Każda część Piły począwszy od 1 dostarczała nam pewnego rodzaju emocji.
1)Piła 1 - moim zdaniem kapitalna , mistrzowsko wyreżyserowana i zagrana, emocje sięgają zenitu i ciężko jest usiedzieć na miejscu a z drugiej strony oderwać się od odbiornika! Swoista nowość która swoją odmiennością sprowadziła rzesze fanów a co za tym idzie kolejne kontynuacje ...
2) Piła 2 - wg mnie najsłabsza część zdecydowanie. Zrobiona nieprzemyślanie , za szybko i ze zbyt dużym rozmachem. Twórcy zdecydowanie zbyt bardzo oczekiwali powtórki sukcesu jaki odniosła pierwsza część, przy minimalnym nakładzie kosztów ... bo tylko 1 mln $ !!!!
3) Piła 3 - ogólne wrażenia bardzo dobre. Film znacznie zawiły i ciężki. Wymaga kreatywnego główkowania żeby połapać się co jest co i uważam że powinno się zaprzestać kręcenia kolejnych częśći bo ta zdecydowanie dawała satysfakcje !
4) Piła 4 - słaba! Za wiele wątków i niespójnych zdarzeń przez co wszystko jest za bardzo zagmatwane i cięzko było się połapać !!
5) Piła 5 - zdecydowanie lepsza od 4 lecz i tak bardzo zagmatwana. Reżyser na siłe starał zrobić dobry film dołączając kolejnego bohatera i sprawiając że kolejne wątku układanki jakoś same się rozwiązują , lecz między Bogiem a prawdą myślę że było to zdecydowanie niepotrzebne.
Zapewne okaże się iż w 6 część (bo właśnie widze że takowa ma powstać!!!!!!) Mark Hoffmann jakoś przeżyje i będzie kontynuwał zbrodniczy plan Jigsaw a moze całkowite udziwnienie np. Erickson jako zbrodniarz ... jeżeli takie będzie rozwiązanie to myśle że kolejne części to tylko kwestia czasu i dojdzie do tego że zrobi się tak samo jak kiedyś w przypadku Akademii Policyjnych - gdy ludzie przestaną zwracać uwagę na to iż wychodzi kolejna adaptacja a produkcja będzie jak najbardziej nieopłacalna. Myśle że ogólnie już tego wszystkiego trochę za dużo ! Ogólna ocena 6/10 lecz i tak czuję iż jestem zbyt hojny !
niestety, ale nie do konca musze sie zgodzic:
1)Piła 1 - zgadzam sie w 100 %
2)Piła 2 - na pewno nie najslabsza. Zgodze sie ze za szybko i nieprzemyslanie zostala stworzona, ale nie wypadla az tak slabo.
3)Piła 3 - rowniez zgadzam sie w 100 %
4)Piła 4 - w moim odczuciu odegrala bardzo wazna role z perspektywy fabuly, slaba moze byc pod wzgledem rozlewu krwi i pulapek
5)Piła 5 - na pewno nie lepsza od 4, jedna z gorszych, jak nie najgorsza z calej serii
A wiec tylko co do 1 i 3 mamy podobne zdanie, reszta podobnie, ale odmiennie... i oto chodzi !!!
Pozdrawiam
Co do poprzednich czesci to sie z WAMI zgadzam [nie w 100% no ale :P].
Jednak ostatnia czesc jest swietna pod wzgledem fabularnym, rozczarowala
mnie tylko koncowka, no i to, ze nastepna czesc zapewne powstanie ....
Jak dla mnie, ta powinna byc ostatnią, bo wsio juz zostalo opowiedziane.