PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58997
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Dla prawdziwie zainteresowanych, a nie dla jedynie "sapiących", że "kolejna część, dziadostwo, po co" itd.
Wasze wrażenia?

ocenił(a) film na 4
fred1982_2

pułapka nazywa sie wahadło i to ta nazwa burzy moja koncepcje... ale uwazam ze bedzie to gaz lub woda... zakrzywione rurki eliminuja opcje z piaskiem... ale wydaje mi sie ze ta pulapka nie konczy sie na szklanej skrzynce

ocenił(a) film na 10
Makron

Makron, źle zrozumiałeś/aś. Na comic con były pokazane 2 pułapki. Jedna w krótkim zwiastunie, ze Strahmem i druga pułapka pokazana prawie cała (bo bez zakończenia).

1. Pułapka Strahma - moje domysły - wg mnie przez rurki będą właziły robale, które coś zrobią Strahmowi.

2. Pendelum Trap - SPOILERY! AKTUALNY FILM! - gość budzi się przykuty do łóżka. Ma pręt na szyi, na klatce piersiowej, na nogach. Ręce ma tylko związane. Nad nim waha się zaostrzone wahadło. Włącza się kaseta i Billy oświadcza, że gość jest wandalem, który bił ludzi, i jego ręce przyczyniły się do wielu cierpień innych ludzi. Teraz musi wybierać, czy woli ręce, czy ciało. Aby się uwolnić musi włożyć ręce w magiel. Ma 60 sekund na dokonanie wyboru. LIVE OR DIE, MAKE YOUR CHOISE. Facet próbuje jakoś inaczej się uwolnić, ale czas mija, więc wkłada ręce w dwa magle. Wahadło zatrzymuje się, i już nie opada. Facet cierpiący z bólu jest usatysfakcjonowany zwycięstwem. Wtedy pułapka znowu zaczyna pracować, wahadło się obniża...
I tak się kończy scena. Niewiadomo ci jest dalej Jeszcze nie ma jej w internecie, i obiecuję, że jak się zjawi, to was o tym zawiadomię. To co wiem, to wiem od ludzi z comic conu. Nawet nie wiem jak się nazywa ten facet i nie wiem jak wygląda i jak wygląda pułapka. Piszę tak, jak ja to zrozumiałem

ocenił(a) film na 10
Makron

kurcze wiecie ze przez moment zastanawialam sie kto to byl .... pss masakra przeciez to oczywiste no ale zeby nie bylo sama na to wpadlam ze to byl Strahm, mnie natomiast od momentu obejrzenia tego teasera chodzi po glowie jedno pytanie skoro hoffmann ( spoiler chociaz to forum V no ale) zatrzasnal za nim dzrzwi i sobie poszedl, Rigg is dead to kto go tam wpakowal no kto??? juz sie nie moge doczekac, poza tym radze wszystkim zainteresowanym obejrzec ten teaser jak najszybciej bo znika z sieci w bardzo szybkim tepie, co do pulapki mysle ze bedzie to cos bardziej wymyslnego niz gaz lub woda i z pewnoscia pokazali na tylko 1/10 calej pulapki no ale to tylko moja wizja:D pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
Carolle

bardzo bym prosil o ten filmik z wahadlem jakby ktos linka znalazl...

Hoffman raczej sobie nie poszedl... jest pionkiem w grze tak jak Amanda i zakladam ze jak nie w piatce to w szostce jemu ktos powie Game over :)

ocenił(a) film na 4
Makron

hoffman go tam wsadzil moze czekal jak opadnie z sil w sumie to mial bron ze soba a nie był zwiazany (ale niewazne)... Strahm i perez sa przewidzianymi ofiarami przez Jigsaw'a za zycia... ciekawy jestem czy glos na kasetkacj w stosunku do innych ofiar ulegnie zmianie

ocenił(a) film na 10
Makron

hmmmm a mnie sie wydaje ze to ktos inny go tam wsadzil a hoffmann sobie poszedl ale to tylko moje przemyslenia nie musza zgadzac sie z przemysleniami rezysera lub goscia od scenariusza he he, no ale przyjmujac Twoj tok myslenia a jak wyjasnisz fakt ze Strahm przed wejsciem do fabryki wezwal wsparcie hoffman nie mialby tyle czasu aby zajac sie Strahm no i musialby go gdzies przetransportowac bo w fabryce wsparcie by go znalazlo:) pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Carolle

