy to:
- wyjasnienia losow Gordona
- wyjasnienia losow Addison
- wyjasnienia losow córki Jeffa
- wyjasnienia odnosnie listu
- wyjasnienia czyje cialo jest w drugiej czesci z wbitym nozem
- i ostatnie co pamietam to wyjasnienie dlaczego gosciu z kluczem w pulapce Amandy byl skazany na smierc i nie mogl nawet walczyc o zycie...

PS. Boże bron ich przed pomyslem jako by nastepca mialbyc do konca Hoffman badz Jill, ktos nowy tez odpada... najlepiej by byl to Gordon

ocenił(a) film na 8
Makron

Czy wyjaśniona zostanie zawartość listu nie jestem pewny. Darren Lynn Bousman powiedział kiedyś, iż dla niego wątek z kopertą jest skończony. Hoffman go napisał, John o tym wiedział, Amanda przeczytała i zdenerwowała się. Dla DLB to koniec historii. Miejmy nadzieję, że nowi reżyserzy wyjawią treść owego listu.