PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

chcialem zwrocic wasza uwage na pare szczegolow z filmu i zapytac co sadzicie o nich:

1. Dlaczego na jednej z retrospekcji Amanda lezy z reszta osob nieprzytomna skoro ona byla podstawiona w tej grze (dom z 2 czesci). Przytomna raczej nie była bo przeciez widzialaby wtedy Hoffmana o istnieniu ktorego nie miala pojecia... (no chyba ze to taki podobny myk jaki zastosowal Jigsaw w pierwszej czesci z zastrzykiem - retrospekcja z III) zeby wygladalo bardziej wiarygodnie...

2. Gdy Strahm pod koniec filmu przechadza sie tymi korytarzami (prawdopodobnie to te same co w pierwszej czesci wiodly do lazienki) widac ciagnacy sie slad krwi na podlodze... Czyzby to byl slad pozostawiony przez dr Gordona tuz po tym jak wyszedl z pulapki?

3. Czy nie razi Was w tej czesci brak tradycyjnego wyrazenia "Game over". I czy nie uwazacie ze zakonczenie bylo zbyt przekabinowane?

4. Policja mowi ze z budynku (akcja filmu Piła III, IV, V) znaleziono 12 ciał... i czyje to byly ciała bo ja naliczylem tylko 10...

1. Jigsaw
2. Amanda
3. dr Lynn
4. Jeff
5. Timothy
6. Sedzia Halden
7. Danica
8. Rigg
9. Art
10. Eric

kim sa brakujace 2 osoby?

Makron

1. wydaje mi sie ze dostala zastrzyk aby wszystko wygladalo bardziej wiarygodniej tak jak wlasnie John w jedynce,

2.Byloby zajebiście gdyby to był ślad właśnie Gordona taki kolejny znak dla widzów abyśmy o nim nie zapominali,bardzo trafnie to zauważyłeś :)

3. właśnie mialem tez o to pytać..niestety zakończeniu jednak brakowało tej przysłowiowej wisienki na torcie ;// co nie oznacza ze bylo słabe, nie bylo owego i waznego przeciez game over,rozczarowala mnie tez niestety totalnie cale dzialanie glass boxa...jedna z bardziej wyczekiwanych pulapek a tu w sumie nic zesmy nie zobaczyli jak ona w koncu dziala tylko Straham wrzucil w nia Hoffiego i tyle ;/ mimo wszystko mam jeszcze nadzieje ze byc moze w tych dwoch innych zakonczeniach ktore maja byc zobaczymy wlasnie prawdziwe dzialanie glass boxa.a na marginesie jakie typujecie te pozostale zakonczenia??ja w jednym stawiam ze straham zginie wlasnie w glass boxie

klimat filmu faktycznie zdecydowanie wraca do jedynki jak obiecywali,
zajebiscie podobala mi sie postac Strahama,szkoda ze tak skonczyl ;/, to jak uratowal sie z pulapki..super :)

szkoda ze zero rozwiniecia kwestii Corbett,na poczatku jedynie Hoffman ja wyniósł i tyle,nic nie powiedziano konkretnie o Riggu,

postac Jill coraz bardziej intrygujaca, zwróćcie uwage ze jak przyszla po to swoje pudelko od Johna to tak jakby przygotowana byla na nie bo zaraz z szyi zdjela kluczyk aby je otworzyc,jej reakcja na tasme od Johna jednak wyraza jej teskonte i chyba jednak milosc do Johna czego jednak nie bylo widac np. w scenach z czwórki,ciekawe jest takze to ze udaje sie do Erickssona ( swoja droga taki jakis pedzio ;pp bez wyrazu ta postac )i mowi ze policjant jakis ja sledzi, na pewno nie jest obojetna na cala sytuacje,jest w grze, i nawet nie wiem czy to nie ona jest nastepca ;/.. z gordonem ?hehe

takie jedno pytanie,pulapka Setha i glos laleczki z tv...to przeciez glos Johna!!!a to przeciez pulapka skonstruowana przez Hoffmana wiec to chyba raczej jego glos powinien byc??nie wiem blad jakis jak myslicie??