1. Kasetki będzie RÓWNIEŻ nagrywał Hoffmann

2. I pułapka nie odbywa się od razu po IV, bo koszula nie jest zakrwawiona.

3. Wg mnie to na 70% robaki, i na 30 % woda lub inna ciecz, może krew

ocenił(a) film na 4
tom320000

Ad 1 skad ta pewnosc?

Ad 2 Moze to poprostu jedno z niedopatrzen... W Pile I Adam po wyjsciu z wanny był pokry w pierwszych paru ujeciach a pozniej wlosy i koszula były suche :P

Ad 3 bardziej stawiałbym na gaz... aczkolwiek pulapki jako takiej jeszcze z woda nie było wiec bardzo mozliwe... gaz w sumie juz był w dwojce

ocenił(a) film na 10
Makron

Ad 1 Bo Hoffmann miał kiedyś spotkanie z fanami i powiedział to

Ad 2 To jest za bardzo do zapamiętania, Jeff też miał szramę na policzku

Ad 3 Gaz potencjalnie aktora nie zabije

Makron

http://www.officialsawnews.com/images/scottSAWV.jpg widac że ma zakrwawioną koszulę, więc może zostac porwany zaraz po zamknięciu z Jigsawem.

ocenił(a) film na 6
fred1982_2

mi sie wydaje ze ów pułpka bedzie polegala na tym ze z rorek bedzie leciala goraca wioda po jakims czasie
abo jeszcze inne pomysly to
z ror bedzie plynole ciecz ktopra roztopi twarz po czasie lub po zwolnieiu blokady
Hoffman wsadzil gostka ktory slynnym prezenterem i teraz musi wybrac czy chce aby nadal wygladal pieknie dla widzow i ich oklamywal czy tez poswieci sie i cos straci np obetnie mu uszy

ocenił(a) film na 4
maglownik

Gosciu w pułapce to Strahm a nie jakis prezenter... goraca woda i kwas odpadaja bo po pierwszym strumieniu ofiara byla by bez szans, poniewaz pierwsze co jest narazone na dzialanie wrzatku/kwasu to szyja (tetnice) a wiec albo by sie ugotowal albo wykrwawil

Makron

prezenter?? hehe dobre :DD a ja chciałbym zwrócić uwagę na nieco inny aspekt pierwszego krótkiego trailera, otóż pierwszy krótki zwiastun, w którym widzimy krótkie urywki z pierwszej pułapki, w której to uwięziony został Straham.. i uważam to za pojechanie naprawdę z "grubej rury", czemu?zobaczcie jakby nie patrzeć Straham na stan obecny czyli koniec saw iv byl praktycznie ostatnim "dobrym" bohaterem tak?bo Rigg powiedzmy ciężko ranny, Eric is dead, Perez też ciężko ranna...a tu w pierwszym zwiastunie 5tki widzimy powiedzmy na dzis ostatniego "dobrego" Strahama, który jest już w uwięziony w pułapce
nie wiem czy do konca mnie zrozumieliście hehe ale mam nadzieje ze tak pozdro

fred1982_2

a jeśli chodzi o samą pułapkę Strahama to mógł być on uwięziony w niej dopiero później, przyjmując ze początek saw v zacznie się od tego że przyjadą owe posiłki wzywane przez Strahama ( zreszta w dodatkach saw iv widzimy koncowe sceny ktore nie pojawily sie w filmie, gdzie Hofman rozmawia juz z tymi policjantami co przyjechali) ale z drugiej strony o ile pamietam to podczas tej rozmowy Hoffman powiedział że wszyscy zginęli...

