PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Nie wiem dlaczego tak wielu ludzi przypieprzyło się do tego filmu. Jak dla mnie to cała seria jest najlepszym thrillerem jaki w życiu widziałem. I nie wrzucajcie, że ludzie, którzy tak uważają to jacyś psychopaci, którzy jarają się każdym mililitrem krwi na ekranie. Akurat o tym, że Piła jest arcydziełem decyduje genialna i w pewnym sensie zagadkowa fabuła, którą co raz lepiej poznajemy z każdą następną częścią, a brutalne sceny(bo gore to one raczej nie są) to tylko dodatek, dla tego np. 3 cześć jest troszkę gorsza od pozostałych(jednak ciągle rewelacyjna), ponieważ momentami za dużo czasu poświęcono na pułapki itp. zamiast na fabułę właściwą. W ogóle Piła to nie jest żaden gore jak to dużo osób twierdzi, Wy chyba nie widzieliście nic z japońskiej ekstremy filmowej albo filmów III kategorii z Hongkongu. Jak ktoś twierdzi, że Piła to czysta rzeźnia to polecam obejrzeć Guinea Pig.

Tak w ogóle nie rozumiem oceny 5 części, która jest tak zajebista jak pierwsza i druga część.

ocenił(a) film na 10
Azdaroth

Amen azdaroth teraz to juz chyba jakas tradycja czy zabawa jest pt "Wysmiejmy pile czyli milion powodow by ten film objechac" nie rozumiem tego i juz z tym nie walcze chca przezywac jak mrowka okres kolejna czesc prosze bardzo, chca mowic "ile jeszcze?" niech mowia niech tam im bedzie, oby jak najwiece:D pod taka postacia...uwielbiam serie SAW i sie tego nie wstydze i powiem wiecej po miescie z maczeta nie latam... nie mam 10 lat... tortury i pulapki ida na daleki plan ...oj chyba nie pasuje do stereotypu SAW fana :D wedlu filmwebowiczow= antyfanow. Mam dla inch info mam gdzies co wy sobie o tej serii myslicie...:)kolejne stadko postow typu beznadzieja...gniot .... wisza mi kolo ogonka:D
pozdro madre slowa tutaj napisales.....

ocenił(a) film na 7
Carolle

również was popieram, seria jest bardzo dobra. Połączenie dobrej fabuły z mocnymi akcjami. Dużo nie dodam, bo moi przedmówcy to zrobili ale do tych co sądzą po co to ciągnąc? Po co dalej oglądacie? Nikt was nie zmusza, a wy i tak oglądacie i negujecie...

ocenił(a) film na 5
helmen

Ja tą serię lubię, bo dostarcza mi rozrywkę na dobrym poziomie ale do zachwytów mi bardzo daleko. Jest to po prostu bardzo dobrze wykonany horror od strony technicznej. Jednak seria powoli zaczyna zjadać swój ogon. Jedyne, czym może zaskoczyć widza to pomysłowością nowych gier, którym poddawani są bohaterowie (chociaż i tutaj przoduje chyba część czwarta). A reszta to już niestety typowy dla serii schemat. Co więcej jak jeszcze w 4 części zakończenie mogło być zaskakujące tak w 5 tego niestety już nie ma. Chociaż ile razy można zaskakiwać widza? W piątek części dodatkowo denerwujące są retrospekcje (również chyba już znak firmowy "Pił"). Po prostu zabiły tempo akcji filmu! Co jest niedopuszczalne w filmach, w których liczy się wywołanie napięcia. A tak napięcie siadło i szkoda. Jeszcze w poprzednich dwóch częściach retrospekcje były uzupełnieniem fabuły (dlaczego Amanda dostała swoją "własną" grę w części trzeciej czy historia początków "zabaw" Jigsawa w części czwartej) tak w części piątej stanowią zapchajdziurę. Nic nie wnoszą nowego do tej historii (bo co mnie interesuję jak się poznał Jigsaw z jego następcą) i po prostu lepiej było zrobić, jeszcze jakąś inną grę.

Jeszcze odnośnie tego co napisał autor tematu. Ta cześć nie jest równie dobra co pierwsza (która jest bardzo dobra). Jest już tylko odgrzewanym kotletem z nowymi "bajerami". To tak jak z niektórymi dziewczynami. Widzisz taką na ulicy i myślisz sobie no po prostu cud piękności. Umawiasz się z nią, poznajesz i powoli zauważasz, że ta dziewczyna ma piękne "opakowanie", a jest pusta w środku jak wydmuszka. Tak jest właśnie z częścią piątą "Piły". Jest po prostu produktem niczym więcej...a szkoda.

Mimo to oceniam ją na równi z poprzedniczką na 5/10. Czyli jest nieźle, ale mogło być o wiele lepiej.

ocenił(a) film na 10
_EemuU_

zgadzam się z wami we wszystkim

ocenił(a) film na 5
Azdaroth

Ja też lubie serię Piła i nie podoba mi się, że ludzie widzą w tych filmach tylko hektolitry krwii a nie b.dobry thriller. Niestety co do oceny V części już się nie zgodzę, była dużo słabsza od cz. 1 i 2 no i też gorsza od ostatniej - 4. Poziomem zrównała się z częścią 3 wg mnie, którą dotycczas uważałem za najsłabszą częśc serii.