PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58999
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Nieststy, twórcy nie mogli chyba powiedzieć stop, bo dolarki leciały do kieszeni, to fajnie kręcoło się kolejne dokrętki. Niestety z "odcinka" na "odcinek" film sięgał dna.

Całośc stała się niesamowicie absurdalna, do tego stopnia idiotyczna, że film powoli wkraczał do gatunku science fiction. Gdy twórcy potrzebowali kolejnej osoby do spółki bo poprzednim jakoś się umarło, rzucali chyba lotkami w scenariusz, i na kogo wypadło na tego bęc. Pewnie w pile CMXXVI dowiemy się, że to jednak babka ze strony ojca Hoffmana wszystko zaaranżowała, bo Amanda była w ciąży z lekarzem z pierwszej części.Reasumując: I część:
Klasyk. Nowy trend w horrorach, nowa jakość, maxymalne zdziwienie, zaskakujący scenariusz.
II część: Również bardzo dobra. Troszke inne spojrzenie na zagadki Jigsawa, pomysłowa.
III część jeszcze ujdzie jako możliwa do zaakceptowania, generalnie brak naciąganych na siłę dodatkowych bohaterów, spójne i w miarę logiczne działania
VI część: skok na bungee w dół bez powrotu. Zaczynają się sztuczne zwroty akcji, 2893434 bohaterów wtrącanych na siłę, brak logiki.
V część to gwóźdź do trumny. A miało być tak pięknie. Nie logiczna(gdy bohaterowie wiedzieli, że potrzevna będzie krew do napełnienia słoja, mogli chyba wziąć porażoną dziewczynę z wanny? wszak specjalnie wrócili się do tego pomieszczenia. . Pozbawiona polotu. Nierealistyczna (2,5 litra krwi w 30s. z rozciętej ręki...sci) Niestety kończy się tak jednoznacznie, że równie dobrze mogło by pisać: Szykujcie pieniądze do kina na VI część. i na VII. no i na VIII. w zasadzie mamy podpisany kontrakt do XII.

[3/10]

budziktt

Przecież od początku serii mamy do czynienia z pociągniętą do absurdu zdolnością przewidywania ludzkich zachowań. Na przestrzeni tych kilku lat zdecydowanej zmiany uległy oczekiwania widzów, dlatego na forach aż wrze od niepochlebnych opinii. Szukamy logiki w świcie totalnej głupoty.
Scenarzyści uznają, że człowiek w sytuacji wyboru zawsze kieruje się w ciemniejszą stronę. Zło w człowieku zawsze zwycięża. Każda zagadka na już na pierwszy rzut oka była do rozwiązania nie narażając innej osoby na śmierć. Wykonanie z tego prostego faktu nagłego zwrotu akcji... litości. I to tego standardowe, jak na serie absolutnie przewidywalne zakończenie.
5/10

ocenił(a) film na 6
budziktt

dziwię się, że dopiero w 4 części raziło cię dodanie nowych bochaterów, bo wydaje mi się, że w drugiej części było więcej dodanych patrząc na pierwszą, i tak samo z trzecią częścią patrząc na drugą cześć. po za, tak naprawdę, amandą (wykluczam jigsawa, który w 1 części miał role głównie leżące), to żadna z postaci nie jest pokazana w każdym z "odcinków". jako że piła ma coś ze slachera to muszą dawać nowych aktorów do filmu. jak w prawdziwym serialu, starzy umierają i ktoś ich musi zastąpić, dlatego jakiś bohater "wpada" na przechodnia czy coś w tym stylu ;) dlatego tu się z tobą nie zgodzę.

co do wanny racja, że człowiek powinien postąpić lepiej, ale na tym polega w pewnym sensie przekaz tego filmu, żeby myśleć logicznie, a nie panikować.

z resztą się w miarę zgodzę.

mimo wszystko dałem 6/10

ocenił(a) film na 6
joemaster

matko sory za błędy. oczywiście bohater i slasher. powinni zrobić opcję edit.

budziktt

Zgadzam sie z założycielem tematu. Być może(a wg mnie na pewno)spowodoane to jest zmiana scenarzysty. Leigh Whannell stworzył świetny scenariusz i te cześci nakrecone wg niego(właśnie czesci 1-3)sa najlepsze. Dalej to już jest naciaganie i tworzenie na sile.

katrin00058

ROFL, ja niestety właśnie przeczytałem, że aktor grający Ericksona podpisał już kontrakt na VI i VII część...no litości,a ja jak ostatni debil naprawdę wierzyłem że na 6 ( jak zapowiadali) częsciach się skończy. Wiadomo, to tylko plotki ale już sam fakt ich pojawiania sie nie wróży dobrze.