fred1982_2

natomiast jeżeli chodzi o samą pułapkę i o to "coś" co zacznie wydobywać się z tych rurek, to fakt propozycji może być kilka, gdzieś czytałem wypowiedź Davida Hackla że będą starać się, aby nie powtarzać sposobu działania pułapek, zatem idąc za tą myślą powinniśmy wyeliminować gaz (saw 2) ogień (saw 2), ciekawą opcją może być mimo wszystko wrzątek albo te robale :)

ocenił(a) film na 5
fred1982_2

Luba & Mallick & Jigsaw;) http://bp0.blogger.com/_P8WMicMAGec/SJN6HJ6b9lI/AAAAAAAACXw/lU7w0VZcyvw/s1600-h/ saw5.jpg

Lupus_6

Kurczę, ja to jestem ciekaw, co się stało z doktorkiem...
Na officialsaw są spisane '' ofiary '' i ich status, czyli '' dead '', lub '' alive ''. Przy Perez napisane jest '' unknown ''. A przy Gordonie nabaźgrane równo. Mam nadzieję, że przy piątce ta sprawa się wyjaśni.

quelabba

przy Gordonie napisane jest "unknown likelydead" czyli niewiadomo - jakby umarł.

ocenił(a) film na 10
milosz18

czyli nie jest na 100% pewne czy nie żyje :P , jeżeli by faktycznie nie żył to napisaliby "dead" i już hehe

uxi88

Na www.officialsawnews.com dodali 2 nowe zdjęcia. W sumie nic nowego, ale widać trochę więcej pułapki Strahm'a.

quelabba

Sorki, że jeszcze raz. Tu są większe:

1) http://www.bloody-disgusting.com/gallery/images/1630//1.jpg
2) http://www.bloody-disgusting.com/gallery/images/1630//2.jpg

ocenił(a) film na 10
quelabba

no rzeczywiście foty wyje**ne ...

ocenił(a) film na 8
fred1982_2

Ech cięzko powiedziec co będzie sie wydobywało z tych rurek ale ja sadze że będzie to Jedna z poniższych opcji:
NR1-Owady
NR2-Krew
NR3-Woda

ocenił(a) film na 10
dawidjus8

eee woda odpada, za mało hardcorowa hehe to nie w stylu Saw :P to musi być coś bardziej przerażającego/obleśnego xD

ocenił(a) film na 10
uxi88

Prawdopodobnie to nie będą robale, choć mam taką nadzieję. Cały czas czekam na jakąś pułapkę ze zwierzętami. To by było obrzydliwe, jakby naprzykład szczury powoli obgryzałyby ciało ofiary, albo jakiś dziki pies, który wyrywa rękę...

tom320000

Stawiam na szczury. Pewnie autorzy zainspirowali się "Rokiem 1984".
Ciekawi mnie też ta pułapka z wahadłem. Pewnie znajduje się pod nią studnia :DDD

ocenił(a) film na 10
tom320000

patrzac na te pulapke raczej nic plynnego bo albo by sie utopil nim wypelniloby sie w calosci albo jak ktos juz napisal zaatakowaloby najpierw szyje itp mnie sie wydaje ze faktycznie bedzie to jakies zyjatko jakies karaluchy innego rodzaju robale hmmm juz sie nie moge doczekac:D

fred1982_2

mi osobiście wydaję się , że bedą to robaki.

fred1982_2

A tu bardzo ciekawy pomysł... pochodzący z
http://www.officialsawforum.com/viewtopic.php?t=1529&sid=fd4ecfc339864da6605062e c98095f4c

What if the box on his head is keeping him alive?
The phrasing does say, "his gift is life"
When every victim wakes up they panic and desperately want to get what ever is on their body off before they even know whats happening.
Hence the (good but) misleading trailer.
But if Strahm is placed somewhere that requires more oxygen than is available for the task is that the choice?
Stay in the box and live, or break out (to do something) and risk dying.

It would be funny if his trap is in the 'Nerve Gas House' and if he breaks out of the box he is exposed to the gas, but he doesn't know it until after he breaks out of the box.