fred1982_2

aha i jeszcze jedno

Straham w rozmowie z Hoffmanem w szpitalu mowi ze ostatnimi slowami Agentki Perez byly slowa "hoffman" co o tym sadzicie??

ocenił(a) film na 4
fred1982_2

jesli chodzi o Rigga to nie zyje... jego zdjecie bylo wsrod tych policjantow ktorzy oddali zycie za sprawe jigsawa... a z ta kasetka to jakies niedopatrzenie :/

Jill napewno nie jest nastepca w tym pudelku cos jest i poki co wszystkie podejrzenia maja byc kierowane na nia ale to napewno nie ona ;)

Makron

te dwie osoby to myślę że na pewno Adama i druga to Gordon. Dajmy sobie spokój przecież wiadomo że on nie powróci z kilku powodów, raz kto przeżyje ucięcie nogi dwa że aktor ma na pieńku z twórcami ;p

puchoo

a czy to nie jest ślad po tym jak Amanda ciągnęła Erica Mathewsa?

ocenił(a) film na 4
Meru0

Amanda ciagnela (chociaz wydaje mi sie ze to nie ona) ciagnela Erica za nogi wiec takiej smugi nie mogl zostawic, na filmie widac tylko ze struga krwi z ust mu plynela a to co widzimy w piatce to porzadna smuga... wiec raczej to gordon :P

a te 2 brakujace ciala to napewno nie adam i gordon... bo wtedy znalezliby cialo xaviera i Zeppa i liczba ofiar uroslaby nam z 12 do 14 pozatym ta lazienka byla w innym pomieszczeniu w calkiem innym miejscu

ocenił(a) film na 4
Makron

2-"Amanda ciagnela (chociaz wydaje mi sie ze to nie ona) ciagnela Erica za nogi wiec takiej smugi nie mogl zostawic, na filmie widac tylko ze struga krwi z ust mu plynela a to co widzimy w piatce to porzadna smuga..."
wydaje mi się, że mówił o ericu któty właśnie wyszedł z łazienki. W trzeciej części widać było, że idąc zostawia za sobą sporo krwi.

1- Oglądałem piątkę dwa razy, i ja tam leżącej amandy nie widziałem.. A przyglądałem się dokładnie^^ I nawet jeśli się mylę, to leżąca tam amanda nie wydaje mi się niczym zadziwiającym. Przecież musiała też zostać uśpiona, by naturalnie wyglądało jej "przebudzenie".

3- absolutnie nie^^ w końcu zerwano ze schematami..

4- zastanawiające.. jak coś wymóżdzę to dam znać, i ty też napisz jeśli to rozwikłasz;)

Ps. Pudełko Jill wcale nie jest tak wielką tajemnicą jaką wam sie wydaje.. Zawartość (choć nie dosłownie) mozna wywnioskować w trakcie filmu. A jest tam..

zapraszam na nowe forum o saw:
http://www.sawproject.fora.pl/
:P

Madm4n

A wiesz, że zarejestruję się na to forum ? ;] Dzięki. Ogólnie to trzeba nieźle pomyśleć i wszytko połączyć aby zrozumieć ten film :) Dopracowali każdy szczegół, ponieważ w IV jest scena jak Hoffman bierze zabawkę(nie pamiętam skąd) i jakaś babka tam z wydziału pyta się czy ma córkę? On mówi, że nie... Więc pomyślałem, że bierze on ją dla córki Jeffa. Dzisiaj oglądam V i patrze córka Jeffa trzyma tą samą zabawkę, którą on wtedy wziął. :) Ogólnie to mogło nic nie znaczyć i mało osób mogło to zauważyć ale jednak i tak dopracowali to :)
A to do Erica to właśnie chodziło mi o to jak on wychodził z łazienki, no ale może nas pile zaskoczą w VI :D