PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58894
4,8 18 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Witam

wybrałem się na to nie wiem jakim cudem. Ale mam pytanie odnośnie zakończenia. Przypuszczam że to ma jakiś związek z Piła 4, której nie oglądałem. Czy Agent Strahm też coś przeskrobał że znalazł się w pułapce?
Dlaczego zginał? Przecież piła sam powiedział że nikogo nie morduje tylko daje wybór w którym człowiek sam decyduje o swoim losie.

Wieć pytanie dlaczego Agent Strahm zginął?

ocenił(a) film na 7
firstANDlast

Rozumiem, że nie posłuchał kasety i wepchnął tego drugiego do trumny. Ops zły wybór, trzeba było posłuchać ale jakiś był motyw tego?

firstANDlast

Tak czy inaczej, szkoda gościa. Chyba najfajniejsza jak dotąd postać w serii.

ocenił(a) film na 10
ManBehindTheMist

Strahm wiedział że to Hoffman jest kontynuatorem dzieła, dlatego zależało mu na tym żeby zginął. Zresztą Hoffman już na początku chciał go zabic, tylko Strahm się uratował z pułapki.

ocenił(a) film na 10
ManBehindTheMist

Strahm wiedział, że to Hoffman jest kontynuatorem, dlatego Hoffmanowi zależało, żeby zabic Strahma. Już na początku chciał go zabic, ale Strahm uratował się z pułapki.

ocenił(a) film na 4
milka_30

John przewidział przecież ze Strahm zabije jedna niewinna osobe (Jeffa), dalszy test to jego pokuta za ten czyn. Wiedział że klucz dojdzie do niego.

"Jesli potrafisz czytac w myslach innych to przypadki nie maja miejsca"

A Hoffman nie jest kontynuatorem dzieła Jigsaw'a. Po śmierci Johna tylko Strahm mógł zagrozić przyszłosci Hoffmana wiec ten chciał go wyeliminowac, test Strahma przygotowany przez Jigsaw'a polegał pewnie na czymś innym, ale Hoffman chciał to jak najszybciej zakonczyc (pulapka z wodą brak jakiej kolwiek instrukcji jak sie uwolnic). Rola Hoffmana była bardzo prosta. Pomagał Johnowi bo ten wiedział o morderstwie Setha (upozorowanie pułapki Jigsaw'a by zemscic sie na mordercy siostry). Gdy John zginął nic nie stało mu na przeszkodzie poza Strahmem. Jednak John jak wiemy po zakonczeniu Saw 4 w swoich planach go nie pominął i Hoffman tez bedzie musiał przejsc swoj test. Pytanie tylko czy rzeczywiscie to Jill bedzie go testowała czy być może realizatorzy filmu tak zamotali fabułe zebysmy podłapali fałszywy trop...

ocenił(a) film na 4
Makron

jakiejkolwiek*

Makron

jak dla mnie pozostaje jeszcze kwestia w którym momencie umieścić scenę z sekcji zwłok Johna, znalezienie w jego żołądku kasety i odsłuchanie jej przez Hoffmana...
umieszczenie jej na początku 4 części było ewidentną zmyłką widza, jak dla mnie powinna ona się rozgrywać w początkowych fragmentach części 5(po tym jak policja znajduje żywych Hoffmana i Strahama oraz ciało Johna) na taśmie tej John twierdzi że skoro Hoffman jej słucha to musi być jedynym ocalałym, czyli Jigsaw musiał zakładać iż Straham zginie za pierwszym razem
dochodzi jeszcze scena z 5 części w której Hoffman otwiera kopertę w której znajdowała się kartka z napisem "Wiem kim jesteś" (z końcówki 5 części można by wnioskować, iż zrobił to Straham, co jak dla mnie nie jest takie oczywiste gdyż w początkowej fazie filmu nie miał on chyba całkowitej pewności iż Jigsawowi pomaga właśnie Hoffman)

i w tym właśnie miejscu umieściłbym scenę z tą sekcją zwłok (Hoffman odczytuje tą kartkę i następnie z kasety dowiaduje się że będzie poddany testowi); czyli wychodzi na to że jeszcze kolejna osoba zna jego tajemnicę (no chyba że Jigsaw przewidział taki scenariusz i sam z dużym wyprzedzeniem sam zaplanował grę dla Hoffmana, w co jednak nie chce mi się wierzyć)

pozostaje jeszcze kwestia kuferka który w 5 części dostała Jill po śmierci Johna, mogło być tak że ta koperta stanowiła jedną z jego zawartości, i to Jill podrzuciła ja Hoffmanowi (tym bardziej że na kasecie video do Jill John stwierdza "że bedzie ona wiedziała co zrobić z tymi materiałami"), czyli tak jak stwierdził jeden z moich poprzedników wychodzi na to że to Jill przetestuje Hoffmana, ale czy aby na pewno...

ocenił(a) film na 4
kosi8

to było by zbyt oczywiste a co za tym idzie zero zaskoczenia w szostej czesci... skoro to bedzie ostatnia czesc to podejrzewam ze na koniec filmu bedzie duze buuum! a Jill to tylko taka zmylka dla widza tak jak scena z sekcji zwłok