Cała dyskusja w linku powyżej.

fred1982_2

gdzieś na YouTUbie przeczytałem ze to bedzie ostatnia pułapka w filmie..poza tym strahm bedzie musiał wybierać miedzy swoim zyciem a życiem corki jeffa..jesli naprawde by tak było to mysle ze wybrałby jej zycie i dzieki temu oboje by sie uratowali..czytałem rownież jakies pierwsze 5 stron scriptu wedłuh którego Amanda przezyła i została zabrana przez policje...jush sie doczekać normalnie nie moge jak to bedzie :D

ocenił(a) film na 8
sisio22_2

Nie to nie mozliwe bo jak Amanda mogła przeżyć skoro na naszych oczach dostala od Jeffa kulke w tentnice po czym szybko sie wykrwawila. Zabrać to ją mogli ale razem z Jigsawem do kostnicy.

ocenił(a) film na 10
dawidjus8

O matko to fake. Czasami się zastanawiam czy ludzie żartują czy mówią naprawdę że w to wierzą...

tom320000

bankowo fake...ale swoje w łepku robi :P..a moshe...a moshe nie...ludzik jakis napisał ze strahm jest kolejnym uczniem "puzzla"..i niby sie przygladajac na fotke człowieka w "masce" mozna tez znaleźc podobienstwo w nim:P.. można sobie gdybać i gdybać...dopoki, dopoty :P biletow nie zacznac sprzedawac :P..pozdro dla fanów piłki :)..V i VI i niecch pozniej lepiej nie karzą czekać na VII :|

ocenił(a) film na 8
sisio22_2

Kurde z tym uczniem to może być prawda. Rzeczywiscie jest podobieństwo.

ocenił(a) film na 4
dawidjus8

ja osobiście nie wierze aby Strahm był rzeczywiście kolejnym uczniem Jiggiego. Dlaczego? Drugi przekabacony policjant w drugiej części z rzędu... to już by było lekko bez sensu. Moim zdaniem prawdziwym Jigsawem który będzie prowadził grę okaże się któraś z postaci z części wcześniejszych, może nawet taka która specjalnie nie zwróciła naszej uwagi. Bo tego że Hoffman nie jest prawdziwym Jigsawem jestem bardziej niż pewnien, a wnioskuje to po ostatnim tekście na kasecie którą słuchał w kostanicy - "Myślałeś że możesz odejść nieprzetestowany? Myślałeś że to już koniec? Myliłeś sie, gra dopiero sie zaczęła". A co do samej pułapki, co by w niej nie było przypuszczam że Strahm i tak pożegna sie z życiem^^ Pozdro:)

ocenił(a) film na 6
Jeordie_White

Danny Glover... znaczy Tapp (chyba) ?!
A może mityczny dr Gordon powróci?!

Albo Daniel...

Chyba tylko ten ostatni wchodzi w grę, bo nie przypominam sobie postaci, która pojawiła się w poprzedniej części i nie umarła. No chyba, ze liczyć jakiś AT/techników z tła...

ocenił(a) film na 6
_Nameless_

... a co do pułapki to wątpie czy to bedą jakieś żyjątka.

Za mało kontroli.

Reakcja zwierząt raczej jest nieprzewidywalna dla Jigsawa. Mogą go uśmiercić przed czasem, a mogą go w ogóle nie uśmiercić.

To może być coś z powietrzem. Na przykłąd powietrze może być stopniowo usuwane z pudła.

Albo toś z ciśnieniem, na przykład zwiększające się ciśnienie aż do rozwalenia czaszki...

ocenił(a) film na 10
_Nameless_

hhhmm ciekawa teoria ale co do zyjatek:D wyobraz sobie wpuszczane karaluchy jeden po drugim miejsca coraz mniej wchodza do nosa buzi.... on w koncu umrze.... ale twoje wersje sa interesujace zwlaszcza ta z tlenem hmmm pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Carolle

Tia... ale równie dobrze już jeden karaluch może wejść do nosa.. choć nie jestem pewien czy karaluchy mogą zabic człowieka... chyba, że by się nimi zaksztusił...

