PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

co niby one ukazują? różne możliwości zabicia człowieka? sa strasznie przewidywalne, do bólu tendencyjne i wszystko skupia sie na elemencie zabicia, żeby było dużo krwi itp. takie filmy nie zaskakują w ogóle, wszystko jest jasne od samego poczatku, człowiek nawet nie główkuje. chociaż w obronie "Pił" powiem, że w tej serii horrorów przynajmniej poruszany jest wątek ludzkiej psychiki, radzenia sobie ze stresem oraz w sytuacjach bez wyjścia, próbowania "wygrać" z grą oraz podejmowania ewentualnej współpracy z innymi ofiarami. to czyni tą serię troszkę lepszą od np. "Hostel" który jest pozbawiony czegokolwiek, z sensem włącznie. fanką gore nie jestem to może dla tego takie jest moje nastawienie. te filmy mniej straszą, więcej obrzydzają i szokują. z racji tego wolę dobry, trzymajacy w napieciu thriller, dreszczowiec z odrobiną tajemnicy w tle niż łopatologicznie ukazany mord na ludziach.

użytkownik usunięty
wake_the_dead

no niestety.. rzeczywiście nie rozumiesz przesłania tej serii. Niby rozumujesz w dobrym kierunku, ale...

...ale? może mnie oświeć skoro ja zle rozumie. Lepiej jakbyś rozwinęła/rozwinął swoją wypowiedz, bo ta Twoja nie wiele tłumaczy, a tym bardziej nie utwierdza mnie w tym, że racji nie mam.

wake_the_dead

piła nie jest horrorerm, jest dreszczowcem

michalzawiski

no co Ty powiesz, naprawde? heh widze, że niektórzy tutaj naprawde wiedzą co mówią...
tak na marginesie, Piła jest typowym horrorem i nie ma nic wspólnego z dreszczowcem (thrillerem).

wake_the_dead

Piła nie jest horrorem. Chyba nie wiesz czym się różni horror od dreszczowca. W horrorze zagrożenie jest nierealne, a w dreszcowcu tak. W pile zagrozeniem jest człowiek, a więc zagrożenie jest realne, to znaczy, że napewno nie jest horrorem a gore jest elementem zarówno horroru jak i dreszczowca

ocenił(a) film na 6
michalzawiski

Kolega dobrze mówi. Wszystko zależy od czynnika zagrażającego bohaterom, jeśli możesz takiego spotkać na ulicy, to będzie to thiller jeśli tylko w snach horror. Takie filmy jak Hostel, Piła są typowymi thillerami. A mam pytanie - "Wzgórza Mają Oczy" jest thillerem czy horrorem? Przecież osoby zmutowane przez radiację itp. mogą się mścić czy z innych powodów psychologicznych zabijać ludzi. Więc? Z góry sorry za offtopic ale właśnie wpadło mi to pytanie do głowy ;p

Ketzer1

myśle że to jest po części horror i po części dreszczowiec

wake_the_dead

Jak dla,mnie to ten film i filmy z serii piła są tylko obrzydliwe walą w ekran setkami wymyślnych tortur i pułapek strasznie irytuje mnie ta seria bo nie rozumiem jak takie coś może kogoś bawić, no według mnie ten film ma niewiele więcej do zaoferowania niż poprzednie to jest to samo co masakra piła mechaniczna krew mięso szaleniec krew i jeszcze więcej krwi... no nie powiem w każdym filmie pokazuje ciekawy aspekt człowieka, tj jaką kanalią potrafi być żeby uniknąć śmierci...
Film pewnie obejrzę żeby zrozumieć parodie do niego jak ta świetna ruska animowana parodia

Dreddenoith

Piła to nie jest to samo co Piła mechaniczna. bez porównania, tam była rzeczywiscie bezsensowna jatka. "no nie powiem w każdym filmie pokazuje ciekawy aspekt człowieka, tj jaką kanalią potrafi być żeby uniknąć śmierci." chyba jaką kanalia był do momentu testu

michalzawiski

no to też według m,nie za bardzo skupiają się tu na torturach i maszynach śmierci a za mało na psychologii człowieka