Przyjrzałem się zdjęciom i "uszczelnienie" wokół szyi wygląda dosyć słabo za słabo na zabawę z ciśnieniem, a nawet z cieczami, moim zdaniem... jednak zabawy z cisnieniem byłyby ciekawe...

_Nameless_

na forum www.officialsaw.com w którymś wątku przeczytałem o dosyć ciekawej opcji, mianowicie, że przez te rurki będzie "szedł" jakiś zajebiście głośny dźwięk, jakieś miliony decybeli które w końcu rozsadzą mu czaszkę :), na trailerze w sumie pod koniec Strahm trzęsie swoją głową tak jakby nie mógł wytrzymać jakiś dżwieków??
w sumie nie wiem co o tym mysleć do końca, zapodałem jako zupełnie inną propozycję działania owej pułapki, bardziej jako ciekawostka, pozdro :)

ocenił(a) film na 6
fred1982_2

Też dobre, ale po co wtedy oszklone pudło skoro mogłaby to być zwykła komora czy coś w tym stylu.

Szkło może pęc szybciej niż czaszka i może go zabić...

ocenił(a) film na 10
_Nameless_

UWAGA!!! NOWE ZDJĘCIA POKAZUJĄCE CO SIĘ DZIEJE STRAHMOWI! SPOILERY!

http://img2.timeinc.net/ew/dynamic/imgs/080826/Saw-5_l.jpg

No, to się sprawa wyjaśniła. Wg mnie niekorzystnie, mogło być ciekawiej

ocenił(a) film na 6
tom320000

... czyli najbardziej prawdopodobna wersja.

Ciekawe jeszcze co musi zrobić...

ocenił(a) film na 6
_Nameless_

Nowy plakat http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=48331

chudy_12

Wydaje mi się, że to fake. Napis Saw jest jakiś nie wyraźny, tło też jakby się w niektórych miejscach powtarzało. Chyba, że zmienili grafika...
btw. tu jeden z fake'ów http://img139.imageshack.us/my.php?image=sawvzk7.jpg

ocenił(a) film na 4
AlanVI

hmm plakat wyglada na prawdziwy...

Całe szczescie ze to woda... mam nadzieje ze tworcy postapia tak jak zapowiadali czyli ze powroca do klimatu czesci pierwszej. A jak pamietamy w jedynce jedyna bardziej wymyslna pułapka były sidła na głowie amandy (no i jakby sie uczepił to te wiertarki Jeffa tez). Mi bardziej podobały sie pułapki typu pomieszczenie z drutem kolczastym, to ze szklem i szyfrem na scianach oraz sławna juz łazienka, a nie te wszystkie łamacze kosci czy inne dziadostwo... przez to film staje sie sieczka zamiast dobrym thrillerem z elementami mindfucka :)

ocenił(a) film na 8
Makron

Hej ludzie na you tube znalazlem filmik zawierajacy screeny ,a wyglada bardzo realistycznie -nie sadze żeby byl to fake
http://www.youtube.com/watch?v=yUUveJo9I2M

dawidjus8

Heh, to na pewno nie fake ^^ Kurcze, czyli jednak klimat chyba, zbliży się oryginałowi jak zapowiadali ^^

ocenił(a) film na 8
AlanVI

Na ostatnim zdjęciu jest dr. Gordon!

aneczka122

filmik zajebisty, zwróccie uwagę na foto z 0:10 sek. czwórka ludzi najprawdopodobniej zamknięta w jakiś pomieszczeniu - to akurat jest raczej nawiązanie do drugiej części, gdzie też była taka sytuacja z ludźmi zamkniętymi w domu, mam nadzieje że to nie jest znak tego, że twórcom zaczęło brakować pomysłów...:/
a ostatnia fotka do Gordnon faktycznie, ale nie wiem czy nie dodana juz przez autora tego filmiku, chcociaż wolałbym żeby tak nie było oczywisćie :)))))